"Ал Кайда" по много, или за трансформиращата се ислямистка заплаха

Възходът на екстремистите в Ирак и други страни отново предизвика тревоги по света

Бунтовник от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" на контролен пункт в превзетия иракски град Мосул
Бунтовник от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" на контролен пункт в превзетия иракски град Мосул    ©  Reuters
Бунтовник от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" на контролен пункт в превзетия иракски град Мосул
Бунтовник от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" на контролен пункт в превзетия иракски град Мосул    ©  Reuters
58% - с толкова е нараснал броят на свързаните с "Ал Кайда" групировки между 2010 и 2013 г., сочи доклад на RAND Corp.

В Ирак групировка, близка до "Ал Кайда", напредва към Багдад, след като в сряда нейни членове почти превзеха най-голямата петролна рафинерия в страната. В Пакистан талибаните атакуваха международно летище два пъти за една седмица. В Нигерия "Боко Харам" осъществиха ново масово отвличане, а в Кения ислямистите от "Аш Шабаб" нанесоха поредния смъртоносен удар срещу цивилното население.

Концентрираният брой нападения за последните две седмици разкрива трансформацията на ислямистката заплаха – някога единствената по рода си, "Ал Кайда" след премахването на Осама бин Ладен се раздроби на по-малки, в повечето случаи автономни групи, които понякога дори засенчват групировката "майка", пише в свой анализ агенция Reuters. Всяка от тях е различна и се подхранва от местните политически и религиозни процеси. Събитията от последните дни обаче са белег за техните амбиции и дългосрочната потенциална опасност, която представляват за Запада.

Между 2010 и 2013 г. броят на свързаните с "Ал Кайда" групировки е нараснал с 58%, а салафитските джихадисти – агресивните привърженици на крайните форми на исляма – са се увеличили повече от два пъти, сочи доклад на американската агенция за изследване на глобалните политики RAND Corp.

Разпад в Ирак

Малко примери биха могли да бъдат по-ярки от неочаквано бързото падане на Северен Ирак под контрола на сунитските бойци, водени от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), което повдигна сериозни опасения, че страната може да се разпадне. ИДИЛ използват дълбокото недоволство на сунитското малцинство в страната, което изгуби властта през 2003 г., когато американската инвазия свали Саддам Хюсеин. След окончателното изтегляне на американските войски от Ирак през 2011 г. сунитското население е все по-отчуждено от шиитското правителство на премиера Нури ал Малики и неговата обучавана от американците армия.

Този факт спомогна за смайващия подем на ИДИЛ, чиято цел е създаването на халифат, управляван съгласно средновековните сунитски принципи, на териториите на Ирак и Сирия. В съседната държава те се превърнаха в една от най-кървавите бунтовнически групи, биещи се срещу силите на президента Башар ал Асад.

Дори Ирак да оцелее като единна държава, не може да се направи прогноза колко дълго би продължило възстановяването на реда там. "Не говорим за месеци, говорим за години", коментира един от съветниците на Малики. С напредването на ИДИЛ през последните дни хиляди иракски войници дезертираха, а на много места в страната нарасна страхът от религиозно насилие.

Бойно поле Пакистан

Напрежението расте и в Пакистан, където талибаните заплашиха с кампания срещу правителствените институции след месеци на неуспешни мирни преговори. Премиерът Наваз Шариф отдавна се опитваше да води диалог с тях, но ситуацията се обърна рязко след смъртоносните атаки срещу летището в Карачи отпреди десетина дни. Днес общественото мнение отново е наклонено в подкрепа на адекватен отговор, а армията вече започна пълномащабна военна операция срещу доминираната от талибаните размирна област Северен Вазиристан. За първи път от шест месеца американски безпилотни самолети нанесоха нови удари срещу племенните региони, което може да означава нова ескалация на кризата. Източници от пакистанското правителство потвърдиха, че Исламабад е дал "изрично разрешение" за ударите – първото признание на Исламабад за подобно сътрудничество.

Досега градове като Исламабад и Лахор не са ставали свидетели на насилието, заляло други части на страната, но според наблюдателите скоро това може да се промени. Пакистанските талибани си сътрудничат тясно с "Ал Кайда", която разполага със свои висши офицери в страната, и с афганистанските талибани, които ги снабдяват с финансова и логистична помощ.

Африканските екстремисти

Нигерийската ислямистка групировка "Боко Харам" също зачести атаките си през последните месеци след отвличането на над 200 ученички през април, предизвикало международен отзвук. Бомбените атентати в столицата Абуджа през май, при които загинаха десетки, илюстрираха безпомощността на местните сили за сигурност да се противопоставят на заплахата въпреки разрешението на президента Гудлък Джонатан за използване на "всякакви средства, позволени от закона".

Според експертите освен желанието за международно внимание "Боко Харам" стават все по-свирепи с цел да отслабят нигерийското правителство и да си спечелят по-голяма тежест в настояването си за въвеждане на шариата в северните части на страната. Мартин Робъртс, старши анализатор за Африка в консултантската агенция IHS, смята, че от гледна точка на регионалните им стремежи "Боко Харам" нямат сериозен интерес да атакуват западни цели. Също така, въпреки че тактиките им са сходни с тези на "Ал Кайда", връзките между двете групировки са, най-силно казано, слаби.

Всичко това отразява бързата еволюция и сложността на новата галактика от екстремистки групировки, заключва Reuters. | Капитал Daily

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Проблемът е че в организационно отношение още Осама Бен Ладин превърна Ал Кайда от масова терористична организация бореща се с чуждото присъствие в един регион в своеобразен холдинг, в който франчайзиращите групировки по места приемат модела но не са подчинени на централно командване. По този начин групите, понякога от няколко съмишленици, като например атентата в метрото в Лондон, действат независимо и са само идеологически съпричастни с общата филосовия на нещата. Оше по-опасен стана моментът по сливането на масови нелегални дейности, като например контрабандата в Пакистан-Авганистан, с терористичната дейност. За много криминални структури поемането на идеологическото прикритие е крайно удобно. По време на войната в Ирак, а по късно Авганистан и Сирия , от САЩ и други западни участници, се наливаха трилиони долари и борбата за "вътрешно преразпределение" се ужесточи. Малики, донякъде с одобрението на американското командване, спря да плаща на сунитите да се бият със свързаните с АЛ Кайда групи, оттам и промяната в стратегията на ИДИЛ. Те развиха сирийското направление като икономически тероризъм, а сега го пренасят в Ирак след изтеглянето на САЩ. Накрая, тези проблеми ще нарастват поради факта че над 80% от средствата в икономиката на регионите управлявани от ислямисти са насочени за социални нужди, оттам и подкрепата на населението, особено социално слабите - най-добрия слой за захранването на тези организации с бъдещи бойци и смъртници.

 • 2
  xyha avatar :-|
  xyha

  Алкайда си е проект на ЦРУ . Целта е да дестабилизира близкия изток и Африка за да няма силни държави там . Нигерия например има огромни залежи на петрол , и много работоспособно население и ако не бяха вътрешните конфликти държавата можеше да е като ОАЕ .

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#2] от "xyha":
  Колега, АлКайда е следствие от ннеумелата политика на САЩ след изтеглянето на съветските войски от Авганистан. Правилно е че ЦРУ създаде базата на муджахедините в Пакистан (т.н. проект на Чарли Уилсън) и че те привлекоха Бин Ладин като един от главните организатори по интернационализацията на мрежата. След това обаче ЦРУ изоставиха проекта, с други думи огромни количества оръзие и боеприпаси на склад плюс спряха плащанията на племенните групи и финансирането на дейностите в Кавказ и Централна и Средна Азия. Саудитите се намесиха за Кавказ с вахабитските програми, но като цяло Бин Ладин се почувства изоставен и се радикализира, обявявайки война на всички чужденци в региона - пример взрива на военните блокове в Кобар в саутитска Арабия. Подгонен се премести в Судан и т.н. За читателите на Капитал може би е интересно че докато базата беше в Судан той основа 86 легитимни бизнеса, включително в Европа, от вили/недвижими имоти във Франция до гори и преработка в Турция. В ранния етап АлКайда не се занимаваше с наркотици.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Продавам домино комплект. Марката е ислямска демокрация. Струва няколко милиарда, плюс минус. За желаещи, пишете лично съобщение.

 • 5
  dimo1234 avatar :-?
  драган

  Коя е идеологическата платформа на на джихадистите - Уахабитската версия на исляма. Кой е бастион на уахабизма - Саудитска Арабия. Кой подкрепя Саудитска Арабия - САЩ!
  Извод - САЩ са глупаци и сами си създават гробокопач. Така ли е наистина и глупавите американци не виждат опасността.
  Мисля, че звучи твърде елементарно. Много поводи за размисъл кой и с какво си играе и какво цели.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход