Шансът на Украйна

Руската агресия доведе на власт прозападните политици. Но промените ще са трудни заради преплитането на бизнес и политика и сянката на Москва

Надеждата е, че изборите маркират скъсване със старата дискредитирана политика
Надеждата е, че изборите маркират скъсване със старата дискредитирана политика    ©  REUTERS
Надеждата е, че изборите маркират скъсване със старата дискредитирана политика
Надеждата е, че изборите маркират скъсване със старата дискредитирана политика    ©  REUTERS

Прозападните политици триумфално взеха властта в Украйна. Това е краткият прочит на резултата от предсрочните избори на 26 октомври, след които парламентът се напълни с изразяващи готовност за реформи депутати, обединени от желанието да станат част от западния свят и отричащи политиката на Русия.

Противно на социологическите проучвания, на първо място финишира партията "Народен фронт" на умерения националист Арсений Яценюк, следвана с по-малко от 1% разлика от блока на президента Петро Порошенко, който бе единственият олигарх, открито застанал зад протестите от началото на тази година. В парламента влизат още четири партии, от които само една може да бъде определена като проруска. Крайнодесните претърпяха поражение.

Преди по-малко от година всичко това би изглеждало като фантастика. Начело на държавата твърдо стоеше гледащият към Кремъл Виктор Янукович и парламентът бе контролиран от корумпираната Партия на регионите. Тази конфигурация във властта успешно източваше държавната хазна по най-разнообразни и изобретателни начини, като по различни оценки размерът на щетите за Украйна е между 20 и 100 млрд. долара.

Майданът, свалянето на Янукович, анексирането на Крим и появата на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна промениха тази картина. "В страната се случиха териториални изменения, които, макар Украйна да не признава, повлияха на изборите", казва пред "Капитал" Станислав Секриеру от Полския институт за международни отношения (PISM).

След загубата на близо 2 млн. проруски избиратели в Крим и невъзможността около 10% от електората да гласува заради конфликта в Донбас, единствената следа от проруските сили в украинската политика са остатъците от Партията на регионите в лицето на новосформирания Опозиционен блок, взел 9.4% от вота. Всички останали формации са обърнали поглед към Европа, изразяват готовност за сериозни промени, обещават връщане на Крим и спиране на кръвопролитията на изток. Но на пътя на тези планове стоят икономическите интереси на олигарсите, пропитата от корупция държавна администрация и намеренията на руския президент Владимир Путин.

Как Яценюк победи Порошенко

Изненадата на вота беше партията "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк, която на финала изпревари Блока на Петро Порошенко с 22.16% срещу 21.82%. Причината за успеха на Яценюк, смятан за доверено момче на изпадналата в немилост и вкарана в затвора при предишната власт Юлия Тимошенко, е бързата му промяна в последните месеци.

След като бе назначен за служебен министър-председател, Яценюк избра да се отдели от Тимошенко и да създаде своята формация "Народен фронт", която проведе кампанията си върху националистическа, антируска и проевропейска платформа. Залогът му се оказа правилен, тъй като Тимошенко не успя да реанимира политическия си имидж и партията й "Баткивщина" взе едва около 6% от гласовете. Но има и и друго.

"Най-много гласове "Народен фронт" получава в Западна Украйна. Яценюк зае рязко антируска позиция - той критикува Путин и Русия, и за западните избиратели, които са традиционно патриотично и националистично настроени, това е по-приемливо", казва пред "Капитал" украинският политолог Володимир Фесенко от анализаторския център "Пента".

Същевременно кампанията на "Народен фронт" се върти и около самият образ на Яценюк. По време на множеството си пътувания зад граница, включително за Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк през септември, премиерът използва икономична класа, което се харесва на бедния украински електорат. Към това се прибавят и силните изказвания срещу Москва и сепаратистите. "Няма да остане нито едно място, където те ще могат да се скрият, и дори Русия няма да може да ги защити", заканва се Яценюк през март.

Президентът Порошенко от своя страна губи гласове не само от "Народния фронт" в Западна Украйна, но и от останките от режима на Янукович в лицето на Опозиционния блок в Източна Украйна. "За западните избиратели президентът не е достатъчно остър, а за източните е прекалено твърд", обобщава Фесенко.

Неизбежната коалиция

Това, което се очаква от победителите, е бързо съставяне на функциониращо правителство, защото страната отдавна е изчерпала времето си за политически боричкания. Икономиката се поддържа само благодарение на международните кредитори, които искат дълбоки реформи в замяна на отпускането на пари. Мерене на сили обаче не липсва. Още в първите часове след края на изборния ден Порошенко побърза да предложи свое коалиционно споразумение, което бе отхвърлено от Яценюк. Случката разкри нарастващото напрежение в управляващия тандем от премиер и президент. 

"Разбира се, президентът вече ревнува рейтинга на премиера. Яценюк пък иска да командва, той иска да предложи правителството. В момента тече дърпане на въжето", смята Володимир Фесенко. Според него двамата лидери ще трябва да намерят начин да работят заедно, защото просто нямат друг избор.

Украинският парламент е съставен от 450 места, от които половината се избират по партийни листи, а другата половина на мажоритарен принцип. Математиката показва, че нито Яценюк, нито Порошенко могат да създадат стабилно управляващо мнозинство от поне 226 депутати, без да си съдействат. Коалиция с някоя от другите прескочили бариерата четири партии е или невъзможна (заради проруската насоченост на Опозиционния блок), или просто недостатъчна като брой депутати. Използването на мажоритарните избраници също не е вариант, защото сред тях присъстват бивши кадри на Партията на регионите и депутати, подкрепили драконовските закони срещу протестиращите на Майдана от януари тази година.

В същото време международните партньори на Украйна и кредиторите очакват бързо съставяне на правителството. Забавянето ще засили недоверието към украинската политическа система и ще застраши отпускането на жизненоважни траншове международна помощ, без които икономиката е изправена пред фалит.

Например Украйна се надява да привлече 850 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за осъществяване на четири проекта в енергетиката, развитието на малкия и средния бизнес, както и ремонт на висши учебни заведения. Но тези пари няма да дойдат без поемане на сериозни ангажименти.

"ЕС очаква много бързи и конкретни стъпки за създаване на стабилна коалиция и правителство. Конкретни стъпки за осъществяване на реформите, които бяха обещани, но още не са осъществени", посочва Станислав Секриеру от PISM. Става дума за мерки, отдавна описани в договора на Украйна с МВФ и в Споразумението за асоцииране с ЕС. Очакваните промени са в сферата на публичната администрация, децентрализация в полза на местното самоуправление и борба с корупцията на най-високите нива. Има надежда тези неща да започнат, но промените ще бъдат бавни и пречките са много.

"Знаете добре от опита на България, че преодоляването на корупцията е изключително трудно. Дори да сте член на ЕС, това е сложен процес", казва Володимир Фесенко. Като положителен пример той посочва взетото решение за създаване на специализираното антикорупционно бюро, което ще се бори със злоупотребите на чиновниците на най-високо ниво. Анализаторът обаче признава, че само това не е достатъчно. "Ясно е, че има много тесни връзки между бизнеса и политиката. Всички ръководители на държавата, и президентът, и премиерът, и други, имат близки съюзници и приятели сред бизнеса", посочва Фесенко.

Сянката на олигарсите и на Русия

Най-много лостове за влияние върху украинската политика в момента има олигархът Игор Коломойски, губернатор на Днепропетровска област. Бизнесменът, който според Forbes има състояние от 3 млрд. долара, притежава най-голямата банка в Украйна Приват банк, както и няколко компании във въздухоплавателната индустрия.

Постът му на губернатор в Днепропетровск е важен, защото след Донецка област това е регионът с най-голям икономически потенциал в Украйна, където са съсредоточени тежките металургични производства. Нещо повече, той "притежава" и два доброволчески въоръжени батальона, създадени в началото на кризата със сепаратистите. Съществуването им е необходимо, защото официалната украинска армия няма достатъчно възможности за качествена съпротива, но те са опасни заради тясната им обвързаност с финансовите потоци на Коломойски.

В парламента пък олигархът има влияние върху няколко политически партии, включително и върху депутати от формациите на Яценюк и Порошенко. "Според слуховете Коломойски е един от главните спонсори на "Народен фронт". Той също така контролира и известен брой от независимите мажоритарни депутати", посочва Володимир Фесенко. Анализаторът добавя, че това е нормално явление за украинската политика и по подобен начин във властта са "представени" и други големи олигарси като Ринат Ахметов и Дмитро Фирташ. "Една от линиите на конфликт в бъдещия парламент е битката между приятелите и враговете на Коломойски", казва Фесенко.

И докато олигарсите и противоборството помежду им си остават вътрешен за Украйна проблем, съществува и външният фактор Русия, който вече доказа колко силно може да влияе на случващото се в страната. Иронията е, че именно анексирането на Крим и откритата подкрепа за сепаратистите успяха да обединят украинците и да доведат на власт прозападни политици. Точно това, което Кремъл не искаше да става.

"Изборите не промениха задачите, които Русия има по отношение на Украйна. Русия не иска Украйна да е здрава и функционираща държава, която се сближава с ЕС", смята Станислав Секриеру. Според него икономическият, политическият и в известна степен военният натиск на Кремъл ще продължи, защото съставът на новия украински парламент създава предпоставки да бъдат реализирани неща, които Русия не желае.

По думите на Фесенко старите близки отношения между Украйна и Русия няма как да се възродят. "След анексирането на Крим, след войната в Източна Украйна, където Русия откровено подкрепя сепаратистите, нещата не могат да се върнат към предишното им състояние. Не може да става дума за диалог, а само за преговори", казва политологът.

Изборите в Украйна са важни и в още едно отношение. Страната вече има нов президент и парламент, които имат легитимен мандат за провеждане на реформи. Дори Русия призна резултатите от вота. Сега остава лидерите бързо да се разбера помежду си, да направят правителство и да започнат да действат. Както предупреждава Станислав Секриеру, ако това не се случи, "украинската държавност ще плати много висока цена".