"Ислямска държава" планира да сече монети

Това е част от опитите й да гради управление в завзетите територии

Освен флаг, съдилища и министерства групировката ще си има и валута
Освен флаг, съдилища и министерства групировката ще си има и валута    ©  Reuters
Освен флаг, съдилища и министерства групировката ще си има и валута
Освен флаг, съдилища и министерства групировката ще си има и валута    ©  Reuters
Според специалистите валутата няма да бъде приета от никоя сериозна финансова институция.

Те имат свой флаг, сформират съдилища и министерства и се опитват да управляват територията, която са завзели в Ирак и Сирия. Сега групировката "Ислямска държава" иска да създаде и собствена валута като част от плановете си да установи халифат, пише в. New York Times.

В свое изявление тя заявява, че ще се освободи от "сатанинската глобална икономическа система" и ще започне да сече златни, сребърни и медни монети. Те ще имат стандартизирани тегло и стойност и ще бъдат легалната валута в земите, контролирани от "Ислямска държава". Засега не е ясно кога ще влязат в обращение монетите и как точно ще бъдат сечени. И остава въпросът ще може ли групировката да създаде жизнена валута.

Има ли перспектива

Според много експерти отговорът е "не" и те описват плановете на "Ислямска държава" като пропаганден ход, имащ за цел да подсили легитимността на джихадистите. Основен проблем е, че бъдещата валута ще бъде стигматизирана другаде, което силно ще ограничи използването й при покупката и продажбата на стоки и услуги. "Коя централна банка ще приема тези монети? Те ще са като кървавите диаманти. Никоя заслужаваща доверие финансова институция няма да ги вземе", казва Дейвид Филипс, бивш съветник към ООН и американския Държавен департамент.

Някои поставят под въпрос как "Ислямска държава" въпреки приходите си от контрабанда на петрол, вземане на откупи и кражби може да придобие достатъчно злато и сребро, за да сече монети за масова употреба. Други смятат, че самото сечене в условия на война би било проблематично. Още по-странни са уверенията на групировката, че монетите няма да бъдат засегнати от промените в курса на долара и на другите валути. Стойността на златото често се движи в обратна посока на долара, който напоследък се покачва.

Дълбок символизъм

"Разбира се, че е безсмислица. Покупателната способност на златото се определя в световния пазар и няма нищо общо с "Ислямска държава", твърди Стийв Ханк, експерт по валутите от Johns Hopkins University.

Според него обаче най-важният елемент е символизмът, който се съдържа във факта, че "Ислямска държава" ще сече свои монети. "Те правят пари. Парите се правят от държавите. Така че това им дава легитимността на държава", твърди Ханк.

Златото е злато

Някои икономисти казват, че в плановете на групировката да използва злато за сеченето на монети има логика. Те определят това като потенциален нов начин за контрабанда и кражби. Въпреки върховете и спадовете си златото е ценено заради това, че запазва стойността си и заради факта, че е признато навсякъде като сигурна алтернатива на книжните пари, особено във времена на несигурност. Основните световни централни банки държат големи запаси от злато. Исторически златните монети предхождат банкнотите с около 1300 години. "Няма място на света, което не би приело златото", твърди Джеймс Рикардс – адвокат, икономист, финансов коментатор и автор на книгата "Смъртта на парите: предстоящият колапс на международната валутна система". По думите му групировки като "Ислямска държава", които са изключени от конвенционалните банкови методи, използват биткойн и други криптовалути, за да прехвърлят авоари през границите. Другата им опция е златото. "Винаги говорим за златото като част от матрицата. И не е учудващо, че сме свидетели на това сега", казва Рикардс.