Въздушните удари по "Ислямска държава" се преместиха и в Сирия

САЩ и пет арабски страни участват в операцията

Американският кораб "Арлей Бърк" изстрелва една от десетките ракети Tomahawk, които Пентагонът използва срещу обекти на ислямистите в Сирия
Американският кораб "Арлей Бърк" изстрелва една от десетките ракети Tomahawk, които Пентагонът използва срещу обекти на ислямистите в Сирия    ©  Reuters
Американският кораб "Арлей Бърк" изстрелва една от десетките ракети Tomahawk, които Пентагонът използва срещу обекти на ислямистите в Сирия
Американският кораб "Арлей Бърк" изстрелва една от десетките ракети Tomahawk, които Пентагонът използва срещу обекти на ислямистите в Сирия    ©  Reuters
Вашингтон и неговите съюзници изключват сътрудничество със сирийския президент Башар ал Асад.

САЩ и пет арабски съюзника започнаха въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде ВВС. Пентагонът заяви, че в атаките срещу няколко цели, включително срещу базата на групировката в град Рака, са използвани военни самолети, дрони и ракети Tomahawk. Операцията е с отворен край и се очаква присъединяването на Великобритания и още партньори.

Сирийското външно министерство съобщи, че е информирано за ударите срещу "Ислямска държава", която контролира големи области в Сирия и Ирак. САЩ провеждат същата въздушна кампания и в Ирак от средата на август насам. Но решиха, че трябва да разширят действията си и отвъд сирийската граница, ако искат да победят групировката.

Говорител на Пентагона потвърди операцията, заявявайки, че "американските военни и техни партньорски сили" са предприели въздушни удари в Сирия. Арабските страни Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства "участват или подкрепят" операцията. Общо 14 удара са унищожили или са повредили тренировъчни и командни центрове, превозни средства и складове на "Ислямска държава". Атакувана е и мрежа от бойци на "Ал Каида", установили се на запад от Алепо, където планирали атаки по западни цели.

Нов фронт срещу джихадистите

Според анализаторите сегашните удари маркират голяма промяна в операцията срещу "Ислямска държава". Първо, те се разпростират отвъд сирийската граница в сърцето на групировката. Джихадистите са знаели, че това ще се случи, и са се подготвили, но операцията все пак е шок за тях, тъй като базата им в Рака вече не е сигурно място. Второ, участието на арабски страни представлява споделяне на отговорността в известна степен не само от страна на САЩ.

"Ислямска държава" ще бъде вбесена. Тя не разполага с ефективен отговор на американската въздушна сила, но арабските съюзници в операцията може да се окажат жертва на възможно отмъщение.

Сирийското правителство официално не се е съгласявало с въздушните удари на своя територия, а Москва казва, че това е нарушаване на международните норми от коалицията. Атаките са насочени към градовете Рака, Деир ал Зоур, Хасаке и Абу Камал. Сирийската обсерватория по човешките права, която разполага с мрежа от активисти на терен, съобщи, че над 70 джихадисти са убити при два въздушни удара в Рака. Отделно са загинали 30 бойци на "Ал Каида" и 8 цивилни, включително 3 деца, при атака на запад от Алепо.

Йордания заяви, че нейни самолети са унищожили няколко цели, "принадлежащи на терористични групи, които искат да извършват терористични актове в страната". Според анализаторите е от съществено значение, че страни със сунитско мнозинство като Йордания и Саудитска Арабия са сред тези, които подкрепят американската кампания срещу "Ислямска държава", която проповядва екстремна интерпретация на сунитския ислям.

Тероризъм във възход

САЩ и техните съюзници, включително Великобритания, изключват сътрудничество със сирийския президент Башар ал Асад, когото обвиняват за огромния брой цивилни жертви в гражданската война в страната. Сирийският външен министър Уалид Муалем коментира миналия месец, че всяко американско действие ще бъде смятано за агресия, освен ако не е координирано с Дамаск. Сирийската опозиция приветства военната операция, но твърди, че "ударите не могат да победят екстремизма завинаги".  "Дългосрочното решение е умерено, обхващащо сирийско управление, което да предотврати възраждането на екстремизма", се казва в нейно изявление.

"Ислямска държава" завзе контрола над големи области в Сирия и Ирак, наложи крайна форма на исляма и обяви създаването на халифат. Групировката, за която ЦРУ предполага, че може да разполага с 31 000 бойци в Ирак и Сирия, екзекутира пленени войници, хуманитарни работници и журналисти и заплашва с геноцид иракски религиозни малцинства.

Напредъкът на групировката в Северна Сирия доведе до бежанска криза в съседна Турция, като около 130 000 кюрдски бежанци наскоро са пресекли границата. Повечето са от Кобане – сирийски град близо до турската граница, който е под обсадата на бойците от "Ислямска държава". Преди сегашния приток на хора в Турция вече имаше над един милион сирийски бежанци. Сега Комисариатът на ООН за бежанците казва, че се подготвя за най-лошия сценарий - нова вълна от близо 400 хиляди бежанци.