Хойт Ий: НАТО не иска война с Русия, но руските войници в Украйна са заплаха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хойт Ий: НАТО не иска война с Русия, но руските войници в Украйна са заплаха

Ние не сме в бизнеса с дезинформация. Русия е много по-добра в това.

Хойт Ий: НАТО не иска война с Русия, но руските войници в Украйна са заплаха

Зам.-помощник държавния секретар на САЩ пред "Капитал"

Огнян Георгиев
10454 прочитания

Ние не сме в бизнеса с дезинформация. Русия е много по-добра в това.

© Велко Ангелов


Профил

Заместник-помощник държавният секретар Хойт Брайън Ий отговаря за централноевропейските страни към Бюрото по европейските въпроси в Държавния департамент. Преди това Ий е бил зам.-посланик в Загреб, както и на постове в Кабул, Солун и Подгорица. Ий беше на обиколка в държавите от региона след срещата на НАТО в Кардиф миналата седмица и се срещна с журналисти в България, за да отговори на въпроси около кризата в Украйна и позицията на САЩ.

В интервюто са използвани въпроси от Медиапул и БНР.

Смятате ли, че влиянието на Русия в България е опасно?

Вярваме, че агресията на Русия в Украйна чрез незаконния опит за анексация на Крим и подкрепа на сепаратистите чрез финансиране и въоръжаване, както и разполагането на собствени сили там, е не само нарушаване на териториалния интегритет на Украйна и сигурността й, но и дестабилизира целия регион. Той изпраща сигнал до всички наоколо, включително България, за руските намерения. Русия показа, че не уважава териториалния интегритет на съседите си, не се вслушва в мнението на международната общност, че това е незаконно.

Краткият отговор е, че влиянието на Русия в този контекст е със сигурност негативно за България и другите в региона. Затова е важно, че НАТО се съгласи в Кардиф, че това което Русия прави е неприемливо и ще вземем допълнителни мерки за подкрепа на Украйна. За да е ясно, че Русия ще плаща все по-висока цена за действията си там. Както и да подсигурим съюзниците си чрез конкретни мерки - държавите се съгласиха да разположат допълнителни сили в региона, да имат допълнителни упражнения, учения и системи за страните, които се чувстват заплашени от Русия.

Промени ли се ситуацията в Черно море и как това влияе на България?

САЩ, България, всички страни в Централна и Източна Европа видяха ясно, че Русия може да извършва действия, които нарушават международното право и границите на съседите си. Ето защо трябва да вземем мерки, така че Русия да понесе цена заради действията си. Ние трябва да разубедим Русия да предприема такива неща срещу други страни, трябва да я убедим да спре действията си в Украйна, да изтегли войските си и да вземем мерки съюзниците ни в региона да се чувстват сигурни. Да имат адекватно ниво на сили от НАТО, присъстващи на терен. Не задължително постоянни формирования, но устойчиви сили, както ги наричаме, за тренировки, учения. За да сме сигурни, че хората тук не се чувстват застрашени.

Също така мислим, че е важно да изпратим сигнал до всички съюзници, че сега има още по-голяма нужда от енергийна сигурност. Виждайки какво може да направи Русия в Украйна, това показва, че не трябва да се разчита на Русия като единствен източник на енергия. Ако е способна да действа агресивно срещу Украйна, вероятно не трябва да е единственият източник на енергия за Европа.

Има ли конкретни планове на НАТО, включващи България?

България е член на НАТО и всички съюзници обсъдиха колко важно е чрез мерки като плановете за готовност за действие, чрез увеличаването на военните сили, чрез разполагането на военни активи и т.н. да се подсигури увереността в страните до Украйна, че НАТО ги защитава и не са сами срещу тази заплаха. В НАТО беше обсъдена нуждата да се увеличи броят на ученията, на силите за допълнително обучение, на това, което наричаме готовност да се отговори на спешни случаи. Предстои да се договорят конкретните начини как това да се случи, САЩ, България и другите съюзници трябва да обсъдят. Военните са в близък контакт помежду си, за да обсъдят как да се направи това. Но мерките са това - повече обучение, повече присъствие на устойчиви контингенти в България, Румъния, балтийските държави, страни, които са изразили желание за това.

НАТО обяви, че е изправено пред нов вид война - хибридна, която включва информационна война например. България готова ли е за такова предизвикателство?

Русия използва много методи, за да продължи това, което прави в Украйна, и да принуди страни като България да го приемат. Използването на медии, на пропаганда, на лъжлива информация е част от това. Дали България и НАТО са готови да отговорят - да. Категорично взимаме мерки да обясним какво се случва. Дали можем да направим повече? Да, доста. Ние не сме в бизнеса с дезинформация. Русия е много по-добра в това. Но ние се опитваме да извадим фактите и да ги обясним, както и това, което правим. НАТО е много отворено към това, което прави - току-що от Кардиф излезе комюнике от 100 параграфа, едно от най дългите в историята на алианса. Има много дезинформация. Не можем да се справим с всичко, но да направим, каквото можем.

И това не е само в публичната дипломация, а и в конкретни мерки и действия. Това включва нещата, за които говорих, включва и санкции, които да накарат Русия да разбере, че не може да й се размине това, което прави. И трябва да сме готови да увеличим санкциите, ако Русия не спре.

Обяснете на българите защо да ни пука какво прави Русия, защо да въоръжаваме Украйна, защо да поставяме санкции на Русия, след като политическият елит тук не признава, че Русия е заплаха?

Първо е въпрос на принципи. България, както и всички останали демократични членки на ЕС, са подписали хартата на ООН, споразуменията от Хелзинки и един от фундаменталните принципи там е, че страните не нарушават териториите си, не променят граници със сила. Това прави Русия. Така че като принцип ние трябва да ги уважаваме и поддържаме и да настояваме другите да ги спазват, иначе няма да работят. България, както и другите съюзници, би трябвало да вярват, че нациите стоят зад някакви принципи и са в някакви организации заради тези принципи. Иначе нашите организации няма да имат смисъл.

Второ - икономическите аргументи. Защо като европейци или американци да поставим икономическите си интереси, като налагаме санкции на Русия. Ако вярваме, че цената на руската инвазия и налагането на санкции заради това е висока, то нека знаем, че цената за това Русия да остане в Украйна по този начин или да продължи да действа по този начин, ще е много по-висока. Преценете възможността години наред Украйна да е дестабилизирана. И не само тя да не може да се управлява, а околният регион да се чуди какво биха направили руснаците. Има реална икономическа цена за всяка несигурност. Бизнесите не инвестират там, където има висока степен на непредвидимост. Това вече има много висока финансова цена, но бих казал, че тази цена ще се вдигне, ако Русия не бъде спряна.

Трето - сигурност. Решението на НАТО да сложи допълнителни сили в региона на Черно море заради молбата на страните членки е благоразумна мярка. Това показва, че сме готови. Ние не искаме военен конфликт с руснаците. Не вярваме да има военно решение. Искаме дипломатическо решение. Но присъствието на руски войници в Украйна е заплаха за региона. Затова вярвам, че е от полза за България НАТО да е подготвено за всякакви извънредни ситуации.

Силно се надявам, че не отиваме към нова студена война. Изправени сме пред сериозно предизвикателство на международния ред, основан на уроците от ХХ век, че всички военни конфликти водят до големи страдания. Така че мисля, че сме изправени пред нуждата Русия да разбере, че светът няма да приеме действията й и опитът да промени реда в Централна и Източна Европа. Това иска действия. Ако не ги предприемем, със сигурност ситуацията ще се влоши.

Защо да слушаме американците обаче, САЩ са нарушавали суверенитета на държави без решение на Съвета за сигурност, както и Русия?

Много хора сравняват Косово с Крим, но няма такава връзка. Когато видите как Русия просто взе Крим, без никакви дискусии, за часове и дни, сравнете с годините потискане в Косово, години на опити за разрешаване на кризата. Имаше резолюция на Съвета за сигурност на ООН, международна администрация от ООН и избори, наблюдавани от международната общност.

САЩ винаги се опитват като първа стъпка във всяка криза да работят с международната общност и Съвета за сигурност. Русия не направи това в Крим. Всеки конфликт е различен. Предизвиквам всеки да докаже, че това, което Русия направи, дори откъслечно прилича на нещо, което САЩ са правили. Ние силно вярваме, че е важно да има дипломатическо решение на конфликтите. Нямаме интерес към тактиките, които Русия използва и в огромната си част международната общност смята, че санкциите са оправдани.

Профил

Заместник-помощник държавният секретар Хойт Брайън Ий отговаря за централноевропейските страни към Бюрото по европейските въпроси в Държавния департамент. Преди това Ий е бил зам.-посланик в Загреб, както и на постове в Кабул, Солун и Подгорица. Ий беше на обиколка в държавите от региона след срещата на НАТО в Кардиф миналата седмица и се срещна с журналисти в България, за да отговори на въпроси около кризата в Украйна и позицията на САЩ.

В интервюто са използвани въпроси от Медиапул и БНР.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  Навременно и полезно интервю

 • 2
  naka2911 avatar :-|
  naka2911

  Ама разбира се,че не иска ,ясно ни е.........
  НАТО иска две неща:
  Голям бюджет,за да плаща на военнопромишления комплекс,които печели от неговото съществуване и му"спуска" целите и политиката
  И достъп до ресурсите на изтока за без пари.
  А НАТО е ни повече,ни помалко САЩ.
  А САЩ са ни повече,ни помалко слуга на голяма част от мултинационалния "стар"капитал,влизащ във все по остра конфронтация с "новия"капитал(съперник),който все повече набира сили в Азия и Русия.
  И НАТО не иска война за да смачка съперника си,ако може без война да си постигне целите-добре,но ако се наложи......................

 • 3
  juliano95 avatar :-P
  Julian Mall

  От интервюто не успях да разбера кой е помощника на държавния секретар чийто заместник е този американец от виетнамски произход. Мисля че би бил по-полезен да се занимава с родната си Югоизточна Азия отколкото с нас.

 • 5
  juliano95 avatar :-P
  Julian Mall

  До коментар [#4] от "Иван К":
  Може ако е бил в България когато беше пълна с виетнамци или в СССР.

 • 6
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes

  Така че мисля, че сме изправени пред нуждата Русия да разбере, че светът няма да приеме действията й и опитът да промени реда в Централна и Източна Европа................

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Ние не сме в бизнеса с дезинформация. "

  Лъжливото овчарче първо да каже къде са ОМП на Ирак... после за Алкайда и т.н. Сега за Ислямска държава...

 • 8
  timskey avatar :-|
  Timur Ulyamov

  Тоя да го питам за какво бе тук дядо Маккейн ? С кого и какво говориха и как се сваля правителство за два дни, а ние се мъчеме година?
  Нали не е в бизнеса с дезинформация!
  Пък тези наши журналя не могат или неискат да задават въпроси?

 • 9
  kam27 avatar :-?
  kam27

  До коментар [#6] от "sto67nes":

  Чий свят ?В смисъл ?

 • 10
  galbi avatar :-|
  galbi

  Вече всеки ден има антируска побликация.
  Някои дни даже по две и три.
  Б-я не може да вярва на НАТО,защото си спомняте Кипър и Гърция!
  А Б-я ще я жертват за сметка на Турция.
  Това е истината.
  Такива третостепени подлоли,които дори и не са в структорите на управлението на САЩ.
  Това си е подигравка за читателите.
  Колкото повече време минава-толкова повече пада нивото на Капитала и Дневник.
  И вече е за третокласна публика!
  То май само такива останаха в Б-я!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.