Неполучени заплати са проблем за хиляди хора на Балканите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Неполучени заплати са проблем за хиляди хора на Балканите

Заплатите често са първият разход, който компаниите замразяват в трудни времена

Неполучени заплати са проблем за хиляди хора на Балканите

Пропуски в законодателството, неефективни съдилища и лош финансов контрол позволяват това да се случва

3675 прочитания

Заплатите често са първият разход, който компаниите замразяват в трудни времена

© Reuters


Заради голямата безработица служителите се примиряват с надеждата, че накрая ще им се плати.

След като работят месеци наред без заплата, служители на сръбската компания за пилешко месо "Агрозив" организират стачка през януари, разказва Reuters. Защо да работим без пари, казват хората. Ръководството на фирмата признава, че има недостиг на средства и иска отсрочка, за да може да изплати дължимото.

"Казаха да проявим търпение още две седмици. Чакахме и нищо не стана. Някои работници бяха толкова отчаяни, че купуваха хляб на кредит. Но след няколко месеца дори пекарните отказаха да им дават хляб без пари", каза Весна Сърдич, която опакова продуктите в "Агрозив".

Търпението на служителите се изчерпва на 4 юни, когато с вериги и катинари те затварят компанията и блокират главен път, водещ до границата с Румъния. "Заплатата ми е 343 долара на месец и не съм получавала и стотинка от януари. Затънала съм в дългове", твърди Милица Милкович.

Подобни сцени са обичайни на Балканите, където заплатите често се оказват първият разход, който компаниите замразяват, когато дойдат тежки времена. Пропуски в законодателството, неефективни съдилища и лош финансов контрол позволяват на фирмите, изпаднали в затруднения, да не плащат на служителите си с месеци.

Тъй като безработицата е голяма, хиляди работници в страните от бивша Югославия се трудят без пари с надеждата, че работодателите все пак накрая ще им платят. Този феномен се разраства и допринася за социалното напрежение в региона. По-рано тази година протестиращи от Босна и Херцеговина подпалиха правителствени сгради из страната заради това, че фалирало предприятие дължи много заплати. Стачките в Хърватия също са често срещани.

Липса на капитал

Повечето бивши югославски републики, включително членките на ЕС Словения и Хърватия, все още не могат да преодолеят проблемите, свързани с лошите бизнес практики, наследени през 90-те години на миналия век. В Югославия държавата притежаваше всички средни и големи компании и контролираше плащанията чрез централна система. С разпада на федерацията обаче новите и новоприватизирани фирми се опитаха да разширят дейността си без достатъчно капитал. Заради липсата на средства някои започнаха да забавят плащанията към доставчици, данъчни и работници. Държавни предприятия и институции започнаха да правят същото, възползвайки се от липсата на финансов надзор.

В Хърватия властите се опитват да наложат по-голяма финансова дисциплина. Министърът на финансите Борис Лаловац заяви през април, че работодателите не са заплатили задължителните здравни и пенсионни осигуровки на над 200 000 служители. Според профсъюзния лидер Крешимир Север около 70 000 души се сблъскват със закъснение при получаването на заплата. "В повечето случаи служителите изчакват твърде дълго, преди фирмата им да обяви банкрут, смятайки, че е по-добре да имаш някаква работа и да не получаваш заплата, отколкото да загубиш всичко. Но когато активите на компанията се стопят и започне процедурата по банкрута, работниците остават с празни ръце", обяснява Север.

Ситуацията е подобна в Сърбия. Според Ранка Савич от Асоциацията на свободните и независими профсъюзи най-малко 70 000 служители не са получавали заплатите си в последните 6 месеца. В страната все още има 153 държавни компании, които функционират частично заради годишните субсидии на стойност над 1 млрд. долара.

Нужда от промяна

Новото сръбско правителство обеща да реформира трудовото законодателство, както и законите за банкрут и приватизация, за да подобри бизнес климата и да привлече инвеститори. То също така смята да сложи край на субсидиите за държавни предприятия. Проектозаконите се обсъждат и се очаква да влязат в сила до края на юли.

През последните пет години в Словения също нараства броят на служителите, които не получават заплати. По данни на държавния Инспекторат по труда случаите на забавяния, частични плащания и никакво заплащане са се увеличили от 843 през 2008 г. до 3601 през 2013 г.

В повечето случаи проблемите остават скрити, докато служителите не започнат стачка. "Характерна за целите Западни Балкани е способността на хората да търпят много неща за дълго време", обобщава професорът по социология от Белград Зоран Стойлякович.

Проблемът в България

По официални данни в България към края на май бизнесът е дължал 77.2 млн. лева в забавени плащания на заплати. Профсъюзите обаче смятат, че сумата е по-висока. Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков твърди, че тя е около 125 млн. лева. Той посочва частната фирма за ремонт на машини "Ремотекс" като един от длъжниците. Намиращата се в Раднево компания не е платила заплати за 5 млн. лева, твърди регионалният представител на КНСБ Бойка Боева. "Ремотекс" бе закупена през юни от гръцки инвеститор. "Наистина се надяваме, че след пристигането на новия собственик ще видим благоприятен изход, защото това предприятие е много важно за този град", казва Боева.

Източник: Reuters
Заради голямата безработица служителите се примиряват с надеждата, че накрая ще им се плати.

След като работят месеци наред без заплата, служители на сръбската компания за пилешко месо "Агрозив" организират стачка през януари, разказва Reuters. Защо да работим без пари, казват хората. Ръководството на фирмата признава, че има недостиг на средства и иска отсрочка, за да може да изплати дължимото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  comandante avatar :-?

  Това което никой не ви казва е ,че практиката на EU е да извива ръце да кълчи китки и даже да се води бюджетна война към всички периферни колонии на корпорацията!

 • 2
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  Решението е просто: неизплащането на трудовото възнаграждение да се криминализира, затвор и разпродажба на имущество на подобни робовладелци, пардон - "работодатели". И нещата съвсем бързо ще се оправят.

 • 3
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  Решението е просто: неизплащането на трудовото възнаграждение да се криминализира, затвор и разпродажба на имущество на подобни робовладелци, пардон - "работодатели". И нещата съвсем бързо ще се оправят.

 • 4
  pinoccio avatar :-|
  pinoccio

  А работодателя кара нов джип и пие уиски, ма пари за заплати няма.

 • 5
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  КТБ пое и Петрол Холдинг, част от която е авиокомпания Еър Лазур. Банката продаде самолетите. Служителите са без заплати от месец ноември 2013 г. На служителите не са превеждани социални, здравни и всякакви осигуровки към НАП и НОИ от месеци.
  Служители са съкратени без да им бъдат изплатени обезщетенията съгласна закона. За справка - делата в СРС. След като съкрати всички служители без да им изплати дължимите трудови възнаграждения и обезщетения, собственикът внесе на 30 юни 2014г. в съда искане за обявяване във фалит.
  Много лоши модели на управление.

 • 6
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#2] от "The Dragon Reborn":

  пич, то в момента е криминално деяние да се отлага несъстоятелност. При положение, че работодателят няма пари да плати на работниците значи фирмата е в несъстоятелност и трябва да подаде документи за влизане в такава процедура пред съда. Всяко забавяне е подсъдно. В Германия това го следват отлично, в България обаче си правят оглушки и се протакват несъстоятелности.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "alabalko":

  Точно. В Германия неплащането на заплати на деня от договора значи автоматичен фалит. Криминализиране на неплащането няма как да има, защото имаш договор с дружество. Дружеството да закъса е част от търговския риск. Ако е източвано злоумишлено, тогава важат други параграфи и при оценката на щетите виновният ще носи и тази отговорност.

  Говорим за елементарна хигиена в стопанския живот. След като не можеш да плащаш, освобождаваш работната ръка, за да генерира БВП на друго място. 1 от 5 да си намери работа, пак е по-смислено от това 5 да стоят със скръстени ръце. А работниците често го правят нарочно, защото знаят, че поне осигуровки им текат, дори когато работодателят не ги внася ефективно в НОИ. И че накрая веднъж ще ги обезщети фондът за гарантиране на вземанията на работниците, а после ще им почнат и помощите за безработица. От подобни трикчета и финтове е изкована цялата държава, накрая всеки работи за 20 лева надник, но пък заспива морално удовлетворен, че е прецакал системата със 100 лева.

 • 8
  twelve avatar :-|
  Коки

  До коментар [#7] от "cinik":

  +++ В Бг е едно голямо надлъгване! И причината е, че червените "работодатели" неуважават законодателството, а тези, които трябва да го прилагат са от техния отбор. Потърпевши са служителите, а най-потърпевши - най-лоялните и работливите...Знам за фирми, които по 5-6 месеца забавят и без това мизерните заплати, оправдавайки се с разходи за НАП, лихви по кредити и прочие...но шефовете си карат Q7-ците и си пазаруват вили, почивки и т.н. Какво остава за работниците, които не си мислете, че са в престой - напротив- дори полагат извънреден труд... ами остава да намалят оборотите и да се придържат към принципа - колкото ми плащат - толкова ще работя....Изобщо, нищо не работи в тая скапана държава, а назначените червени "работодатели" са направо престъпници...

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#8] от "Коки":

  Toчно на това Германия, пък и всички държави от Сърбия на запад, са сложили граница и са казали, хубаво, карай си ти седмицата, единствено искаме работниците да отидат при някого, който първо ще помисли за тях. 1 да си намери нова работа от 5, пак е печалба за икономиката. А той няма да е един, 4 от 5 ще са.

  Но нашата действителност устройва всички, желаещи да живеят като прасета. И работодатели, и синдикати, и андрешковци. Единствените ощетени са коректните работодатели и служителите им, известни най-вече като "Онези чикибойци с дебелите лупи от парка на Плевнелиев. Имат пари тея гейчета, ше ги е**** у очилатите читанки. На колело обикалят, ч**** блъскат, коз и бира им стига...За коли, курви и кокаин разходи нямат. Нормално е да нагласим работите, малко парички да минат от тях към бай ти х*й!"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK