Задава се ожесточена битка за наследник на Хаменей
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Задава се ожесточена битка за наследник на Хаменей

Задава се ожесточена битка за наследник на Хаменей

В критичен момент за преговорите по иранската ядрена програма и войната срещу ИДИЛ въпросът кой ще заеме най-важния пост в Техеран е ключов

7481 прочитания

© reuters


В центъра на иранската столица Техеран, в добре охраняван жилищен комплекс живее 75-годишен мъж, чийто "мандат" като върховен водач ще приключи едва със смъртта му. Аятолах Али Хаменей разполага с абсолютна власт в Иран от 25 години насам.

Колко още ще продължи да го прави изглежда несигурно, след като се заговори за влошеното му здравословно състояние и се появиха спекулации относно политическото му бъдеще. Основание за това бе появата на негови снимки, на които той лежи безсилен в болнично легло. В началото на септември бе оповестено, че Хаменей е претърпял хирургична интервенция. И предположенията са, че тя е била свързана с рака, от който страда аятолахът според документ от WikiLeaks, разкрит през 2010 г.

Успоредно с това се заговори, че различните сили, участващи в управлението на Иран, са се впуснали в битка за власт. Документът на WikiLeaks конкретно посочва бившия президент Акбар Хашеми Рафсанджани като претендент за поста на Хаменей. Спрягат се и други имена.

Циркулира и обратната версия – че разпространението на снимките на върховния водач е средство за спиране на слуховете относно влошеното му състояние. Защото в момент, когато преговорите по иранската ядрена програма навлизат в ключова фаза, а войната срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) се изостря, здравето на човека, който взима решения в Техеран, съвсем не е само вътрешен въпрос.

Един водач ще ги владее

Аятолях Али Хаменей произхожда от семейство на учител по религия по време на управлението на династията Пахлави. Става върховен водач през през 1989 г., когато почива Рухолах Хомейни, ръководителят на Ислямската революция в Иран от 1979 г. Според известния ирански журналист и писател Акбар Ганджи днес Хаменей е едновременно държавен глава, върховен водач и главен идеолог, което превръща неговите гледни точки в определящ фактор за политиката на Иран.

Хаменей поема поста на върховен водач на ислямската република, след като получава назначение от Съвета на експертите - религиозен орган, съставен от най-влиятелните духовници, чиито задачи са свързани с назначаването и освобождаването от длъжност на върховния лидер. Две десетилетия по-късно политическата мощ на Хаменей е станала толкова голяма, че ролята на Съвета на експертите е вече символична. Членовете на тази формация са се превърнали в поддръжници на върховния водач, лишени от всякакви контролни правомощия, въпреки че се избират чрез гласуване. Близкият до иранските политически кръгове анализатор Мехди Халаджи, изпълнителен директор на Idea Center, пише в текст, публикуван на сайта на Washington Institute for Near East Policy, че експертите ще възвърнат отново истинската си роля едва след смъртта на Хаменей. "Съветът на експертите не трябва да се закрива, тъй като в крайна сметка в неговия състав влизат хората, които ще изберат следващия духовен лидер, ако не станем свидетели на военен преврат", казва още анализаторът.

В доклад на американската агенция Stratfor се изказва предположение, че "Иран отхвърля идеята страната и светът да бъдат подготвени за избор на нов върховен ръководител". Анализаторът Хю Томлинсън счита, че "снимката на болния Хаменей прикрива страховете на много от играчите от управляващия режим и опасението им, че появата на вакуум в управлението в момент, когато държавата е изправена на геополитически кръстопът, е крайно опасно".

Хаменей успя да създаде своя база в управлението чрез издигането на военни чиновници, агенти от разузнаването и ново поколение политици. Едновременно с това отстрани и маргинализира старите държавни служители, които нямаха готовност да работят под негово ръководство. Той постави цялата власт под свой контрол, като подчини държавните медии, законодателната, изпълнителната и съдебната власт и стана върховен главнокомандващ на всички видове въоръжени сили в ислямската република, в това число полицията и иранската революционна гвардия.

Същевременно Хаменей превърна традиционните религиозни институции в доктринален апарат и агент на правителството. А благодарение на това, че е върховен лидер на Иран, той контролира и най-печелившите държавни институции и използва приходите от тях за изпълнение на своята политическа програма. Иранският лидер създаде десетки банки, центрове и организации, които изпълняват различни задачи от икономически, политически, социален и културен характер.

Освен че упражнява контрол над най-големите и важни институции в ислямската република, Хаменей превърна собствената си резиденция в командно звено, откъдето управлява страната и към което успя да привлече бивши ръководни кадри на разузнаването. Това звено стана център на властта в Иран не само поради факта, че представлява действителната щаб-квартира на въоръжените сили и реалното седалище на иранското разузнавателно министерство, но и поради това, че отговаря за контрола на т.нар. армия на лидера. Тя е военно формирование, съставено от 21 хил. войници под ръководството на революционната гвардия, което има за задача да охранява дома на върховния ирански лидер.

Двата лагера

Спекулациите за здравето на Хаменей идват на фона на все по-осезаемата задкулисна съпротива от страна на консервативното крило във властта, както и от религиозните институции и органите за сигурност, срещу президента Хасан Рухани, който се стреми да изпълни програмата за политически, социални и икономически реформи. Конфронтацията между тези два лагера се изостря във връзка с преговорите със САЩ за ядрената програма на Техеран, които се сблъскват с редица затруднения и препятствия.

Според осведомени източници вниманието на Рухани е приковано към променената стратегия на американския президент Барак Обама по отношение на Близкия изток и по-специално към разрешаването на конфикта в Сирия. Причина за промяната стана възходът на ИДИЛ. А резултатът е, че в Ирак се наблюдава ускорено възстановяване на американското присъствие, което не е в интерес на Иран и неговото влияние. В Техеран са наясно и с рисковете за бъдещето на сирийския президент Башар ал Асад, които могат да възникнат от съюза на арабските държави и страните от Залива.

Как се избира върховен лидер

Ако Хаменей си отиде, ситуацията в Иран неизбежно ще се усложни. През 1989 г. например, преди избора на Хаменей, в страната се разпространяваше идеята за сформиране на колективен религиозен орган. Предложението на тогавашния президент Рафсанджани беше да се учреди "юридическо-религиозен съвет" с участието на утвърдени учени теолози като алтернатива на върховния ръководител. Идеята се радваше на голяма подкрепа, а понастоящем е още по-привлекателна на фона на вътрешните, регионални и международни турбуленции, особено ако няма консенсус около следващия върховен лидер.

Иранската конституция предвижда сформирането на експертен съвет, който да избере временен ръководен съвет като наследник на върховния водач, в случай че той не може да изпълнява своите задължения. Но по всичко изглежда, че тази процедура ще бъде опорочена от сблъсъка между различните групи. Няма как да е иначе предвид силно настръхналите твърдолинейни представители, които ще се противопоставят на обезпокоителния за тях умерен курс, поет от Рухани. Според тях Хаменей е предоставил на президента твърде голяма свобода на действие.

От революцията от 1979 г. досега само двама души са заемали поста на върховен лидер. Хаменей наследява починалия лидер и основател на Ислямската република – аятолах Хомейни. В Съвета на експертите, избиращ върховния лидер, влизат духовници от авангарда на ислямската революция. Но според анализатори революционната гвардия - най-мощното ядро на армията, която участва в управлението на местната икономика - следва да изиграе съществена роля при този избор. Експертът по Иран в Carnegie Endowment Карим Саджадпур не се съмнява, че гвардията ще се подчини на групата възрастни духовници в техния избор на върховен ръководител и главнокомандващ. Директорът на института за ирански изследвания в Uviversity of St Andrews проф. Али Ансари обаче прогнозира проблеми. "Не смятам, че нещата ще протекат гладко, каквото и да се случи. Ще се породи конфликт", смята той. Издигането на Хаменей след смъртта на Хомейни е било неочаквано, защото по онова време той не е бил смятан за голям духовник. Но за изминалите 25 години затвърди своята власт, до голяма степен с подкрепата на революционната гвардия.

Сред потенциалните кандидати за наследник на Хаменей се нарежда бившият ръководител на съдебната власт аятолах Махмуд Хашеми-Шахруди, заемащ поста председател на Експертния съвет. Той се ползва с подкрепата на самия Хаменей и революционната гвардия.

Другият претендент е Рафсанджани. Той обаче е на 80 години и се счита за твърде възрастен за поста. Освен това редица твърдолинейни политици не го подкрепят. Третият потенциален кандидат е аятолах Садек Ларижани – настоящият ръководител на съдебната власт. Той произхожда от семейство с политическо влияние, но не се числи към духовенството и не се очаква да получи подкрепа от старата гвардия.

Рафсанджани и червените линии

Сигурно е, че твърдолинейните ще работят, за да осуетят избирането на Рафсанджани поради връзките му с реформаторите и умерения подход към Запада и САЩ. Същевременно духовниците търсят човек, които ще защитава интересите им. Такава личност предпочита и революционната гвардия. Следователно никой от тях не желае да дойде човек, който ще ги контролира. Към това се прибавя и динамиката, отпушена от "зеленото движение" на недоволството след президентския вот през 2009 г. Всичко сочи, че балансът е крехък, изборът на върховен лидер ще бъде сложен и избухването на сблъсъци и вълнения е много вероятно. 

*Мохамед Халаф е иракски журналист, кореспондент на кувейтския вестник Al Watan

В центъра на иранската столица Техеран, в добре охраняван жилищен комплекс живее 75-годишен мъж, чийто "мандат" като върховен водач ще приключи едва със смъртта му. Аятолах Али Хаменей разполага с абсолютна власт в Иран от 25 години насам.

Колко още ще продължи да го прави изглежда несигурно, след като се заговори за влошеното му здравословно състояние и се появиха спекулации относно политическото му бъдеще. Основание за това бе появата на негови снимки, на които той лежи безсилен в болнично легло. В началото на септември бе оповестено, че Хаменей е претърпял хирургична интервенция. И предположенията са, че тя е била свързана с рака, от който страда аятолахът според документ от WikiLeaks, разкрит през 2010 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.