Русия наложи земеделско ембарго на Запада

Reuters

Русия наложи земеделско ембарго на Запада

Руснаците ще пострадат най-силно, инфлацията може да достигне 10%

15386 прочитания

Reuters

© Reuters


Руският президент Владимир Путин изолира руските потребители от световната търговия до степен, невиждана от времената на бившия Съветски съюз.

Часове след като издаде съответния указ за извънредни икономически мерки, правителството одобри и разпространи списъка с храни, суровини и продукти, за които незабавно влиза в сила забрана за внос за срок от една година. Ембаргото засяга всички държави, въвели или присъединили се към санкции срещу страната заради анексирането на Крим през март и ролята й в събитията в Източна Украйна.

Забранено е да се внася всичко от списъка, което е произведено в САЩ, Канада, 28-те държави от ЕС, Австралия и Норвегия. В този списък засега отсъства Япония, която също въведе няколко санкции срещу Русия и е вносител основно на риба, рибни продукти и морски дарове. Руски издания спекулираха преди това, че забрана ще има и за Украйна, която е сред водещите доставчици на храни за руския пазар.

Списъкът забранява вноса на всички видове месо, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, зеленчуци, плодове, колбаси. Изключение се прави за стоките, предназначени за детско хранене.

Забраната не засяга чай, кафе, захар, зърнени храни и растително олио.

"Дълго изчаквахме промени в позициите на западните партньори и не отговаряхме на санкциите, но те не реагираха. Ако демонстрират конструктивен подход, ще преразгледаме срока на ембаргото. Искрено се надявам у партньорите ни икономическият прагматизъм да вземе връх над глупавите политически съображения и да мислят, а не да плашат и ограничават Русия", каза премиерът Медведев на заседание на правителството. Министърът на земеделието Николай Фьодоров заяви на пресконференция, че списъкът едва ли ще се разширява и по-скоро промените може да са в съкращаването на забранените стоки.

Колко ще са загубите за вносителите

"Не сме анализирали подробно засегнатите категории, но загубите на ЕС може да достигнат 12 млрд. евро", казва Вигаудас Ушацкас, ръководител на представителството на ЕС в Москва. Той основава твърдението си на факта, че хранителните стоки са около 10% от целия внос на съюза в Русия.

Reuters дава засега по-малка сума – около 9.2 млрд. долара (6.9 млрд. евро) за всички санкционирани държави, внесли през 2013 г. в Русия храни за общо 17.2 млрд. долара (малко под 13 млрд. евро). През миналата година руснаците са внесли храни и хранителни суровини за около 39 млрд. долара (според руската митница – 43 млрд. долара), а засегнатите от санкциите категории са покривали 23.5 млрд. долара. Храните са малка част от търговията на Русия със Запада – общият внос от засегнатите държави е бил 155.3 млрд. долара, сочат данни на ООН.

Русия е най-големият клиент на аграрни стоки от ЕС, петият по големина в света вносител на земеделска продукция след ЕС, Китай, САЩ и Япония и заема през 2012 г. около 2% от глобалния земеделски внос.

Кои ще са заместителите

Заместители могат да се намерят, но това иска време и цените ще са по-високи. Най-трудно ще е при плодовете, където в определени сегменти европейците зареждат половината стока. Докато се събира реколтата, дефицитите може да се намалят, но наесен ситуацията ще е различна и ще се види реално колко добра логистика и обеми могат да предоставят страни от Азия, Латитнска Америка, Африка и несанкционирани държави като Турция, Македония, Сърбия.

Властите веднага обявиха, че започват преговори с тези страни за заместващ внос и в четвъртък и петък има срещи с посланиците на Еквадор, Бразилия, Чили, Аржентина и Турция. Азербайджан също е алтернатива за вноса на плодове, а Беларус – на част от месото. Засега се обяснява, че основният принцип на контрасанкциите ще бъде първо да се увеличи качественото руско производство или да се замести вносът от друго направление. 

Какво става с инфлацията

Владимир Тихомиров от московския брокер BCSPrime казва пред Financial Times, че очаква последиците да добавят 1-1.5% към ръста на цените в периода декември - май, а ускоряването на инфлацията ще принуди централната банка още веднъж да вдигне лихвите. Негови колеги в Москва говорят за добавяне на поне 2% към годишната инфлация, наближаваща в момента 7%, т.е. 2014 г. може да завърши с инфлация, наближаваща 10%.

"Ведомости" цитира източник от финансово-икономическия блок в правителството, даващ пример с ефекта от спирането на свинското от Европа през февруари – за първото полугодие ръстът на цените на производителите в Русия е стигнал 20%, а в търговската мрежа – 12%. Дори да не се ускори ръстът на цените, отчитайки фактически нулевия ръст на икономиката, вече може да се говори, че в Русия имаме стагфлация, казва пред изданието Дмитрий Полевой от ING.

Какво правят търговците

В четвъртък са проведени срещи с най-големите търговски вериги, на която властите са разяснявали какво следва, а бизнесмените са питали какво да правят с вече поръчаните и със стоките, които са на път. "Казвайте им да се връщат", бил отговорът, разказва източник на "Ведомости".

На райони с трудна логистика като Калининград или анексирания Крим било казано да не очакват някаква специална помощ, а просто да приемат ситуацията и да работят според нея.

Масов дефицит на продукти няма да има, но търговците на дребно бързо ще трябва да преразгледат асортиментната си политика и пула от доставчици. По данни на министерството на икономиката вносните стоки в търговската мрежа са около 25-30% и по-чувствително в началото ще е отсъствието на продукти от високата ценова категория. Но статистическият институт Росстат твърди, че вносни са и около 50% от сирената, 35% от свинското, 60% от говеждото, 16% от растителните масла и 19% от консервите. "Оказахме се между чука и наковалнята", казва един от директорите на търговска верига.

 

Какви са правните основания

Указът на президента Владимир Путин се позовава на закона "За специалните икономически мерки" от 2006 г., целящ да създаде правни основи за временни действия при възникване на извънредна международна ситуация. Те се допускат при съвкупност от обстоятелства, изискващи незабавна реакция на незаконно международно действие или неприятелски акт на чуждестранна държава, нейни органи и служители, представляващи заплаха за интересите и националната сигурност на Русия или нарушаващи правата и свободите на гражданите й.

От ЕС обаче заявиха вчера пред "Интерфакс", че е възможно да отправят срещу Русия иск в Световната търговска организация (СТО), след като проучат подробностите за санкциите. Източник от СТО, цитиран от РБК, казва, че досега никой не е оспорвал при тях санкции. По правилата на СТО има изключения за действия като тези на Москва, но тя трябва да докаже, че има реална заплаха за хранителната сигурност, а не че защитава вътрешния си пазар.

Източник от министерството на икономиката казва пред РБК, че се позовават на чл. 21 от Генералното споразумение за митата и търговията (GATT), но досега никой не се е позовавал на този предшественик на СТО, защото това намалява доверието към страната.

 

FAO: Това ще свали още цените на храните по света

Руските санкции ще помогнат цените на храните по света да се понижат още повече, прогнозира Консепсион Калпе, главен икономист на Програмата на ООН по прехраната (FAO). Според нея и колегата й Абдулреза Абасиан на руския пазар ще има поскъпване и губещи ще са потребителите там, но ефектът в останалия свят ще е обратният. "Мнозина производители в Европа, особено в Полша и други държави от Централна Европа, свикнаха да смятат Русия за свой основен пазар за излишъка си. Понеже сега ще им е трудно да си намерят нови пазари, това би трябвало да натисне надолу цените", цитира думите й Bloomberg. Абасиан се пита "къде ще отидат всичките тези ябълки от Полша и пилешкото от САЩ".

Според най-новите данни на FAO, публикувани в четвъртък, през юли цените на храните по света са достигнали 6-месечно дъно. Най-силна е промяната при зърното, маслодайните култури и млечните продукти. Поскъпване има при месото и захарта. От ООН и FAO смятат, че в следващите 10 години цените ще са стабилни, след като производителите реагираха с повече продукция на шоковете, довели до бурни протести през миналото десетилетие. Добри изглеждат прогнозите и за зърнодобива през лятото на 2015 г.

Русия частично затвори небето си за Украйна 

Русия затвори небето си за украински авиокомпании, които летят към Грузия, Азербайджан, Армения и Турция, съобщи РИА "Новости", позовавайки се премиера Дмитрий Медведев. Това ще ги принуди да заобикалят Крим.

Обмисляме възможността да забраним транзитните полети и за европейските авиопревозвачи, но не е сигурно, че ще предприемем тази мярка, е казал още Медведев. Той допълва, че санкциите може да засегнат и полетите до Русия. "Обмисляме въпроса за промяна на т.нар. точки за влизане и излизане от въздушното пространство на Русия за редовни и чартърни полети на европейски превозвачи. Това, разбира се, ще се отрази на разходите и на цената на билетите им."

Подобен ход не е свързан с международното право и договори, понеже Русия има суверенитет над въздушното си пространство и е достатъчно само уведомяване на съответните авиокомпании за новите точки, обяснява пред "Комерсант" Алексей Синицки, главен редактор на списание "Авиатранспортное обозрение".

Русия е готова да въведе защитни мерки и в авиационното строителство, автомобилостроенето и производството на кораби, "но ще го правим обмислено", каза още Медведев на заседание на правителството.

Руският президент Владимир Путин изолира руските потребители от световната търговия до степен, невиждана от времената на бившия Съветски съюз.

Часове след като издаде съответния указ за извънредни икономически мерки, правителството одобри и разпространи списъка с храни, суровини и продукти, за които незабавно влиза в сила забрана за внос за срок от една година. Ембаргото засяга всички държави, въвели или присъединили се към санкции срещу страната заради анексирането на Крим през март и ролята й в събитията в Източна Украйна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


110 коментара
 • 1
  ishamael avatar :-|
  Elan Morin

  Подзаглавието обобщава чудесно ситуацията.

 • 2
  rim avatar :-|
  Рим

  Ами сега? Трябва да ядат китайски „яблани и груши”...

 • 3
  tenkod avatar :-P
  tenkod
  • -36
  • +110

  Глупав, по-глупав, най-глупав, руснак КГБ-ист.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Руски издания спекулираха преди това, че забрана ще има и за Украйна, която е сред водещите доставчици на храни за руския пазар."

  Днес гледах RTVI и там казаха че вече е спрян вноса от Украйна. Може би не със същия указ, а нещо по подобие на този за Полша. Интересното е че говорителката беше доста ехидна, като цитира че извън Москва 50% нямали вътрешна тоалетна, а 30% дори и душ, за които каза "такъв народ с дефицит няма да уплашиш". На мен ми стана смешно и не разбрах дали се избъзикаха с Путин или трябваше да звучи сериозно ...
  Може би това дава обяснение- "RTVi is owned by Vladimir Gusinsky, the founder of NTV, Russia's first independent TV network, which was acquired by the government in April 2001. RTVi and its Russian subsidiary, Echo TV, is staffed by many former NTV journalists, such as Andrei Norkin, Vladimir Kara-Murza and Victor Shenderovich."
  ( http://goo.gl/FcQ15L )
  Може и да е нещо като опозиционна.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... в Москва говорят за добавяне на поне 2% към годишната инфлация, наближаваща в момента 7%, т.е. 2014 г. може да завърши с инфлация, наближаваща 10%."

  Обща черта за всички диктатори, особено за тези с лява резба е че рано или късно обезценяват валутата си. Онзи маймуна в Зимбабве разбира се е непостижим пример, но и джуджето може да постигне добри резултати :-)
  Рублата в последно време взе да се катери ... http://goo.gl/ljSFSE
  Засега е в коридора до около 36, което е от години, но след орязване на възможностите за кредит можем да очакваме и пробиви до към 38-40. Поне аз така ги виждам нещата. Жалко, имам малко книжа, които ще пострадат :-( От друга страна отслабена Русия ми харесва повече, дори с цената на малко финансови щети :-) Винаги съм бил принципен :-)

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "бизнесмените са питали какво да правят с вече поръчаните и със стоките, които са на път. "Казвайте им да се връщат"

  Това кефи. Ясно и точно. Типично в съветски стил. Вся власть - советам! К стенке! Нек'ви там бизнесмени шъ трошат хатъра на царя, я! Да мрат крепостните!
  Днес, пак по RTVI цитираха и нов рекорд одобрение за Путин - 87%. Както и да го въртиш, подобен резултат нямаше дори Ахменидеджад и подозирам че и Бог да слезе на грешната ни земя ще има малко по-нисък рейтинг. Какво доказва това? Доказва един стар немски лаф от ВСВ, дето Моди не го обича, но общо взето класифицира северните славяни като малко или много "под обичайното ниво", така евфемистично да се изкажа :-) Другия вариант да са масово и перманентно дрогирани, което предвид някои национални особености в консумацията на водка не е изключено.
  А щерката на Путин си живее в Холандия, пък сина на Хрущов (другия "губител" на запада) мирно пенсионерства в САЩ. Комунистически работи, трудно се обясняват ....

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... Росстат твърди, че вносни са и около 50% от сирената, 35% от свинското, 60% от говеждото, 16% от растителните масла и 19% от консервите. "Оказахме се между чука и наковалнята", казва един от директорите на търговска верига."

  Имаше един виц по соц време че видиш ли, в Румъния фелациото било държавна политика, "за да не забравят вкуса на месото". Гадничко звучеше и тогава. От друга страна, коментираме някакъв уникален акт на самоналожено ембарго. Единствения налог за който се сещам беше дело на Енвер Ходжа (Албания) и вероятно на корейското прасе Ким Чен Ун в наши дни, макар че мълвата твърди че той лично си внася каквото му трябва, ограниченията били само за дудуците.
  Очевидно Володя така се е напънал, че пръцна. И най-стряскащо е че рашките му се кефят. Толкова са фрустрирани горките, че в желанието си да покажат к'ви са пичове и да "ударят Обама в морду" са готови на всякакви подвизи. Нищо че на Обама не му останаха крачоли за местене :-)
  Аз лично съм радостен от това развитие на нещата, защото очевидно френските сирена ще поевтинеят. А рускинчетата ще стават все по-грацилни :-) Хорошо, блин! Так держать!

 • 8
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Масов дефицит на продукти няма да има, но търговците на дребно бързо ще трябва да преразгледат асортиментната си политика и пула от доставчици."

  Руснаците си обичаха дефицита и във времената на развития социализъм! Така че, тези които не са наясно заради младостта си ще могат да се запознаят с феномена, а по-възратните да си припомнят славните времена. За търговците и черноборсаджиите, това си е отлична възможност!

 • 9
  sandoy avatar :-|
  sandoy

  До коментар [#7] от "misho73":

  А ти дали не си трол?

 • 10
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Чини ми се, че от тези санкции ще загуби най-вече руският потребител. Разбира се, не визирам тези, чието меню се състои от самогон и л***а, тях Путлер никога няма да ги остави да бедстват.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход