След "инвазията", преди "мира"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

След "инвазията", преди "мира"

Никой не може да отгатне със сигурност какво е в главата на Владимир Путин. Ситуацията в Украйна обаче зависи изцяло от него.

След "инвазията", преди "мира"

Русия нападна Украйна, за да помогне на сепаратистите. Крайните й цели обаче остават неясни

Красимир Янков
9683 прочитания

Никой не може да отгатне със сигурност какво е в главата на Владимир Путин. Ситуацията в Украйна обаче зависи изцяло от него.

© reuters


Някои руснаци почиват в България. Други, предимно бивши и настоящи военни, явно са открили активно почивния сезон в Източна Украйна, където лидерът на донецките сепаратисти призна, че руски военни идват "в отпуск". През изминалата седмица, по всичко изглежда, руски части преминаха границата с Украйна и осъществиха успешна контраофанзива в Донецка и Луганска област, спасявайки от военно поражение обкръжените сепаратисти. Нещо повече - при Азовско море бе открит нов фронт, който не само отвлече вниманието на украинската армия, но и заплашва да превземе стратегическия град Мариупол, отваряйки по този начин път към сухопътна връзка с анексирания през март Кримски полуостров.

Официално Русия продължава да отрича присъствието на свои регулярни части в Украйна въпреки увеличаващите се доказателства от всички страни. Паралелно с военното настъпление, разбило и пратило в бягство украинците, Владимир Путин предложи на 3 септември мирен план за урегулиране на конфликта между Киев и сепаратистите. Така президентът на Русия сложи на масата своите условия, което е някакъв вид напредък към познанието какво всъщност иска Москва. Но това надали трябва да служи за успокоение, защото Путин вече е доказал, че не е особено надежден партньор. Инвазията на Украйна продължава, но крайните й цели са неизвестни.

Загубени дестанчици и намерени военни колони

Първите индикатори, че Русия е сменила тактиката от подкрепа за сепаратистите към пряка намеса със собствените си въоръжени сили, се появиха в средата на август. Тогава дълбоко в украинска територия бе разбит отряд десантчици без опознавателни знаци. Десет от тях бяха пленени. Русия призна съществуването им, но ги нарече "загубили се" и случайно пресекли държавната граница. В същото време в Псков и околностите бяха проведени десетки тайни погребения на десантчици от местната дивизия, документирани от руски журналисти. По документи те са загинали по време на учения или в отпуска. Страниците на някои от тях в социалните мрежи обаче показват, че те са влизали онлайн за последно от територията на Украйна около 15-16 август.

2119 души са били и 5043 ранени от средата на април досега в Източна Украйна според последния доклад на ООН от 7 август.

На този фон украинската армия и частните батальони, финансирани от местни олигарси, отбелязваха напредък на бойното поле и успяха да обкръжат градовете Донецк и Луганск, както и да изтласкат сепаратистите почти до руската граница. Украинският президент Петро Порошенко изглеждаше готов да преговаря от позицията на силния с Путин в Минск на 29 август, но непосредствено преди това силите му започнаха да губят и бяха обърнати в пълно бягство.

"Когато наемниците бяха почти победени, Путин реши, че не може да си позволи пълно военно поражение, и увеличи доставките на продоволствия и жива сила", казва за "Капитал" Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия и днес преподавател в Stanford. Тази допълнителна подкрепа се изразява в поне 1000 руски войници, както и голямо количество артилерия и бронирана техника. Като доказателство за това НАТО показа сателитни снимки на военни колони дълбоко в украинска територия.

"Вече може да говорим за военна намеса на Русия. Тя не я признава. Ако това бяха няколко групи, да ги наречем "съветници", това можеше да бъде скрито. Когато обаче цели подразделения действат и журналисти виждат хора с маски и стандартна униформа, това вече е нахлуване. Там вече е засечена и най-новата модификация на танк Т-72 с нова система за активна защита. И такива факти стават все повече", добавя в свой анализ военният анализатор Александр Голц, главен редактор в забраненото в Русия интернет издание "Ежедневный журнал".

"Мисля, че не се осъзнава напълно какво огромно нарушение на международното право е това", казва Джонатан Айал, директор на военния изследователски институт RUSI в Лондон, пред FT. "През последните 200 години се опитваме да определим правилата на конфликта. Да изпращаш войски без опознавателни знаци, да отричаш съществуването им, без да се изчервяваш и казвайки, че всеки може да си купи униформа в магазина (…) това не се е случвало от много отдавна", добавя анализаторът.

При всички положения поражението на украинските сили, които не бяха особено подготвени така или иначе, вече е факт. Руската атака явно е толкова мощна, че дори украинският министър на отбраната Валери Гелетей изостави чиновническия тон и нарече събитията "велика отечествена война". По думите му антитерористичната операция вече е приключила и правителството е преминало към отбранителни маневри срещу руската инвазия. Тези мерки включват опростяване на призива в армията при кризисни ситуация и предложение за въвеждане на военно положение в Източна Украйна. Всичко това може да доведе до масова мобилизация.

И докато украинците буквално рият окопи около Мариупол, а западните държави говорят за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на европейска държава, Владимир Путин великодушно предложи мирен план. Той включва спиране на настъпателните операции от двете страни, международно наблюдение на примирието, обмяна на всички пленници без предварителни условия и хуманитарни коридори. Но макар и представен от Путин, в плана не става дума за Русия, защото "тя не е страна в конфликта", уточни говорителят му Дмитрий Песков. С две думи, капитулация на украинското правителство пред решението на Кремъл да отдели "зона на влияние" в Източна Украйна.

В главата на Путин

Към редакционното приключване на "Капитал" в петък се очакваше да бъде подписано примирие от Петро Порошенко и представители на сепаратистите на среща в Минск. Това ще спомогне за спиране на инвазията, но без допълнителни гаранции може да доведе до дългосрочни негативни последици.

"Предложението на Путин е част от същата офанзива, която той започва през февруари. Трите неща, които наистина трябва да се случат, не са споменати", казва за "Капитал" Иво Даалдер, постоянен представител на САЩ в НАТО през 2009 - 2013 г. и анализатор. "Руснаците трябва да спрат всякаква подкрепа за сепаратистите – военна, политическа и т.н. На второ място, не може да има примирие без изтегляне на руските войски. И на трето място, териториалната цялост на Украйна трябва да бъде призната", смята Даалдер.

"Цел минимум е отслабване на украинското ръководство и никога страната да не влезе в НАТО. Ако сметне, че е по-лесно да бъдат признати сепаратистките републики, Путин ще действа в тази посока. Ако не, ще отстъпи", добавя Майкъл Макфол. Светкавичното контранастъпление на руските войски също може да бъде разглеждано и като установяване на контрол върху възможно повече и повече територии с цел създаване на замразен конфликт от типа на Приднестровието в Молдова. Не случайно вече сепаратистите не призовават Русия за помощ, а настояват за признаване на някакъв вид специален статус. Същата идея бе спомената и от Владимир Путин. Създаването на подобно квазидържавно формирование ще постигне няколко цели.

Всякакви големи решения за Украйна като членството в международни съюзи ще бъдат блокирани заради невъзможността от провеждане на политика или допитване на населението в сепаратистките райони. Работещ пример за това е Южна Осетия, отцепила се от Грузия след войната от 2008 г. Тази непризната държава днес е управлявана от проруски политици и е тясно обвързана с руската икономика и сигурност, но не е технически включена в състава на Руската федерация. Грузия от своя страна не признава това и все още я смята за своя автономна област и дори поддържа правителство в изгнание.

В същото време Русия едва ли може да си позволи пълна окупация на Донецка и Луганска област, смята военният анализатор Александр Голц. По думите му това не може да се осъществи само с елитните подразделения, които в момента действат в Украйна, а ще трябва да бъдат изпратени наборни войници. "Това е съвсем друга история. Ниска дисциплина, лоша подготовка и ротация на всеки шест месеца", предупреждава Голц.

Но поведението на Путин не трябва да бъде разглеждано само като действия на изкусен стратег с грандиозен план. Стъпките му напред-назад, мирният план и изпращането на войски повече приличат на метода на моркова и тоягата. "От началото на тази трагедия смятам, че той няма ясно определени цели, няма някаква грандиозна стратегия за пресъздаване на Руската империя. Мисля, че взимането на Крим беше емоционална реакция, но въоръжаването на наемниците беше тактическо решение", казва Майкъл Макфол, който се запознава с Путин в началото на 90-те години.

Украйна от своя страна е поставена пред още по-труден избор. За разлика от Путин тя не може да чака развитието на събитията и трябва да бъде проактивна.

"Скъсване на дипломатическите отношения може да бъде логичен завършек на случващото се. От друга страна, по този начин Украйна демонстративно ще влезе в състояние на война с държава, която има много по-мощни ресурси. Може би от рационални съображения ръководството трябва да остави някакви мостове за преговори", пише украинският политолог Алексей Гаран в материал за ej.ru. Затова Украйна вероятно ще се опита да намери баланса между получаване на западна помощ и поддържане на диалог с Путин.

При всички положения шансовете за по-голяма ескалация в страната не са никак малки. "Минималната цел на Путин е да не се отказва от контрола върху Киев. Той ще се опита да подсигури липсата на свободен избор (за украинците) по отношение на НАТО и т.н. Фундаменталната му идея е, че това, което се случва в Украйна, не е в интересите на Русия", казва Иво Даалдер.

С действията си в Украйна Владимир Путин отново показа, че е играч, който не зачита правилата и иска да ги налага сам. За това, разбира се, помогна липсата на единство на Запад и вътре в Украйна. Въпреки санкциите, чийто ефект ще бъде дългосрочен, Путин днес отново има предимство. Случващото се в Украйна показа, че руската държава, персонализирана в първо лице единствено число, е вече тотално непредсказуем и опасен играч. Това задава изцяло нови правила за сигурността в Европа, които засягат изключително много България.

Някои руснаци почиват в България. Други, предимно бивши и настоящи военни, явно са открили активно почивния сезон в Източна Украйна, където лидерът на донецките сепаратисти призна, че руски военни идват "в отпуск". През изминалата седмица, по всичко изглежда, руски части преминаха границата с Украйна и осъществиха успешна контраофанзива в Донецка и Луганска област, спасявайки от военно поражение обкръжените сепаратисти. Нещо повече - при Азовско море бе открит нов фронт, който не само отвлече вниманието на украинската армия, но и заплашва да превземе стратегическия град Мариупол, отваряйки по този начин път към сухопътна връзка с анексирания през март Кримски полуостров.

Официално Русия продължава да отрича присъствието на свои регулярни части в Украйна въпреки увеличаващите се доказателства от всички страни. Паралелно с военното настъпление, разбило и пратило в бягство украинците, Владимир Путин предложи на 3 септември мирен план за урегулиране на конфликта между Киев и сепаратистите. Така президентът на Русия сложи на масата своите условия, което е някакъв вид напредък към познанието какво всъщност иска Москва. Но това надали трябва да служи за успокоение, защото Путин вече е доказал, че не е особено надежден партньор. Инвазията на Украйна продължава, но крайните й цели са неизвестни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 1
  philipotel avatar :-|
  Durruti
  • -122
  • +41

  Абе интересно - Държавният департамент си призна, че няма доказателства за "руски военни части", преминали границата, ама вие имате...

 • 2
  onufrii avatar :-|
  onufrii
  • -106
  • +37

  нека петминутката на омразата срещу Русия да започне сега!!

 • 4
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  лошо развитие, не вещае нищо добро. Създава опасен прецедент занапред, който ни касае пряко!

 • 5
  kwy1409963685376097 avatar :-?
  Darko Trajanoski

  Анализата е одлична,има многу вистина во тоа што е напишано за Русија и за Путин.
  Но секогаш треба да се анализираат и причините што довеле до ваквата состојба.
  Зошто ниту еднаш во текстот не е споменато дека сегашното раководство на Украина е доведено на власт со државен удар,директно поддржан од САД и ЕУ.
  Зошто не кажувате дека Порошенко е обична марионета на американците и ги исполнува нивните наредби.
  Зарем вие верувавте дека Путин ќе седи со скрстенио раце?

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Путя успя да натика Русия в международна изолация, и е въпрос на време да се стигне до неизбежния фалит на Русия. Точно както СССР глътна вода преди години, така ще глътне вода и сегашната "велика" Русия.

 • 7
  wiligri avatar :-|
  wiligri

  До коментар [#1] от "Durruti":
  До коментар [#2] от "onufrii":
  До коментар [#5] от "Darko Trajanoski":
  Момчета, в голяма заблуда сте по отношение личния ви принос за прогреса на русофилството. Колкото повече мурзилничите, толкова по-противна ми става и русия, и руската политика, че и руснаците. Даже името владимир вече ми е отвратително, то путин без друго си е хем смешно, хем гнусно. Покрай ваш Илия, намразих и Свети Илия. Информирайте си щаба, че е дошло време не опорните точки да сменят, ами методите на обработка и промивка - сегашните вече имат обратен ефект.

 • 8
  jordan_vasilev avatar :-|
  DL

  „Не отивам на война, а на работа в армията“ – Как безработен руснак става наемен войник и загива край Донецк, преоблечен като опълченец:

  http://politikata.net/%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82/72507/?xjt=1

 • 9
  cecoce11 avatar :-|
  Cvetan Rusev

  има една истина в тази статия , украинската армия е разбита . другото е откровенна пропаганда. стремежите на америка към ресурсите на азия удариха на камък, на бетонна стена , и икономическия балон изграден на база вероятности вече не издържа . обама започна да се държи и говори като болен от склероза.
  колкото и милиони да харчат за световна пропаганда срещу русия , не могат да промият мозъците на всички , дори започват да губят и от традиционните послушковци .
  а споменаването на българия в тази статия , и то като застрашена е просто смешно


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK