Когато магията измества медицината
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато магията измества медицината

Според Световната здравна организация рискът за Европа е много малък

Когато магията измества медицината

Епидемията от ебола в Западна Африка е най-сериозната досега. И особеностите на държавите, където се разпространява, пречат за овладяването й

Марина Станева
22032 прочитания

Според Световната здравна организация рискът за Европа е много малък

© REUTERS


Доктор Кент Брантли вероятно се е бил примирил със смъртта. Американецът се заразява с ебола в Либерия, където е част от международен екип за борба със смъртоносния вирус, и състоянието му рязко се влошава. Тогава получава експерименталното лекарство Zmapp, което е тествано само върху маймуни. То било приложено върху Брантли по изключение, тъй като американските здравни власти стигнали до заключението, че алтернатива няма и пациентът ще умре. Един час след като го приема, състоянието на доктора драматично се подобрява. Миналата събота той бе транспортиран до болница в Атланта и слезе сам от линейката.

Неговата колежка Нанси Райтбол, подобно на него заразена в Либерия и вече лекуваща се в Атланта, също е получила две дози от Zmapp и е реагирала положително, въпреки че ефектът не е като този при Брантли. Специалистите обаче подчертават, че не е ясно дали подобрението е в резултат на лечението, или двамата лекари са щели да оцелеят и без него. 

Зад Zmapp стоят три компании, американското правителство и Канадската агенция по общественото здраве. Медикаментът дава някаква надежда за стотиците заболели в Западна Африка. Но истинското лекарство е друго. Причините за сегашната епидемия на континента са свързани по-скоро с особеностите на обхванатите от нея държави, както и с културата и традициите на местното население. Те помагат за разпространението на болестта, затрудняват провеждането на лечение и пречат на овладяването на заразата. Либерийският президент Елън Джонсън Сърлийф го формулира така: "Невежеството и бедността, както и дълбоките религиозни практики продължават да утежняват разпространението на болестта." Когато към тях се добави и хроничната липса на доверие към държавата, правителството и външния свят, коктейлът става смъртоносен.

Извън контрол

Това е най-сериозната епидемия от ебола досега с 932 смъртни случая от февруари насам, като Световната здравна организация (СЗО) вече предупреди, че ситуацията излиза извън контрол. Засега няма одобрено лекарство или ваксина, но болните имат по-голям шанс за оцеляване, ако потърсят медицинска помощ по-рано.

Болестта се нарича така, защото избухва близо до река Ебола в днешна ДР Конго през 1976 г. Тогава умират около 300 души. Най-скорошната епидемия е през 2000 г. в Уганда, когато жертвите са около 400. Трите основно засегнати в момента страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, се отнасят към заразата сериозно и изпратиха армиите си да съблюдават спазването на карантината в засегнатите градове и села и да ограничават свободното придвижване на хората. В Сиера Леоне и Либерия бе обявено извънредно положение, а границите бяха затворени или са под засилен контрол.

Помощ идва и отвън - Световната банка отпусна 200 млн. долара извънредно финансиране за страните, засегнати от ебола, а СЗО обяви план за координирани действия, възлизащ на 100 млн. долара. Тя обяви епидемията за глобална заплаха и свика среща на специалисти по медицинска етика, за да обсъдят одобряването на експериментално лечение.

Според експерти опасността от епидемия извън африканския континент е малка. "Рискът за Европа е много нисък. Най-застрашени са хората в Африка, които се грижат за болните, като например здравни служители и членове на семейството или онези, които пипат мъртвите тела по време на погребение", казва пред "Капитал" говорителят на СЗО Фадела Шаиб.

Ритуали, талисмани и билки

Ебола се прихваща трудно без директен контакт с телесните течности на заразения. И причините за голямата заболеваемост в Западна Африка са по-скоро културни, отколкото медицински. Епидемията избухва основно в отдалечени селища, близо до тропическите гори. В Сиера Леоне положението се влошава заради голямо недоверие към правителството. И когато то каже, че налага карантина или че мъртвите тела трябва да бъдат предавани, хората просто не изпълняват.

Световните медии описват всякакви абсурдни теории, плъзнали сред местните. Като например, че властите искат да източат кръвта на починалите и да я продават или че искат да извършват религиозни ритуали с органите им или че те са създали ебола, за да получат чуждестранна помощ. Недоверие има и към чуждестранните здравни служители, които са обвинявани, че умишлено разпространяват вируса или че дезинфектантите им разболяват. В Гвинея някои от тях са принудени да се движат с конвои и са гонени от селата.

"Лекари без граници" информират, че епидемията в Либерия се е влошила, защото много хора държат болните си роднини вкъщи, вместо да ги водят в изолационните центрове. Появиха се и съобщения, че някои изоставят заразените си близки по улиците, за да избегнат налагането на карантина. Освен всичко останало традициите при погребенията често включват директен контакт с тялото като ритуално измиване, докосване и целуване, а това е изключително опасно. Либерия вече нареди починалите да бъдат кремирани, след като някои местни общности отказаха погребенията да се извършват на техни земи.

Друг проблем е, че в тези страни мнозина не могат да четат, затова важната информация за болестта се разпространява под формата на картинки на големи постери. Притеснение буди и фактът, че местните считат за специалитет месото от диви животни като прилепи и маймуни, което може да е източник на ебола. Но най-голямата пречка е широко разпространеното вярване в магьосничество. Хората не търсят здравна помощ, защото обвиняват за състоянието си вещици. Те не вярват, че модерната медицина ще ги излекува, а вместо това изпълняват ритуали, носят талисмани и пият билки.

Двамата изследователи Даниъл Г. Бауш и Лара Шуорц пишат в научното сп. PLOS Neglected Tropical Diseases, че големи епидемии като тази "почти неизменно се случват в области, в които икономиката и здравната система са опустошени от години на граждански конфликти или провалено развитие". Учените отбелязват, че биологични и екологични фактори може да доведат до "излизането" на вируса от горите, но то се случва и като резултат на решенията на човека. Икономическата нищета кара хората да навлизат все по-надълбоко в горите, за да оцелеят, което увеличава риска от заразяване, смятат двамата експерти. А след това здравната система не може да осигури подходящо лечение. И вирусът се разпространява от болниците в селата и градовете. Докато страхът и недоверието често се насочват към здравните служители, опитващи се да овладеят епидемията.

Затова и експертите са единодушни, че ако има случай на заразен с ебола в болница в Ню Йорк например, рискът от предаване на болестта е много по-малък заради различните стандарти в процедурите за инфекциозен контрол. И посочват, че най-добрият начин да се спре разпространението на вируса в Африка е чрез образование, използване на много сапун и вода и ефективно налагане на карантина.

"Ебола е много заразна и може да бъде овладяна със стриктен инфекциозен контрол. Сегашната епидемия показа, че ранното търсене на медицинска помощ подобрява шансовете за оцеляване. Превенцията е най-ефективният начин за справяне с болестта. Карантината, повишаването на хигиената, избягването на контакта с телесни течности и ограничаването на движението на хората от заразните райони са все резултатни мерки", обяснява Фадела Шаиб.

Нейният колега от СЗО Грегъри Хартъл допълва пред британската ВВС, че основното нещо е наличието на подходяща апаратура и помещения, а именно това липсва в Западна Африка. "Те не липсват в Испания или в САЩ. Вкарваш пациентите в изолация, разполагаш с необходимото предпазно оборудване за медицинския персонал и тогава има много малък риск нещо да се случи. Предизвикателството за нас е Западна Африка", заявява Хартъл, визирайки критиките, че освен САЩ, и Испания реши да прибере свой гражданин, заразен с ебола. Като така мисионерът, разболял се в Либерия, стана първият носител на вируса, репатриран в Европа.

Малък риск, големи притеснения

Но въпреки всички успокоения, в днешния глобализиран свят, когато придвижването от една точка до друга е по-лесно от всякога, африканската епидемия от ебола предизвика сериозни притеснения и затягане на контрола по международните летища. Авиокомпанията British Airways временно спря полетите си от и за Либерия и Сиера Леоне до 31 август, като миналата седмица това направиха и два регионални превозвача. Особено смущаващ е фактът, че заразен с ебола американец от либерийски произход е успял безпрепятствено да прелети от Либерия до Нигерия. Въпросът е как на мъжа, чиято сестра тъкмо е починала от ебола, а той самият вече е започнал да проявява симптомите на болестта, е било позволено да се качи на няколко международни полета, преди да умре в Нигерия, превръщайки се в първия смъртен случай в страната (вторият е медицинската сестра, която го е лекувала). На практика той може да е предал вируса на всеки, който е стоял в близост или е използвал същата тоалетна като него на самолета.

В тази връзка САЩ и страни от Азия и Европа заявиха, че са взели мерки за разпространението на вируса на тяхна територия. Вашингтон, Берлин и Атина предупредиха своите граждани да не пътуват до Западна Африка. А Саудитска Арабия спря да издава визи за граждани на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, след като саудитец, наскоро посетил Сиера Леоне, бе лекуван от подобни на ебола симптоми и почина в болница в Джеда.

Британските здравни власти издадоха предупреждение към докторите, граничния контрол и служителите по летищата да следят за признаци на ебола. Доктор Браян Макклоски от Организацията за обществено здраве на Англия казва пред в. Independent, че дори в най-лошия случай - ако няколко заразени кацнат във Великобритания, е малко вероятно "да преживеем епидемия в същите мащаби като тази в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея заради установената система, а именно изолация на всеки, който може да разпространи болестта".

Междувременно на хоризонта се показа лъч надежда. Доктор Антъни Фауси, директор на американския Национален институт по алергиите и инфекциозните заболявания, казва, че през септември ще започнат клиничните изпитания на нова ваксина срещу ебола. "До средата или до края на 2015 г. ще разполагаме с ваксината и ще я приложим поне на здравните служители, които се излагат на значителен риск, когато се грижат за пациентите", обяснява Фауси пред ВВС. Но докато невежеството и бедността спират медицината, епидемии като тази дебнат зад ъгъла.

Доктор Кент Брантли вероятно се е бил примирил със смъртта. Американецът се заразява с ебола в Либерия, където е част от международен екип за борба със смъртоносния вирус, и състоянието му рязко се влошава. Тогава получава експерименталното лекарство Zmapp, което е тествано само върху маймуни. То било приложено върху Брантли по изключение, тъй като американските здравни власти стигнали до заключението, че алтернатива няма и пациентът ще умре. Един час след като го приема, състоянието на доктора драматично се подобрява. Миналата събота той бе транспортиран до болница в Атланта и слезе сам от линейката.

Неговата колежка Нанси Райтбол, подобно на него заразена в Либерия и вече лекуваща се в Атланта, също е получила две дози от Zmapp и е реагирала положително, въпреки че ефектът не е като този при Брантли. Специалистите обаче подчертават, че не е ясно дали подобрението е в резултат на лечението, или двамата лекари са щели да оцелеят и без него. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  som45 avatar :-|
  som45

  наводнението ни парализира, а какво остава за ебола.

 • 2
  jebidiah avatar :-|
  jebidiah

  28 Days Later ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  miglen_lokumev avatar :-|

  скоро ще пуснат ваксина за всички,да не забравите и срещу свинският грип да се ваксинирате,здравният ни министър който и да е той веднага да поръча няколко милиона ваксини

 • 4
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Специалистите обаче подчертават, че не е ясно дали подобрението е в резултат на лечението, или двамата лекари са щели да оцелеят и без него."

  Абсолютен "миракъл" ще е, ако болните са се излекували от самосебеси, СЛЕД като са приели от експерименталното лекарство!
  Все пак, без да се опитвам да всявам паника, доста лекари от Европа и Щатите са заразени, за епидемия, която се прихваща толкова трудно...

 • 5
  nicki_f1 avatar :-|
  nicki_f1

  До коментар [#4] от "2.5":

  Ебола се предава чрез телесни течности. Не е като грип, който се предава по въдушно-капков път. Точно затова лекарите и медицинските сестри са под най-голям риск от зараза - защото са в директен контакт със заразени.

  За съжаление в тези държави не вярват особенно много на модерната медицина и хората сами се грижат за болните, и погребват мъртвите без защитно облекло.

 • 6
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Невежеството и глупостта са повсеместни не само в Африка - спомнете си само безумния дебат за "вредата" от ваксините в някои от по-развитите части на света.

 • 7
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#5] от "nicki_f1":
  1.И , кои точно течности са поели лекарите от болните ?
  Кръв - ми тя се взема по затворен способ и с ръкавици .
  2.Също така , това би трябвало да означава , че мед. персонал НЕ Е спазил елементарни правила при обслужване на заразно болни .
  3. И т.н.

 • 8
  e_mil avatar :-P
  tamada

  Цитат: "Невежеството и бедността, както и дълбоките религиозни практики продължават да утежняват разпространението на болестта." Когато към тях се добави и хроничната липса на доверие към държавата, правителството и външния свят, коктейлът става смъртоносен...

  Баси... като изключим "дълбоките религиозни практики" все едно говори за България. То ние си мрем и без Ебола. :)

 • 9
  2.5 avatar :-|
  2.5

  До коментар [#5] от "nicki_f1":

  Прочетох различни материали по въпроса и се информирах, доколкото можах, вкл. от приятели - лекари.
  Лекари и медицински сестри винаги са най-изложени на риск от зараза, независимо за какво заболяване говорим!
  Затова и взимат предпазни мерки! Снимката по-горе е достатъчно красноречива!

 • 10
  girl avatar :-|
  Irina

  Би трябало ,а и е логично да ваксинират ВСИЧКИ болни с ваксината,с която са ваксинирали двамата американци.Така има голям шанс да овладеят епидемията..Дали ще го направят? Ще видим


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Светът през 2021

Светът през 2021

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK