Чучхе по руски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чучхе по руски

Чучхе по руски

При Владимир Путин страната върви през изолация към рецесия

Светломира Гюрова
14158 прочитания

© reuters


Доктрината "чучхе" бе дарена на света от Северна Корея. Но ако се съди по действията на Кремъл, идеята за държавна самодостатъчност и самозадоволяване има последователи и в Русия.

Там битката срещу всичко, идващо отвън, набира скорост по всевъзможни фронтове - от новото задължение руснаците с двойно гражданство да информират за това властите и да бъдат вписани в специален регистър, през строгите ограничения на чуждестранната собственост в медиите, до идеите за контролиране на интернет. В Държавната дума циркулират и още няколко проектозакона (един от тях е например е за конфискуване на имущество на чужденци и обезщетяване от държавата на руски граждани, чиито активи са блокирани в чужбина "с незаконни съдебни действия"), които сочат в същата посока - изолиране на Русия от света.

Нищо, че икономиката вече се задъхва под тежестта на собствената си нереформираност и западните санкции - растежът е трудно забележим, инфлацията e висока и упорита, а скорошният арест на олигарха Владимир Евтушенков събуди неприятни спомени със сагата около Михаил Ходорковски и най-вероятно само ще ускори и без това рекордното бягство на капитали от Русия.

Държавният бюджет за следващата година, внесен в Думата, е показателно и депресиращо четиво. Той предвижа орязване на 700 млрд. рубли (17.8 млрд. долара) предварително планирани разходи и въвеждане на нови акцизи върху цигарите и алкохола, които да компенсират сриналите се заради застиналата икономика данъчни постъпления. Но дори и в тези мрачни бюджетни времена има печеливши - разходите за отбрана скачат с 20%, а също и субсидиите за държавната англоезична телевизия RT, считана за пропаганден рупор на Кремъл навън, и за агенция "Русия днес", наследила ликвидираната "РИА Новости" (първата ще получи 15.38 млрд. рубли, което е с близо 4 млрд. повече, отколкото за 2014 г., а финансирането за втората се утроява до 6.48 млрд. рубли).

На тази основа президентът Владимир Путин се опитва да изгради това, което Лилия Шевцова от московския център на Carnegie Endowment в свой анализ за в. Financial Times нарича връщане към модела на "обсадената крепост". Въпросът е докога Кремъл ще успява да балансира по ръба на изолацията и рецесията, преди руснаците да се изморят да плащат за геополитическите авантюри на своя лидер.

Ние срещу всички, всички срещу нас

Законодателният блицкриг срещу чуждестранната собственост в медиите (поправките минаха за по-малко от две седмици през парламента и остава единствено да бъдат ратифицирани от президента) и плановете за затягане на контрола над интернет са само последните проявления на доктрината на Путин за информационната сигурност, която е първият документ, подписан от него в ролята му на президент още през далечната 2000 г., припомня пред "Капитал" Григорий Асмолов, изследовател на руската медийна среда в London School of Economics. "Тази доктрина очертава информационното пространство, включително традиционните медии и интернет, като потенциални източници на заплаха за политическата стабилност и сигурността. Конфликтът между Русия и Украйна и най-вече информационната война, свързана с него, доведе до значителна ескалация на усилията за регулация в тази сфера," казва Асмолов.

Така с предлога за опазване на националната сигурност под ударите на ограничението за максимум 20% чужда собственост попадат наглед безобидни медии като тв канала на Disney и списанието National Geographic. Но основното подозрение е, че законът е насочен основно към бизнес изданието "Ведомости", в което финландската група Sanoma планира да продаде дела си и Кремъл иска да попречи той да попадне във външни ръце. "В момента в Русия някои от медиите с чужда собственост могат да бъдат считани за относително независими в сравнение с останалите. Ако станат притежание на руснаци, това може да увеличи възможностите на Кремъл ги контролира", посочва Асмолов.

На същия принцип почива и идеята за "дигиталния суверенитет" - след като инфраструктурата на интернет не е във хватката на руските власти, той може да бъде използван срещу Русия. "Макар да не би трябвало да очакваме в скоро време руският интернет да бъде изцяло изолиран от глобалната мрежа, фактът, че тези идеи са в дневния ред на Москва, означава, че и най-радикалните сценарии за регулация на интернет може да се сбъднат, докато властите продължават да налагат идеята за териториален суверенитет към дигиталното пространство," казва Асмолов.

Сами, но как

Освен външни се търсят и вътрешни врагове. За такъв преди десетина дни изненадващо бе нарочен Владимир Евтушенков, номер 15 в списъка на най-богатите хора в Русия според сп. Forbes, собственик на листвания на Лондонската фондова борса холдинг Sistema и един от най-внимателните в отношенията си с Кремъл олигарси. След като той се озова под домашен арест заради обвинения в пране на пари, притесненията са, че правилата на играта са се променили и политическата неутралност вече не е достатъчна.

Едно от обясненията е, че на фона на санкциите и напрежението около Украйна Путин е стеснил кръга от хора, на които смята, че може да има доверие, и само те са тези, които могат да се чувстват сигурни и могъщи. Така водещата версия е, че зад атаката срещу Евтушенков стои приближеният до Путин Игор Сечин, който иска да се сдобие с петролната компания "Башнефт" (част от Sistema), за да засили спадащата продукция на контролирания от него държавен енергиен гигант "Роснефт". Още повече след като "Роснефт" бе тежко ударен от санкциите и заедно с други пострадали от тях компании ще бъде компенсиран от специален антикризисен фонд, който ще получи 100 млрд. рубли от резерва, предвиден за гарантиране на пенсионната система.

"Причините за ареста на Евтушенков са далеч от ясни, но, изглежда, става въпрос за битка за собствеността на активи в петролната индустрия, вероятно свързана с амбициите на "Роснефт". Очевидно тази афера влошава и без това лошия инвестиционен климат и може би онези, които са я инициирали, са вярвали, че тя ще има само ограничен ефект. Но ниското ниво на инвестиции в момента е един от основните икономически проблеми и не може да има значимо възстановяване без сериозни усилия за развиване на по-приветлива за бизнеса среда", казва пред "Капитал" Джулиан Купър, професор от Centre for Russian and East European Studies към University of Birmingham.

Икономическият министър Алексей Улюкяев бе принуден да признае през седмицата, че макроикономическата ситуация в Русия е "доста опасна", и като препратка към случая с Евтушенков заяви, че "наказателното преследване срещу определени бизнесмени" е един от факторите за това. Колко нестабилно е положението показаха и слуховете, че Москва възнамерява да въведе ограничения върху капиталовите потоци в опит да спре изтичането им. Макар и опровергани на най-високо ниво, включително от самия Путин, те изпратиха рублата на рекордно дъно спрямо долара.

"Засега западните санкции и руските контрасанкции, ограничаващи вноса на храни, имат ограничен ефект върху обществото и повечето руснаци изглеждат готови да приемат известно затягане на коланите като цена за връщането на статута на велика сила. Инфлацията расте, подхранвана отчасти от обезценката на рублата, но за мнозинството от хората реалните доходи продължават да се покачват, макар и с бавен темп. Тази ситуация обаче не е стабилна. При настоящите тенденции съвсем скоро жизненият стандарт ще бъде засегнат и вълната от национална гордост ще започне да се изпарява", смята Джулиан Купър. И може би версията, че за стагнацията е виновен лошият Запад, а не провалът на Путин да пренастрои икономиката от петролна пристрастеност към по-устойчив модел, ще започне да се пропуква.

"Тогава Путин ще се изправи пред предизвикателство. Дали режимът ще реагира с още авторитарни политики, или ще потърси начин да съживи икономиката с реформи и възстановяване на разкъсаните връзки с външния свят? Владимир Путин има силно усещане за историята и своето място в нея. Той няма да иска да бъде смятан за следващия Горбачов, приключващ управлението си като лидер на провалена държава", смята проф. Купър. Неговата прогноза е, че с наближаването на следващите избори през 2018 г. руският президент ще избере пътя на реформите и възраждането на отношенията с Европа и САЩ в търсене на инвестиции, технологии и иновации. Ако не го направи той, наследникът му няма да има друг избор. Все пак Северна Корея е пример, че "чучхе" и перманентната конфронтация с външния свят не са толкова добра идея.

Доктрината "чучхе" бе дарена на света от Северна Корея. Но ако се съди по действията на Кремъл, идеята за държавна самодостатъчност и самозадоволяване има последователи и в Русия.

Там битката срещу всичко, идващо отвън, набира скорост по всевъзможни фронтове - от новото задължение руснаците с двойно гражданство да информират за това властите и да бъдат вписани в специален регистър, през строгите ограничения на чуждестранната собственост в медиите, до идеите за контролиране на интернет. В Държавната дума циркулират и още няколко проектозакона (един от тях е например е за конфискуване на имущество на чужденци и обезщетяване от държавата на руски граждани, чиито активи са блокирани в чужбина "с незаконни съдебни действия"), които сочат в същата посока - изолиране на Русия от света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

197 коментара
 • 1
  rhapsody avatar :-|
  Rhapsody of Fire

  Заглавието казва всичко - абсолютно всичко.

 • 2
  robr avatar :-|
  lynyrdS

  Невероятно е че в съвремения свят цяла една държава и народ могат да станат жертва на няколко луди болни или глураци..

 • 3
  philipotel avatar :-|
  Durruti
  • -149
  • +47

  Пожелателни фантазии на хора, които не искат да осъзнаят, че приятелският клуб Г-7 вече не е равнозначен на "света". В Азия ли е изолирана Русия? В Южна Америка? В Близкия Изток? Всеки месец се обявявят нови проекти и договори за милиарди. Дори "изолиращата" Западна Европа вие на умряло, като руснаците спрат да им внасят ябълките и да идват да си харчат парите в Лондон. А пък сополите, които се точат за промените в руското законодателство са още по-смешни. Вижте например действащите закони в САЩ за "чуждите агенти" и инвестиции и ще видите, че Русия има оше доста да наваксва, докато стигне тяхното ниво. Контрол над интернет? Сериозно? Така АКТА, СОПА да ви говорят нещо? Разкритията за мосово следене на онлайн комуникациите от АНС? Правите сравнения със Северна Корея, а поглеждали ли сте какви регулации на интернет има в Южна? Изобщо каква е целта на тази статия, освен да начеше крастата на най-непретенциозните към поднасяната информация русофоби?

 • 4
  mmmst13 avatar :-|
  T72
  • -150
  • +19

  Така самоизолирана си беше и САЩ, така че не е мислите Русия - за нея ще е полезно, стига с напразните напани всеки ден срещу Русия, явно не свършват парите от Американското посолство.
  тия които Ви се връзват на смешните статии са онези 6% които се сега ще гласуват за Реформаторския блок.
  Русия винаги ще е в сърцата на българите, откакто върви митът за дядо Иван (17-ти век) ... няма промяна

 • 5
  today avatar :-|
  today
  • -16
  • +110

  Русия сме я отписали, в резултат на действията на Путин вече е несериозно да се гледа на нея като на значим фактор.

 • 6
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil
  • -10
  • +115

  До коментар [#4] от "T72":

  ... от Русия отдавна е останал само един мит за Дядо Иван дето го кльопат само путинофилите ...

 • 7
  bolgaroliub avatar :-|
  bolgaroliub
  • -137
  • +26

  Статията е пълна с не истини. Русия не е изолирана и няма как да бъде изолирана. Росия е в БРИКС и търгува с Китай Бразилия,ЮАР и целия свят. Да не забрявяме все пак че света не е само европейския съветски съюз,брюксел и масонския център във вашингтон.Напротив,САЩ и ЕС в огромна рецесия,и дори на скоро Детройт центъра на американското автомоло строене официално обяви фалит.Американският външен дълг е над 16трилиона и се увеличава ежедневно с няколко стотин милиона. Долара е пред пълен срив и все още е задържан изкуственно с монитарни спекулации,но му се вижда края след като страните от БРИКС отхвърлиха долара като разменна валута и търгуват в националните си вълути. Русия за последните две години е увиличила златния си резерф двойно а тази година е изнесла над 30милиона тона пшеница и с това се превръща в лидер в зърнопроизводството. В същото време в САЩ 46милиона а хора страдащи от системно недохранване,обяви го земеделският им министър.в САЩ почти нищо вече не се произвежда освен да се печатат зелени хартийки без никакво покритие.САЩ спешно свен конфликт и хаус за да могат да нулират външния си дълг и се опитват да разпалят война в Украйна но и там претърпяха пълен крах и дадоха жертви от часната им армия Блек уотър.Не им се получиха лановете в украйна въпреки хвърлените милиарди.
  Та Русия и Путин много точно си правят сметките и си следват стриктно плана. Взеха си Крим и вдигнаха там заплати и пенсии тройно. Русия пробива непрекъснато на световния пазар и печели много концесии за строежи на атомни централи-ЮАР,Унгария,Турция и много други места, и тези санкции ще стимолират допълнително руското производство на стоки които до сега са внасяни от ЕС. И това е планирано и отчетено,а и да не забравяме че Русия държи газовия кран за Ес и коридора през който става снабдяването на щатските войски в авганистан. Та тия заплахи и черни прогнози към Русия не са нищо друго освен едно силно желание на определени кръгове масонскотълмудически да се превърнат в действителност като ги повтарят като мантра....но не би ..няма да стане. Бог е с ПРАВОСЛАВНА Русия!

 • 8
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil

  До коментар [#7] от "bolgaroliub":

  Тоя запад загнива като мушмула ... и колкото по загнива, толкова по-сладък става ... :)

 • 9
  bolgaroliub avatar :-P
  bolgaroliub

  До коментар [#8] от "Gorgozil":
  Абе сладни до едно време сетне мухлясва и го ядът червеите накрая

 • 10
  xyha avatar :-|
  xyha
  • -103
  • +17

  Това е РУСИЯ (не СССР) . Разликата между двете е , че въпреки , че си виждат пробемите - работят за да ги решат. В европа и сащ търсят проблемите навън , и са си заровили главите като щрауси за вътрешните проблеми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.