"Еболаномика" - новата реалност, създадена от епидемията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Еболаномика" - новата реалност, създадена от епидемията

Ебола поразява основно бедните страни в Африка, което не стимулира производството на ваксина

"Еболаномика" - новата реалност, създадена от епидемията

Фармацевтичните компании обмислят колко да инвестират във вирус, който доскоро бе заразил едва 2400 души за 40 години

5681 прочитания

Ебола поразява основно бедните страни в Африка, което не стимулира производството на ваксина

© Reuters


Докато учени от Африка през Китай до Америка се опитват да създадат ваксини и лечение за ебола, здравните експерти се занимават с икономическата страна на болестта, която до началото на тази година бе извън фокуса на фармацевтичната индустрия, пише Reuters.

Независимо дали ефективното лечение ще дойде навреме, за да помогне за потушаването на най-тежката епидемия, поразила трите западноафрикански страни, хората ще искат да има запаси от ваксини, за да се предпазят в бъдеще. Така се оказва, че светът се нуждае от нова дисциплина, наречена "еболаномика", която да развие бизнес модела за една пренебрегвана досега болест.

Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) вече работи за това как да се осигурят бъдещи ваксини за ебола на достъпна цена. Фармацевтичните компании пък обмислят колко да инвестират в борбата с вирус, който до настоящата епидемия бе заразил едва 2400 души за четири десетилетия. Дори сега е малко вероятно ебола да стане голям източник на средства за западните производители на лекарства, тъй като поразява основно бедните страни в Африка и нуждата от запасяване с ваксини в развитите страни ще бъде малка.

Пренебрегван проблем

"Това, което ще направи GAVI, е да прегледа всички потенциални опции и да постави въпроса дали да се създаде изкуствен пазар. Засега във всичко това няма много икономика, защото не се нуждаем от ваксини в САЩ, Испания или Великобритания. Което не означава, че хората не биха си я купили, тъй като са в паника. Проблемът е, че страните, които се нуждаят от нея, са много, много бедни", казва главният изпълнителен директор на GAVI Сет Беркли.

Затова до този момент опитите да се създаде ваксина бяха ограничени. Но този път епидемията в Западна Африка има потенциала да се превърне в най-смъртоносния вирус от 1918г. насам. И според проф. Браян Грийнуд от лондонския Институт по хигиена и тропическа медицина единственият разумен отговор на заразата е да бъдем по-подготвени за следващата епидемия. "Трябва да сме по-подготвени, както сме за големите грипни епидемии. Трябва да имаме запаси от ваксини", смята Грийнуд.

Ако ваксините и лечението са готови навреме и в достатъчни дози, те без съмнение ще подкопаят смъртоносната ефективност на сегашната епидемия. Учените вече тестват потенциални ваксини на GlaxoSmithKline и NewLink Genetics. Трета на Johnson & Johnson трябва да започне изпитания върху хора през януари. GlaxoSmithKline предвижда първите дози от ваксината да бъдат готови още тази година, а Johnson & Johnson инвестира 200 млн. долара, за да ускори процеса. Хиляди здравни служители, които се борят с болестта в Западна Африка, трябва да започнат да се ваксинират от началото на следващата година. Масовата имунизация на милионите застрашени е проект, който може да бъде възможен по-късно през 2015 г. Това ще изисква финансовата подкрепа от правителства и донорски организации.

Липса на пазар

Фармацевтичните компании не са очаквали, че ще се намират в такава позиция. Прогнозите за епидемия, продължаваща до 2016 г., и нуждата от запаси на ваксини ги принуждават да действат. "Тази ситуация изисква нови начини на действие и мислене", твърди главния изпълнителен директор на GlaxoSmithKline Андрю Уити. Той обяви, че с радост ще работи с конкурентни компании за едно "феноменално сътрудничество" в борбата с ебола.

И все пак, ако се погледне реалистично, болестта едва ли ще стане голяма новина за западния пазар. Тя не е като грипа, който се разпространява мълниеносно, карайки правителствата да се запасяват с ваксини и лекарства, което води до огромни печалби за фармацевтичните компании, както при пандемията от H1N1 през 2009 и 2010 г.

Междувременно някои застрахователни дружества в САЩ и Великобритания започнаха да изключват ебола от стандартните си договори за покриване на щети на болници, организатори на събития и други бизнеси. В резултат за компаниите ще стане по-скъпо да гарантират бизнес пътуванията до Западна Африка или да покрият риска от загуби от налагането на карантина. Други застрахователни дружества обаче започнаха да предлагат именно застраховки срещу ебола на служители, работещи в здравеопазването, и на болници, заплашени от загуби заради налагането на карантина.

Докато учени от Африка през Китай до Америка се опитват да създадат ваксини и лечение за ебола, здравните експерти се занимават с икономическата страна на болестта, която до началото на тази година бе извън фокуса на фармацевтичната индустрия, пише Reuters.

Независимо дали ефективното лечение ще дойде навреме, за да помогне за потушаването на най-тежката епидемия, поразила трите западноафрикански страни, хората ще искат да има запаси от ваксини, за да се предпазят в бъдеще. Така се оказва, че светът се нуждае от нова дисциплина, наречена "еболаномика", която да развие бизнес модела за една пренебрегвана досега болест.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Което показва как се грижим за третия свят .

 • 2
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  "...Проблемът е, че страните, които се нуждаят от нея, са много, много бедни", казва главният изпълнителен директор на GAVI Сет Беркли".
  Казано просто - ние дори и да произведем ваксините, няма да има кой да ги плати... Точно и ясно. Все още ли мислите, че фармацефтичните компании са добри и загрижени за здравето на населението?

 • 3
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox

  До коментар [#1] от "oyh53308658":

  Ние да не сме от тия развитите страни че да говориш от първо лице?
  Показва че фармацефтичните концерни много се надяват на феноменални печалби по принцип и не са много хепи, когато просто трябва да уморят някой вирус.
  Друго си е да продадеш на половината свят противогрипен препарат.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Ако развитите държави се бяха впрегнали да вземат сериозни мерки срещу Ебола преди години, докато вирусът е бил все още слаб и е вземал "едва" по 600 души на десетилетие - сегашното разрастване на епидемията нямаше да се случи, тъй като източника ѝ (вируса на Ебола) щеше да бъде отдавна унищожен. Докато всички считат, че проблемите на "комшиите" им "не ги засягат", докато не станат и техни проблеми - в днешния глобален свят "чуждите" проблеми ще избуяват и неизбежно ще застигат в някой бъдещ момент и "незасегнатите". И решаването им тогава, в техния много по-напреднал стадий, ще излиза ужасно по-скъпо в сравнение с решаването им, докато все още не са набрали по-късната си сила и обхват. Ето как егоистичното бездушие, скъперничеството и безразличието за чуждите проблеми, особено когато тези "похвални ценности" са упражнявани от всички държави и на най-високо политическо равнище, в крайна сметка излизат несравнимо по-скъпо.

 • 5
  blue79 avatar :-|
  blue79

  "Епидемия" от "ебола" НЯМА...Дори т.н. "вирус ебола" е...да кажем крайно спорно доколко/дали съществува...

  Виж заглавието на "кЕпитЪл" е особенно удачно И вЕрно-"Еболаномика" - новата "реалност", създадена от...

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Цитат от статията: "Дори сега е малко вероятно ебола да стане голям източник на средства за западните производители на лекарства, тъй като поразява основно бедните страни в Африка и нуждата от запасяване с ваксини в развитите страни ще бъде малка."

  Ето тука е сблъсъка между икономическия и здравния интерес на обществото. От икономическа гледна точка е много по-изгодно и печелившо да се остави епидемията от Ебола да се разрастне драстично и едва когато стане значителна и в най-развитите и богати държави - едва тогава да се започне с вземането на мерките. Тогава икономическа изгода и печалба за фармацевтиката ще има гарантирано!

  Другият начин е мерките за елиминирането на заразата от Ебола да се платят от богатите държави и да се дарят и приложат безплатно в засегнатите африкански държави до елиминирането на този вирус. При втория вариант това нещо трябваше да бъде направено още преди три или три и половина десетилетия и даже още в първия момент н регистрирането на Ебола, но - няма печалба от това!

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#5] от "blue79":

  Те, хората, си умират просто така! От нищото! Без наличие на вирус! Просто си мрат с експлозии на кръвоносните съдове! Или пък адските медии са се договорили, да инсинуират фалшиво настъпване на зараза, подобно на фалшивото нападение от Марс в радио-версията на "Война на световете" от 1938-ма, която предизвикала действителна масова истерия и паника в САЩ...

  Хитро!

 • 8
  blue79 avatar :-|
  blue79

  До коментар от [#7] " Станислав Янков"

  Те, хората, си умират просто така! От нищото! Без наличие на вирус! Просто си мрат с експлозии на кръвоносните съдове! Или пък адските медии са се договорили, да инсинуират фалшиво настъпване на зараза, подобно на фалшивото нападение от Марс в радио-версията на "Война на световете" от 1938-ма, която предизвикала действителна масова истерия и паника в САЩ...

  Хитро!


  Имаме (мЕдийни) истерии за смъртни случаи "предизвикани от вируса ебола"...

  "експлозии на кръвоносни съдове..."!?!-това беше от предишната мЕдийна кампания по промотирането на паника от "вируса ебола" в края на 90-те...

  "Днес" при починалите/заразените от т.н. "вирус ебола" се "констатира" доста различна симптоматика-"висока температура"..."стомашно-чревно неразположение"...такива,общи работи."Масирани вътрешни кръвоизливи" тц....

  Т.н "тест за ебола" е практически...боклук-при пробни тестове на големи групи(над 1000 индивида) в Габон се получават резултати от над 30% заразени с "вируса ебола"...всички все още живи(здрави)И к... при това...

  Разбира се подобна информация НЯМА да прочетете в кЕпитЪл,например или да чуете И видите по бЕбЕцЕ...


 • 9
  philipotel avatar :-P
  Durruti

  Първият път прочетох заглавието грешно... Мръсно подсъзнание, предполагам. Иначе ме гложи едно такова подозрение - компании като Глаксосмиткейн са в затруднение, защото лицензите на най-печелившите им лекарства изтичат, а разработките на повечето нови не вървят добре. Та еболата им дойде като по поръчка...

 • 10
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#2] от "Terry bear":

  Фармацевтичните компании са създадени с цел печалба. Ти какво искаш ? Лаборантите, лекарите и изследователите в тях да работят без пари ли ? Само ако финансиране от някъде, я частно, я правителствено може да се извършва дейност. Без пари - не става.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.