"Германецът", който триумфира в Румъния
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Германецът", който триумфира в Румъния

Йоханис ще трябва да работи с едно враждебно правителство поне още две години

"Германецът", който триумфира в Румъния

Очакванията към новия президент Клаус Йоханис са да затвърди крехкия напредък на страната

Марина Станева
7908 прочитания

Йоханис ще трябва да работи с едно враждебно правителство поне още две години

© reuters


Двама Викторовци (Понта и Янукович) паднаха, един (Орбан) остана. С това мото в социалните мрежи румънци отпразнуваха изненадващата победа на етническия германец и кмет на град Сибиу Клаус Йоханис на балотажа на президентските избори в страната. Преди първия тур премиерът Понта демонстрира увереност, заявявайки, че ще "седи с кутия пуканки" и ще гледа как опонентите му дебатират. И наистина тогава той излезе начело. Но в навечерието на балотажа допусна серия от грешки, неговата управляваща Социалдемократическа партия бе замесена в няколко корупционни скандала и резултатите се оказах други, макар социологическите проучвания да му даваха удобна преднина, а той да приложи цялата мощ на държавния апарат, за да си гарантира победата.

Хиляди противници на правителството излязоха по улиците на Букурещ, за да покажат радостта си от избора на Йоханис, и поискаха Понта да подаде оставка като премиер. "Моята ориентация е прозападна. Благодарение на вас това е началото на една друга Румъния", обяви новият президент, наричан от опонентите си "Германецът", за да подчертаят, че "не е истински румънец". Триумфът му е забележителен най-малкото заради факта, че политик от етническо и религиозно малцинство бе избран за държавен глава. А очакванията към него не биха могли да бъдат по-големи - да подсили крехкия напредък на Румъния в борбата с корупцията и за независимо правосъдие и да затвърди вече протичащата промяна.

Трансилванска изненада

Решаваща за победата на десния кандидат Йоханис се оказа рекордната избирателна активност от 62%, включително и тази в чужбина. След първия тур скандал с гласуването зад граница доведе до оставката на външния министър Титус Корлъцян, след като много румънци в други страни се оплакаха, че не са могли да упражнят правото си на глас. Те обвиниха правителството, че не е увеличило броя на секциите и нарочно е възпрепятствало изборния процес на диаспората, която преобладаващо подкрепя Йоханис. Оставка подаде и новият външен министър Теодор Мелешкану само седмица след назначаването му заради дългите опашки пред урните зад граница и на втория тур. В Италия и Франция дори се стигна до сблъсъци с полицията. "Чаках "само" два часа. Но резултатът си струваше и не мисля, че е било загубено време", казва пред "Капитал" Дениса Думитреску, която учи и работи в Лондон.

Проблемите с гласуването без съмнение обединиха противниците на Понта зад граница на балотажа. Но Йон Йоница, старши редактор във в. Adevarul, не смята, че те са били основният фактор. "Вотът в чужбина бе много важен, но не предопредели изхода от изборите. В крайна сметка румънците в страната избраха Йоханис. Разликата между него и Понта е голяма, тъй като става въпрос за един милион гласове преднина (докато гласувалите в чужбина са около 379 000 души – бел. ред.)", казва Йоница пред "Капитал". Отражението върху вота обаче бе индиректно, тъй като скандалът с диаспората придоби символично значение. Той отврати мнозина вътре в страната и ги изкара пред урните и по улиците на протест.

Това доведе до разгром на амбициозния премиер с авторитарни наклонности. "Изненадата бе голяма за всички, включително и за поддръжниците на Йоханис. Румънците показаха, че не искат да дадат абсолютната власт в едни и същи ръце, тъй като са много внимателни още от времето на Чаушеску", обяснява пред "Капитал" Овидиу Нахой, журналист от румънското седмично списание Dilema Veche и от тв Money Channel. Според него Понта сам е виновен за поражението си. "Преди първия тур той показваше "тиха сила", но след това стана много агресивен в телевизионните дебати. С това заприлича на досегашния президент Траян Бъсеску, а избирателите искаха друго. Което е парадокс, защото Понта обвиняваше именно Йоханис, че е кандидатът на Бъсеску", твърди Нахой. И обобщава, че избирателите са наказали премиера за поведението му между двата тура.

Една мръсна кампания

Чиприан Чуку от Румънския център за европейски политики (CRPE) посочва, че Йоханис е спечелил поради няколко причини. "Този път голяма част от хората се мобилизираха да участват в изборите. Става въпрос за т.нар. десница – активното и образовано население от градовете. Освен това Понта направи грешки. По време на кампанията чрез медийните си канали той се обръщаше към онези, които са лесни за манипулиране заради нуждата си от социални програми и пенсии. И пренебрегна останалите категории избиратели. Същевременно водеше мръсна кампания, атакувайки на лично ниво опонентите си, като например това, че Йоханис няма деца. Но румънците не обичат такива ходове. Урокът е, че, ако се опиташ да спечелиш избори с нечестни средства, няма да стане", твърди Чуку пред "Капитал". Нахой посочва друг "мръсен" номер: "Пропагандата на Понта бе насочена към националистите със слогана "Ние сме горди, че сме румънци". И Йоханис бе нападан заради това, че не е православен християнин, а протестант. Но хората разбраха за какво става въпрос и се разгневиха."

Победата на Йоханис вероятно ще поднови политическото напрежение в страната, тъй като той ще трябва да работи с едно враждебно правителство поне още две години. Понта категорично отхвърли призивите да подаде оставка. Но новият президент вече намекна, че неговата дясноцентристка опозиционна Национално-либерална партия може да опита да сформира нови съюзи, за да свали управляващите следващата година.

От 2000 г. Йоханис е кмет на Сибиу и надеждите са да пренесе местния успех на национално равнище. Предизвикателствата пред него са големи. "Той трябва да направлява връзката с политическите партии, да води дискусии с тях и да ги убеди да го последват в борбата с корупцията. Защото за тях не е лесно да гласуват за съдебното преследване на политици. Затова за Йоханис ще бъде важно да има необходимата подкрепа за осъществяване на това, което обеща", смята Йоница. Той е оптимист, защото Йоханис е "смятан за нов тип политик, който не е свързан с корупционни мрежи и е далеч от лошия имидж на румънската политическа класа".

Журналистката Ана Илие от румънския информационен сайт Ziare припомня, че като президент Йоханис няма да държи чак толкова много властови лостове. "Той ще оглави държавата сред море от очаквания и от него ще се искат всякакви неща – от по-високи пенсии до понижаване на цените, които фактически са в правомощията на правителството. Но най-вече той трябва да задържи Румъния по евроатлантическия курс. Може да донесе и така необходимото спокойствие и умерен тон в политическия дискурс. Той трябва да бъде обединител", казва Илие пред "Капитал".

Крачка напред

Една от големите теми в кампанията бе икономиката, като Понта изтъкваше, че растежът през третото тримесечие е бил нелошите 1.9% (в сравнение с предходното), а за 2015 г. Европейската комисия очаква той да достигне 2.4%. Но корупцията и укриването на доходи все още са масови, а резултатите в реформите и свиването на раздутия държавен сектор са смесени. Миналата седмица Международният валутен фонд (с който Румъния има предпазно споразумение, изтичащо в края на 2014 г.) призова страната да не застрашава постигнатото през последните години и да държи разходите под контрол. Дали програмата с фонда да бъде продължена и как дефицитът да не се раздува са въпроси, които излизат на дневен ред след изборите. 

Йоханис обещава икономически, здравни и образователни реформи, както и създаване на благоприятен климат за инвестиции. Той заяви също, че ще работи за независимостта на съдебната система и ефективност в борбата с корупцията. Румъния вече има резултати в тази сфера. В последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка се посочва, че страната е предприела "някои значителни стъпки, показващи реален ангажимент за реформа". И макар основните притеснения да остават, Брюксел подчертава, че са въведени "необходими и дългоочаквани законодателни промени". Докато докладът за България бе определен от британския посланик в София Джонатан Алън като "депресиращо четиво". И докато в последните близо две години управленската парализа в София блокира всичко, Букурещ правеше стъпки в правилната посока. Това стана причина да се заговори, че когато новата комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер направи оценка на мониторинговия механизъм, може да се стигне до решение за разделяне на България от Румъния.

Очакванията са, че и следващият доклад за Румъния през януари догодина ще бъде положителен. "Напредък на страната е забележителен. Не мога да преброя колко бивши министри и депутати са в затвора, включително един бивш премиер. Това не може да бъде съпоставено с нищо друго в региона и в ЕС. Числата могат да бъдат сравнени само с италианската борба с мафията през 90-те години на миналия век. Но там говорим за организирана престъпност, докато в Румъния говорим за корупция. Това е нещо, което страната може да изнася, защото е много плодотворен опит", смята Чуку.

Според Йоница извършеното от Букурещ "може да бъде добър пример за България да проведе реформи." Но сред хора от позитивни оценки има и по-реалистични гласове. "Правосъдието наистина извървя дълъг път и парламентът най-накрая се съгласи да допусне разследване на депутатите. Но все пак има много време, преди да можем да кажем, че съдебната система е освободена от политическо вмешателство", твърди Илие.

През седмицата Йоханис отбеляза още една победа, след като парламентът се съобрази с неговото искане и отхвърли противоречив проектозакон за амнистия, за който се предполагаше, че ще предпази корумпирани политици. Той бе предложен миналата година от член на партията на Понта, като обявената тогава цел бе да се облекчи натискът върху претъпканите затвори. Но резултатът бе силен обществен гняв. Сега Понта заяви, че гласоподавателите са изпратили "ясно антикорупционно послание" и призова съпартийците си да отхвърлят законопроекта. Това решение ще изпрати позитивен сигнал към Брюксел. И той ще е поредният, идващ напоследък от Румъния.

Двама Викторовци (Понта и Янукович) паднаха, един (Орбан) остана. С това мото в социалните мрежи румънци отпразнуваха изненадващата победа на етническия германец и кмет на град Сибиу Клаус Йоханис на балотажа на президентските избори в страната. Преди първия тур премиерът Понта демонстрира увереност, заявявайки, че ще "седи с кутия пуканки" и ще гледа как опонентите му дебатират. И наистина тогава той излезе начело. Но в навечерието на балотажа допусна серия от грешки, неговата управляваща Социалдемократическа партия бе замесена в няколко корупционни скандала и резултатите се оказах други, макар социологическите проучвания да му даваха удобна преднина, а той да приложи цялата мощ на държавния апарат, за да си гарантира победата.

Хиляди противници на правителството излязоха по улиците на Букурещ, за да покажат радостта си от избора на Йоханис, и поискаха Понта да подаде оставка като премиер. "Моята ориентация е прозападна. Благодарение на вас това е началото на една друга Румъния", обяви новият президент, наричан от опонентите си "Германецът", за да подчертаят, че "не е истински румънец". Триумфът му е забележителен най-малкото заради факта, че политик от етническо и религиозно малцинство бе избран за държавен глава. А очакванията към него не биха могли да бъдат по-големи - да подсили крехкия напредък на Румъния в борбата с корупцията и за независимо правосъдие и да затвърди вече протичащата промяна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Наистина отличен пример за България, поздравления за румънците, че направиха по-добрия избор.

 • 2
  dobrich avatar :-|
  dobrich

  Според Йоница извършеното от Букурещ "може да бъде добър пример за България да проведе реформи."

 • 3
  hdj27318443 avatar :-|
  Стабилни в мизерията, епизод пореден

  След Полша, сега ще гледаме тъжно и Румъния как се отдалечава нагоре на графиките за БВП на глава от населението :)

 • 4
  bat_dimo avatar :-|
  Бат Димо

  До коментар [#1] от "Jessika":

  Какво искаш да кажеш, че е време да имаме турчин или циганин за президент?!

 • 5
  daaam avatar :-|
  daam

  Уви, нямаме си Йоханис

 • 7
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  Румънците работят щото вземат за пример Централна и Западна Европа. Ние се фокусираме върху гръцкия тип икономика и ефектите от това са налице. Много ганьовци искрено се кефят на техния лайфстайл и тарикатлък и се опитват да им подражават. Само че не се сещат, че онея са закърмени да бъдат хитри и да оправдават мързела си. А нащте изглеждат прости наивници.

 • 9
  nxo44693674 avatar :-P
  nxo44693674

  Огромна е разликата с България. В България триумфира посредственяк като плевнелиев и мутроподоб като буда. Понта е по-скоро по към буда, отколкото към сатаниша. Всеизвестно е, че вашата медия е в отбора на буда, но след като американците извадят бумагите, ще ви дойде нанагорно. относно новия президент на Румъния - да му е честито и борбен дух срещу мутроподобния понта!

 • 10
  bat_dimo avatar :-|
  Бат Димо

  Ето го тефтерчето на Златанов - в пълен блясък:
  http://glasove.com/skandalut/44482-eto-go-teftercheto-na-zlatanov---v-pylen-blqsyk


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.