Русия преминава към свободен курс на рублата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Русия преминава към свободен курс на рублата

Reuters

Русия преминава към свободен курс на рублата

В инструмент за контрол на валутата се превръща основният лихвен процент

7686 прочитания

Reuters

© SERGEI KARPUKHIN


Централната банка на Русия планира да либерализира контрола върху обменния курс на рублата, съобщи директорът на банката Елвира Набиулина. Тя обяви още, че е възможно през следващата година инфлацията в Русия да достигне 4.5-5%, но при условие че не бъде въведен данък върху продажбите, а режимът на санкции между Русия и Запада бъде премахнат.

Ако някое от тези условия не се изпълни обаче, инфлацията най-вероятно няма да остане под целевото равнище от 4% дори и през 2016 г. Само по себе си въвеждането на данък върху продажбите, какъвто обмислят в Кремъл и правителството, може да повиши инфлацията с 1-1.5%. На този етап е противоречива информацията за намеренията на властите и дори за това каква ще бъде ставката, но засега централната банка изготвя плана си за данъчната и кредитната си политика въз основа на допускането, че такъв данък няма да има. 

В случай че бъде въведен обаче, а санкциите не бъдат премахнати, инфлацията ще достигне 6-6.5%. Двата различни сценария се различават с едва 1.5 процентни пункта, като разминаването между тях идва най-вече от спада във вътрешното търсене, носещо над половината от руския БВП. От своя страна в негативния сценарий ръстът на БВП ще се свие до под 0.75%. Този ръст съвпада с оценките на правителството за 2015 г. Трети възможен сценарий допуска, че цената на нефта ще се закрепи трайно около 99.5 долара за барел, а ръстът ще е още по-малък.

Инструментът, чрез който централната банка ще се бори с високата инфлация, е основният лихвен процент. Съветът на директорите поиска той да бъде задържан на нивото от юли – 8%, в случай че инфлацията е по-висока от очакваното, но се очаква скорошното му понижаване. Върху него влияят редица фактори, които са извън властта на централните банкери – ръстът на долара, който проби поредния рекорд спрямо рублата в петък при задействане на новите санкции от Запада и първите намеци за поредни контрамерки на Русия.

Набиулина коментира в понеделник, че по-големите пречки пред икономическия ръст са не налаганите данъци или движението на основния лихвен процент, колкото структурните проблеми на руската икономика. Това са най-вече демографията и остарелите технологии, но и несигурността на политическата обстановка. Повишаването на лихвения процент може да бъде решено на следващата среща на борда на централната банка на 31 октомври.

Свободен валутен курс

Въвеждането на плаващ валутен курс на рублата е значително изменение в руската монетарна политика, като на практика цената на рублата ще се определя изцяло от финансовите пазари, а целта е повишаване на гъвкавостта на курса. Набиулина отбелязва, че вече година централната банка не се е месила активно в курса, но ще си запази правото да задава интервал, в който да може да се движи той. Директорът на централната банка добавя, че към края на 2014 г. нормативните основания за намеса в курса на валутата са много по-малко.

Това обаче по никакъв начин не означава, че Русия се отказва от инструментите за влияние върху курса на рублата. Централната банка ще въздейства на курса косвено - чрез манипулиране на други ключове и икономически показатели, и най-вече основния лихвен процент. Това е част от политиката на банката, която си поставя за цел превръщането на лихвения процент в основен инструмент на данъчната и разходната политика през следващите години. 

В случай на финансова нестабилност Набиулина си запазва възможността да нареди продажба на чуждестранна валута. Като заплаха ще се разглеждат най-вече не колебанията в курса, а възникването на паника по валутните пазари, подобна на тази от началото на март. Измененията в курса се считат за нормално явление на пазара и отговарят на нуждите на икономиката, но централната банка няма да се поколебае да се намеси, "в случай че види безумие, пламнало в очите на инвеститорите".

Спасителни мерки

Банката не изключва предприемането на каквито и да било мерки, в това число и кредитиране във чуждестранна валута на банки, които са станали обект на санкции от страна на ЕС и САЩ. Анализатори посочват, че това е една от причините, поради които Русия се отказа от пазенето на резерви, които обслужват поддръжката на курса на рублата. Набиулина посочва, че големите компании, срещу които са наложени санкции, от своя страна пък могат да получат финансиране на вътрешния руски пазар, а много от тях вече са го направили.

Друг механизъм, който ще бъде въведен в опит да бъдат подкрепени санкционираните фирми, е създаването на антикризисен фонд, който ще бъде запълнен с пари, първоначално предназначени за пенсионната система и излишъци от държавния бюджет за 2014 г.

Министърът на финансите Антон Силуанов посочи пред РИА, че този "антикризисен резерв" ще получи  100 милиарда рубли (2 милиарда евро) от бюджета и до 309 милиарда рубли (6.2 милиарда евро) от пенсионните фондове, но финалният му размер не е известен. За втора година Русия спира бюджетните трансфери към пенсионния фонд. 

Малко е вероятно с обявените досега средства антикризисният фонд да е в състояние да покрие дори отчасти щетите, понесени от санкционираните фирми; за сравнение - само "Роснефт", която е една от трите засегнати големи фирми, се нуждае от 1.5 трилиона рубли, за да покрие загубите си.


34 коментара
 • 1
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  "Банката не изключва предприемането на каквито и да било мерки, в това число и кредитиране във чуждестранна валута на банки,"

  Тоест няма да е съвсем свободен и може пак да го 'подкрепят'?

 • 2
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  ""антикризисен резерв" ще получи 100 милиарда рубли (2 милиарда евро) от бюджета и до 309 милиарда рубли (6.2 милиарда евро) от пенсионните фондове"

  вестито на печелившите съвеЦки пенсионери! :)

 • 3
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  "В случай на финансова нестабилност Набиулина си запазва възможността да нареди продажба на чуждестранна валута. Като заплаха ще се разглеждат най-вече не колебанията в курса"

  Е значи няма да е свободен курс... а бе те на черното като викат бяло си мислят, че им вярваме ли??? Просто са им свършили валутните резерви и не могат да си позволят да подкрепят рублата и сега хвърлят прах в очите, че минавали на плаващ курс...

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Ако курса се определя от пазара то представям си ако пак им ударят санкции как ще се срине курса.

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Сега курсът е около 38 рубли за долар. Сигурен съм, че руската централна банка ще се намеси при курс около 45 рубли за долар. Очаквам това да стане не по-късно от месец. Всяка централна банка продава валута в подкрепа на курса на националната валута (Не се отнася за България, поради валутния борд). Въпросът е до къде ще стигнат силиците на руската централна банка да подкрепя рублата? Не мисля, че ще е за дълго!

 • 7
  plamenhristov5 avatar :-P
  plamenhristov5

  Е, санкциите очевидно действат. Победата на Русия в Крим ще се окаже пирова и то за добро!

 • 8
  vess1962 avatar :-|
  vess1962

  Спукана им е работата на рушняците, колкото и да се дървят и правят на велики. Накрая ще бъдат притиснати в ъгъла и ще предизвикат нова световна война.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil

  Въпросът остава дали цената на печените киселици и на картофените обелки ще е субсидирана от великата световна сила ...

 • 10
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Почнаха да им свиват сармите! Дано не стане като при онзи мустакатия дребен чичко, дето щеше да завлече със себе си цялата си любима нация. Паралелите с 1938-1940 са неприятно близки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK