Сложната игра на Путин в Украйна

В последно време руският президент предприе стъпки към деескалация на конфликта. Но каква е истинската му цел

Още санкции могат да се отразят на популярността на Путин и на шансовете му за преизбиране през 2018 г.
Още санкции могат да се отразят на популярността на Путин и на шансовете му за преизбиране през 2018 г.    ©  Reuters
Още санкции могат да се отразят на популярността на Путин и на шансовете му за преизбиране през 2018 г.
Още санкции могат да се отразят на популярността на Путин и на шансовете му за преизбиране през 2018 г.    ©  Reuters
След като си осигури Крим, руският президент може да е преценил, че е стигнал достатъчно далеч.

Какво е намислил руският президент Владимир Путин? Ако се върнем обратно до началото на март, ще видим съществени разлики, пише ВВС. Тогава той анексира Крим, като настояваше, че не са замесени руски войски. Струпа десетки хиляди войници близо до украинската граница. Настояваше, че Виктор Янукович все още е легитимният украински президент и наричаше новото правителство в Киев фашистко. Същевременно предупреждаваше, че, ако руски говорещото население в Украйна бъде заплашено, може да използва правото, дадено му от парламента, за да нахлуе в страната.

Три месеца по-късно картината е друга и позицията на Путин изглежда променена. Той призна, че руски войски са замесени в анексирането на Крим и дори награди някои от тях с медали, въпреки че продължава да отрича военно участие в боевете в Източна Украйна. Престана да нарича правителството в Киев незаконно, призна новоизбрания президент Петро Порошенко и подкрепя инициирани от него мирни преговори. И въпреки постоянните призиви за помощ, не нареди инвазия в източните части на Украйна в защита на проруските сепаратисти. Не призна нито техните референдуми за отцепване, нито самообявените им републики. Вместо това нареди връщане на войските по границата обратно в казармите, въпреки че американците твърдят, че още се наблюдава подозрително движение в района. А миналата седмица поиска от руския парламент да прекрати извънредните му правомощия за нахлуване в Украйна. В същото време обаче заплаши с ответни мерки Украйна, Грузия и Молдова, след като те подписаха споразумения за асоцииране с ЕС.

Но като цяло, изглежда, че след като си осигури Крим, Путин е преценил, че е стигнал достатъчно далеч, без да е заплашен от прекалено висока цена. И е време да предложи жестове на помирение и деескалация на кризата. Това ли е обаче, което става в действителност, или руският президент играе по-сложна игра?

Тактически ход

Той има добра причина да се отдръпне. Завземането на Крим бе популярно сред руснаците отчасти защото беше безболезнено – един безкръвен трансфер на властта. Но в Източна Украйна е друго. Става въпрос за конфликт с много жертви и бежанци. Това е война, която повечето руснаци не искат да виждат и в която не искат да изпращат синовете си. Затова Путин трябва да се представи като радетел за мир. Освен това реакцията на Киев беше по-категорична, отколкото той очакваше. Порошенко прати там армията и сега договаря мирно споразумение от позицията на относителна сила.

Западът също е по-твърд, отколкото Путин се надяваше, особено предвид случилото се през 2008 г. Тогава след кратката война с Грузия останаха две територии – Южна Осетия и Абхазия, които на теория са независими, но на практика са под контрола на Москва. Сега Путин се надяваше, че европейските лидери отново ще вземат под внимание икономическите си интереси и няма да искат разрив с Русия. Но случилото се с Грузия накара ЕС да се притеснява, че Москва може да продължи с похода си към придобиване на нови територии. Затова Брюксел и САЩ наложиха санкции, които за момента са минимални, но предупреждават, че може да се разширят, ако Путин продължи с поддръжката си за украинските сепаратисти (нещо, което той отрича).

Раздвояването на Путин

Всичко сега зависи от това доколко Русия е готова да понесе още санкции. В Москва в момента има два лагера. От една страна, са националистите и консерваторите, включително мнозина, свързани с отбраната и сигурността, които виждат Запада като враждебен неприятел. От друга, са либералите и реформаторите, които смятат, че конфронтацията със Запада ще бъде катастрофална за руската икономика. В сърцето си Путин е с първите, но в ума си заема прагматична позиция. И може да използва това раздвояване в своя полза.

Преди години в интервю за ВВС неговият бивш инструктор по джудо каза, че една от дарбите му е била тактиката да се извърта първо вдясно, после вляво, оставяйки своя опонент да се чуди как ще подходи. А това може да се изтълкува като метафора за стила му в политиката.

Стратегията му, изглежда, е всички бивши съветски републики да са в ръцете на ръководители, които са задължени на Москва, и може да се разчита, че няма да действат срещу интересите й. Но ако това е невъзможно, тактиката му е да държи тези страни слаби. Как? В случая с Украйна, от една страна, Путин се опитва да предложи достатъчно, за да избегне допълнителни санкции, които ще се отразят на стандарта на живот на руснаците и на популярността му и шансовете за преизбиране през 2018 г. Но, от друга страна, може да продължи да се меси в Източна Украйна и другаде, където няма да срещне особена съпротива, с цел да разпространява посланието си, а именно, че Русия е страна, която не може да бъде подценявана.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Истинската му цел е да има Украйна !

 • 2
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  До коментар [#1] от "oyh53308658":

  Ааааа, не само, то горе си е казано, послушни режими във всички бивши

 • 3
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  Нищо сложно няма. Просто на този етап подполковникът взе максималното Засега повече не може да вземе, без
  дори и близките му сателити да се дистанцират от Русия.
  Изчаква докато се позабравят нещата. През това време ще гъделичка по косматия корем нашата руска пета колона...

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  Единственото вярно нещо в тази статия е, че Русия даде заден ход по отношение на кризата в Украйна. Останалото е лъжа и дезинформация. Кризата в Украйна се създаде и се поддържа от САЩ и ЕС. САЩ преследват своите хитлеристки цели, а ЕС смята да облекчи икономическата си криза на гърба на Украйна. Кризата се контролира от запад и е насочена срещу Русия. Руснаците почти нямат правилен ход, но отстъплението им е възможно най неправилния. Със Запада може да се говори само от позиция на силата, както едно време при кубинската криза. Всичко друго е загуба!

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Русия веднъж загуби технологичната надпревара, сега пак се засили по същия път. Ще и резнат достъпа до технологии и пак ще омекне.

 • 7
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  [quote#4:"kihano"]САЩ преследват своите хитлеристки цели, а ЕС смята да облекчи икономическата си криза на гърба на Украйна. [/quote]

  хахахаххахахах

  олелеле

  дишай, дишай

 • 8
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Статийката без автор застъпва изцяло американската , дори не европейската , гледна точка.
  От руска , доста по-обективна гледна , нещата са доста обратно. Факт е ,че в Украйна американците и техни платени слуги извършиха преврат. Пълна идиотщина е ,че в Украйна се води война за присъединяване на страната към Европа. Янукович го свалиха защото не подписа пълната икономическа капитулация на страната си. Заместиха го с по-удобен. Подписа. От утре почват да растат цените на отопление , ток , вода, газ. Премахването на митата ще улесни търговията на западна Европа , но няма да улесни Украйна. Следва установяване на митници на границата с Русия. Не може стоките от Европа да навлизат без мито в Русия.
  Следва Майдан , втора част.
  Всъщност , тази глупост с асоциирането няма стойност. Турция е такъва от 50 години .Имало още 40 страни с такъв статут. Истината е ,че НАТО се примъква по-близо до Русия. Разиграва се обратния вариант на кубинската криза. Мулатът от Вашингтон търси място в историята.

 • 9
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Походът на Запада срещу Русия никога не е преставал, но последната атака започна още преди олимпиадата. Русия просто се брани, доколкото може и както може.Успя да спаси Крим и базата, готова е да се откаже от източните провинции в името на мира, но само при условие, че хунтата не започне масова сеч. Ако това стане обаче, няма и капка съмнение, че Русия ще защити своите, пък каквото и ще да става. Надяваме се Западът да прояви здрав разум.

 • 10
  raydenu avatar :-|
  raydenu

  Послушни режими всяка велика държава си създава. Колкото и да ви е неприятно Русия си е велика държава . САЩ също затова и едните и другите си създават санитарни кордони от държави около себе си. Само дето подмяната на всяко правителство което се опълчи на САЩ или не споделя яижднията му е трън в очите на САЩ . И най голямата им мечта през 90-те беше да могат да контролират Русия и нейните богатства. А най добре риба се лови в мътна вода или когато Русия е бедна и победена а лешоядите отгоре търсет мърша. Елицн им беше поставиш цяла Русия на тепсия.пияницата унищожи тази велика страна за има няма 7 години. От 3 трл$ през 1990г като СССР , при елицн бвп спада до 100млд. $ през 1997г. Или 30 пъти. . Като видя какво сътвори и се пропи. И накрая взе едно единствено добро решение да назначи Путин. Който обърка сметките на САЩ. И до ден днешен те газ пикаят от яд. С какви ли не средства те се опитваха да го свалят през годините . Чрез нпо организации, дисиденти, дори гари капсаров.


  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход