Когато Германия кихне

Reuters

Когато Германия кихне

Забавянето на немската икономика събуди страховете за рецесия с тройно дъно в еврозоната и увеличи натсика върху Берлин за промяна на курса

Светломира Гюрова
14477 прочитания

Reuters

© Reuters


Ебола. Джихадисти, заплашващи да преначертаят границите в Близкия изток. Конфликт в Украйна. Накъдето и да погледнете, светът изглежда неприветливо и опасно място. Но в еврозоната най-големият кошмар е друг. И накратко може да бъде описан с нова интерпретация на старата максима - как ако Германия кихне, европейската икономика ще хване настинка.

Симптоми не липсват - мрачните статистики от Берлин идват една след друга, като последната новина е за спад на износа през август с близо 6% (най-острия от развихрянето на глобалната депресия през 2009 г.). Това само затвърди притесненията, вече събудени от лошите данни за индустриалното производство, потребителското доверие и нагласите на бизнеса. Тревогата е, че задавянето на мощната немска машина ще бутне еврозоната към рецесия с тройно дъно. Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард вече предупреди, че има "сериозен риск" 18-членният евроблок да изпадне в застой от японски тип и да преживее изгубено десетилетие.

Като се има предвид, че Италия вече втора година е в рецесия, а Франция стагнира от месеци, единственият шанс европейската икономика да се размине с този бедствен сценарий е Германия да успее да я изтегли. Така (за кой ли път) решенията, които се взимат в Берлин, ще отекнат във всички краища на континента. И ако правителството на канцлера Ангела Меркел не промени курса в посока растеж, Европа и възстановяване няма скоро да се появят в едно изречение.

Колко е трудно да бъдеш неуязвим

Кризата, която задушава евроблока вече пета година, започна от малките периферни държави - Гърция, Португалия, Ирландия. После се разпространи към по-големите южни страни - Испания и Италия. След това заразата обхвана и втората по големина икономика - Франция. Но през цялото време усещането беше, че могъщата Германия, формираща една трета от БВП на еврозоната, е имунизирана. Растежът оставаше солиден. Износът препускаше без засечка. Безработицата слезе под нивото от 2007 г. Изобщо федералната република караше една прекрасна криза и всички бяха спокойни, че докато ядрото на еврозоната остава здраво, няма нищо страшно. Сега това се промени.

Факт е, че последните данни не бива да се хиперболизират. Те са за август, който по традиция е бавен и отпускарски, и освен това идват след силния за производството и износа юли. Ако се съберат числата за двата месеца, спадът съвсем не изглежда толкова стряскащ. "Но дори и да се вземе това предвид, германската икономика все още не е тръгнала по пътя на самозахранващото се възстановяване и затова се оказа много уязвима към сътресения. И сега виждаме, че комбинация от глобални шокове - руските санкции, украинският конфликт, забавянето на нововъзникващите пазари - я тласна обратно към техническа рецесия (две поредни тримесечия на спад - бел. ред.) Като следствие растежът ще остане слаб през тази и следващата година", казва пред "Капитал" Себастиан Дулиен от берлинския офис на Европейския съвет по външна политика (ЕСВП).

Това е и предвиждането на водещите икономически институти в Германия, които коригираха надолу съвместно изготвяната си прогноза до ръст от 1.3% за 2014 г. и 1.2% за 2015 г. Същото бе принудено да направи и правителството в Берлин, макар при обявяването на понижените очаквания вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел да заяви уверено, че "един спад в растежа съвсем не означава катаклизъм".

Супермашина или издъхващ локомотив

Но дори да става въпрос за временна слабост, зад нея прозират по-дълбоки недостатъци. Да вземем за техен събирателен образ Килският канал, ключова търговска артерия, свързваща Северно с Балтийско море. Миналата година се наложи дългото 98 км съоръжение да бъде затворено с дни - нещо, което не се е случвало дори по време на двете световни войни. Причината - повреда в шлюзовете. Преди месец това се повтори. Обяснението е орязване на инвестициите и свиване на средствата за поддръжка на канала през 2012 г. от 60 млн. евро годишно до 11 млн. евро. Както отбелязва в статия за в. Daily Telegraph Амброуз Еванс-Причард, това е странен начин да се третира една от най-оживените водни магистрали в света, през която преминават 35 000 кораба годишно. И е още по-странно, при положение че германската държава може да тегли петгодишни заеми при микроскопичната лихва от 0.15%.

"Икономиката на тази страна рухва. Растежът й от 2000 г. насам е по-слаб от средния за Европа. Заплатите се вдигат по-бавно и от него, а бедността върви нагоре, като засяга едно на всеки пет деца." Германия "почива на стари лаври." Тези стряскащи констатации са от наскоро публикуваната книга "Германската илюзия" на Марсел Фрацшер, ръководител на Германския институт за икономически изследвания (DIW). Той предупреждава, че германците имат право да се гордеят с постиженията си, но самодоволството ги прави опасно слепи и води към стагнация, която ще превърне страната в болния човек на Европа. Изводите на Фрацшер се потвърждават в друга книга, също излязла в последните седмици. В "Германският балон" бизнес редакторът на в. Die Welt Олаф Герсеман пише за "лебедовата песен на една велика икономическа нация." И посочва, че федералната република е на 156-о място по икономически растеж в последните две десетилетия, след Тонга и наравно с Италия и Португалия. "Германия e акламирана като модел за света... но гордостта идва преди падението", отбелязва Герсеман.

Немската икономика продължава да има своите силни страни - компании със световна слава, ниска безработица, отличен кредитен рейтинг. Но от другата страна са непомръдващите заплати, недостатъчните инвестиции, занемарената инфраструктура, анемичният ръст на производителността. Сега едновременният застой в основните търговски партньори на Германия - включително Франция, Италия, Китай и Бразилия - намалява апетита за беемвета и перални Bosch и оголва ограниченията на прекомерното осланяне на износа. Когато се прибави и задаващият се демографски шок - свиване на работната сила и увеличаване на пенсионерите - бъдещето съвсем не е оцветено в розово. "Демографията ще окаже своя ефект и ще свали потенциалния ръст на БВП до около 1.2%, повече от това няма да е възможно. Така че Германия съвсем не е икономическа супермашина или нещо подобно. Тя е по-скоро страна със силно надценена икономическа мощ и е изправена пред доста скромен потенциален растеж", казва пред "Капитал" проф. д-р Щефан Коотс, ръководител на центъра за прогнози в Института за световна икономика към Университета в Кил.

Дефицит или смърт

И няма изгледи това да се промени, докато канцлерът Меркел и нейният екип не правят нищо за стимулиране на икономиката и продължават да поднасят жертви на олтара на фискалния фетишизъм. Макар в Берлин вече да се усеща тревога от лошите данни, финансовият министър Волфганг Шойбле продължава да настоява, че "писането на чекове" няма да излекува мудния растеж в Германия и Европа и изискването за бюджетен баланс (вписано за по-сигурно в конституцията, а също и в коалиционното споразумение между консерваторите на Меркел и социалдемократите) не подлежи на дискусии.

"Берлин направи някои забележителни реформи на трудовия пазар през миналото десетилетие по времето на Герхард Шрьодер. И оттогава на практика не е имало правителство с реформаторски дневен ред. Сегашната голяма коалиция дори се впусна в политики, които завъртат колелото наобратно", казва проф. д-р Коотс. И дава като примери връщането на някои трудови регулации и въвеждането на схеми за ранно пенсиониране, които допълнително свиват работната сила. "Правителството изхаби време за мерки, които по-скоро вредят, вместо да подпомагат потенциалния растеж на икономиката", обобщава анализаторът от Института за световна икономика към Университета в Кил. Според него добрата новина е, че мрачните сигнали идват в правилния момент. И могат да накарат кабинета на Меркел, а също и хората в страната, да осъзнаят, "че Германия не е остров, отделен от останалия свят, и има свои собствени проблеми, които никак не са малки".

Хорът на критиците на германското правителство става все по-многоброен и гласовит както отвън, така и вътре в страната. Призивите Берлин да отпусне фискалната хватка и да увеличи инвестициите идват от всички посоки - от МВФ, от гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, от останалите страни в еврозоната. В самата Германия дебатът също се засилва. "Целта на правителството за нулев дефицит няма никакво оправдание в икономическата теория. Тя произтича от ирационалния страх на германците от нов публичен дълг, независимо за какво се използва той", обяснява Себастиан Дулиен. И посочва двете неща, които Германия трябва да поправи - потиснатото ниво на публични инвестиции и потиснатият ръст на заплатите. "Първото води до непрекъснато влошаване на инфраструктурата и вреди на дългосрочния потенциал за растеж. Второто задушава потреблението и дестабилизира еврозоната", посочва анализаторът от ЕСВП.

От Меркел и министрите й вече започнаха да се чуват признания за дефицита на публични и частни инвестиции в страната. Но очакванията не са големи. "Германската конституция позволява малко повече дълг и има признаци, че правителството върви в тази посока. Но говорим едва за няколко милиарда, докато Германия всъщност трябва да инвестира поне 100 млрд. евро през следващите години", казва Себастиан Дулиен. И остава усещането, че в името на собственото си икономическо бъдеще и това на еврозоната Берлин трябва - и може - да направи много повече.

Ебола. Джихадисти, заплашващи да преначертаят границите в Близкия изток. Конфликт в Украйна. Накъдето и да погледнете, светът изглежда неприветливо и опасно място. Но в еврозоната най-големият кошмар е друг. И накратко може да бъде описан с нова интерпретация на старата максима - как ако Германия кихне, европейската икономика ще хване настинка.

Симптоми не липсват - мрачните статистики от Берлин идват една след друга, като последната новина е за спад на износа през август с близо 6% (най-острия от развихрянето на глобалната депресия през 2009 г.). Това само затвърди притесненията, вече събудени от лошите данни за индустриалното производство, потребителското доверие и нагласите на бизнеса. Тревогата е, че задавянето на мощната немска машина ще бутне еврозоната към рецесия с тройно дъно. Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард вече предупреди, че има "сериозен риск" 18-членният евроблок да изпадне в застой от японски тип и да преживее изгубено десетилетие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • jorosrabskia

  До коментар [#1] от "georgi_chinkov":

  Стига си спамил бе

 • 3
  antikommunist avatar :-?
  antikommunist

  Пълни глупости... Ако научихме нещо от изминалата криза, то е че с по-големи дефицити и дъжавни харчове не се стига до развитие, а до катастрофа. Това беше резултатът в Испания където Сапатеро допусна двуцифрен дефицит за да стимулира икономиката, и резутатът - разбита икономика и държава пред фалит. Такъв беше резутатът във Великобритания, където Браун направи двуцифрен дефицит и смъкна посред кризата ударно ДДС за да стимулирал потреблението, и резултат - разбита икономика и огромен дълг. А оздравяването на икономиката започна и разви сила посред критикуваното за затегнатата фискална политика на Озбърн правителство на Камерън. Фнация си позволява от години по висок дефицит за да не си разбивала икономиката, с резултат - разбита икономика, огромен дълг и потенциал да станат следващото прасе. Сега Италия прави същото макар че вече веднъж се опари от такива опити и беше пред фалит.
  А Германия наистина има проблеми, но от съвсем друг вид. Голямата коалиция се разбра да изхарчи милиарди, но не за инвестиции а за пенсионерите. И вместо да направи нещо за повишаване на конкурентноспособността си, те раздават благинки като МРЗ, или спирачки на повишаването на наемите, пречещи на инвестициите. За енергийната политика няма нужда да се отваря темата. И почиват на резултатите от реформите на Шрьодер, като дори разводняват някои от тях. И губят конкурентноспособност.
  Жалкото е че много хора в Германия получиха грешна представа от реалността. Докато преди кризата изключително много се говореше и мислеше за конкурентноспособността и как да се подобри за да може Германия да запази икономиката и стандарта си и да не губи работни места, от избухването на кризата насам се говореше само колко прекалено силна била Германия и как с това убивала другите икономики. А простата истина е че докато преди се сравняваха с основните си конкуренти и с най-добрите като Южна Корея, САЩ, Китай, Канада, Япония, Сингапур, Тайван пък и в Европа със страни като Великобритания, Швеция или Швейцария или по отношение на цените с новите членки като Чехия или Полша, след избухването на кризата започнаха сравненията с Гърция или Португалия. А нещата реално не са се променили много и резултатът е че Европа като цяло силно изостава. Но някои явно не разбират (а според мен просто не искат да разберът), че трябва да се натисне много силно и да се направят голени реформи за повишаване на конкурентноспособността навсякъде на континента. И решението не са нито по-големи дефицити, камо ли пък социалните благинки... И да няма плач: Швейцария има най-либералното трудово законодателство в Европа, няма МРЗ, колективни договори, има ниски данъци и малко преразпределение през държавата, а не са се превърнали в дивия запад както плашат левите дърдорковци, напротив...

 • 5
  galbi avatar :-|
  galbi

  Трудна работа!
  ЕС за да работи ,трябва ада има равноправни играчи и да се отиде до пълно уеднаквяване на правилата на играта във всички страни-като САЩ.
  Иначе ЕС е обречен на разпад.
  Не може развитите страни да използват предимството на големия пазар,а такива като нас да обираме негативите ,защото сме на ниско н иво на организация на обществото си!
  А иначе казано , германците изостават забелижимо в почти всички машиностроителни отрасли.
  нЕ МОЖЕ ДА НЕ СЕ ОТРАЗИ ислямизацията ,педофилията,санкциите.
  И това ще продължи да пада всичко като качество и цена!
  Китай даже е подготвил всичко за дяа навлезе на ЕС пазар-транспорт,цени,заобикаляне на ограниченията.
  Та като започнат в ЕС да получават по-малки заплати,ще се насочат към ефтините китайски стоки.
  И лавината на разпада на ЕС е неспираема!

 • 6
  crusible avatar :-|
  crusible

  Когато Германия кихне, ЕС почва да го боли корем, а тук в БГ направо се насираме! Тъжно, но факт!

 • 7
  doxen avatar :-|
  doxen

  "писането на чекове" няма да излекува мудния растеж в Германия и Европа..."

  но връщането на производствата или създаването на нови такива би помогнало.

 • 8
  galbi avatar :-|
  galbi

  Пример от пазара на коли в САЩ.
  В средния клас германците вече изостават не само от японците,но и от корейците!
  В скъпите класове ,ако не е още останалия имидж ,че който кара мерцедес е богат,до сега и те щчха да идат в канала!
  Лексуса,инфинити , акура вече са с класа над мерцедеса и бмв-то.
  И ако се отворят европейските пазари , качеството на японските бързо ще си каже думата.
  Това с желание да подкрепиш Германия,защото сме в един кюп ,не става.
  Реалноста е тази.
  Азия навлезе вече и в големите технологии.Дори и не знаете ,че в Китай са половината от света научни институти.И не се присмивайте ,защото само за 10 години Китай стигна от 10 % свои технологии ,до 45% .И след още 10 години вече сигурно ще имат над 80% собствени технологии в производството си..

 • 9
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Дори Германия да банкрутира, пак ще са в пъти по-богати!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход