Ябълки, войски и страхове (обновена)

Москва отговаря с контрамерки на западните санкции, а струпването на руски части на украинската граница буди тревоги от нахлуване

Владимир Путин отвръща на удара
Владимир Путин отвръща на удара    ©  Bernadett Szabo
Владимир Путин отвръща на удара
Владимир Путин отвръща на удара    ©  Bernadett Szabo

"Изправете се срещу Путин: Яжте ябълки и пийте сайдер!" С тази кампания поляците посрещнаха с хумор руското ембарго за определени плодове и зеленчуци от Полша, обявено в понеделник. След като днес руският президент Владимир Путин подписа указ за забрана на вноса на селскостопански продукти от всички държави, наложили санкции срещу Москва, полската акция може да намери последователи и другаде.

Документът забранява или ограничава за една година "вноса на територията на Руската федерация на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които идват от страна, приела решение да въведе икономически санкции срещу руски юридически или физически лица, или присъединила се към такова решение". При необходимост срокът на действие на ембаргото може да бъде променен.

Това се случва на фона на информациите в руската преса, че в отговор на спирането на полетите на нискотарифна авиокомпания "Доброльот" (собственост на "Аерофлот") Кремъл обмисля да забрани на европейските авиолинии да ползват транссибирските коридори. А докато Западът и Москва се обстрелват със санкции и контрасанкции, струпването на руски войски на границата с Украйна буди тревоги, че прикритата война може да прерасне в открита инвазия.

Расцветали яблони и груши

На руския кабинет бе възложено да определи продуктите, които ще попаднат под забрана. Днес правителството разпространи забранителния списък, в който влизат плодове, зеленчуци, ядки, месо, риба и млечни продукти, но се прави изключение за детските храни. (вижте пълния списък в карето в края на текста)

Като индиректно признание, че от ембаргото ще пострадат руските потребители, президентският указ възлага на властите да предприемат "мерки за балансиране на стоковите пазари и недопускане бърз ръст на цените на селскостопанската и хранителната продукция". Указанието е заедно с руските производители и търговски мрежи да се направят стъпки за увеличаване на предлагането на местни стоки.

Селскостопанското ембарго е насочено срещу САЩ, Канада, Австралия, Норвегия и всички държави от ЕС. Русия е вторият по големина пазар на ЕС за храни и селскостопански суровини, като за миналата година вносът от Европа е възлизал на 12.2 млрд. евро.

Преди да бъде оповестен подробният наказателен списък, е трудно да се прецени колко точно ще бъде засегната България. Според данни на Националния статистически институт през последните пет години в Русия са изнесени между 4 и 8.5% от преработените плодове и зеленчуци в България, като за 2014 г. те са били на стойност 14.45 млн. лв. В статистиката освен традиционните консерви, за които Русия е сред важните пазари според преработвателите, попадат още сушени и замразени плодове и зеленчуци, чиято реализация е основно в държави от ЕС.

На граничния фронт нещо ново

Паралелно с плодово-зеленчуковата офанзива, нарастват опасенията и за военна такава. След като до преди няколко седмици броят на разположените по границата с Украйна руски войски възлизаше на около 10 000, според данни на НАТО в последните дни той е удвоен до 20 000. Киев твърди, че още толкова се намират в нападателна формация в Крим. Същевременно през седмицата Русия провежда военно учение в пограничните райони.

В сряда говорителят на НАТО Оана Лунджеску предупреди, че Русия може да използва "претекста за хуманитарна или мироопазваща мисия, за да изпрати войски в Източна Украйна". Полският премиер Доналд Туск добави, че Варшава "има причини да подозира... че рискът от военна интервенция [на руската армия] със сигурност е по-висок, отколкото преди няколко дни".

Дали шест години след като на 7 август 2008 г. Русия нахлу в Грузия сега ще има нова война, зависи единствено от калкулациите на Путин. Ако не го направи, той рискува проруските сепаратисти в Украйна да бъдат победени, а неговата кауза за защита на руснаците в чужбина да бъде подкопана. Ако го направи, Русия ще се превърне в международен парий. 

Оповестеният от руското правителство списък забранява вноса на:

- месо от едър рогат добитък, свежо или охладено;

- месо от едър рогат добитък, замразено;

- свинско месо, свежо, охладено или замразено;

- месо и хранителни субпродукти от домашни птици, свежи, охладени или замразени;

- месо осолено, в марината, сушено или пушено;

- риба и ракообразни, мекотели и подобни безгръбначни;

- мляко и млечни продукти;

- зеленчуци и ядливи кореноплодни и клубноплодни;

- плодове и ядки;

- колбаси и аналогични продукти от месо, месни субпродукти или кървавица, както и готови хранителни продукти на тази основа;

- готови продукти, вкючително суровина и суроватка на основата на растителни мазнини

- хранителни продукти, съдържащи мляко, но на основата на растителни мазнини.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


121 коментара
 • 1
  convince avatar :-|
  convince

  По-добре е да нахлуе, тогава дните му ще са преброени, не че сега неса, но след това цифрата ще стане много малка...

  Московският "майдан" наближава!

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • -34
  • +157

  От статията:

  "Селскостопанското ембарго е насочено срещу САЩ, Канада, Япония, Швейцария, Норвегия и всички държави от ЕС. Русия е вторият по големина пазар на ЕС за храни и селскостопански суровини, като за миналата година вносът от Европа е възлизал на 12.2 млрд. евро."

  За 2013 г.:

  БВП на ЕС е около 13,5 трилиона долара,
  БВП на САЩ в около 16.8 трилиона долара,
  БВП на Канада е около 1.8 трилиона долара,
  БВП на Япония е около 6 трилиона долара,
  БВП на Швейцария е около 380 милиарда долара
  БВП на Норвегия е около 513 милиарда долара...

  БВП на Русия за същата 2013 г. е 2.1 трилиона долара (приблизително колкото е този на Италия)

  Вносът на ЕС за храни и селскостопански суровини през миналата година за Русия е възлизал на 12.2 млрд. евро, което е 0.09 % от БВП само на ЕС.


  С други думи, тези санкции на Путин срещу Запада са толкова смешни и нефелни, колкото на американците, на които никога не им е минавало и през ума да посещават Русия да им забрани да ... я посещават.
  Очаквам следващата стъпка на Путин да е да забрани емиграцията на граждани от Европейския съюз, Америка, Канада, Япония,...в Русия или Сибир...

 • 3
  chicago514 avatar :-P
  chicago514
  • -36
  • +182

  Болшевишкия куку от Кремъл може да забрани вноса леки коли,бяла и черна техника и разбира се високи технологии.Тогава руския народ ще осъзнае,че родината им представлява една гигантска бензиностанция охранявана от една много мощна армия и нищо повече.

 • 4
  daaam avatar :-|
  daam

  "Русия е вторият по големина пазар на ЕС за храни и селскостопански суровини, като за миналата година вносът от Европа е възлизал на 12.2 млрд. евро"

  Ембаргото няма да спомогне за икономич. ръст в ЕС.

 • 5
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov
  • -130
  • +53

  750 000 украински бежанци в Русия плюс още над сто хиляди разпръснати в Украйна. Прилича на етническо прочистване. НАТО трябва да си припомни 1999 Косово, правото на самоопределение, защитата на универсалните човешки ценности. Време е да се започне с бомбардировките на Киев. Не трябва да се безпокоят за въздушен коридор над България, защото ние сме известни със своята даятелност. Даваме всичко, което се поиска от нас. Често преди да е поискано.

 • 6
  liliana_simeon avatar :-|
  Liliana Simeonova

  "Разцветали яблоки и круши"?! С три грешки!
  Заради читателите си, Капитал, би трябвало да пишете грамотно: напр. "расцветали яблони и груши".

 • 7
  asparuh321 avatar :-|
  asparuh321
  • -108
  • +37

  До коментар "инфо" 111
  Меже другото в Укипедия има три институции даващи дани за БВП.Ти естествено като американско слугинче си дал от тези които поазват най-голяма стойност за САЩ.2012 по дани на СБ:САЩ -15,684трл.По дани на ЦРУза 2011г,кото според мен са по-нформирани(за скития продукт на страните) САЩ-15.04трл....7.Русия -2,373трл.Само,че БВП на САЩ на 80% се формира от вътрешното потребление на стоки и услуги.Около 23% се формира от воено -промишленият комплекс,което заначи,че всяка война в света е гаранция за печалба.Мислите ли тогава,че САЩ са заинтересовани от мир?Това ограничение което налага Путин е само предупредителен занак,за най-важното,оставяне долара като рзаплащателно средство при търговията в БРИКС,а от там и в още страни.Без връзката петрол-долар,зачението на долара силно намалява и САЩ ще спрат да потребляват 40% от световният продукт,а да произвеждат 20%.

 • 8
  today avatar :-P
  today
  • -31
  • +134

  Путя може да накаже много жестоко запада, като спре износа на Запорожец, Москвич, и телевизори Рубин.

 • 9
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Класиката от края на 80-те е на път да се завърне в руската земя. Дерзайте ребята!

 • 10
  315707 avatar :-|
  Димитър

  До коментар [#7] от "asparuh321":

  Т.е, произвеждайки оръжия за вътрешна консумация, САЩ печели?
  Мнооооого интересна икономика сте измислили господине.
  Това ще да е от тия конспиративните сайтове.
  Да онагледим.
  Вадите едни пари и ги инвестирате в нови мебели за дома Ви.В резултат на това печелите и ви се увеличава общата състоятелност.
  Сигурно се шегувате, нали?

  П.П И сравнявате данни за различни години....2011, 2012 и т.н...нормално е да има различния.БВП не е еднакъв всяка година.Ама няма проблем, Вашата главица има други неща за решаване и мислене.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход