Брайън Хейс: Ако ще правите нещо, правете го бързо

Икономистът от правителството, което върна Ирландия на крака, разказва какво е нужно за бърза промяна

Не оставихме една добра криза да остане неоползотворена, смята Хейс
Не оставихме една добра криза да остане неоползотворена, смята Хейс    ©  Капитал
Не оставихме една добра криза да остане неоползотворена, смята Хейс
Не оставихме една добра криза да остане неоползотворена, смята Хейс    ©  Капитал
Ако имате криза, която повлича надолу основните ви банки, огромна и растяща безработица, срив в икономиката и почти банкрут, колко време ще ви трябва, за да тръгнете нагоре? В случая с Ирландия - пет години. Точно толкова, след като влезе по спешност в спасителната програма на Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ, някогашният "келтски тигър" нададе отново глас.

Миналата година страната излезе успешно от възстановителната програма на т.нар. тройка, а тази се превърна в най-бързо растящата икономика в съюза. Според последни данни ръстът на БВП на ирландската икономика е 7,7% на годишна база. Бюджетният дефицит ще падне на 4% тази година - почти колкото българският. След години на вдигане на данъците, правителството дори смята да намали част от подоходния данък. Докато България губеше време и сили в протести, антипротести, привидни експертни правителства и избори, на другия край на континента, зеленият остров отново е събрал сили и тича пред останалите.

Как става това? Как възстановяваш една катастрофирала икономика толкова бързо и продължаваш напред? Като използваш краткия момент, в който се срещат общественото съгласие и политическата воля и правиш бързи действия, казва Брайън Хейс. Той е бивш зам. финансов министър в кабинета, управлявал Ирландия в годините на кризата. От тази година е в Европейския парламент. Хейс е човекът, контактувал най-пряко с тройката, както и този, който е ръководил програмата за реформи в страната.

 

Имахте сринати регулатори, банкова криза, висока безработица, икономически застой. Как излязохте от тази много тежка ситуация?

Първо, имаше обществено съгласие, че трябва да намалим дефицита. Той беше абсолютно неустойчив. В последните 8 години, 30 млрд. евро бяха събрани, чрез съкращения на публичните разходи и вдигане на данъците - това са около 20% от БВП. Това е много впечатляващо постижение, никоя друга държава в Европа не е преминала през това. Но нямахме демонстрации по улиците. Второ, имахме договор със синдикатите, с който намалихме значително заплатите на работещите в публичния сектор. Особено на висшите постове. И това беше много важно. Трето, създадохме нова система на управление на работните места в администрацията, като извадихме част от тях към частни фирми.

Как успяхте да въвлечете синдикатите?

Ами казахме им, че ще го направим със или без тях, но е по-добре да участват. Те също така се съгласиха да се намали времето за болнични, отпуски, хората работят средно с два часа повече на седмица. За сметка на това вдигнахме минималната заплата.

Въведохме нови данъци, като данък върху собствеността, вдигнахме ДДС. Но сега сме на ръба на възможното по отношение на данъците върху доходите. Правителството не може повече да взима от хората и не могат да се вдигат данъците, които засягат доходите.

Как издържахте на атаките - това е трудна позиция.

Избягах в Европейския парламент. Не, сериозно, тази година данъкът върху доходите например ще падне и всяко едно домакинство ще прибере обратно средно 800 евро. Това не са много пари, но е нещо. Трябва да убедиш хората, че работиш за тях, че интересът ти е за тях. Създават се много нови позиции и хората се връщат на работа.

Откъде намерихте политическа воля за реформите? Тройката ли помогна?

Първо, имаш нужда от стабилно правителство с пълен мандат - при нас, пет години. Това помага за стабилност. Интересното е, че имахме нужда от това - както каза един познат, не допуснахме една добра криза да бъде пропиляна. Имаше мнозинство между двете големи партии в парламента, което, разбира се, по-натам беше разбито заради редица решения, които трябваше да бъдат взети. Но имаше такова единство, което позволи много от решенията да се вземат.

Вярвахте ли, когато започнахте, че реформата ще се случи по този начина и толкова бързо?

Абсолютно не. Нямах никаква представа и, честно казано, не вярвах че ще успеем. Не и за времето, за което това се случи.

Как върнахте доверието в регулаторите?

Ами променихме изцяло надзора на централната банка. В него сега влизат назначени от министерството на финансите специалисти, които имат глас в регулатора. Създадохме и съвет от независими икономисти, които могат да предизвикат и оспорят публично всяко решение на правителството. Това се оказа също много полезно за прозрачността на управлението.

Какви са съветите ви към правителство, което сега започва да прави реформи?

Ако ще правите нещо, правете го бързо. Не чакайте, направете го не на третата или втората година, а на първата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  Има друг огромен фактор: Ирландия е близо до огромните пазари на Англия, Франция, Германия, Холандия, а САЩ са огромни и не чак толкова далечни! А и Ирландия има много добра репутация отпреди кризата. Другите западни държави гледат на нея като на една от тях, за разлика от далекоизточните бивши съветски сателити...

  Уви, за България ще бъде много, много по-трудно!!! :(

 • 2
  tademan avatar :-?
  Tademan

  Работещи регулатори, синдикати, икономика... Откъде ще започнем?

 • 3
  ddemi avatar :-|
  ddemi

  Съкратиха заплатите на хората в публичния сектор. А при нас в движение нашите родни депутати си повишиха заплатите със 150 лв (да не бяха и повече). Вероятно за добре свършена работа в предишния парламент. Затова Ирландия излезе от тресавището, а България продължава да затъва. И нито един журналист не подпита така, случайно, някой от нашите любими депутати, защо вдигнаха своите заплати, а не тези на учителите...

 • 4
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Изобщо не е заради каквото и да е друго.Разликата е, че там има ирландци а тук - българи.

 • adenauer

  Този наивник не знае какво е това български комунист и комунизъм.Докато не се изчисти държавата от близо милион бандити -пполитически и чисто криминаллни чрез Германският модел за декомунизация на обществото на всички нива на управление ,лустрация на повече от 550 хил.червени бандита и агенти на ДС ,коино са били нещо повече от т.н.обикновен член на партията "национализация на всичко заграбено от тези изверги и народен съд за всичките им престъпления ,България е загубена ,замръзнала в безвремие.При комунизма най-главното е да се сменят кадите ,чрез тотална чистка и да не им се даде възможност за управленци от всякакъв вид.По Германският модел за тях ще има работа в транспорта ,селското стопанство ,строителството и други обслужващи сфери ,но само като изпълнители.

 • 6
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  Ирландия е далече от братската прегръдка на матушка и местните рублофили.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  petianp avatar :-|
  petianp

  Българска версия - след 25г. реформи, следват още много години реформи. Това е така защото:
  1. Тъй наречения политически елит /ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, ПФ и т.н./ има една единствена цел - да краде!
  2. Второ едни и същи ченгета управляват държавата през т.н. демокрация. /За справка Б.Борисов, бивш служител на ДС и бодигард на Т.Живков управлява държавата за втори път. Надявам се, никой да не мисли, че това е случайно!
  3. Корумпиран съд, прокуратура, следствие, изпълнителна влас!
  4. Тези от т.1, т.2 и т.3 така са се впили в държавата, че хората които са осъзнали за какво става въпрос просто имигрират от държавата.

 • 8
  vdf33309297 avatar :-|
  vdf33309297

  До коментар [#1] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Ако България си напише добре домашното и тя може да си завоюва място сред добрите, проблемът е и не е позицията на България. Лошата ни репутация обаче е проблем! Реформи и само реформи ще ни спасят, аз си залагам главата, ако се направят нужните реформи, България след няколко години ще е за за виждане дори и на французи и италианци, понеже последните въобще не са сподобни да вършат реформи. Амин!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход