Направи си истина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Направи си истина

Какво се случва на летището в Донецк? Зависи кого питате

Направи си истина

Предубеденото отразяване на събитията в Украйна прави много трудно различаването на фактите от лъжите

13605 прочитания

Какво се случва на летището в Донецк? Зависи кого питате

© reuters


Тишината на спокойния следобед в края на септември внезапно е разкъсана от ръмженето на двигател. Бялата лека кола с надпис "Полиция", украсена със знамена на Донецката народна република (ДНР), бавно се тътри през дупките по черния път към гробището на село Комунар, квартал на град Нижняя Кринка. Зад нея се движи малък сребрист бус, пълен с въоръжени хора. На предното му стъкло е залепена голяма лепенка с надпис "Пропуск 0014. Всичко е разрешено".

Бусът спира и от него излиза снимачна група на финансирания от руската държава телевизионен канал Russia Today. Крехката руса репортерка е облечена в дебела синя бронежилетка и намества свръхголямата каска върху главата си. "Да снимам ли", пита операторът, който е облечен в обикновена риза. "Изчакай малко, нека се облекат момчетата", казва журналистката и прави знак на съпровождащите я мъже в камуфлажи да сложат пълно бойно снаряжение и жилетките и да застанат зад нея в кадър. "Поредни жертви на наказателните отряди на украинската хунта бяха погребани днес в село Комунар", започва материала си репортерката.

Пред камера тя разказва за откритите масови гробове на цивилни и загадъчно споменава, че вероятно някъде наблизо ще бъдат открити още могили. Дни по-късно става ясно, че други гробове освен вече известните три няма, но представата е пусната в публичното пространство. Така, без да има доказателства, тезата за масови гробове със стотици цивилни жертви започва да набира скорост. В развитието й се включват медии, псевдоексперти и дори руски официални лица.

Този случай е един от примерите за механиката на пропагандата в Украйна, която се практикува редовно и от двете страни в конфликта. Първи на мястото на предполагаемото събитие пристигат журналистите. След това се взима най-подходящият за съответната аудитория детайл от събитието и се разказва без конкретни подробности и контекст. За по-голям ефект една и съща теза се повтаря от няколко различни медии - печатни, агенции, телевизии - които обаче на практика са финансирани от едно и също място. За финал, заявленията им са повтаряни от официални лица и по този начин сами по себе си се превръщат в новини, завъртайки колелото отначало.

Странният случай в село Комунар

Версията за събитията в Комунар, която руските медии като Russia Today, тв LifeNews, "Вести", "Россия 24" и др. старателно тиражират, е масова екзекуция на мирни граждани, извършена от украинските военни при отстъплението им от района около 20-23 септември. Според нея десетки, дори и стотици местни жители са били убити без съд някъде в околностите на малкото населено място.

Внимателно вглеждане в репортажите на руските медии и докладите на международни експерти разкриват друга картина. Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които имат специална мисия в региона, регистрират два гроба с по две тела във всеки и още един с пет. Общо девет загинали. Същият факт по-късно е потвърден от разследващите полицаи в близкия град Макеевка, но тяхната информация остава извън полезрението на руските медии. Местните жители, с които "Капитал" разговаря, добавят още подробности за случилото се.

Около 11-12 септември в Комунар започват да изчезват хора. По това време в селото са разположени части на украинската армия и доброволци. Изгубват се общо четирима души, като всички те са съседи. Единият от тях, 22-годишният Никита Коломейцев, е открит със завързани зад гърба ръце в един от гробовете. "Разпознахме го само по татуировката на врата и тениската, която му бях купила", разказва през сълзи майка му малко след посещението на руския телевизионен екип. Съседите на загиналото момче го описват като добър и отговорен. Освен това той обаче е бил и доброволец в структурите на Донецката народна република. "Стоеше и проверяваше документи при блокпостове, но никога не е държал оръжие в ръка", уверява майка му.

Само че принадлежността му към сепаратистите вероятно е била достатъчна, за да бъде задържан. По думите на роднини той е видян за последно около 9 ч. сутринта на 12 септември в селото, където се е укривал от украинските военни. След това повече не си вдига телефона. Подобни са и историите за още трима съседи на Коломейцев. Всички те са били мъже и изчезват по същото време.

Другият гроб, който "Капитал" видя на около километър надолу по пътя от първите два, съдържа общо пет тела. Отгоре е поставена написана на ръка табелка, върху която се виждат думите "Умряха за Путиновите лъжи". Под тях са изброени четири имена и един номер на руски военен билет. Тиражираната версия от медиите е, че това също са цивилни граждани. Репортерка от англоезичната версия на Russia Today, която е присъствала на ексхумацията, обаче сподели пред "Капитал", че вероятно става дума за военни. "Бяха облечени в камуфлажни дрехи", допълва жената. Тя пожела да запази името си в анонимност.

Тезата, че петимата мъже са били участници в бойните действия, получи още едно косвено потвърждение няколко часа по-късно. На един от блокпостовете в Донецка област екипът на "Капитал" бе спрян за проверка от група сепаратисти. Единият от тях с псевдоним Якут сподели, че петимата мъже са били разузнавачи от неговата бойна единица, които са изпълнявали мисия близо до украинските позиции. Те обаче били засечени и загинали в битка, разказва Якут.

Събирането на тази информация отне едва 6 часа. Учудващото е, че различните руски медии, които имат по-голям от останалите достъп до официалните лица и военни в ДНР, не я съобщават. Вместо това репортажите им изобилстват от повтарящи се кадри на трите гроба и еднотипни заявления на официални лица. Нещо повече, в материал на руския официоз "Российская газета" са цитирани международни експерти, които сякаш потвърждават факта за стотици цивилни жертви.

Да раздухаш въглените

Най-широко отразяване получават думите на латвиеца Ейнарс Граудинс, който е представен за експерт от ОССЕ. Един бърз поглед върху Twitter акаунта му показва, че това е човек с проруски и антиамерикански възгледи. Описанието на профила му посочва, че той е "антиглобалист и теоретик на марксизма."

Пред "Российская газета" Граудинс казва, че в могилите на Донецк има около 400 неидентифицирани тела, без да посочва техния произход. Въпреки това руският вестник добавя от себе си, че те принадлежат на "екзекутирани цивилни и опълченци". Липсата на яснота не пречи и на агенция "РИА Новости" да излезе със заглавието "Експерт на ОССЕ: Над 400 тела са намерени в гробове около Донецк". Никой друг източник на информация, различен от руски, не споменава за тези 400 тела. Наличието им не бе потвърдено пред "Капитал" и от служител на моргата в Донецк, който пожела да запази анонимност.

Тази дезинформация успява да стигне и до българското медийно пространство. Така статията от "Российская газета" е цитирана в публикация на страницата rusofili.bg и информационна агенция КРОСС.

Освен фантомните тела проблем в случая също така е, че Граудинс не представлява ОССЕ и никога не е работил в организацията. "Не, не, не, той не е наш служител", заяви пред "Капитал" Ирина Гудма, говорителка на специалната мисия на ОССЕ в Украйна. Опровержението на принадлежността на Граудинс към ОССЕ не спря официалния представител на Русия в ООН Витали Чуркин да се обърне на 1 октомври към Съвета за сигурност и да поиска разследване на случая.

"В безименни масови гробове са намерени полуразложени трупове в цивилни дрехи. Очевидно е, че тези хора са били зверски измъчвани, за което свидетелстват завързаните на гърбовете им ръце, следите от изстрели в главата и намерени до телата гилзи от пистолет "Макаров", някои от телата са обезглавени", се подчертава в писмото на руския дипломат, достъпно на страницата на ООН. Засега от ООН мълчат дали ще проведат разследване, а руските медии използват това затишие, за да продължават да повтарят тезата за 400-те тела.

Село Комунар е само един от примерите как пропагандната машина взима частица истина и я превръща в пълна дезинформация, използвайки медии, псевдоексперти и дори официални лица. По подобен начин в момента се разказва и за летището в Донецк, където обявеното преди месец примирие очевидно не важи. Руските медии от седмици насам създават впечатлението, че е въпрос на дни, дори на часове, летището да бъде превзето от сепаратистите. От другата страна украинските им колеги постоянно излъчват интервюта с войници в самото летище, които дават уверения в собствените си сили и обещават близка победа. Остава някой да се позаинтересува и да потърси къде е истината.

Тишината на спокойния следобед в края на септември внезапно е разкъсана от ръмженето на двигател. Бялата лека кола с надпис "Полиция", украсена със знамена на Донецката народна република (ДНР), бавно се тътри през дупките по черния път към гробището на село Комунар, квартал на град Нижняя Кринка. Зад нея се движи малък сребрист бус, пълен с въоръжени хора. На предното му стъкло е залепена голяма лепенка с надпис "Пропуск 0014. Всичко е разрешено".

Бусът спира и от него излиза снимачна група на финансирания от руската държава телевизионен канал Russia Today. Крехката руса репортерка е облечена в дебела синя бронежилетка и намества свръхголямата каска върху главата си. "Да снимам ли", пита операторът, който е облечен в обикновена риза. "Изчакай малко, нека се облекат момчетата", казва журналистката и прави знак на съпровождащите я мъже в камуфлажи да сложат пълно бойно снаряжение и жилетките и да застанат зад нея в кадър. "Поредни жертви на наказателните отряди на украинската хунта бяха погребани днес в село Комунар", започва материала си репортерката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

113 коментара
 • 1
  riker avatar :-P
  Riker
  • -125
  • +96

  Голяма новина. Направо съм в потрес как истината се изопачава и се използва за користни цели. :D Навсякъде по света медиите обслужват хората с пари.
  Изключение не прави и "независимият" Дневник, където винаги е представена само едната гледна точка - на НАТО.

 • 2
  orchis avatar :-|
  orchis
  • -110
  • +82

  За голяма съжаление съм напълно съгласен с пост №1.
  Статията е далече от обективното.

 • 3
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Изопачаването било от двете страни, но статията се занимава с внушения, че масови екзекуции няма и са само във въображението на лошите руски медии. Съжденията и аргументите са на форумно ниво - туитър акаунта показвал, че "този не е от наще". Ама че е от ОССЕ няма значение. Че тази и други организации като HWR отчитат неприятната истина за киевския режим - също. Как пък за толкова месеци не написахте нищо за безумията, бълвани от украинските медии, които впрочем до една са собственост на олигарси, които са пряко замесени във военния конфликт. Първата бомбардировка на Луганск например бе описана като "взрив на климатик". Нищо, че нападението бе документирано от няколко камери - от пускането на ракетите до разкъсаните тела на жертвите, основно жени. И това дори не е най-фрапирашия случай. Интересното е, че човек като чете репортажите от Донбас на Ройтерс, ББС или Ню Йорк Таймс вижда доста по-адекватно представяне на човешката трагедия от всичките й гледни точки. Това издание обаче поставя над всичко антипутинския патос. Над истината, над етиката, над морала...

 • 4
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil

  Про-съветската пропаганда вдъхновява и българските комануиди с БСП принадлежност и те започват съвсем да подпушват. Ето ги и първите трима пак продаващи същите рециклирани опорни точки "всички са маскари", "ама вие откъде знаете, че налудничевите руски басни не са наистина верни", "ама НАТО и те са лоши" и други подобни глупости.

  Журналистът ясно ви казва, че истината може да е шарена, но в случая руската пропаганда разпространява глупости (което впрочем прави от месеци насам).

 • 5
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#3] от "Durruti":

  "Ама че е от ОССЕ няма значение."

  "Не, не, не, той не е наш служител", заяви пред "Капитал" Ирина Гудма, говорителка на специалната мисия на ОССЕ в Украйна. "

  То бива мурзилщина...

 • xyha

  Стига глупости , ВЪРЗАНИ СА И СА РАЗТРЕЛЯНИ . Каквито и да са буили това си е УБИЙСТВО равносилно на тези в Ирак . Но света този път не е ШОКИРАН щот не са американци или британци а некакви руснаци.

 • 7
  xyha avatar :-|
  xyha

  До коментар [#4] от "Gorgozil":

  По вашта логика тези от ИСИС са добрите , а тези дето ги обезглавиха лошите . Убийството си е убийство няма значение кой , а в Украйна никой не разледва убийствата .

 • 8
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  Гнусни болшевишки лъжи.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil

  До коментар [#6] от "xyha":

  Светът Е шокиран от нападението на путинландците над съседна тям държава. Светът Е шокиран от насилието причинено и от двете страни в конфликта - точно за това е и статията, но червената пелена пред очите ви пречи да виждате всичко което пропуква глуповатата путинова пропаганда. Светът Е шокиран и от убииството на девет души хвърлени в три гроба (и за това хората са ви написали статия) и от жалките напъни на путинофилите да манипулират общественото мнение и да лъжат с цел да предизвикат по-голям шок (и това също е причина да се напише статията). Но вие виждате само в червено и черно и ви е трудно да осмислите написаното ...

 • 10
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil

  До коментар [#7] от "xyha":

  Не! По моята логика е това което съм написал в поста си.

  Това което вие сте си съчинили като сценарии включващ ИСИС ?! и обезглавяване ?! е по вашата логика и не знам от къде идва :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Цифрово убийство

Цифрово убийство

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK