Ще проработи ли стратегията на Обама срещу "Ислямска държава"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще проработи ли стратегията на Обама срещу "Ислямска държава"

Обама: "Ние ще отслабим и в крайна сметка ще унищожим "Ислямска държава"

Ще проработи ли стратегията на Обама срещу "Ислямска държава"

Вашингтон ще оглави "широка коалиция" срещу джихадистката организация. Но кой точно ще се включи

7318 прочитания

Обама: "Ние ще отслабим и в крайна сметка ще унищожим "Ислямска държава"

© Reuters


Президентът Барак Обама беше ясен. Групировката "Ислямска държава", която в събота екзекутира британски заложник, представлява не само опасност за приятелите и интересите на САЩ в Близкия изток. Но тя може да се превърне в заплаха за самата американска държава, пише британската ВВС.

Обама призовава за конкретни действия. Вашингтон ще оглави "широка коалиция" срещу джихадистката организация, като кампанията няма да ангажира американски войски в сухопътни сражения на чужда територия. Ще се действа основно с въздушни удари, които ще се разширят до територията и на Сирия, и с подкрепа от партньорските сили на място. В Ирак ще бъдат изпратени допълнителни 475 американски военни, които ще подпомагат с обучение, разузнаване и екипировка иракската армия и кюрдските сили "пешмерга". Ще се осигури и хуманитарна помощ.

Някои страни вече се присъединиха към борбата срещу "Ислямска държава". Австралия стана в неделя първата, обявила конкретни данни - 400 души от военновъздушните сили и 200 десантчици, които ще се разположат в американска база в Обединените арабски емирства. Заплахата от групировката започна да слага на заден план някои от дългогодишните разделения в региона като това между шиитския Иран и сунитската Саудитска Арабия. И двете държави сега искат да помагат на иракското правителство.  

Америка повежда

Обама по категоричен начин заяви американската отговорност да поведат инициативата, тъй като САЩ носят тежко бреме. "Като американци ние приветстваме нашата отговорност да поведем", заяви президентът. Това ще изпрати позитивен сигнал до онези близкоизточни страни, които обвиняват Вашингтон, че не се е намесил в гражданската война в Сирия.

Държавният секретар Джон Кери обикаля района и се опитва да намери пресечна точка между множеството локални интереси. Египет например заяви, че иска бъдещата коалиция да се бори не само срещу "Ислямска държава", а срещу ислямистката заплаха изобщо, включително "Мюсюлманско братство" и "Ансар Байт ал Макдис" - египетска групировка, убила стотици служители на силите на реда след свалянето на президента Мохамед Морси миналата година.

Така очертаната стратегия до известна степен възпря настъплението на "Ислямска държава". Но сега Обама иска да унищожи групировката. Предложеният план изглежда политически и практически осъществим, но трябва да събере широка подкрепа у дома и в чужбина. Може ли всичко това да проработи?

Всичко зависи от ефективността на коалицията, която се сформира. Вниманието ще бъде фокусирано върху това кой ще се присъедини към САЩ в извършването на въздушните удари. Но това е само върхът на айсберга. Другите трябва да свършат своята част от задълженията. Ще могат ли държави като Саудитска Арабия и Катар да направят всичко възможно, за да ограничат местното финансиране за "Ислямска държава"? Ще успее ли Турция да направи повече, за да предотврати желаещите да се присъединят към джихадистите да пресичат сирийската граница? И най-вече ще могат ли различията между основните играчи, обезпокоени от възхода на групировката, да бъдат пренебрегнати, за да се даде шанс на стратегията да проработи? Или след първоначалните въздушни удари нещата ще се върнат към "нормалното" си състояние и старите вражди в региона ще се възродят отново?

Трябва да се вземат предвид възможни пречки, като например тази, че ако ядрените преговори между САЩ и Иран не дадат желания резултат, това може да навреди на потенциалния съюз между Вашингтон и Техеран.

Освен това не трябва да се забравя, че "Ислямска държава" се явява симптом на болестите в региона и заплашва страни, много от които далеч не са демократични. И това е коалицията, с която трябва да работи Обама.

Тест в Ирак и Сирия

Разбира се, най-големият тест за тази стратегия ще бъде в Ирак и Сирия, където "Ислямска държава" е завзела големи територии. Новото иракско правителство приветства засилването на американските военни действия. Но остават много пречки както в политическата, така и във военната сфера. Процесът на политическа реформа в Ирак е в зародиш и новото правителство не е напълно сформирано. То трябва да успее да убеди сунитското малцинство, че бъдещето му в страната е гарантирано. Освен това ключови секции от иракските сили просто се разпадат, изправени пред групировката. Сега Обама говори за тяхното възстановяване с подкрепата на САЩ. Но няма илюзии, че както установяването на едно по-безпристрастно правителство, така и създаването на по-ефективна армия ще отнемат време.   

В Сирия пречките са още по-големи. Включвайки въздушни удари и по бази на "Ислямска държава" в страната, Обама прие неизбежното. Няма логика групировката да се остави да процъфтява там, докато тече кампанията в Ирак. Но опасността е, че в Сирия тече гражданска война и като се нанасят удари срещу врага на президента Башар ал Асад, може да се помогне на режима му. Тук отговорът е да се включат и трениране, и въоръжаване на Свободната сирийска армия. Но проблемът е, че вече може да е късно. И не е сигурно, че тази раздробена организация може да бъде заслужаваща доверие бойна сила. А дори да е така, изграждането й ще отнеме време.  

Освен това съществува риск, че ако Асад падне, това може да доведе до още по-голям хаос в Сирия и борба за власт между различни местни групи. Затова сега повече от всякога е необходима ясна визия за Сирия, която да бъде споделяна както от ключовите регионални играчи, така и от Вашингтон.


24 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Много опетлана ситуация, но наистина не могат да оставят така ИД.

 • 2
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  Въпросът е, че ченгетата от ЦРУ и Мосад са истинските кукловоди на чалмите, истината вече е ясна и на малките деца.Финансират ги, после ги ползват, за да разорят тия държави и диктатори дето им се репчат.За това спретната арабската пролет, само че в Сирия се получи много грозно.Лошото е, че щатите ще чакат чалмите да вилнеят още, да бият шута на Асад и после чак ще ги погнат.Всеки знае, че с дрончета не се печели война срещу партизани.Ще станем свидетели и на създаването на Кюрдистан през следващите години, това вече е в ход.

  А бе като цяло в близкия изток е пълно мАзало.

  Лошото е, че щатите не могат да държат изкъсо арабелите, щото са заети повече с един комплексар в източна Европа.

 • 3
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  САЩ ще се научат, че не са единствени на света, ама по трудния начин - разказаха играта на Саддам и Кадафито, защото бяха тръгнали да си играят с китайците без тяхно позволение, ама изкараха кутията на пандора. А Китай си кеси спокойно и си чака - някой да е чул Китай да се намеси някъде, включая и за еболата ?!?! Сега пращат войници в Южен Судан !!!! защото там има техни работници !!!

 • 4
  comandante avatar :-|

  До коментар [#2] от "petergriffin":
  Абе турците все още имат най-силната и най- многобройна армия в региона ! Смяташ ли ,че биха се съгласили без война с нова държава Кюрдистан , да не говорим ,че голяма част от тази държава ще е в източна Турция!
  Ще си турнат Истнбул за столица на Ислямска Държава и ще подпалят БЮРМ и България!

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Планът на Обама звучи добре, но в този си вид е нереален. Необходимостта от 1000 до 5000 войницки от специалните части на место явно ще е необходима по няколко причини а) за целеуказване за да не превърнат иракчаните военновъздъшните сили на САЩ в оръжие за разчистване на вътрешни сметки; в) за да се коригира и
  Координират действията между синитските военни части ( национална гвардия на Ирак), шиитските военни ( армията на Ирак) и кюрдските пашмерги , които засега са най- организираните; в) да действат вътре в частите до ниво взвод като инструктори за да не се стигне до позорни ситуации като бягството на иракските военни при Мосул, когато за хвърлиха всичко пред ИСИЛ и най- накрая г) за да не се окажат съвременните оръжия дадени на умерените сирийски опозиционери в ръцете на ИСИЛ.

 • 6
  galbi avatar :-|
  galbi

  До коментар [#4] от "comandante":
  Ако кюрдите се въоражат добре,все пак са около 30 милиона, Наистена си е заложен следващ проблем.
  Турция има много добре подготвена армия,но те имат голям проблем-ислямистите!
  И в Турция може да се разгори идин конфликт между исляма и светската част от Турция.
  А може и да й обещаят компенсация с територии от Б-я!
  Спомняте си Кипър!
  И Гърция до сега не го е забравила, само вижте гърците как подържат Русия и са против Украйна в този конгликт.
  А гърците са доказали ,че са по умни в държавните дела от нас.

 • 7
  comandante avatar :-|

  До коментар [#6] от "galbi":
  Всъщност Ердоган си е чист ислямист и нападна светското в Турция още с идването си на власт .
  Шестдесет и осем турски генерали са зад решетките, което е 19 на сто от общия брой генерали в страната.
  Това ,че сме е НАТО няма да ни спаси от БАЯЗИД 2 но сме част и от ЕС така ,че докато ЕС е цял и наша териториална цялост си остава!
  Гърците прекрасно знаят ,че когато има конфликт между ислям и православни , запада винаги е на страната на джихатите!


 • 8
  galbi avatar :-|
  galbi

  До коментар [#7] от "comandante":
  Няколко не ясни моменти за подръжката на исляма от определени велики сили!
  Да създадеш и ползваш нещо ,което след това не ще може да контролираш!
  Направи ми впечатление;
  Обама каза ,че САЩ нямали стратегия срещу ИДИЛ!!!!
  Как да нямат стртегия!
  Излиза ,че са били глупави и не са предвидили този вариант!
  Ако е вярно- значи че са прости.
  Но най-вероятно е обратното!
  Но е не приятно, защото означава ,че правят демагогия!
  И ако е така ,означава ,че ще има и следващи!
  И до къде ще стигнат!??

 • 9
  comandante avatar :-|

  До коментар [#8] от "galbi":
  Обама каза ,че САЩ нямали стратегия срещу ИДИЛ!!!!
  Как да нямат стртегия!
  Излиза ,че са били глупави и не са предвидили този вариант!
  Ако е вярно- значи че са прости.
  _______
  САЩ въведоха доктрината за контролиран хаос още през края на миналия век ! Всичко е хаос в страните подложени на терор но пък когато става въпроса за добив на човешки и природни ресурси в колониите всичко изглежда си става по реда и контрола е пълен!
  Пример са централно африканските държави там децата ходят с AK от 6-7 години и живота никъде там няма някаква стойност .
  Няма да давам примери от алтернативните медии ще посоча линк към архива на Дневник:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2003/06/18/138791_afrika_petrol_haos_mizeriia_i_korupciia/

 • 10
  krokodila_gena avatar :-|
  Гражданин

  Щом американците ще решават проблема ИДИЛ, не само няма да има решение, но ще има много невинна кръв!!! Справка -Ирак, повече от !милион убити, Сирия, над 300хил. убити и над 3 милиона бежанци, Либия, хаос, десетки хиляди убити и война на всеки срещу всеки! За Сомалия, Афганистан , няма да казвам нищо!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK