"Ислямска държава" използва житото, за да втвърди хватката си в Ирак

Групировката не само завзема територия, но се опитва и да я управлява

Големият проблем сега е реколтата за догодина, тъй като хиляди фермери са избягали и не обработват земята
Големият проблем сега е реколтата за догодина, тъй като хиляди фермери са избягали и не обработват земята    ©  Reuters
Големият проблем сега е реколтата за догодина, тъй като хиляди фермери са избягали и не обработват земята
Големият проблем сега е реколтата за догодина, тъй като хиляди фермери са избягали и не обработват земята    ©  Reuters
 

Сунитските джихадисти и техните съюзници са окупирали над една трета от Ирак.За Салах Паулис изборът се свежда до този между вярата и житото му, пише Reuters. Той и неговото семейство напускат фермата си в град Мосул заради "Ислямска държава", която завзема големи части от Северен Ирак. Две седмици по-късно Паулис, който е християнин, получава телефонно обаждане от член на групировката: "Защо не си тук да работиш? Върни се и ние ще гарантираме сигурността си. Но трябва да приемеш исляма и да платиш 500 долара."

Когато Паулис отказва, джихадистът отсича: "Взимаме ти житото." Други избягали фермери разказват подобни истории и посочват малко дискутиран елемент от заплахата, която представлява "Ислямска държава". Групировката контролира голяма част от иракското жито. ООН смята, че под неин контрол са около 40% от иракското годишно производство на жито, което е жизненоважно за страната. Джихадистите не само завземат още територия, но се опитват да управляват ресурсите в своя самообявен халифат.

Смяна на тактиката

Сунитската групировка започва да използва житото, за да пълни джобовете си, да лишава опонентите си като християнското малцинство от хранителни доставки и да печели подкрепата на сунитите. В Ирак, както и в съседна Сирия "Ислямска държава" запазва държавните служители в силозите, за да може да управлява завзетата територия. Тя се представя и като армия, и като правителство. Подобна тактика е една от причините да представлява по-комплексна заплаха от "Ал Кайда", от която произлиза.

"Житото е стратегическа стока и те правят каквото могат с него. Определено искат да се представят като правителство", обяснява Али Бинд Диан, ръководител на фермерския съюз в град Махмур.  

Джихадистите и техните съюзници са окупирали над една трета от Ирак и същото количество територия в Сирия. "Ислямска държава" се представя като точно това – държава. И за да може да поддържа този имидж, тя разчита на устойчив източник на приход", твърди Чарлс Листър от института Brookings Doha Center.

В Ирак има субсидирана система за разпределяне на храни, управлявана от правителството. Около една четвърт от иракчаните от провинциалните области разчитат на нея, а друга една четвърт я използва, за да допълва храната, която си купува. "Ислямска държава" опитва да копира тази система и демонстрира, че контролирането на житото носи власт. Тя е завзела девет силоза в провинция Ниневе и седем силоза в други провинции. През трите месеца, откакто са прегазили Мосул, бойците на групировката са прогонили стотици хиляди представители на етнически и религиозни малцинства и са поели контрола над стотици хиляди тона жито от изоставените полета. "Ислямска държава" опитва да изкара пари от житото и да осигури хляба на сунитите в областите, които управлява.  

Голяма заплаха

Групировката повтаря стратегията си от Сирия. В контролирания от нея сирийски град Рака джихадистите са запазили бившите служители на режима на президента Башар ал Асад, които продължават да работят в мелниците. Те са сформирали специален комитет, който надзирава доставките на храни – от прибирането на реколтата до раздаването на брашното. Същата стратегия на организация може да бъде видяна в Ирак. "Ислямска държава" избягва да разрушава съоръженията, които завзема. В Мосул всички правителствени служители продължават да получават заплатите си от държавата.

Хватката на групировката върху житото й печели подкрепата на сунитите. Според Ахсан Мохере, председател на Арабския фермерски съюз в Хавиджа, лошото отношение на Багдад към сунитите ги е тласнало към "Ислямска държава". "Те раздават брашно на арабите в областта. Взимат житото от силоза на Хавиджа, мелят го и го раздават на хората по един много организиран начин", казва Мохере.   

"Ислямска държава" диктува цените и продава житото, което е откраднала, много евтино. "Цената на храната и хляба е много евтина. Те са правителството тук в момента. Те отиват в пекарните и казват: "Продавайте на тази цена", обяснява пожелал анонимност жител на Мосул. Но според специалистите големият проблем сега е реколтата за догодина, тъй като хиляди фермери са избягали и не обработват земята си.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Ислямисти и социалисти са като две капки вода. Налагат властта си насила, карат те да вярваш в идеологията им и продават евтин хляб за да не мрънка раята. Неминуемо обаче парите свършват. Калпави и неефективни са им системите.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Където се намесят САЩ, обикновено така става, смърт, кръв и бандитизъм за много години напред...
  Храстчето започна войната в 2003 на шега, търсеше ОМП..... Оръжия не намери, но и войната край няма.... вече 11 година....

 • 3
  samolevski avatar :-|
  Само Левски

  От статията разбирам, че Ислямска държава е заграбила реколтата за тази година и я раздава без пари.Въпросът е какво ще раздава следващата година като няма кой да я произведе, защото никой няма да позволи да ограбват труда му.А централната власт в Ирак и кюрдите държат все още петрола, а с приходите от петрола могат да си купят от САЩ колкото си искат жито.Това не е проблема там.Проблема е как да се изтрепят толкова малоумници, които се стичат там да правят халифат.

 • 4
  ivo21 avatar :-(
  Иво

  "Ислямска държава" използва житото, за да втвърди хватката си в Ирак"

  Лоша работа.... ислямистите от ИД трябва да бъдат прогонени от всички плодородни иракски провинции. Но, явно това е доста трудна за изпълнение задача...

 • 5
  nemisemisli avatar :-|
  nemisemisli

  До коментар [#3] от "Само Левски":

  Това е големият пробле - както знаем Гладът е по-силен от тока.....така, че догодина сунитите сами ще изгонят ИД, щото няма кой да им обработва земята.
  Да, сигурно ще инвестират в няколко стотин трактора комбайна....но няма да е както сега (частна собственост), а обществена ТКЗС - всички знаем какво стана с грижите за ОБЩОТО....

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Колеги, икономическата политика на ИСИЛ е далеч по-разнообразна от описаното в статията. Те използват подход който е в основата на военната икономика: заемане на структурообразуващите за региона ресурси или тяхното разрушаване. В Сирия т заеха петролодобивни, преработващи и транспортни системи, ккато и бензиностанциите, складове за зърнени храни и преработващи мощности -транбспорт, мелници и т.н., електростанции и водно снабдяване. По този начин те контролират населението - получават тези които са "за", искат или не искат, живота си иска своето и децата не могат да бъдат оставени. Със заемането на нивите започва процесът на преразпределение на собствеността на верска основа - силно вярващите и доказали го привърженици на ИСИЛ ще получат земята на иноверците. В една аграрна селска страна това е примамлив къшей, така че ще има кой да обработва земята, а сунитите ще са тези които ще я получат. Не напразно Леон Пенета в новата си книга говори за 30-годишна война на Запада с ИСИЛ. Никак няма да е лесно, а сега и с присъединяването на Узбекистанските мюсюлмански организации и скорошното падане на Кербала започва един много сериозен процен на придвижването на заплахата все по близо към Турция и Централна Азия (бившите съветски републики) и Западен Китай (уйгурите).

 • 7
  stinkfoot avatar :-P
  stinkfoot

  Кой ще жъне? След като са избягали комбайнерите... ахахаххаха ще се повторят едни времена невиждани от ерата на Червените кхмери в Камбоджа.

 • 8
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  До коментар [#7] от "stinkfoot":
  Нали виждате на снимката как се жъне? "Кви комбайни, кви 5 лева?"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход