Дъгата над Виена

Австрийската столица следва стратегия да се наложи като дестинация за хомосексуални

Това се случва за пръв път в нейната 145-годишна история. Виенската държавна опера, наричана още първата сграда на ринга, през миналия уикенд беше декорирана със знаме с цветовете на дъгата. Малко по-надолу по кръга, който обгръща първи квартал на Виена, са подредени всички по-важни институции и държавни сгради – кметството, университетът, императорският театър. И по техните фасади се вееха същите знамена.

В средата на юни за 19-и път в австрийската столица се проведе Парадът на дъгата. Той се обявява за толерантност и в защита на хората с хомосексуална ориентация и против дискриминацията. Само две-три седмици преди това градът отново бе пълен с мъже, облечени като жени, и жени, облечени като цветя, събрани на другата традиционна проява – Life Ball. И на двете събития е видимо, че държавата и градът стоят активно зад тях и ги подкрепят.

Това всъщност е стратегия, която Виена следва от няколко години. Градът, който по света се асоциира с тортите "Сахер" и кръглите бонбони с лика на Моцарт, целенасочено изгражда нов образ – на дестинация, която е отворена за хората с различна сексуална ориентация. Виена иска да привлича хомосексуални, които да спят в нейните хотели и да посещават нейните музеи. Градът се представя като либерален и толерантен и в него редовно се организират събития и инициативи с цветовете на дъгата.

Каляски и изрисувани трамваи

Цветовете на дъгата оцветяваха целия ринг в съботния следобед. Голи мъже и жени бяха нарисували телата си, а зад тях пристъпваше група по бельо и животински маски. Хора, пременени като римски пехотинци, теглеха каляска, а от задължителните за всеки парад камиони електронна музика раздвижваше тълпата. Над 150 хил. са били посетителите тази година, похвали се Кристиан Хьогл, главен организатор и председател на Хомосексуалната инициатива на Виена.

Парадът на дъгата догодина ще навърши 20 години, а събитието се разраства прогресивно. Според Хьогл в началото са го посещавали предимно австрийци, докато сега идват хора от всички околни страни. "Виена се наложи като гореща точка за среща на хомосексуалните. Това се случва през последните десет години, но особено сега, когато градът и WienTourismus целенасочено започнаха да разработват този сегмент", разказа той пред "Капитал". Голяма част от държавните институции подкрепят фестивала финансово и организационно. А също и морално. Броят на съмишлениците също расте - като символичния жест на държавната опера със знамето на фасадата й. Дори трамваите по ринга в този ден приличаха на подвижни дъги на релси, а през останалото време си обикалят, закичени с малки многоцветни флагчета над предния прозорец. "Догодина ще призовем още организации да ни подкрепят, като например хотелите в центъра", каза Хьогл. "Зад нас вече стоят и много държавни и частни компании, които открито заявяват участието си. По този начин те излъчват послание и към собствените си служители, които са с по-различна ориентация от останалите и които не трябва да се чувстват дискриминирани", посочва организаторът на парада.

Елате, хиляди...

През миналата година организацията, която официално се грижи за туристическия продукт на Виена и имиджа на града - WienTourismus, лансира стратегия за привличането на една специфична група посетители – гейове и лесбийки. "Целта е марката "Виена" да се позиционира още по-ясно като топ дестинация за хомосексуалните", се казва в официалното съобщение на WienTourismus. Стратегията стъпва на редица наблюдения и проучвания. Например според допитване сред 900 туристи с хомосексуална ориентация над 90% от тях намират Виена за силно атрактивна, а половината вече са посещавали града. Туристическите експерти говорят за Виена като за "скрит талант" в този сегмент. Говорителят на туристическата организация Валтер Щрасер споделя пред "Капитал", че по класации и форуми, в които участват хомосексуалисти, Виена е все по-предпочитана. Според него гейовете и лесбийките се интересуват не само от специфичните за тях предложения, но и от всички останали атракции на града – културното наследство, дворците, императорската история, ресторантите. През тази година Виена не само че отново беше обявена за най-доброто място за живеене, но спечели и първото място в класацията на специализирания пътеводител GayCities.com по оценката на 80 хил. анкетирани. "Решението ни да разработим този сегмент има своето логично обяснение и се базира изцяло на икономическия смисъл. Това е пазар с голям потенциал", коментира Щрасер.

За да изпълнят стратегията си, от WienTourismus правят десетки инициативи, разказват от организацията. Има разработени страници във Facebook - Gay City Wien и GayFriendlyVienna. На официалния портал на града има подсекция с най-подробна информация, която би била интересна на хомосексуалните. Gay&Lesbian Guide информира къде има партита, кои са препоръчваните барове и заведения, включва секции спорт, шопинг, разходки. "За да получим желаното внимание, трябва да сме креативни. Разбира се, правим и класическа реклама в специализирани печатни медии", посочва Щрасер. Кристиан Хьогл добавя още един щрих: "Това е една целева група, която обича да пътува и да харчи пари. Посещава ресторантите, пазарува, разглежда музеите."

Така нареченият LGBT туристически сегмент (идва от Lesbian, gay, bisexual and transgender) е отбелязал ръст в световен мащаб от 10% през миналата година в до 181 млрд. долара, по информация от LGBT Travel Report 2013. Редица градове и държави се опитват да се наложат като дестинации за пътуванията на хомосексуалните. Според същото LGBT Travel Report такива страни са Германия, Гърция и дори България.

От Сиси до Кончита

Старанието на Виена да се представи в нова светлина не е само в преследване на икономическата логика. Градът се опитва да изгради цялостен образ на отворен и либерален и да разнообрази палитрата на Сиси и Франц Йосиф с малко Кончита Вурст. Парадът на дъгата е само елемент от тази стратегия. На същия принцип държавата подкрепя и е признала за свое събитие станалия традиция Life Ball. Това е помпозна благотворителна инициатива за болните от СПИН и в подкрепа на "различните". Всяка година на бала идват световни знаменитости, а за да ги видят, гостите плащат скъпи билети и се маскират с костюми, за направата на които се иска богата фантазия. Бил Клинтън е редовен гост на Life Ball.

Развитието на Виена в тази посока е интересно и поради още една причина. Колкото и дистанцията на времето да е променила нравите, в австрийската столица все още има нюанси на антисемитизъм, дискриминация и национализъм. На последните избори популистката Партия на свободата FPO за пореден път качи броя на гласовете, които събра. Кристиян Хьогл споделя, че непрекъснато се сблъсква с противниците на неговата кауза, но те са под повърхността, не излизат да дискутират открито, а се самонавиват по разни онлайн форуми. "Обществената нагласа обаче се променя. Преди 20 години, ако поставехме някъде информационна масичка, почти сигурно беше, че щяхме да бъдем ругани или обиждани. Сега вече правим паради и събираме стотици хиляди", казва той.

"Посланието, което Парадът на дъгата излъчва всяка година, е силен знак за одобрение, търпимост и респект. Все едно е каква е сексуалната ориентация и идентичност – Виена е град на многообразието, където всички трябва да имат равни права", коментира пред "Капитал" общинският съветник с ранг на зам.-кмет по въпросите на интеграцията, жените и защитата на потребителите Сандра Фрауенбергер. "За съжаление все още не навсякъде е естествено както при нас, когато двама мъже си държат ръцете или две жени се целуват. Затова за нас е важно да покажем, че Виена е град на респекта. От друга – излъчваме послание и ясен знак извън границите на страната ни." Така Виена следва своята стратегия да бъде град на респекта. И прочулата се на Евровизия Кончита Вурст е само малък щрих от тази картина.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  eurocali avatar :-|
  S.P.Q.R.

  Градът, който по света се асоциира с тортите "Сахер" и кръглите бонбони с лика на Моцарт

  Бонбоните с лика на Моцарт са от Залцбург... а Виена се асоциира преди всичко с валсовете на Щраус баща и син, с дворците на Хабсбургската династия, с операта и много тясно свързаната с нея история на класическата музика от 18-ти век насам и т.н., не са само сладкиши (които също са прекрасни, но все пак..)

 • 2
  motomx avatar :-|
  motomx

  европа, която страда от застаряване на населението ... продължава да лансира хомосексуализма? Защо?

 • 3
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#2] от "motomx":

  Дори и да забранят хомосексуализма със смъртна присъда, това няма да реши проблема със застаряващото население, колкото и да ти се иска. Освен ако не въведат и смъртна присъда и като ергенски данък и данък бездетничество...

 • 5
  musashii avatar :-|
  musashii

  До коментар [#4] от "mgmst":

  Щом човекът има различно мнение от вашето,значи е малоумен.Е кой тогава е дискриминираният-хетеросексуалният или хомосексуалният?Аз лично нямам нищо против гейовете,но това не означава ,че одобрявам техният начин на живот.Просто са ми безразлични-нямам досег с тях и изобщо не ме интересува кой къде си го слага.

 • 6
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  До коментар [#5] от "kermit":

  Нямаш досег с тях и не те интересуват, ама бързаш да четеш статии с гей-тематика и да коментираш под тях.

  А що се отнася до Виена - на светлинни години са пред нас (мисля, че си го знаем). И всички хомофоби по света, които много мразят гейовете и западния "упадък", се редят на опашки за визи за Австрия...а не за Иран.

 • 7
  eoz35356083 avatar :-|
  Gligani

  Статията не крие, че зад фасадата на толерантността стои всъщност сериозен апетит към част от тези 181 млрд. долара.

  С други думи: Капитализмът е готов да подмени Сиси и Франц Йозеф с Кончита Вурст.

 • 8
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#7] от "Gligani":

  Пълни глупости. Приравняването на чисто пазарното измерение на едно културно явление с подмяна на съвсем несвързано с него друго историческо събитие или лице/лица е криворазбран капитализъм, драги. Понаучи се малко за какво се готвиш да приказваш, пък тогава дрънкай врели-некипели. Все едно да кажеш, че световното по футбол подменя историко-културния туризъм във всяка страна, в която се провежда. Което е доказано невярно.

 • 9
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  До коментар [#5] от "kermit":

  Малоумието не е в различноста, а в неумноста на мнението, вярвам е очевидно.

 • 10
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  Разполагат хората с едни 180 милиарда, ухажват ги. Вие с какво разполагате :-)

  Смешно е хетеросексуалните да се пънем пред хомосексуалните със своята хетеросексуалност, сякаш това е някакво качество. Все едно да се гордея, че обичам сладко или солено.

  Избиването на хетеросексуални комплекси на хомосексуален гръб е национален спорт не по-малко разпространен от футбола. Смешно е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход