Европарламентът изслушва Кристалина Георгиева

Европарламентът изслушва Кристалина Георгиева

Проследете на живо въпросите на евродепутатите към българския кандидат за комисар

Огнян Георгиев
7860 прочитания

© Brendan Mcdermid


Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева се явява на изслушване за поста заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси днес от 14:30 часа българско време.

Целта на изслушването е да бъдат оценени общата компетентност на кандидатите, тяхната европейска ангажираност и конкретните им познания за ресора. Всички 27 членове на екипа на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се явяват пред ЕП от 29 септември до 7 октомври. Комисията трябва да получи одобрение от Парламента, за да встъпи в длъжност.

В писмените си отговори преди изслушването, Кристалина Георгиева обяснява, че е посветила живота си на обществения интерес - като професор, като експерт в Световната банка и в годините си като еврокомисар. "Беше ми поверено да надзиравам милиарди евро и имам доказан опит в управлението им, с фокус върху резултатите и ответността към данъкоплатците. Като комисар за хуманитарната помощ и отговора на кризи, надзиравах доставките на животоспасяваща помощ за над 500 млн. деца, жени и мъже. Да получим по-висока стойност за парите си, означаваше че по-малко хора умират и повече животи се променят".

Всички въпроси и отговори може да намерите на уебсайта на Европейската комисия. По-долу ще публикуваме най-важните моменти от разговора.

Във встъпителното си изказване Кристалина Георгиева засегна проблема с неизплатените задължения в европейския бюджет. "Проблемът има решение - достатъчно е да се използва гъвкавостта", заяви Георгиева и допълни, че комисията не иска повече кредити за плащане от заложените, но иска да използва повече от това, което е предвидено за сега, за да се справи с непредвидените обстоятелства. Тя настоя за създаване на институция на европейски прокурор, за да се спре със злоупотребите с европейски средства. Георгиева си постави още за цел до края на мандата й да има 40% дял на жени на ръководни позиции в ЕК, по-голяма свобода при вътрешните местения на служителите и по-голяма ефективност.

Първия въпрос зададе Жозе Мануел Фернандес (EНП, Португалия), който попита Кристалина Георгиева какви ангажименти ще поеме по отношение на неизплатените плащания. Тя отговори, че първо трябва да се изплатят сметките, които са се натрупали, да се направят корекции на сегашния бюджет и да се използват резервите за спешни случаи. "Трябва много внимателно да видим как ще структурираме проектите и програмите, за да могат те да бъдат приложени успешно", допълни Георгиева.

Повечето от следващите въпроси от различните парламентарни групи също засегнаха неизплатените плащания. Георгиева обърна внимание на това колко ключово по тази тема е ефективното използване на европейските средства в държавите-членки. На въпрос какви мерки ще предприеме, за да не се стига до този проблем в бъдеще, кандидатът за еврокомисар отговори, че комисията вече е започнала по-сериозно да планира и изпълнява проектите.

На въпрос защо се кандидатира за еврокомисар по бюджета, Кристалина Георгиева отговори, че е била предложена, защото е работила в сферата на финансите и е имала огромни отговорности като вицепрезидент на Световната банка. "Мисля, че съм доказала, че съм независима, не взимам нареждания от никого и имам присърце интереса на хората. Освен това работя много усърдно", допълни още Георгиева.

Попитана от евроскептичната британска Партия на независимостта дали ще съкрати администрацията на ЕС, "която вече надхвърлила числеността на британската армия", Кристалина Георгиева се пошегува, че това я кара да се тревожи за размера на британската армия. След това тя обясни, че промяната на европейски договори е извън правомощията й.

Първият български евродепутат, който зададе въпрос, е Георги Пирински. Той попита Кристалина Георгиева дали притежава умения да работи за намаляване на различията в стандартите на живот между отделните страни. Новата комисия ще работи на принципа "Повече конкурентоспособност, по-малко неравенство", отговори Георгиева.

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева се явява на изслушване за поста заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси днес от 14:30 часа българско време.

Целта на изслушването е да бъдат оценени общата компетентност на кандидатите, тяхната европейска ангажираност и конкретните им познания за ресора. Всички 27 членове на екипа на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се явяват пред ЕП от 29 септември до 7 октомври. Комисията трябва да получи одобрение от Парламента, за да встъпи в длъжност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  comandante avatar :-?

  Аз разглеждам тази кандидатура като квота на Световна Банка в кормилото на Европа а не като жена която да представлява българските жени , българите и общо европейските интереси в Брюксел !

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Кристалина Георгиева е майстор на "общите приказки", така че пред камери и публика ще се справи перфектно. За друго не я търсете.

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Те още отсега не могат да се разберат,пък за после не знам.

 • 4
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Вече всички разгряха и има някакъв дебат. За мен единствения пропуск е, че Кристалина Георгиева не подчертава, че тя ще заема длъжност, която е преди всичко координираща, която ще заляга на отборна работа с всички останали комисари. Спомена го няколко пъти, но бегло. А валят въпроси, които не са единствено в нейните компетенции - трябва дас е подчертае, че структурно това ще бъде една напълно нова комисия, в която решенията ще се вземат по-скоро заедно.

 • 5
  haflinger avatar :-|
  Haflinger

  Зад Сталинка сме, то е ясно. Но само защото е българка.
  Много жалко, ако това е най-добрия кандидат от България.
  Аз лично силно се съмнявам.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Каквото и да си мислим,тя се оказа един от най-добрите въобще от всички кандидати за еврокомисари.

 • 7
  viasat avatar :-|
  viasat

  В Комисията с председател Жан-Клод Юнкер Георгиева ще има огромни правомощия. На практика всички комисари ще ѝ докладват. В писмото с длъжностната ѝ характеристика, изпратено от Юнкер до нея, пише: „Вие ще ръководите работата на всички комисари“.

  Това чаках да чуя толкова дълго време !

 • 8
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  Тя нищо не помогна на бедстващите от наводненията в България, а можеше да го направи. Пропусна си шанса да направи изобщо нещо. В замяна на това тя спомогна само да си вдигне собствения си рейтинг, за да я изберат отново.

 • 9
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  Като слушам Кристалина, все едно слушам Плевнелиев - кухи заучени фрази, повтаряни като мантри.
  За наводнението в Аксаково каза, че България понеже не е кандидатствала за помощи, няма да получи такива. Извод - ако държавата ти е смотана, то ти не си човек за ЕК.
  За Мизия - ако щетите са над ХХ милиона евро, пак няма да получим нищо. Извод - ако си пострадал с щети под ХХ милиона - не си човек за ЕК.

  Въпрос за чий бай *** ми е ЕК и баба Криси?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход