Порошенко предложи специален бюджет и местни избори за Източна Украйна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Порошенко предложи специален бюджет и местни избори за Източна Украйна

Украинският президент Петро Порошенко търси варианти за решаване на кризата

Порошенко предложи специален бюджет и местни избори за Източна Украйна

Парламентът одобри мерките, целящи да намалят напрежението в региона

4558 прочитания

Украинският президент Петро Порошенко търси варианти за решаване на кризата

© Reuters


Предвижда се почти пълна амнистия за участниците във въоръжени отряди.

Парламентът на Украйна одобри във вторник предложения от президента Петро Порошенко пакет закони, с които за срок от 3 години да се въведе "особен режим" на самоуправление на размирните Донецка и Луганска област.

Украинската армия и отрядите от доброволци или финансирани от украински олигарси не успяват да установят контрол над двата региона и да прекъснат сухопътния коридор, през който сепаратистите се снабдяват с оръжие и техника, затова сега държавният глава предложи мерки, простиращи се от гарантиране употребата на руски език, през заделяне на неприкосновени средства в националния бюджет само за тази част от страната до извънредни избори за местна власт още на 7 декември 2014 г. Информацията разпространи в понеделник вечерта в. "Украинская правда", разполагащ с копие от проектозакона, който часове по-късно бе приет от Върховната рада с 277 гласа от общо 450. Олег Тягнибок, лидер на националистическата партия "Свобода", заяви, че нито един от неговите депутати не е дал гласа си.

Андрей Пургин, "премиер" на т.нар. Донецка народна република, смята, че това е само "пресечна точка за бъдещ диалог, съобщи РИА "Новости". Ако сепаратистите приемат да приложат закона, с него временно се въвежда "особен режим на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област (...), разположени към момента в зоната на действие на антитерористична операция". С друг закон за амнистия държавата гарантира, че няма да бъдат съдебно привличани към наказателна и административна отговорност или наказвани "лицата, участници в събитията на територията на Донецка и Луганска област". Освен това се забранява "дискриминацията, преследването и привличането към отговорност на лица по повод събитията".

Допълнителни права

Държавата гарантира правото на използване на руския или който и да е друг език "в обществения и личния живот, изучаването и подкрепата за руския и който и да е друг език, тяхното свободно развитие и равноправие".

С решение на парламента в Киев ще се проведат местни избори, на които избраните депутати и изборните лица да получат мандат, който не може да се прекратява предсрочно. Тези органи на местно самоуправление ще могат да участват в назначаването на местните прокуратура и съд. Правителството в Киев може да подпише с тях споразумение за икономическо, обществено и културно развитие на двата района, като подкрепата за това идва от Украйна благодарение на специален икономически режим.

Той ще се състои в икономическа инвестиционна политика за възстановяване на предприятия, инфраструктура и жилища и преориентиране на индустриалния потенциал на района. За целта в годишния бюджет на страната ще се определят средства, които ще бъдат защитени, т.е. размерът им остава непокътнат независимо от евентуално съкращаване на разходната част.

Предвиждат се още споразумения за трансгранично сътрудничество с Русия с цел поддържане на връзката с руските райони от другата страна на границата. На територията, където в момента едва се спазва прекратяването на огъня, ще се създадат доброволчески милиции от местни жители, чиято дейност ще се координира от ръководителя на местната администрация.

Порошенко предлага още и почти пълна амнистия за извършените престъпления и административни нарушения на тази територия от 22 февруари насам, когато се разпадна режимът на президента Виктор Янукович. От отговорност ще бъдат освободени участниците във въоръжени отряди, членове на самообявилите се органи на Донецка и Луганска област, както и хора, противодействали на "антитерористичната операция".

Сепаратистите се освобождават от отговорност, при условие че в момента на встъпване на закона (ако той бъде приет от депутатите) те не държат заложници, доброволно са предали оръжието и експлозивите си, не заемат административни и други сгради, не блокират органите на държавната власт. Амнистията засяга и вече започнали производства и води до опрощаване на наложени административни санкции и глоби. Тя обаче няма да действа за извършителите на особено тежки престъпление, включително свързаните със свалянето на малайзийския самолет и тези, които са пречили на разследването за трагедията.

Алтернативата на Медведчук

Украинският политик Виктор Медведчук, който се опитва да посредничи в кризата, но и е обвиняван от властите в Киев, че още от 2012 г. е подпомагал създаването на отряди на сепаратисти, предложи в понеделник дори да се промени името на Донецка и Луганска област и те да станат нови териториални единици. Това не е идея за временно решение, а за поправка на конституцията, с която се определят Донецки и Лугански край в състава на Украйна.

На практика това е инициатива за федерализиране, защото според Медведчук те ще имат не просто право на самоуправление, но и негова цел ще бъде "осигуряване на икономическата самостоятелност, националните потребности, решаването на въпроси в сферата на образованието, езика и културата". Всяка от тези единици ще има свой парламент и правителство, а президентът в Киев само ще назначава свой представител без реална власт.

Предвижда се почти пълна амнистия за участниците във въоръжени отряди.

Парламентът на Украйна одобри във вторник предложения от президента Петро Порошенко пакет закони, с които за срок от 3 години да се въведе "особен режим" на самоуправление на размирните Донецка и Луганска област.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha

  Дано се стабилизира Украйна, тази война за никого не е полезна .

 • 2
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Късно е либе, за китка

 • 3
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Толкова кръв, сълзи, разбити животи на стотици хиляди хора... за да си вдигне лилипутин рейтинга...и как още не разбира защо жена му и дъщеря му не искат да имат нищо общо с него, остава загадка!

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Много сложна ситуация. Тимошенко, Тягнибок, и Шевченко говорят за "подписване на капитулацията на Украйна", "предателство" и в този дух, делегатите на "Свобода' и "Баткивщина" са гласували против, по-точно с "обърнати карти". Сепаратстите от своя страна се страхуват че това е временно решение до пролетта, необходимо да се преукомплектоват и превъоръжат военните и че може да стане като в Крим - 1994 даден "специален статут", 1995 - отменен. Известен повод за това дава текстът за временния характер на решението (тригодишен срок) цитиран по "Украинская Правда" -
  "Согласно этому закону, на три года вводится особый порядок местного самоуправления в отдельных районах Донецкой и Луганской областей, к которым принадлежат районы, города, поселки, села, расположенные по состоянию на день вступления в силу этим Законом в пределах района проведения АТО."

 • 5
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Не можа да ги избие, сега иска да ги купи. А откъде ще вземе пари?

 • 6
  selfmade avatar :-?
  selfmade

  Украинският "елит" ужасно го е страх от собственият му народ и най-вече от така наречените Доброволчески батальони. Затова те, в противовес създадоха и свои, платени. После страхът надделя и пожертваха и двете. Сега, ако работите малко се уталожат, първо ще разформироват доброволците, а после ще ги натиснат политически. Тук нещата не биха били по-различни. Постсъветска Совка.

 • 7
  godet1 avatar :-|
  godet1

  Тоест,това за което сепаратистите от самото начало настояваха се прие.Остава въпроса,"защо ги ручахме жабетата".Сега населението на тези републики е много по далеко от Украйна от колкото преди месеци.Порошенко,ако си мисли че тези територии са част от Украйна,защо не посети тези територии?И дори да се изчистят от военни в близост до Порошенко при такава среща,обикновенния народ от тези републики просто ще го убият с ръце.

 • 8
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Аз се надявам в Киев да могат да отсеят важното от плявата. Според мен важните неща са:

  1) кой ще организира и наблюдава изборите в двете области. Защото в Русия те протичат недемократично, а в Украйна (с целия съпровождащ ги цирк) си остават свободни избори. Това е много важен въпрос- никой не знае какво всъщност иска самото население на Донецк и Луганск. Когато едните те обстрелват, а другите ходят пияни с оръжие по улиците, едва ли човек има желанието да каже какво иска.

  2) кой ще контролира границата? Ако местните власти, то да считаме че няма граница и руските войници и техника все така ще си идват и отиват когато си пожелаят

  3) върху кои въпроси Киев ще бъде върховната инстанция? Например външната търговия и отбраната са два интересни момента.

 • 9
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Този "особен режим" е зле прикрит опит да се отслаби Новорусия отвътре докато Украйна ще купува оръжие от Запада и ще увеличава броя на военната си техника и живата сила за да унищожи Новорусия в подходящия момент. Планът получи адекватно отношение от опълченците, че със същият успех Порошенко може да даде такъв режим и на някоя част на Луната. Притеснителното е, че изведнъж се пръкнаха някакви партии на мира които са готови да го подкрепят и явно на това ще разчита Порошенко до се появи вътрешна опозиция уморена от войната.

 • 10
  godet1 avatar :-P
  godet1

  До коментар [#8] от "pzashev":Ами и сега там има наблюдатели от Европа,и могат да ги увеличат.И от къде го взехте това,"в Русия не протичат недемократично"?Преди дни там имаше избори и независимите наблюдатели не подадоха НИТО ЕДИН сигнал.Друг е въпроса дали на такива като теб се харесват резултатите от изборите.Но както казах и преди малко на един ПИШМАН демократ,това е демокрацията,дори и примерно да не ни се харесва.За много пишман "демократи",демокрацията е само това което на тях се харесва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.