Смърт в небето

Свалянето на пътнически самолет над Украйна разби илюзиите, че става въпрос за локален конфликт, и ще засили натиска за разрешаване на кризата

Точно когато вниманието на света беше отклонено от конфликта в източния край на Европа и насочено към избухналото насилие първо в Ирак, а след това и в Газа, украинската криза се завърна. И то как. Новината за сваления над източната част на Украйна пътнически самолет имаше ефекта на хвърлена бомба. Тя разби всякакви илюзии, че битката в Украйна е локален въпрос, който може да бъде ограничен на територията на страната и да няма глобални отражения.

Още когато в следобеда на 17 юли започваха да излизат първите откъслечни информации какво точно е довело до трагичния край на полета на Malaysia Airlines и смъртта на 298 души пътници и екипаж на борда, вече беше ясно, че случката ще вкара противопоставянето в Украйна в нова фаза. Който и да е изстрелял ракетата, взривила боинга, тя ще инжектира нов импулс в сложната игра между Запада и Русия и ще засили търсенето на изход от кризата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се