Турция ще допусне иракски бойци до Кобани

Иракският кюрдски представител Хемин Хаврами написа в профила си в Twitter, че спуснатото оръжие и муниции са събрани от сънародниците му в Ирак.

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Турция ще улесни преминаването на кюрдски иракски бойци до обсадения от групировката "Ислямска държава" сирийски град Кобани, съобщи турският външен министър Мевлут Чавушоглу, цитиран от агенция Reuters. Той обаче не спомена дали Анкара е подпомагала въздушните доставки на въоръжение за бойците в града от страна на САЩ. 

"Ислямска държава" обсажда намиращият се на границата с Турция град Кобани от месец, а напредването им е възпирано от кюрдски бойци вътре в града и бомбардировки от водената от САЩ коалиция срещу терористичната организация. САЩ съобщиха в понеделник, че са спуснали от въздуха лекарства и медицински консумативи, както и оръжие на кюрдски части край Кобани. Външното министерство в Анкара обяви, че доставките не са извършвани през турското въздушно пространство. 

Иракският кюрдски представител Хемин Хаврами написа в профила си в Twitter, че спуснатото оръжие и муниции са събрани от сънародниците му в Ирак. Рудир Селил, говорител на сирийската кюрдска групировка YPG, каза за Reuters, че спуснатите оръжие и медицинска помощ "определено няма да решат изхода от сраженията". "Не смятаме, че нещата в Кобани ще приключат бързо", добави той.

Анкара е все по-притисната да извърши военна намеса в обсадения град, но засега се въздържа само до хуманитарна помощ за бягащите от него кюрди, не изпраща войници, нито позволява прехвърлянето на оръжие за Кобани през територията на страната. Турските власти се отнасят със съмнение към защитниците на града, тъй като смятат, че са свързани с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация и в Анкара, и във Вашингтон.

Чавушоглу добави, че Турция не иска градът да пада в ръцете на "Ислямска държава", но що се отнася до въздушните доставки, Анкара ги разглежда в по-широк регионален контекст, а според правителството защитниците на града "не се различават от" ПКК. Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрично подчерта, че и той, и президентът Барак Обама са разговаряли с турските власти, за да ги уверят, че спусканата помощ не е поврат в американската политика спрямо ПКК. КАПИТАЛ Daily