Великата илюзия на Турция

Избирането на Реджеп Тайип Ердоган за президент е предизвикателство за алтернативната реалност на електората му

"Ердоган е много умен и е направил много за икономиката. Подкрепя свободата на исляма. Добър е в дипломацията." Всичко това 52-годишният Яшар Чосгюн казва с широка усмивка под белия си мустак, докато разговаря с "Капитал" в истанбулския парк "Гези" на 10 август, денят на първите преки президентски избори в Турция. Той живее от 28 години в Германия, където работи като чистач, и вече е пуснал гласа си в изнесена избирателна секция в Мюнхен. "Ердоган е уникален. Противниците му са празни и нямат решение на проблемите на страната. Той е номер едно в Турция", добавя 29-годишният Юджел от черноморската провинция Кастамону, който се е скрил на сянка от парещото августовско слънце. Той е дошъл в Истанбул на гурбет в хранителната индустрия. Всичките му познати и приятели, включително 18-членното му семейство, са гласували за Реджеп Ердоган.

Яшар и Юджел искрено вярват в митовете на Ердоган за живота в Турция и са от хората, които го избраха за президент още на първия тур. За тях страната е регионална сила, въпреки че няма посланици в Кайро, Тел Авив и Дамаск. Икономиката върви добре, въпреки поевтиняването на лирата и нарастващия балон на частно кредитиране. Ердоган е далновиден лидер, въпреки че иска да управлява еднолично, не зачита основни човешки свободи и се опитва да налага консервативни порядки в личния живот на хората.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Е, тезата че "битието определя мисленето" явно е реална за турската политика, плюс възраждането на националната компонентна слагаема. "Икономиката е добра, хората имат работа, Турция е силна държава" - трудно е да се търси по-добра платформа. Е, хората в Истанбул може да не мислят така, но гласуват всички турци и те определят с гласа си позицията на Ердоган като най-силен за момента.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "... свобода на изрязването..."

  Това не го разбрах.

 • 3
  zaffirov avatar :-|
  Митко Зафиров

  Много е любопитно да гледаш електорални карти. В България ситуацията е София + големите градове с/у селата и градовете от селски тип. В Украйна Запад <> Изток; в Турция Тракия + егейските градове и Анкара с/у Анадола, т.е. там където са живяли българи и гърци (без Анкара) преди години, хората сега са за европейски правила, а не азиатщина.

 • 4
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Ердоган е визионер - има визия как иска да изглежда обществото му. От гледна точка на държава-съсед като България да си имаш работа с такъв човек си има и положителни и отрицателни страни. Положителните са, че ако не му се пречкаш пред очите или ако той изначално няма някакъв интерес към теб, той може изобщо да не ти се бърка. По отношение на Ердоган смятам, че това е положението в голяма степен. Което нас ни устройва напълно, защото и ние не искаме да си имаме нищо общо с тях.
  Отрицателните са, че когато такъв човек се сблъска с реалността става опасен. Той има идеализирано виждане какви са (или трябва да бъдат) съгражданите му, какво е нормално да искат от живота за да се вписват в неговото разбиране на "турския/българския/руския/марсианксия дух" и всеки който откровенно не се вписва в това е чуждопоклонник, подривен елемент или просто враг. По отношение на външната политика негатвното е, че често такъв човек изобщо не следва това което обективно е най-полезно за страната му, а следва някакви утопични идеи. Едно често проявление на подобно визионерство е когато някоя страна обиди дори и малко честолюбието на човек като Ердоган той ще опита да им "го върне" дори това да е в дългосрочен ущърб на собствената му страна (примера с Израел).
  Затова Ердоган като цяло е доста непредсказуем, но поне до момента е напълно приемлив за нас поради чисто личната му незаинтересованост от България. Нека се постараем да продължава в същия дух като просто държим контактите с тях на минимума. Човекът се е концентрирал във външнополитически план върху Египет, Сирия, Палестина, Либия - все страни или територии където нескопосаните му опити да се побратими с тях доведоха до точно обратния резултат. А се провали, защото в неговата идеализирана вселена те са му братя ама по-малки и трябва по патриархален модел да слушат баткото. Е, да ама арабите са малко по-различни в това отношение.

 • 5
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Може да спечелиш всички избори, да победиш всички политически противници в собсвената си държава, но не можеш егоестично да владееш народа си. Особено пък - ако след всички изборни победи остава да владееш пустиня заради пропуснатите ползи ...
  Такъв тип "спортно нахъсани" и авторитарни лидери всъщност са вредни - обръщам внимание - в БГ идват избори на 05.10 и някои аналогии са интересни....

 • 6
  arsen avatar :-|
  Hristo Saldzhiev

  От икономическа гледна точка проблем в Турция може да се създаде от желанието на Ердоган да овладее Националната банка и да държи лихвите на много ниско ниво. Това му е необходимо не само с цел по-нататъшен бум на икономиката, но и за осъществяването на гигантоманските му проекти. Всъщност в това отношение ситуацията в Турция е далеч по-добре от тази в Унгария да речем, където националната банка е просто един придатък на правителството. От това дали турската национална банка ще удържи независимостта си зависи и на къде ще тръгнат нещата в Турция в икономически план. От политическа гледна точка обаче има много рискове и не всички могат да се оценят. Във вътрешен план това е силното идеологическо разделение на турското общество - и не само между консервативни (проислямски) и либерални (светски) настроените кръгове, но и между самите проислямистки фракции съществува силно напрежение. Във външен на първо място това е кошмарът Близък Изток, в който Ердоган доста недалновидно набута Турция, а също и един друг кошмар, наречен Кавказ и Средна Азия, които също могат да плмнат - било в резултат на кризата в Украйна, било вследствие от влиянието на Близкия Изток и Афганистан.

 • 7
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  Снимката на Тайип пред потрета на Ататюрк ме кара да правя асоциации със снимки, които съм виждал на Станишеф, Яни Янев (извинете, че го споменавам) и други подобни екземпляри пред портети на Ботев и Левски.
  Пълно лицемерие, при положение, че Ердоган се опитва да върне Турция към исляма, от който Ататюрк се е опитвал да я отърве...
  Ердоган носи костюм и има мустаци, но приликите с Мустафа Кемал май свършват дотук...

 • 8
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Само като си спомня как се разправи с протестиращите за парка Гези, хич не го и искам за съсед.

 • 9
  aleko avatar :-|
  aleko

  Ще повярвам, че не е лицемер, когато нареди на кадъната си да свали забрадката.

 • 10
  berillo avatar :-|
  Simeon Borissov

  Ердоган, за добро или лошо, продължава да върви напред. Ние ( разбирайте поне Външно, както и политиците ни) трябва да мислим трескаво как да изпреварим следващи негови действия .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход