Чуждестранният легион на джихада
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чуждестранният легион на джихада

Въоръжени, брутални и опасни

Чуждестранният легион на джихада

Хиляди европейци се сражават в редиците на ИДИЛ в Ирак и Сирия. Когато се завърнат, някои от тях ще бъдат тиктакащи бомби

Светломира Гюрова
17858 прочитания

Въоръжени, брутални и опасни

© Reuters


"Има ли свободни места за екзекутори?" Въпросът е зададен от потенциален кандидат-джихадист в сайта Ask.fm. Базираната в Латвия социална мрежа позволява на потребители от целия свят да задават въпроси на други потребители под удобното прикритие на анонимността. И заедно с Twitter, Facebook и YouTube е сред най-популярните сайтове, използвани от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) за пропагандиране на фанатизъм и набиране на свежи попълнения.

Така и видеото, на което се вижда как облеченият в черно и говорещ с британски акцент мъж обезглавява американския журналист Джеймс Фоли, e не само кошмарно послание, целящо да посее шок и ужас, но и своеобразна обява за работа. Предполагаемият маскиран палач от тези кадри е известен като "Джон джихадиста" за пресата на Острова, като "Джон надзирателя", един от тримата "бийтълси" (заедно с още двама британци, наречени Пол и Ринго) за пленниците на ИДИЛ, и като Абдел-Маджид Абдел Бари с артистичен псевдоним L Jinny за хората, познаващи го от времето, когато е бил рапър в Западен Лондон. Фактът, че точно той е избран за главната роля в професионално заснетото видео, съвсем не е случаен. Джихадистката пиар машина се прицелва в още момчета от Лондон, Париж, Брюксел или Стокхолм, които също да поискат да станат екзекутори.

Умелата реклама на бруталността на ИДИЛ постигна и още нещо - привлече вниманието към нарастващия чуждестранен легион в редиците на групировката, която, след като обяви създаването на халифат в края на юни, се преименува в "Ислямска държава". Броят на европейците, сражаващи се на страната на радикалните ислямисти в Ирак и Сирия, се измерва не в стотици, а в хиляди и не спира да се увеличава. Опасенията са, че когато тези хора се завърнат след преживяното, извършеното и наученото по бойните полета и в лагерите на фанатиците в Близкия изток, поне част от тях ще бъдат тиктакщи бомби по улиците на Европа.

Новите варвари

По думите на главния редактор на сп. Foreign Policy Дейвид Роткопф "преди три години ИДИЛ беше улична банда. А сега са най-важната терористична групировка в света". Възходът й, макар и да изглежда светкавичен, не е изненадващ. "ИДИЛ не дойде от нищото", казва пред "Капитал" Шашанк Джоши, анализатор от лондонския Royal United Services Institute (RUSI). И изброява факторите, допринесли за укрепването й - от вакуума в Сирия и проваленото управление в Ирак, помогнали на групировката да завладее по една трета от териториите на двете държави, до доброто оборудване на бойците благодарение на завзетите американски оръжия, принадлежащи доскоро на иракската армия. ИДИЛ е и най-богатата и независима от външно финансиране терористична групировка в момента - тя контролира петролни кладенци и зърнени полета и освен с нефт и пшеница, търгува и с хора. Според разследване на в. New York Times благодарение на бизнеса с отвличания тя и други свързани с "Ал Каида" организации са спечелили поне 125 млн. долара от откупи от 2008 г. досега. ИДИЛ се справя много добре и с инкорпорирането на други бунтовнически групи - тя расте, като по пътя си на практика поглъща своите конкуренти. "Всичко това й помогна да порасне толкова бързо", обобщава Шашанк Джоши. 

Макар ИДИЛ да имат богат каталог от зверства и да бълват постоянно снимки и видеа на масови разстрели, обезглавявания, убийства с камъни и разпъвания на кръст, едва екзекуцията на Фоли сякаш събуди Европа и САЩ какво чудовище имат насреща си. Промяната е особено осезаема сред лидерите на ЕС, които бързо изоставиха първоначалните си оценки, че случващото се в Ирак е предимно хуманитарна криза, и на последната среща на външните министри в Брюксел езикът беше съвсем различен. Според френския външен министър Лоран Фабиюс смразяващите кадри с американския журналист са показали истинското лице на "халифата на варварството". И вече е повече от явно, че това не е локална криза, която може да бъде удържана в рамките на Близкия изток, а глобална заплаха. "Смятаме, че тази терористична група е с различна степен на опасност от останалите. Тя е в бизнеса с унищожението. Днес е в Ирак, но този халифат е в целия регион, а отвъд него очевидно е Европа", посочи Фабиюс.

В служба не на нейно величество

Отзвукът бе особено силен във Великобритания. Докато премиерът Дейвид Камерън обясняваше как Лондон трябва да увеличи усилията си да държи джихада далеч от улиците на страната, вестник Daily Telegraph се чудеше защо Великобритания се е превърнала в основен износител на терор и "Йемен на Запада". Всички си припомниха и че отвличането и обезглавяването на журналиста от в. Wall Street Journal Даниел Пърл през 2002 г. беше организирано от Омар Шейх - също британец, също от Лондон.

Британските екстремисти са сред "най-яростните и ожесточени бойци" в редиците на ИДИЛ в Сирия и Ирак, предупреди в интервю за BBC Radio 4 през седмицата Шираз Махер от International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) към лондонския King's College. Те са на първа линия, участват в конфликта "по всички начини", включително като атентатори самоубийци и екзекутори, готови да умрат и да убиват под черните знамена на ИДИЛ.

Изследователи на ICSR вече повече от година проучват профилите в социалните мрежи на 190 чуждестранни бойци и анализират как групировката успява да привлече толкова много хора от Европа и САЩ. Оказва се, че процесът на набиране е съвсем директен и често нещата започват с проста размяна на тиутове. Периодично например чуждестранен джихадист се появява в ask.fm и кандидат-бойци могат да му задават въпроси като "какво трябва да си нося", "как е времето там" и "проблем ли са насекомите".

Не само мъже се стичат да се присъединят към ислямския рай - фанатични мюсюлманки, желаещи да си намерят съпруг джихадист, също се отправят към Ирак и Сирия. Дама, представяща се като Umm Layth в Twitter и в блог със същото име, твърди, че е британска имигрантка в халифата в Сирия, омъжена за боец. Тя публикува снимки на себе си и своите покрити с черни дрехи "сестри", живеещи щастливо в ислямската държава. И дори дава модни съвети на желаещите да тръгнат по нейните стъпки дами: "Тук могат да се намерят много материални неща. Но е по-добре да си донесете дрехи, обувки и т.н. от Запада. Тук има дрехи, но... качеството е наистина лошо."

Заплаха без граници

Според различни оценки в редиците на групировката има между 500 и 800 британци. Но Великобритания съвсем не е единствената европейска страна, която се сблъсква с домашно отгледания терор. Данните от разузнавателните служби сочат, че европейските бойци на ИДИЛ са между две и три хиляди души и броят им постоянно расте. Повечето от тях влизат в Сирия и Ирак през Турция. Най-многочислената група е от Франция, германците също се измерват в стотици, има попълнения от Дания, Норвегия, Холандия, Швеция, Австрия, а Белгия е най-големият източник на джихадисти, съотнесени към броя на населението.

"Това е най-многобройният контингент европейски мюсюлмани, присъединили се към чуждестранна битка, в съвременната история. Те формират значителна част от армията на ИДИЛ, която наброява вероятно между 10 и 15 хил. души. Тези бойци често носят със себе си специфични умения, но по-важното е, че носят чуждестранни паспорти, които им позволяват да пътуват обратно в Европа или Северна Америка и да извършат атаки там, ако пожелаят", казва Шашанк Джоши. И отбелязва, че близостта прави този конфликт толкова опасен. "Това не е Афганистан, не е ужасно далече. Става въпрос за южния фланг на Европа, нещата се случват в съседство с Турция и чрез нея в съседство с Европа", посочва анализаторът от RUSI.

Някои от отправилите се към халифата чужденци са от мюсюлмански семейства, други са приели исляма по-късно. И както пише сп. Foreign Policy, не всички са движени от религиозна страст. За част от тях джихадът е символ на радикален шик, просто вид лайфстайл, който включва неща като селфита с отрязани вражески глави. За други мотивацията е тръпката да принадлежат към кауза.

"Това, което привлича младите европейски мюсюлмани, е, че ИДИЛ им дава възможност да се борят срещу два омразни еретични режима - този на Асад и доминираното от шиити правителство в Багдад. Освен това халифатът твърди, че налага легитимен ислямски закон в регион, където се толерират малцинствата и има - или е имало в миналото - светски правителства. А той предлага чист, неподправен, неразреден и непримесен ислямски закон, който е атрактивен за мюсюлмани, които не са щастливи от условията, при които живеят", обяснява Шашанк Джоши.

Най-тревожните въпроси са два. Единият е дали след като вече надмина "Ал Каида" във всичко останало, ИДИЛ ще я догони и в единственото, в което още изостава - голям атентат на Запад. И вторият е доколко опасни са завръщащите се от Ирак и Сирия бойци и какво да се прави с тях.

"Някои от тях може да са бомби със закъснител, но как да разберем кои са те сред стотиците, които се прибират? Например, ако половината от британците се върнат, тоест около 250 души, примерно 20 от тях може да представляват риск. Въпросът е да се разграничат опасните от безопасните. Това е огромно предизвикателство пред разузнаването и службите за сигурност", казва Шашанк Джоши. И добавя, че сега западните служби нямат човешките ресурси и методите, с които да проследят всички завърнали се, да ги наблюдават неограничено и да събират информация за действията им. "Това е сложното - да разпознаем рисковите от безрисковите с инструментите, с които разполагаме", посочва анализаторът.   

Същевременно засега няма доказателства ИДИЛ да е извършвала атаки извън своята територия. Французинът Мехди Немуш, сражавал се за групировката, бе обвинен за убийството на четирима души в Музея на евреите в Брюксел в края на май. Знае се и за няколко планирани от завърнали се от Ирак и Сирия бойци атентати, предотвратени от службите в Европа. Но тези акции изглеждат по-скоро като солови инициативи. "Нямаме доказателства, че са били централно насочвани от ИДИЛ и нейното командване. Макар да има заявени намерения за атаки срещу Запада, не е ясно дали това е приоритет за групировката, дали тя се фокусира върху идеята за отмъщение", казва Шашанк Джоши. Но дори за момента ИДИЛ да няма подобни планове, това може бързо да се промени. А всичко дотук сочи, че амбициите и способностите на джихадистите да сеят смърт и разруха трябва да бъдат взимани много, много на сериозно.

"Има ли свободни места за екзекутори?" Въпросът е зададен от потенциален кандидат-джихадист в сайта Ask.fm. Базираната в Латвия социална мрежа позволява на потребители от целия свят да задават въпроси на други потребители под удобното прикритие на анонимността. И заедно с Twitter, Facebook и YouTube е сред най-популярните сайтове, използвани от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) за пропагандиране на фанатизъм и набиране на свежи попълнения.

Така и видеото, на което се вижда как облеченият в черно и говорещ с британски акцент мъж обезглавява американския журналист Джеймс Фоли, e не само кошмарно послание, целящо да посее шок и ужас, но и своеобразна обява за работа. Предполагаемият маскиран палач от тези кадри е известен като "Джон джихадиста" за пресата на Острова, като "Джон надзирателя", един от тримата "бийтълси" (заедно с още двама британци, наречени Пол и Ринго) за пленниците на ИДИЛ, и като Абдел-Маджид Абдел Бари с артистичен псевдоним L Jinny за хората, познаващи го от времето, когато е бил рапър в Западен Лондон. Фактът, че точно той е избран за главната роля в професионално заснетото видео, съвсем не е случаен. Джихадистката пиар машина се прицелва в още момчета от Лондон, Париж, Брюксел или Стокхолм, които също да поискат да станат екзекутори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

59 коментара
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha

  Създадоха ги същите тези , които ще ги борят сега - важното е държавите да се изтискат до последно .


  https://www.youtube.com/watch?v=8p_wdn8cfCo&feature=youtube_gdata_player

 • 2
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  "Те формират значителна част от армията на ИДИЛ, която наброява вероятно между 10 и 15 хил. души."

  Такава по численост "армия" спокойно би могла да се побере в единия ъгъл на стадион Васил Левски. И като е такава огромна заплаха за толкоз много държави в района и не само там как пък не се намериха такива да изпратят по някой и друг полк да се разправят веднъж завинаги с тези страшни воини. Тамън всички да спим по-спокойно и да не истерясваме на тема тероризъм.

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Това вероятно са "европейци" от Азия,Африка и кой знае още откъде,дето ги приютяваме и образоваме.На англичаните им пречат българите и румънците,а не кандидат джихадистите.Не съм расист,но може и да стана,ако продължава неконтролируемия поток от бог знае какви личности,които напират към Европа.

 • 4
  bluewater avatar :-?
  BlueWater

  Интересно ми е има ли българска служба, която да следи дали има и колко са българите заминали да се бият в Сирия и Ирак на страната на терористите?

  Само да не ми казват, че няма нито един, защото няма да им повярвам.

 • 5
  odium_parit avatar :-|
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов

  Омар Шейх - също британец, също от Лондон.
  *************

  Ам, като са им такива британците, що се чудят?

 • 6
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  Статията е интересна и обективна. ИД е най-голямото зло, което застрашава цивилизования свят днес и трябва да бъде унищожено... по един или друг начин.

 • 7
  promaxxx avatar :-|
  promaxxx

  Мохамед е най-популярното име в Осло. http://www.nrk.no/ostlandssendingen/mohammed-vanligste-navn-i-oslo-1.11898780
  Цели сектори се контролират от араби...таксита, работници в пощи, бензиностанции, магазини и логистични фирми.

 • 8
  galbi avatar :-|
  galbi

  Защо си мислите ,че може да се справите с исляма!>?!
  Победата е за тях-защото раждат по десет деца на жена.А исляма не се подава на изменение!
  Оцеляването на християнството е заплашено от основа.
  Спасението не идва от гейските истории!
  И остава само един-вид война!
  А войната винаги взема жертви-от двете страни.
  Най-вероятно ;
  -християнството ще се притопи от исляма по мирен път!
  Ха сега някой да опонира!

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Вие за израелския подход ли пледирате: "след ядрена атака няма човек - няма проблем"?

  И ИСИЛ, и муджахедините/талибаните, и Ал Каеда, се последствие от краткосрочна и късогледа политика на "носителите на деоктатични идеи и институции" в неподходящи култури. ЦРУ навремето в началото на 1970'те подкрепи Зия Улхак (Пакистан) с идеята му по създаването на халифат в Централна и Средна Азия с цел събаряне на СССР. Отговорът беше убийството на Президента на Афганистан от руския, пардон, съветски десант и окупацията. Последва АлКаеда и набирането на муджахеди от цял свят за свещенна война под знамето на Аллаха. Естествено, след изгонването на съветските окупатори се прекрати и финансирането, оттам безработица и търсене на нови "пазари' от ислямистите и така до наши дни. Днес те са много по-добре подготвени с военни и икономически стратегии, технологии за масова комуникация (Интернет) и възникват като бизнес структури с политическа "външна боя", привличат се и криминални организации с традиции. Поколения не познават друг бизнес освен въоръжени сблъсквания. Иначе нищо против Исляма, който в традиционния си вид е една световна религия с общи корени с християнството, а оттам и с юдаизма.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK