Как Великобритания губи битката с радикализацията на млади мюсюлмани

Властите не успяват да предотвратят присъединяването им към джихадистки групировки

Британският премиер Дейвид Камерън обещава още закони за справяне с проблема
Британският премиер Дейвид Камерън обещава още закони за справяне с проблема    ©  Reuters
Британският премиер Дейвид Камерън обещава още закони за справяне с проблема
Британският премиер Дейвид Камерън обещава още закони за справяне с проблема    ©  Reuters
Някои мюсюлмани твърдят, че правителствените политики подклаждат негодувание.

Мизанур Рахман се смее, когато си припомня програмата за дерадикализация, която е трябвало да посещава през 2008 г., след като е освободен от британски затвор. Там той е прекарал две години за подбуждане към насилие срещу британски и американски войници, разказва Reuters.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Според мен част от проблема е, че младите хората искат да са част от някаква по-голяма и висша идея. За тези с пари просто да потребяват не е много вдъхновяващо. За тези без пари е още по-лесно да се радикализират.
  А на запад такава идея няма, а старите (човешки права, върховенство на закона и демокрация) не им се струват достатъчни!

 • 2
  trottel_gewehr avatar :-P
  Лудколю Деликолев

  Не трябва да премахват материалите, а да пускат въдици - уж, че са се повлияли от тях, да дискутират, да квикат аллаху акбар докато отсреща не ги поканят на среща в някоя джамия. Оттам-нататък е ясно - САС, димки, прожектори, грамофон свири-ходжа се вознася.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Демокрацията и свободата на словото са удобно поле за развихряне на фундаменталистки идеи, особено когато са представени етноси от различни степени на социално развитие. Радикалните групировки познават много добре не само конституционните си права, но и процеса на прилагане и процедурите от институциите за вътрешна сигурност, оттам и мижавите резултати. Ислямът например е най-агресивно рекрутиращата религия в американските затвори, особено сред афро-американската популация. В интерес на истината ислямът е и най-ефективен като инструмент в борбата с наркоманията. Просто тази религия внася структурен ред и приоритети в живота на хора за които този ред не е възпитан в семейството (или това което се приема за семейство). А за част от традиционните мюсюлмански младежи вероятността да се радикализират винаги присъства, особено комбинирана с живот в демократично общество. Изследванията в тези среди в Англия показват, че главен индикатор за радикализиране е прекъсването на посещенията на джамиите, т.е. това което радикализиращите се младежи чуват вече не е достатъчно и те се готвят за действия.

 • 4
  arsen avatar :-|
  Hristo Saldzhiev

  Аз ще ви кажа каква е основната причина - това е глупавата социална политика на западните правителства. Имам доста наблюдения какво става с бежанците в лагерите - след като си вземат българския паспорт 99% от тях заминават за Германия. Въпросът е защо?Защото в Германия получават жилище, социална помощ от 330 евро на човек, телефон и им поемат сметките за ток, вода, газ и телефони. Така устроени на много малко от тях ще им мине през ума да си търсят сериозна работа или да се образоват, а още по-малко да се интегрират по някакъв начин в немското общество. Създават се цели микрообщества, в които на 100 % се възпроизвежда културата на Близкя и Средния Изток и Северна Африка. От разговорите ми с бежанци мога да твърдя, че почти на 100% изповядват доста радиклани политически идеи - тук става въпрос не само за религиозен радикализъм, но и за разни светски радикални идеологии и особено национализъм. Всъщност макар и често да ги противопоставят арабския национализъм стои много близко да радикалния ислямизъм. Отделно семейния консерватизъм (уговорени бракове между братовчеди, многоженство, пълното подчинение на жената дори не толкова на мъжа, колкото на неговия род, господство на възрастните над младите и т.н.), клановата привързаност, благоговението пред имама, омразата към Израел (всички араби искренно ненавиждат евреите), убеждението, че за всичко е виновен Запада и т. и т.н. С тъпите си социални политики на гарантиране на висок жизнен минимум не само на коренното население, но и на всякакви пришълци или бежанци от къде ли не, западните страни подхранват буквално мързела и на възрастните и на младите поколения. В общи линии посланието на западните социални политики е вие си живейте живота така както си знаете, а ние ще уважаваме вашата култура, ще ви плащаме за това и ще ви казваме колко сте велики и колко лоши са били европейците в миналото. С политиката на социално подплатем мултикултурализъм ние ще изкупим греховете на някогашните кръстоносци, колониалисти, хитлерофашисти и не знам кой още друг. От това по-добра среда за разпространение и виреене на радикализъм трудно може да се изнамери. А Великобритания е брилянтен пример на тотално разглезване на мюсюлманските и емигрантските групи от някогашната британска империя.

 • 5
  eqs16513905 avatar :-|
  Goblin

  Защо не ги покръстят?

 • 6
  arsen avatar :-|
  Hristo Saldzhiev

  Ами че те отдавна са ги покръстили - във вярата на великата социална държава.

 • 7
  oex13531876 avatar :-|
  oex13531876

  Лошото куче не ще салам а тояга.

 • 8
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  Похвално е, е че британското правителство има подобни програми за мюсюлмани, които трябва да предотвратят тяхната радикализация.... обаче, очевидно те са доста неефективни. Явно трябва да се мисли за подобрения в тази система.

 • 9
  carmello avatar :-|
  carmello

  ще видим след 20 години кои са били проблем за Кралството - българските и румънските бачкатори, или тия талибани дето режат глави...ама ще има късно е либе за китка, като станат 10 милиона...

  не че в Бг не е същото с циганите де- колко има да патим в близко бъдеще, голяма мъка ще е

 • 10
  carwindwrclir avatar :-|
  carwindwrclir

  До коментар [#9] от "carmello":

  Талибаните работят здраво, преди да си получат повиквателната - интересите са в двете посоки, за империята приятели няма!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход