Една по-различна криза на рублата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една по-различна криза на рублата

Една по-различна криза на рублата

Зад потапянето на руската валута има не само икономика, но и геополитика. Дори смелите действия на централната банка може да не са достатъчни да спрат падането й

Красимир Янков
16706 прочитания

© reuters


Когато президентът Владимир Путин заяви в Пекин на 9 ноември, че "спекулативните подскоци" на рублата съвсем скоро ще спрат, това не бяха думи на пожелание, а началото на един добре подготвен план. На следващия ден Руската централна банка (РБЦ) обяви, че спира да поддържа изкуствено националната валута и преминава към де факто свободен обменен курс.

Решението веднага даде резултат. Рекордното поевтиняване от 30% от началото на годината се забави и след като достигна дъно от 48.7 рубли за долар, руската национална валута се закрепи на курс от 45.6 рубли за долар.

Зад тази девалвация не стоят само пазарни спекулации, както настояват руските чиновници и финансови институции. И това прави тази криза на рублата по-различна от вече преживяните през 1998 и 2008 г. В момента загубата на доверие в руската валута не се дължи само икономически и финансови причини, но и на геополитически. Зад поевтиняването стоят както сривът на цените на петрола в световен мащаб, така и напрежението около Украйна и санкциите, отрязали достъпа на някои от най-големите руски компании до западните капиталови пазари. И както отбелязва в. Financial Times, съвсем не е съвпадение, че масовата продажба на рубли се засили едновременно със страховете, че примирието в Украйна е само на хартия и подкрепяните от Русия сепаратисти готвят нова офанзива.

Никой от тези фактори не е временен. Действията на РЦБ показват, че тя също смята сегашните развития за дългосрочни, към които руската икономика трябва да се настрои. Но това ще отнеме време, а първите щети вече са налице. "На икономистите е ясно, че санкциите ще продължат дълго. Дори и да ги отменят скоро, това няма да повлияе веднага на настроенията на пазара, който вече знае, че да работиш с руски клиенти означава голям риск", казва пред "Капитал" Сергей Дубинин, председател на РБЦ през 1995–1998 г., а днес преподавател в Московския държавен университет.

Пари на вятъра

Само през октомври РЦБ похарчи огромната сума от 30 млрд. долара, за да поддържа курса на руската рубла, но това не успя да спре рязкото й поевтиняване (виж графиката). За целия период от януари до септември резервите на РЦБ в чужда валута са намалели с 15.9% от 509.6 млрд. долара до 428.6 млрд. долара.

Причината за тези харчове е съществуването на т.нар. двувалутна кошница - финансов механизъм за подкрепа на рублата спрямо долара и еврото в предварително установени граници. Към 10 ноември те са движение от 2.5 рубли в която и да е посока. Така, ако рублата пада, централната банка започва да изкупува рубли и обратно. По този начин всички играчи на пазара предварително знаят кога и как ще се намеси финансовата институция с милиардите си. Проблемът е, че колкото повече поевтинява рублата, толкова повече нараства паниката.

"Трудно е да докажеш на хората, че ако един долар е повече от 43 рубли, това е спекулация. И аз не повярвах, когато доларът стана по-скъп от 45 рубли, след това стигна до 48. Щом аз изпитах шок, какво да кажем за обикновените хора", казва през "Капитал" финансовият анализатор Евгений Волков от руската Пробизнесбанк.

Ето защо РЦБ изостави кошницата и ограничи размера на валутните си интервенции до 350 млн. долара на ден, което е капка в морето на фона на близо десетте милиарда долара, които се търгуват всеки ден на борсата в Москва. Банката обаче си запази правото за "значителни интервенции", когато ситуацията на пазара започне да застрашава финансовата стабилност на Русия. Какъв обаче е размерът на тази евентуална намеса и какво точно би било счетено за заплаха не е ясно определено.

"Това беше сигнал – да играеш срещу рублата не е безопасно, и в случай на мащабна интервенция банките могат да загубят много", казва ръководителят на отдела за търговски операции на банката ING в Москва Станислав Ярушевичюс пред вестник "Ведомости". Така постепенно курсът се стабилизира на нива от 45-46 рубли за долар.

Как се живее с евтина валута

Въпреки обуздаването на курса рублата вече е загубила близо 30% от стойността си от началото на годината. Така да се внасят стоки в Русия става все по-скъпо и първите ефекти от това вече са видими. Търговската верига за бяла и черна техника "М-Видео", която има магазини в цялата страна, заяви, че от началото на следващата година стоките й ще поскъпнат средно с 20%. Подобно заявление дойде и от дилъра на мобилни телефони "Евросеть".

Поевтиняването на валутата означава и качване на инфлацията. Според министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев през 2014 г. тя ще нарасне с 4% над прогнозното ниво от 7.5%. Към 10 ноември тя вече достигна 8.5%.

Разбира се, евтината национална валута не е изцяло лоша новина за Русия. Тя смекчава ефекта върху националния бюджет от ниските цени на петрола. А също така ще стимулира местното производство. Но на фона на притесненията от високата инфлация тези плюсове бледнеят.

"Oчакват ни два ефекта – на първо място рязко ще се забави потреблението, защото няма да има средства. Освен това хората ще преминат към по-евтини стоки. За някои слоеве от населението отделни групи стоки ще станат направо лукс, например вносните коли. Всичко това е въпрос на няколко месеца. Така че началото на следващата година ще бъде трудно", обобщава Павел Трунин от Лабораторията за икономическа политика "Гайдар" в коментар пред вестник "Коммерсантъ".

Трудности среща дори и проектът за силно представяне на руския национален отбор по футбол на световното първенство през 2018 г., което трябва да бъде проведено в Русия. Треньорът Фабио Капело вече се оплака, че от четири месеца не е получавал заплатата си (която според британския в. Daily Mail е невероятните 6.7 млн. паунда на година при средно ниво на треньорите на останалите национални отбори от 0.97 млн. паунда). Членът на изпълкома на Руският футболен съюз Сергей Степашин дори заяви в прав текст, че пари просто няма и в условията на девалвация много трудно могат да бъдат намерени.

Докато футболът остава предимно имиджов проект за Русия, засегнати са и други, по-значими планове. Строежът на разширение на метрото в Москва например, което е най-голямото в света, е спрян, защото китайските инвеститори искат да им бъде платено във валута, но Москва настоява за рубли. Договорът между страните е бил подписан на 19 май, когато един долар струваше 34.78 рубли, докато днес се движи на нива от около 46 рубли. Според проекта китайците трябва да изградят метрото в замяна на право за застрояване на прилежащите райони. Сега обаче ползата от бъдещите имоти е съмнителна, тъй като цената им намалява с девалвацията на рублата, като същевременно спада и покупателната способност на населението.

Прогнози без оптимизъм

Поевтиняващата рубла принуди и централната банка да внесе сериозни промени в обновената си прогноза за макроикономическото развитие на страната до 2017 г. Според документа инвестициите ще продължат да намаляват, отливът на капитали няма да спре, а вътрешното потребление ще спадне заради намаляване на ръста на реалните доходи (през септември той отбелязва спад от 1% заради инфлацията – бел. ред.). След две години стагнация към 2017 г. икономиката би трябвало да се адаптира към санкциите чрез получаване на достъп до азиатските капиталови пазари, повече вътрешни заеми, замяна на вноса с продукти от националното производство и по-конкурентен износ заради евтината валута. Планира се ръстът на икономиката да достигне 1.7% през 2017 г.

Но ако цената на нефта, който е основна съставна част в приходите на руския бюджет, спадне до нива от 60 долара за барел, Русия е изправена пред рецесия, очакват от РЦБ. Този шоков сценарий не изглежда невъзможен предвид факта, че няма изгледи Организацията на страните, производителки на петрол (ОПЕК), скоро да свие добива, за да подкрепи цените. В същото време прогнозите сочат, че в САЩ производството на шистов газ и нефт продължава да расте.

Още по-притеснително е поведението на Русия в Източна Украйна. Нови колони с руска военна техника са влезли в страната, заяви генерал Филип Брийдлав, командващият на силите на НАТО в Европа, при посещението си в София през седмицата. Каквито и да са обстоятелствата около този инцидент, това намалява и без това топящото се доверие между Москва и Запада и заплашва Русия с нови санкции. Което означава и нови икономически проблеми.

"Ако Русия продължи да действа по същия начин, ще станем свидетели на ново поевтиняване на рублата. Като цяло логиката на руската икономика (която разчита на енергийния износ – бел. ред.) намеква за по-миролюбива външна политика", казва пред "Коммерсантъ" Сергей Романчук, ръководител на търговията на валутния пазар в Металлинвестбанк.

Всичко това означава, че икономическите мерки за сдържане на рублата няма как да бъдат ефективни без промяна на политическата линия. И валутната криза със сигурност заема централно място в обсъжданията в Кремъл. Защото именно добрата икономика е това, което позволява на президента Владимир Путин да управлява без сериозни сътресения през последните 14 години. И мантрата, че за икономическите проблеми е виновен лошият Запад, в един момент може да спре да действа.

Когато президентът Владимир Путин заяви в Пекин на 9 ноември, че "спекулативните подскоци" на рублата съвсем скоро ще спрат, това не бяха думи на пожелание, а началото на един добре подготвен план. На следващия ден Руската централна банка (РБЦ) обяви, че спира да поддържа изкуствено националната валута и преминава към де факто свободен обменен курс.

Решението веднага даде резултат. Рекордното поевтиняване от 30% от началото на годината се забави и след като достигна дъно от 48.7 рубли за долар, руската национална валута се закрепи на курс от 45.6 рубли за долар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

61 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • -11
  • +126

  Най-вече ниските цени на петрола ще са големия проблем за Русия. От цялата работа ще го отнесат основно обикновените руснаци, чиято вина е единствено че не виждат каква демагогия и пропаганда е в Русия, и не се усещат (засега) как обедняват, а олигарсите забогатяват.

 • 3
  voxy avatar :-|
  voxy

  До коментар [#1] от "today ;)":

  това не е малка вина и напълно си заслужават страданията

 • 4
  nikolageorgiev avatar :-P
  123

  Тази снимка е старичка, трябва да е с 10-тина "нагоре". :)

 • 5
  aha avatar :-(
  aha

  До коментар [#3] от "voxy":
  Колкото и ние си заслужаваме страданията по КТБ. Все същите таваришчи товарят и руснаците и нас пред заблудения ни взор. Сега всеки българин ще плаща чрез повишени лихви, липса на пари и фалирали общини за безумното харчене на няколко агента.

 • 6
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos

  Не ги мислете руснаците. Тъкмо така ще се възроди индустрията им.

 • 7
  simval avatar :-|
  simval

  "Строежът на разширение на метрото в Москва например, което е най-голямото в света, е спрян, защото китайските инвеститори искат да им бъде платено във валута, но Москва настоява за рубли."

  Ха, това не го знаех. Понеже руските мъже са заети с по-важни дела, са извикали китайчетата да им спретнат метрото. Че и околните терени да застроят.
  Интересничко.

 • 8
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  [#1] "today ;)": най- лесно ще преборим олигарсите ,като всички станем Олигарси. Надявам се ,че си станал и го знаеш .Поради това,извинявай.
  Поради това и аз ставам олигарх .
  Това няма да убие Русия. А ,което не те убива ,те прави...
  Да е жив и здрав др. Путин, др. Медведев и сие.

 • 9
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#6] от "Sars Saraktos":

  Принципно си прав, това направиха САЩ. Но те имаха индустрия, която да възродяват и капитали да го направят. В Русия не е точно така и съчетано с изтичането на пари заради санкциите и факта, че вече никой нормален, ако може другояче, не би правил бизнес с Русия не мисля, че ще доведе до нещо добро. По-скоро кривата ще е - инфлация, изтичане на капитали, безработица.

 • 10
  ajsayder avatar :-?
  Simo Petkov

  До коментар [#7] от "simval":
  simval ... ... а, това не го знаех. Понеже руските мъже са заети с по-важни дела, са извикали китайчетата да им спретнат метрото. Че и околните терени да застроят.
  Интересничко. ...
  ----------------
  Не само китайчета, ами и турчета .. официално в Москва - на небостъргачите - има поне 25 000 турски строителни работникаи инженера , с работни визи по спогодбата между Русия и Турция .. руснаците - по строежи не ходят ,чужденците им работят .. явно имат по-важни дела руските мъже ...
  Примерно- в турската компания "Ренессанс»." сега има 40 000 заети ...
  П.П.
  Така е и в САЩ .. мексиканци са заели цели отрасли .. а обикновен американец - за подобна работа се не хваща ...
  Заети са и те с по-важна работа???
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK