Как се прави бизнес по китайски

Как се прави бизнес по китайски

В азиатската държава на почит е терминът "гуанси", който означава "връзки"

4858 прочитания

© Shutterstock


Когато китайските предприемачи Ден Фен и Майкъл Ий взимат автомобил BMW за тест драйв, те катастрофират и напълно унищожават превозното средство, разказва британската ВВС. Тогава Майкъл Ий казва на Ден Фен да не се притеснява, тъй като ще се погрижи за всичко. "Знам какъв човек е той. От подобни случки ние се познаваме много добре", обяснява Ден Фен. Той е председател на китайската компания за рисков капитал Northern Light Venture Capital, а Майкъл Ий е председател на компанията за частни образователни услуги New Oriental Group. И двамата са членове на China Entrepreneur Club – клуб на 46 от най-големите предприемачи и бизнесмени в Китай.

Ти на мене, аз на тебе

Те са добри приятели от клуба и случката, описана по-горе, е типичен пример за "гуанси". Терминът се превежда като "връзки" и е важна част от живота в Китай. Да имаш добри "гуанси" – широка мрежа от взаимоизгодни връзки, развита извън формалната работна среда, като например на вечери или на питие в бара, често е тайната на успешната бизнес сделка. Майкъл Ий обяснява, че заради това броят на членовете в клуба е ограничен. Това гарантира, че хората наистина ще се опознаят, ще изградят близки връзки и ще си помагат. Опознаването на хората извън формалната работна обстановка е жизненоважно за Китай. "Имаме много случаи, когато членове изпадат в неприятна или трудна ситуация. Тогава целият клуб застава зад този човек и отделяме много време, за да му помогнем", разказва Чарлс Чао, член на клуба и председател на онлайн медийната компания Sina Corporation.

Услугите се връщат обратно – ако някой ти помогне, той ще очаква същото от теб в определен момент. За Запада, където можеш да сключиш сделка чрез официални срещи, дори да не познаваш конкретния човек, този начин за правене на бизнес може да изглежда нереден и се свързва с корупция и конфликта на интереси. Но според Ден Фен "гуанси" не е негативна, а неутрална дума. Той посочва, че китайците по принцип са по-малко формални и се социализират с колегите си повече, отколкото на Запад. И правенето на бизнес по този начин е естествена последица от това. Според него "гуанси" може и да води до корупция, но само когато е свързана с незаконна дейност като даването на подкуп. Иначе е част от социалния живот в Китай и е много трудно нещата да се случват без нея. 

"В момента в Китай независимо колко силен или умен е предприемачът, докато не е част от бизнес обществото и няма много приятели, които да му помогнат, той няма да печели задълго", твърди Жое Баолин Зоу, главен изпълнителен директор на Bond Education Group, най-голямата компания за частни образователни услуги в Южен Китай.

Дълбоки корени

Това може да изглежда нечестно, особено когато даден продукт е достатъчно добър, за да успее и без наличието на връзки. Но корените на "гуанси" са дълбоко свързани с историята, като понятията за задължение и лоялност могат да се проследят хиляди години назад. Заради културната революция през 60-те и 70-те години на миналия век, когато семействата и приятелите са били карани да се докладват един друг с цел по-широко налагане на комунизма, ролята на "гуанси" се е засилила като начин да се изгради наново доверието в обществото, обяснява Кент Ден, професор от London School of Economics. Той посочва, че когато Китай започва да окуражава развитието на пазарната икономика, не е имало истински мрежи или писмени договори, така че правенето на бизнес с помощта на "гуанси" е бил единственият достъпен начин.  

Но малко по малко начинът за правене на бизнес днес се променя. Ерик Ян е съосновател и главен изпълнителен директор на платформата за онлайн обучение TutorGroup. Той казва, че е избрал базиран в интернет бизнес точно защото предлага нови хоризонти. Според него в дългосрочен план този тип компании предлагат повече потенциал за растеж, отколкото традиционният начин за правене на бизнес, тъй като дават възможността за достигане до много повече клиенти, отколкото само с персонални връзки. "Това е красотата на интернет. Можеш да се свържеш с толкова много хора, но не е нужно да им знаеш имената. И все пак можеш да им продадеш продукта и да им предложиш услугата", казва Ерик Ян.

Когато китайските предприемачи Ден Фен и Майкъл Ий взимат автомобил BMW за тест драйв, те катастрофират и напълно унищожават превозното средство, разказва британската ВВС. Тогава Майкъл Ий казва на Ден Фен да не се притеснява, тъй като ще се погрижи за всичко. "Знам какъв човек е той. От подобни случки ние се познаваме много добре", обяснява Ден Фен. Той е председател на китайската компания за рисков капитал Northern Light Venture Capital, а Майкъл Ий е председател на компанията за частни образователни услуги New Oriental Group. И двамата са членове на China Entrepreneur Club – клуб на 46 от най-големите предприемачи и бизнесмени в Китай.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Във всички държави, където е минал т.нар. комунизъм, това е повече от задължително.

 • 2
  galbi avatar :-|
  galbi

  МНого лошо!!
  Ами как е в САЩ!
  Там няма такива работи!
  В ЕС също няма!
  А само в сегашните комунистически страни има такова нещо-корупция!
  Ами за КИТАЙ има и друго!
  Какво е наказанието ако откраднеш 60 000 долара!
  ЗАщо не пишат за тези убийци -китайците!
  А за простолюдието ,дето не знае ,че има застраховки и при тест карането,да знаят че без застраховка не може да се кара и тест /особено/ драйв лека кола.И особено за скъпите коли.
  ТЕндиционна статия.Този път Китай замества Русия!
  Не е случайно!

 • 3
  comandante avatar :-|

  До коментар [#2] от "galbi":
  Ами аз знам ,че китайците мине се не мине време и вкарват по някой министър в затвора а по едно време и разстрелваха за корупция!
  До сега не съм чул някой американски президент да е бил укоряват за слугинаж към петролните компании , напротив много милиардерки фамилии пробутват по едно отроче за президент което е сериозен конфликт на интереси !

 • 4
  galbi avatar :-|
  galbi

  До коментар [#3] от "comandante":
  Истината ,че корупция има във всички страни ,без значение на каква организация е обществото им.
  И всяка една води борба да я държи на ниво , безопасно за обществото.
  А за Б-я нивото на корупцията е твърде високо.Естесвено и отражението е негативно.
  Но и не се прави нищо за да се намали до минималното ниво!

 • 5
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  И така нататък, и така нататък, до икономика номер 1 в света!

 • 6
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  Драга ми галби , това което е в Китай е преди всичко плод на китайската култура. То не може да се пренася , подражава имитира, пресъздава и пр.Затова, всякакви дрънканици от рода "що не тръгнахме по китайския път" идат от хора които не са порчели повече от 50 книги в живота си и не са правили бизнес с Китай. Що се отнася до задължителните застраховки , те обикновено отиват в задължителни застр. компании и техни задължителни авто сервизи което води до тежка корупция. Смъртни присъди за корупция също са част от културата им и рядко са насочени към най-големите акули. При комунизма у нас авто-застраховката беше 2.5/два и петдесет/ лв ав сервиза ти взимаха под масата 20 пъти повече...

 • 7
  abee avatar :-?
  abee

  Гледай ти, само в Китай така :) В западният свят нямало такова нещо като връзки, затова в САЩ също е важно някой да те препоръча за дадена работа и е важно кого познаваш. Да не говорим пък как се работи с еврейски фирми, ако не си работил преди това с друга еврейска. Вярвайте в тези вицове, че там на Запад не е така. :)

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "today ;)":

  "Във всички държави, където е минал т.нар. комунизъм, това е повече от задължително."

  Не е ясно кое е причина и кое следствие. По-вероятно за мен е че общества, базирани на връзки (родови общества) по принцип са склонни към диктатури и комунизми от всякакъв род, в т.ч. излямизъм. Затова запада е скеуларен и демократичен, а изтока - авторитарен и суеверен. Поне такива изводи правя с малкото си познания в област културология.
  Все пак двете са дълбоко свързани, факт.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#7] от "abee":

  "В западният свят нямало такова нещо като връзки, затова в САЩ също е важно някой да те препоръча за дадена работа и е важно кого познаваш. Да не говорим пък как се работи с еврейски фирми"

  1. Евреите са близкоизточен народ, т.е. са изток. Дори и живеещи на запад.
  2. Връзки има навсякъде, въпроса е дали бизнеса поражда такива или връзките пораждат бизнес. Също така е важен мащаба. В Германия също има тук-там някоя дупка по улиците, ама няма да сравняваме с БГ, нали?
  3. Препоръките са едно, връзките друго. Същото важи и за контактите, репутацията и т.н. Сравненията са безпочвени.

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "galbi":

  "МНого лошо!! Ами как е в САЩ! "

  Говорим за Китай, не за САЩ. Характерно за мурзилките е че по всяка тема намесват САЩ. Как точно статията те провокира да включиш на тази тема?!? Или така, на принципа "Рейгън - враг № 1 на Тутраканската селищна система".
  Що не си погледнете дрисливите задници, ми седнали САЩ да одумват! Специалисти по култура на бизнеса, ама на социални помощи и някоя рубла подаяние от северния хаганат! Смехотворци!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход