Dow Jones и S&P 500 с нови рекорди

Добрите данни за пазара на труда изстреляха водещите борсови индекси в САЩ

Индексът на сините чипове на фондовата борса в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average затвори на най-високото ниво в историята си от 17 068.26 пункта.
Индексът на сините чипове на фондовата борса в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average затвори на най-високото ниво в историята си от 17 068.26 пункта.    ©  Reuters
Индексът на сините чипове на фондовата борса в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average затвори на най-високото ниво в историята си от 17 068.26 пункта.
Индексът на сините чипове на фондовата борса в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average затвори на най-високото ниво в историята си от 17 068.26 пункта.    ©  Reuters

Водещите американски борсови индекси приключиха по-кратката седмица с рекорди. В навечерието на Деня на независимостта 4 юли индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за пръв път в историята си надхвърли 17 000 пункта и приключи сесията в четвъртък на ниво от 17 068.26. S&P500 затвори също с рекорд - 1985.34 пункта, и седмичен ръст от 1.3%. Nasdaq напредна през 2% през по-късата седмица, до 4485.93 пункта, което е най-високото ниво след 2000 г.

Повече работни места и по-ниска безработица

Основна причина за продължаващата възходяща тенденция бяха окуражителните данни за пазара на труда в САЩ, отбелязват световните агенции. Американската икономика е прибавила 288 хил. нови работни места през юни, което е много над очакваните 212 хил. Едновременно с това безработицата е намаляла през миналия месец до 6.1%, което е най-ниското от септември 2008 г. Освен това търговският дефицит на страната достигна 18-месечно дъно през юни, стимулиран от износа на петролни продукти, който беше разрешен за пръв от много години. Тези данни потвърждават очакванията за ръст на американската икономика през втората половина на годината след студената зима, довела до спад на БВП през първите три месеца.

Ефектът на доминото

Повишението на индексите на Уолстрийт се пренесе и на пазара в Япония. Японският борсов индекс Nikkei 225 се изкачи до най-високото си ниво от пет месеца - до 15437.13 пункта. Акциите на Sharp нараснаха с над 1% след новината, че дружеството планира да продаде базираната си в Полша фабрика за производство на LCD монитори. В Китай Shanghai Composite спадна с 0.19% до 2059.38 пункта заради поевтиняването на акциите на добивните дружества.

Дълго време ниски лихви в еврозоната

Европейската централна бака (ЕЦБ) ще остави водещата си лихва на сегашния рекорден минимум "за продължителен период", каза президентът й Марио Драги след последното заседание на управителния съвет на банката в четвъртък. Той намекна, че при твърде продължителен период на ниска инфлация ЕЦБ е готова да следва и друга "нетрадиционна" политика за стимулиране. Страните от еврозоната не бива да разрушават напредъка, постигнат чрез политиката на бюджетна консолидация според действащите правила за бюджетна дисциплина, отбеляза Драги, призовавайки правилата да бъдат изпълнявани "напълно и последователно". Ръководителят на ЕЦБ обаче подчерта необходимостта от благоприятни за растежа икономически мерки и призова правителствата да продължат със структурните реформи.