САЩ наложиха "руски санкции" срещу 6 унгарски държавни служители

Причина за санкциите стана ширещата се корупция в страната

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Американската администрация е обявила за шестима унгарски държавни ръководители, че не отговарят на изискванията да получат виза за влизане в страната. Те са заподозрени в корупция, а решението се разгласява официално часове преди днешната визита на унгарския външен министър Петер Сиярто във Вашингтон. В САЩ той ще се срещне с Виктория Нюлънд, помощник държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия.

Медиите веднага определиха случващото се като "руски санкции", които са разтърсили унгарските политически кръгове и са поредно свидетелство за влошаващи се отношения между партньорите в НАТО.

Имената на санкционираните не се оповестяват, а решението е взето миналата седмица. Унгарски частни медии обаче твърдят, че сред тях са близкият до премиера съветник Арпад Хабьон, председателят на влиятелния анализаторски център на управляващата партия Петер Хайм и дори Илдико Вида, ръководителка на данъчната и митническа служба на страната.

"Пълзящ авторитаризъм"

Американските дипломати следят повече от десетилетие влошаващата се ситуация с корупцията в администрацията и регистрират "непрекъснато влошаване", заяви американският шарже д'афер в Будапеща М. Андре Гудфренд. Той каза само, че с отнето право на визи са "по-малко от 10 души и част от тях са държавни служители".

"Ситуацията, ако продължава по този начин, ще ни докара до състояние, в което ще бъде невъзможно да работим като съюзници. А ние искаме да избегнем това, защото сме съюзници, защото сме приятели и силни партньори в НАТО. Искаме да помогнем на Унгария да се измъкне от тази низходяща спирала в унгарското общество, превръщаща се в пречка за добрите отношения с нас и други страни", казва Гудфренд, който ръководи посолството, докато пристигне посланик.

New York Times обяснява, че във Вашингтон са все по-недоволни от "пълзящия авторитаризъм" в Унгария. Миналата седмица унгарското  издание 444.hu разказало, че властите започнали да разследват американски компании, оплакали се в посолството, че ги притискат да се включат в корупционна схема. На американците предлагали да бъдат допуснати до конкурси, финансирани от еврофондовете, но ако в замяна назначат определени унгарци за съветници или сключат договори за подизпълнител с конкретни унгарски компании. В отговор САЩ отнели визите на няколко унгарци.

Сега посолството казва, че е изненадано от връзката, която е направена в публикацията на унгарското издание, защото не са знаели за разследване срещу американски компании. Отнемането на правото да пътуват до САЩ било решение, взето "в резултат на основателна информация, че тези лица участват или се възползват от корупция".

Отровено приятелство

Унгарското правителство извика в петък Гудфренд във външното министерство и настоя САЩ да предоставят доказателства за корупцията, защото "това може да отрови двустранното приятелство", по думите на Янош Лазар, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан.

Гудфренд отвърна, че няма да дадат никакви свидетелства, но че има болезнена нужда от открита дискусия за корупцията в Унгария. Президентско решение от 2004 г. позволява на американската администрация да не допуска чужденци, чиято корупционна дейност накърнява американските интереси и без да дава официално обяснение за това.

Преди по-малко от месец президентът Барак Обама няколко пъти посочи Унгария в реч в Ню Йорк като една от страните, където репресивни управници задушават недоволството и "с все по-голяма сила мачкат гражданското общество".

Балинт Модяр, бивш министър на образованието, наричащ днешна Унгария "посткомунистическа мафиотска държава", коментира, че "хората на Орбан си мислеха, че ще се измъкнат с блъфиране, но, изглежда, вече изгубиха".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Отдавна подмятаме че Орбан е маджарския Путин, но понеже е в централна Европа, все някак му се разминава. Истината е че ЕС в лицето на ЕК трябва да започне да шамаросва здраво Унгария, а не да чака чичо Сам да върши мръсната работа.
  Цирка продължава и в Румъния, където онзи ден на пресконференция Бъсеску обвини Понта че е ченге. Отдавна се знае че са врагове, но и там нещата излизат от контрол.
  Вече на наша земя ... проблематично.
  Словакия заора на проруски коловоз. Сърбите отдавна са там. Босна е пред институционален разпад, а Албания се връща към самоизолацията. Гърция куцука, БЮРМ и Косово са извън сметките.
  Ей така, по-глобално погледнато, югоизточна Европа хич не върви на добре.

 • 3
  bulair avatar :-|
  Булаир

  В Унгария има нарастваща корупция и пълзящ авторитаризъм - лошо, момчета ... трудно ще се разберем ... ще скъсаме приятелството.

  ... В Саудитска Арабия има ръст на обезглавяванията, корупция и авторитаризъм - хич (?!) ... ноооо, няма проблем ... ще си бъдем първи дружки.

  ... В Афганистан поставят рекорд по добив на опиумен мак под зоркия надзор на отвъдокеанските вносителите на демократични ценности ... за демокрация и корупция даже е неудобно да питаме ... нооо няма проблем, интересите преди всичко.

 • 4
  wood123 avatar :-P
  Арон

  До коментар [#1] от "misho73":

  Ас кат казвам, че кат Расия нема втора, тъй могъща на света, вий не ми вервате. Кейджибито не спи:)

 • 7
  xyha avatar :-P
  xyha

  До коментар [#1] от "misho73":

  Първо бяха сърбите , не бяхме сърби и си мълчахме , после украинците не сме украинци , руснаци , сега унгарците ... накрая ще дойде и нашия ред :-)

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#7] от "xyha":

  За съжаление винаги става така. В БГ специално принципите много отдавна не са на мода. Дори и комунизма ни беше опортюнистичен и конюнктурен. И сега някои смятат че демокрацията била лоша, защото някои са бедни, а други богати. И капитализма ни е крив, защото видиш ли имало корупция. Крива ни е ракетата :-)

  Общо погледнато, за съжаление ЕС е в идейна и волева криза. Основните виновници за това са Германия, която се надява да устои на американската конкуренция с руски газ, Франция, която е потънала в социално блато и Англия, която още не може да преживее че паунда е трета глуха и слънцето от време на време залязва над империята. Дано не минем критичната граница на компромисите, ще е жалко. ЕС е твърде добър проект за да го чупим заради мурзилки и комплексирани палячовци от типа на Орбан, Фараж и т.н. Трябва лидер и за съжаление Юнкер не изглежда на такъв, въпреки че е много смислен политик. Отдавна си говорим че всъщност Путин ни обединява :-)

 • 9
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  колко неприятно за ЕНП, явно предстоят интересни месеци :-) пък и Юнкер от 1 ноември поема юздите. А той не е Барозу!

 • 10
  bozho777 avatar :-|
  Me

  До коментар [#3] от "Булаир":

  Много точно казано. Американското двуличие няма граници (не че руснаците са цвете за мирисане). Десетилетия наред Американците и Англичаните са първи дружки с арабите от Саудитска Арабия и Катар, най-големите спонсори на радикалния ислям и тероризъм в международен мащаб. Те никога не отправят критики спрямо тези държави.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход