Към светлото бъдеще
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Към светлото бъдеще

Към светлото бъдеще

Бира, метал и мебелен Лувър или как Китай се опитва да направи големия скок към по-устойчив и качествен растеж

Светломира Гюрова
5952 прочитания

© Reuters


В дъждовната юлска сутрин огромната строителна площадка в покрайнините на град Цзеян изглежда навъсено и неприветливо. Автомобилите едва пъплят по калните улеи до единствената завършена сграда, стояща някак неуместно и самотно на фона на околната пустош, а някои от возещите се в тях трябва да слязат, за да отместят препречващите пътя камъни. Единствените немоторизирани хора са десетина работници с типичните китайски островърхи шапки, които засаждат цветя и храсти в мократа пръст.

Трудно е да се повярва, че по план на това място след по-малко от шест години ще работят 150 000 души. На площ от 23 кв. км ще има офиси, жилищни сгради, университет, зелени площи и всичко останало, нужно за пълноценното функциониране на първия екологичен индустриален парк в Китай. Проектът, наричан с английската си абревиатура SGMEC (Sino-German Metal Eco City, или Китайско-германски металургичен екологичен град), съвсем не е единственото начинание от този тип в Китай, където амбициозни местни правителства осейват страната с клъстери, чиято идея е да привлекат високотехнологични производства и услуги.

Всички те разчитат на сходен модел, за който обаче няма гаранции, че може да се възпроизведе толкова лесно навсякъде. Вероятно не всички от тях ще успеят. Проектът в Цзеян обаче има големи шансове да го направи. До момента той е единственият, иницииран, притежаван и финансиран (отчасти поне) от индустрията. Начинанието се радва на непоклатимата подкрепа на Китайската комунистическа партия (ККП) и правителството. SGMEC е и най-голямата надежда за просперитет на близо седеммилионния град (не много голям за китайските стандарти), който не блести с нищо особено на фона на конкуренцията в провинция Гуандун, в която са съсредоточени една девета от БВП на Китай и една четвърт от износа на страната.

Една от перлите на Гуандун e Фошан, поставен миналата година от сп. Foreign Policy и McKinsey Global Institute на 13-о място в класацията на най-динамичните градове в света, подредени според очакваното нарастване на икономиката им от 2010 г. до 2025 г. Със своя БВП на глава от населението от почти 15 000 долара Фошан задминава някои държави от ЕС (включително България с нейните близо 14 000, изчислени по паритет на покупателната способност). В Цзеян този показател е под 5000 долара. Макар миналото и настоящето им да са различни, Фошан и Цзеян са обединени от обща цел за бъдещето - икономика с висока добавена стойност и високи доходи. Начинът на постигането й също е сходен - и Фошан залага на сътрудничеството с най-добрите и има свой проект за Китайско-германска зона за индустрии и услуги. Приказката за тези два града е и история за това как Китай се опитва да направи големия скок от евтино и цапащо производство към следващото ниво на развитие, което да е по-устойчиво и по-качествено.

С малко помощ от приятели

"Всяка седмица посрещаме по 3-4 бизнес делегации от Германия. Преди време от Пекин се заинтересуваха и се обадиха да проверят какво се случва, защото не е нормално в град като Цзеян да има толкова много чуждестранни посетители", разказва пред "Капитал" Дзян Джънцин от правителството в Гуандун. Обяснението за необичайната активност е именно SGMEC. Самият Дзян Джънцин е командирован наскоро в Цзеян от Гуанджоу, столицата на провинцията, и ще остане тук една година, за да помага за осъществяването на проекта.

Основен двигател на начинанието е Zhongde Мetal Group - асоциацията на 700 компании от региона, известен като металургичната Мека на Китай. Именно с решението на компаниите от сектора да се обединят в съюз в края на 2012 г. започва историята на индустриалния парк на стойност 24 млрд. долара, обединяващ в наименованието си наглед оксиморонното съчетание между екология и металургия. "Фирмите от асоциацията направиха плана и с него отидохме да търсим подкрепа в Пекин. Там го харесаха, намерихме застъпници сред министрите и отделът за международни отношения на партията се свърза с германците. Представихме им проекта с помощта на посолството на федералната република в Пекин и нещата тръгнаха", обяснява пред "Капитал" КеДун У, председател на Zhongde Мetal Group и член на комитета на ККП в Гуандун.

Може би една от причините проектът да получи зелена светлина е, че концепцията на SGMEC се вписва чудесно в новата икономическа линия, зададена от последния пленум на ККП и включваща неща като засилване на ролята на частния сектор и на пазара. В случая с SGMEC фирмите от Zhongde Мetal Group инвестират в проекта близо 140 млн. долара. Други 1.2 млрд. долара идват от германските компании, които решават да се включат. "До момента имаме споразумения с 16 германски фирми, очаква се да дойдат още 15", изброява КеДун У. И добавя, че точно предишния ден една от петте китайски делегации, които в този момент са във федералната република заради SGMEC, е успяла да подпише договор с производител на бира, който да влезе в индустриалния парк. В комплекса ще присъства и една от големите хотелски вериги - Maritim. Тя ще построи хотел в стила на средновековните германски замъци. "Така ще имаме германска бира и германски хотел", усмихнато обобщава КеДун У. Идеята е европейците да се чувстват тук възможно най-комфортно и близко до стила на живот, с който са свикнали. Надеждата е това, както и засиленият фокус върху екологията, да помогне за привличането на чуждестранен талант. А това е реален проблем. Дори в Пекин, където слънцето не успява да пробие плътния смог, вече признават, че заради лошото качество на живот намирането на мениджъри отвън става трудно.

"SGMEC е посочен от ООН като пример за зелен и устойчив проект", казва пред "Капитал" кметът на Цзеян Дун Чан. Ключова роля за тази оценка има участието на германската компания ALBA, която е един от глобалните лидери в рециклирането и екотехнологиите. Тя участва в SGMEC още от самото начало и строи там първия по рода си завод за "зелена" преработка на индустриални отпадъци в Китай, както и цикъл за чиста енергия, която да захранва целия парк. За ALBA и останалите германски компании влизането в клъстъра носи куп предимства - отлична инфраструктура, близост до други компании, а също и по-лесен достъп до необятния китайски пазар. Китайските им домакини печелят достъп до знание и технологии, както и шанс да скъсат с миналото си на мръсен и беден индустриален град. "Никое пътуване не е твърде дълго, когато е с приятели", казва поетично кметът Дун Чан за тази перфектна германо-китайска симбиоза.

Треска за промяна

На нещо подобно разчитат и във Фошан. Китайско-германската зона за индустрии и услуги, в която местното правителство е инвестирало общо 3 млрд. долара, се стреми да бъде новият "идеален град". "Акцентът вече не е само скоростта на растежа, а качеството на живот и опазването на околната среда", казва пред "Капитал" Джао Хай, директор на комитета по развитие и управление на зоната. Фошан все още носи раните на бързия индустриален растеж: четири от реките в града продължават да са силно замърсени. Но вече го има разбирането, че пушещите комини и отровните води са пречка пред развитието, а не просто негов страничен продукт.

Точно тази концепция си проличава в зоната, наричана още "новия град на Фошан". В единия й край има зелен и приятен парк, където освен дървета и къщички за птици има изкуствен плаж и открит басейн с капацитет 2000 души, който може да се ползва безплатно. А директорът Джао Хай не пропуска да се похвали, че когато кметът на Гуанджоу видял този този парк, възкликнал: "В Европа е красиво, но тук е по-красиво."

Във Фошан на почит са не само германските технологии, но и френският стил. Един от най-забележителните магазини на местния пазар за мебели - който, твърди се, е най-големият в света - се нарича Лувър. На въпрос защо са нарекли импозантния многоетажен търговски център точно така, китайските домакини отговарят: "А защо не, той нали прилича на Лувъра?" Това може и да е спорно, но за едно нещо няма съмнение - "китайците са много добри в това да се учат от най-добрите", казва Джао Хай. Някои вероятно биха добавили: "и да копират". И точно това е нещото, което във Фошан и Цзеян вече искат да получават от Германия, Франция и останалите развити страни - не капитали и фабрики за евтини стоки, а знание, технологии и качество. Или както го формулира Джао Хай: "Китайската икономика е голяма, но не е силна. Сега искаме от големи да станем силни."

В дъждовната юлска сутрин огромната строителна площадка в покрайнините на град Цзеян изглежда навъсено и неприветливо. Автомобилите едва пъплят по калните улеи до единствената завършена сграда, стояща някак неуместно и самотно на фона на околната пустош, а някои от возещите се в тях трябва да слязат, за да отместят препречващите пътя камъни. Единствените немоторизирани хора са десетина работници с типичните китайски островърхи шапки, които засаждат цветя и храсти в мократа пръст.

Трудно е да се повярва, че по план на това място след по-малко от шест години ще работят 150 000 души. На площ от 23 кв. км ще има офиси, жилищни сгради, университет, зелени площи и всичко останало, нужно за пълноценното функциониране на първия екологичен индустриален парк в Китай. Проектът, наричан с английската си абревиатура SGMEC (Sino-German Metal Eco City, или Китайско-германски металургичен екологичен град), съвсем не е единственото начинание от този тип в Китай, където амбициозни местни правителства осейват страната с клъстери, чиято идея е да привлекат високотехнологични производства и услуги.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Степента на успех ще предопредели разпределението на силата през този век.

 • 2
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  В Китай управлява ККП, ама ръководи с акъл.

 • 3
  kempes avatar :-|
  kempes

  Ако подобна тенденция се засили, ще гледаме страхотна технологична битка между Китай и САЩ някъде през 2025.
  Иначе, добре е, че хората мислят за бъдещето, а не лежат на идеята, че сегашния икономически бум ще трае вечно

 • 4
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  Сетиха се малоумниците. Сега остава да проправят път на индивидуализма и цялата им смешна азиатска култура и модел отиват по дявола :-) Поживем увидим.

 • 5
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#2] от "petkata1":

  глупости говориш. ККП е престъпна партия и създава само феодална зависимост и покровителство на верните на партията функционери и бизнесмени.

  нито си ходил в Китай, нито знаеш нещо повече за Китай от това, което четеш във в-к Труд и 24 часа...

 • 6
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#3] от "kempes":

  Твърде рано е 2025. Това е едва след 11 години. Няма как да наваксат толкова изоставане за 11 години.

  Ето и трендовете - http://www.gapminder.org/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.