Орбан започна да притиска и търговските вериги с нови правила
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Орбан започна да притиска и търговските вериги с нови правила

Tesco е третият по големина работодател в Унгария.

Орбан започна да притиска и търговските вериги с нови правила

Нова регулация опитва да ги задължи да станат печеливши за две години

6985 прочитания

Tesco е третият по големина работодател в Унгария.

© Reuters


Международни вериги от супермаркети може да бъдат изтласкани от унгарския пазар заради увеличените разходи за инспекции и заплахи от правителството, че ще ги затвори, ако не започнат до 2 години да отчитат печалба.

Reuters допълва, че се очертава поредната вълна на специални регулации към контролирания от чужденци бизнес в банките, телекомите и телевизионните станции, струващи досега милиарди евро на предприемачите.

Икономическото министерство внесе тази седмица в парламента проектозакон, според който от 2018 г. търговските вериги с оборот от над 163 милиона евро годишно трябва до две години да отчетат печалба пред унгарските данъчни власти, в противен случай ще бъдат затворени.

Това пряко засяга вериги като Tesco, Auchan, Lidl, Aldi и Metro, които са инвестирали стотици милиони евро в страната.

Дьорд Вамош, председател на сдружението им OKSZ, казва, че сега веригите са подложени под двоен натиск, тъй като правителството на Виктор Орбан възнамерява да въведе и по-високи такси за инспекциите за безопасност на храните.

Той обяснява, че новите такси може да тласнат веригите към загуби, след което с друг закон те ще бъдат наказвани за тази загуба. "Това означава, че може да се окаже невъзможно продължаването на операциите. Ако отидеш в друга държава, инвестираш и наемаш хора, но след това не бива непрекъснато някой да ти дърпа килимчето под краката", допълва той пред Reuters.

Те имат финансови мускули

Властите казват, че мерките са в защита на унгарските производители и търговци на храни, изтласкани от пазара от чуждестранни компании, които с финансовите си възможности ги принуждавали да продават на загуба.

"Непрекъснатото отчитане на загуби косвено е злоупотреба с доминиращо положение на пазара, тъй като конкурентите са изтласквани и фирмите със силни капиталови позиции "изкупуват пазара", твърди икономическият министър Михай Варга в мотивите към закона.

В текста не се прави изключение за унгарските магазини, от които поне две вериги попадат в цитираната категория, обяснява Reuters. Но за разлика от чужденците местните вериги са структурирани като отделни франчайзи, което позволява на компанията майка винаги да остава под прага, предвиден в проекта.

Според консултантите от Planet Retail седем от десетте водещи търговски вериги на Унгария се контролират от чужденци. Най-голяма от тях - с над 200 обекта - е британската Tesco, която е и третият по големина работодател в Унгария. От компанията казват, че оценяват какъв ще бъде ефектът върху бизнеса им, а от френската Auchan директно заявиха, че мярката би била дискриминационна. От германската Lidl казват пред Reuters, че "смятаме допълнителното натоварване за приемливо, ако то действа с еднаква сила за всички участници на пазара".

Натали Берг от  Planet Retail казва, че е нормално мултинационални фирми да работят на загуба няколко години, както и че проектозаконът "определено ще създаде проблем".

Мониторинг за върховенство на закона

Унгария е критикувана от ЕС и западните си партньори, че проявява враждебно отношение към чуждестранните инвестиции и налага неоснователно едрите компании, значителна част от които се контролират от предприемачи от други държави.

По повод трупащите се проблеми с действията на Будапеща изданието Euobserver съобщи, че под натиска на Италия министрите на външните работи и по европейските въпроси са се договорили във вторник да провеждат "редовни дебати" за върховенството на закона в страните членки. Сандро Гоци - италианският министър по европейските въпроси, казва, че доверието към ЕС е заложено на това той да не се превърне "в съюз, подробно описващ икономическите си параметри и забравящ, че причината, поради която съществува, е върховенството на закона".

Документ на италианското председателство, който Euobserver са виждали, твърди, че окончателното решение за формата и честотата на подобни консултации ще се вземе през декември или ще бъде оставено на Латвия и Люксембург, които ще са председатели през 2015 г. Инициативата среща одобрение от зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който миналата година изпрати с трима свои колеги писмо до комисията, в което призовава за създаване на нов "механизъм за върховенството на закона".

За близостта с Русия

В четвъртък в реч пред представители на унгарската диаспора Виктор Орбан каза, че страната му ще брани икономическите си интереси и "работата ни е да определим нашите интереси и нашата позиция". Словото му засягаше геополитическото напрежение с Русия, желанието на Будапеща бързо да започне да строи "Южен поток" и обвиненията по този повод, че все повече симпатизира на Москва.

Унгария няма да отстъпи под западния натиск за "Южен поток", каза Орбан, защото "Унгария симпатизира на Унгария". "Статутът ни на съюзници в НАТО и ЕС е ясен. Но трябва да защитаваме икономическите си интереси. Не е в наш интерес в Европа да се стигне до това, че да се окажем отрязани от ресурси. (…) Убеден съм, че въпросът чия страна да заемем е комунистически. Въпросът, който трябва да поставяме, е какъв е унгарският интерес, а не на чия страна сме."

Президентът Владимир Путин обяви, че Унгария е един от най-важните партньори на Русия, съобщи Reuters. "Споделяме позицията на унгарските управляващи, те искат преди всичко конструктивен диалог, заедно планираме и изпълняваме много големи инвестиционни проекти", заяви Путин на церемония по приемането на новия унгарски посланик в Кремъл. Президентът добави, че Будапеща е "един от най-важните политически, търговски и икономически партньори" на Русия. КАПИТАЛ Daily

Международни вериги от супермаркети може да бъдат изтласкани от унгарския пазар заради увеличените разходи за инспекции и заплахи от правителството, че ще ги затвори, ако не започнат до 2 години да отчитат печалба.

Reuters допълва, че се очертава поредната вълна на специални регулации към контролирания от чужденци бизнес в банките, телекомите и телевизионните станции, струващи досега милиарди евро на предприемачите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  Орбан - враг Nо1 на унгарската икономика.

 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Ако някой ми беше казал преди 25 години, че именно в Унгария ще се случват такива случки - никога не бих повярвал. Не случайно казват, че животът е по-интересен от която и да било фантазия.

 • 3
  pinkpearl avatar :-P
  pinkpearl

  Орбан е пич!

 • 4
  glog avatar :-|
  glog

  Прав ли е или не е прав Орбан в своята политика?

  За хора, които не познават цялостно как точно стоят нещата и разчитат на медийни информации, отговорът на подобен въпрос е труден. Защото при важни въпроси и проблеми на медиите в нищо не може да им се вярва. Но ако в абзаца ≪Натали Берг от Planet Retail казва, че е нормално мултинационални фирми да работят на загуба няколко години, както и че проектозаконът "определено ще създаде проблем".≫ казаното е вярно, правото е на страната на Орбан.

  Защото макар самият термин да е избягнат, това, което правят веригите, за да завладеят икономически света, се нарича ДЪМПИНГ. Защото за да се настанят в дадена държава и завземат пазарите там, те продават на цени, по-ниски отколкото са цените на местните търговци. Ако и при такива цени те имат една нормална печалба, това си е чисто и просто конкуренция. Но ако са на загуба, а те са на загуба защото продават стоките си на на цени, които не покриват разходите да тяхната покупка, транспорт, поддържане и продажба, това си е баш анджак чист нагъл и арогантен дъмпинг. Търговска политика, която се използва за завладяване на пазара чрез ниски дъмпингови цени в началото и прекалено високи монополни (или картелни) цени след като пазарът вече е завладян и местните търговци са разорени.

  Впрочем, като имам предвид че така наречените ФОНДОВЕ на ЕС, които се раздават безвъзмездно на частни лица и фирми, са държавни средства, получени от данъците на държавите от ЕС и се раздават безвъзмездно, а от друга страна че се забранява на държавите да облагодетелстват по свой почин по подобен начин частни фирми, което е и нагло, и арогантно, и манипулативно, с почти 100 процента можем да сме сигурни, че написаното в цитирания по-горе абзац е вярно. От което следва, че Орбан почти сигурно е прав и че вместо да го критикуваме, трябва да последваме неговия пример.

 • 5
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  А у нас не стига,че идват псевдо инвеститори,но ако държавата предприеме и една частица от регулациите на Орбан,то те веднага ще викнат и ще кажат,че ако така продължава те ще си заминат.

 • 6
  ivanski12 avatar :-?
  Ivanski

  Мда - то и Лукойл е на загуба от доста години!!!!!!

 • 7
  garett avatar :-|
  garett

  Ако България имаше такъв националист като Орбан,сигурно нямаше да сме на последно място в Европа по доходи. Само за тези думи:Унгария няма да отстъпи под западния натиск за "Южен поток", каза Орбан, защото "Унгария симпатизира на Унгария",може да му се свали шапка.Да не говорим,за това че хиляди Унгарци благодарение на него плащат доста по-нормални вноски по кредитите,които бяха взели във франкове.Направи регулация в ЕРП-тата,взе централната банка в Унгарски ръце,изплати заемите към МВФ и сега между България и Унгрия общото е колкото приликата между Слона и Крокодила.

 • 8
  www avatar :-|
  www

  Въпросът с веригите не еднозначен. Наистина дъмпинга не може да бъде толерирана търговска политика и тука Орбан е прав. Също мярката за безопасността на храните е много разумна. Веригите са най-мощния играч на пазара с храни и е справедливо да поемат някаква част от разходите за мониторингови програми и да спрат да се прикриват с дежурното оправдание че производителите са отговорни. От друга страна е очевидно че Орбан се заиграва популистки за пред хората. В крайна сметка ние можем да приложим в България поне втората идея и да накараме търговските вериги поне да имат програми за контрол на храните, понеже съответната държавна агенция на практика не работи. Ак оне им харесва да си ходят, квартални магазинчета за щастие все още има

 • 9
  hirschfeld avatar :-|
  hirschfeld

  Евалла на Орбан, евалла на унгарците !
  Почти всяка година ходя за по няколко дни в Унгария. Има какво да види човек. За съжаление в бантустана няма нито политическа класа, нито медии, а само някакви ибрикчии. Румънците дори ни задминаха. Докато си говорим, Орбан възроди Унгария, без да отваря бузки пред всеки мижав посланик.

 • 10
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  До коментар [#7] от "garett":

  Мили боже, какви глупости си написал! Унгария от най-конкурентноспособната икономика в региона в момента изпадна зад България и Румъния по конкурентноспособност! Приди 15 години унгарците получаваха 2 пъти по големи заплати от българите, а сега заради девалвацията на форинта едва 15-20 процента повече.
  Орбан национализира частни пенсионни фондове за над 10 милиарда евро и въпреки това външния дълг на Унгария не намаля. Популисткото намаляване на цената на тока ще доведе до спиране на инвестициите на тока и скоро унгарците ще научат какво е това спиране на тока, като в България в началото на 90-те години. Южен поток е национално предателство, защото увеличава не малката зависимост на региона от руския газ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.