Под хипнозата на Ердоган

Единственият въпрос е дали фаворитът в предстоящите първите преки президентски избори в Турция ще спечели още на първия тур. А също и как ще управлява след това

"Където и да отидеш, ние ще те следваме", твърди яркочервен предизборен плакат с образа на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той виси от фасадата на местната централа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) в Малатия, консервативен град в централна Анадола. Това е и единственият знак в града, който издава, че на 10 август в Турция за пръв път ще се проведат преки президентски избори. Нито по скоро асфалтираната безлюдна главна улица с модерно осветление (типична за общините, управлявани от АКР), нито в тесните странични пресечки се виждат някакви други признаци на предизборна борба. Отсъстват и образите на останалите двама кандидати – Екмеледин Ихсаноглу, издигнат съвместно от Републиканската народна партия (СНР) и Партията на националистическото движение (МНР), и Селяхаттин Демирташ на кюрдската Партия на мира и демокрацията.

Досега турският държавен глава бе назначаван от парламента. Привържениците на Ердоган не спират да тръбят, че прекият президентски вот е голяма победа за турската демокрация. Противниците му подозират, че единствената цел на премиера е да се задържи на власт. Според вътрешнопартийните правила на АКР, той няма право да се кандидатира за четвърти мандат като премиер. Вместо това сега иска да влезе в двореца "Чанкая".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал