Феноменът "Аврианизъм", или медийна олигархия по гръцки

Как гръцката свобода на словото затъна по-дълбоко и от икономиката

В земята на демокрацията, свободата на словото запада.
В земята на демокрацията, свободата на словото запада.    ©  Yorgos Karahalis
В земята на демокрацията, свободата на словото запада.
В земята на демокрацията, свободата на словото запада.    ©  Yorgos Karahalis

През 2014 г. Гърция зае 99-о място в ежегодната класация на "Репортери без граници" "Индекс на свободата на словото". Година по-рано тя бе на 84-о. Сега бе изпреварена от държави като Замбия, Малави и Киргизстан. Индексът мери усещането за свобода сред журналистите в отделните страни. В същата класация България е на позиция № 100.

От 2009 г. Гърция бележи най-рязък срив от всички страни, включени в ежегодната класация на "Фрийдъм хаус" (класацията измерва свободата на пресата). През 2013 г. вестниците в Гърция бяха определени като "частично свободни". Тази година страната зае 92-о място - последно за страна от ЕС и дори след държави като Мозамбик, Буркина Фасо и Ботсвана.

Привидно този срив е скорошно явление. Чужди медии го отдадоха на икономическия срив в страната от 2009 г. насетне, но настоящата статия ще илюстрира тезата, че сривът на медиите е резултат от десетилетия подкопаване и подмяна на свободата на словото. Свободното слово е основната разменна монета в демокрацията. Тук ще скицираме фаталната десетилетна връзка между пагубното за гърците управление на олигарси,  политици и безкритични медии.

Възходът на "новата журналистика"

В Гърция често се казва, че в преговорите си с политиците гръцките олигарси обикновено заплашват "да си направят вестник", ако не получат държавна поръчка или дадена услуга. Олицетворение на връзката между олигарси и политици е вестник "Авриани". Той набира скорост в края на 70-те и стига върха си в началото на 80-те години, когато Андреас Папандреу и неговото социалистическо движение ПАСОК печелят изборите. "Авриани" подкрепя Папандреу и бързо става най-тиражния вестник в страната. По страниците му шества жълта журналистика и партизанщина. За гърците това е ново явление и го кръщават го "аврианизъм".

Аврианизмът не се свени да хвърля кал по противниците на Папандреу - в и извън ПАСОК, включително и по обичани в страната представители на културата, чиито виждания се различават от тези на Папандреу. Вестникът се превръща в партиен орган на ПАСОК и конкретно на Папандреу. Основателят му Йоргос Курис е възнаграден като става един от най-влиятелните медийни босове в страната. Брат му Михалис Курис е избран за депутат от ПАСОК в края на 80-те. Вестникът спря да излиза през 2012 г, аврианизмът обаче бе намерил плодородна почва.

В разгара на славата си в средата на 80-те "Авриани" продава ежедневно трудно достижимите четвърт милион копия в 10-милионна Гърция. Затова след местните избори през 1986 г. опозиционната "Нова демокрация" залага на друг вид медия в борбата си за власт. В страната отварят първите частни радиостанции - "Радио Халкида", "Атина 9,84", солунската "ФМ 100" и "Канали 1" от Пирея. Всички тези градове току що са избрали кметове консерватори. Частните радиостанции възникват и живеят изцяло като партизански медии. Те трябва да тушират превъзходството на ПАСОК както в националната власт, така и в монополиста на телевизионния ефир - държавната телевизия ЕРТ. Това води до две последствия. Първото е, че държавата така и не създава твърда законова рамка за радиочестотите. Станциите получават временни разрешителни, а лицензите са обект на спорове и политически боричкания, които ще ескалират през 2001 г.

Второто последствие е, че ПАСОК отвръща на удара. През 1987 г. близките до Папандреу олигарси си правят телевизии. Просто една сутрин в Атина изникват напълно обзаведените студия на МЕГА и други канали. Гърция никога не налага регулации върху тях, нито ги кара да се конкурират на пазарен принцип за честотите си. До ден днешен те работят с временни разрешителни. Парламентът одобрява лицензите през няколко години. Днес конгломерат от шест телевизии има 90% пазарен дял в страната.

Срив надолу

Липсата на законова база пречи на медийната хигиена. През 2001 г. атинският пейзаж буквално бе задръстен от десетките радиопредаватели на хълма Ликавитос. За една нощ властта реши да затвори 66 станции. На 27 март полиция щурмува хълма и овладя предавателите, патетично бранени от журналисти. Останаха 20 станции, разбира се, са почти изключително собственост на олигарси. В резултат намаляха форматите, унифицираха се гледните точки, а критични и неудобни за властта журналисти напуснаха работа. Междувременно през 2007 г. Гърция узакони де факто съществуващото положение, в което един собственик може да притежава повече от една медии. До ден днешен обаче няма законова рамка за медии с идеална цел или с нищожни финансови възможности, каквато съществува в редица държави в Европа и Северна Америка.

Колкото повече олигарсите овладяват медиите, толкова повече бунтовните по природа гърци търсят алтернативни източници на информация. Въпреки че и днес Гърция е на предпоследно място в ЕС по проникване на интернет, като 36% от гърците нямат достъп до мрежата, още в средата на миналото десетилетие се нарояват редица информационни сайтове и блогове. Тенденцията все повече гърци да бягат от традиционните медии се балансира от  растящите усилия на олигарсите да търсят начини да спрат "неправилните" информации.

На 19 юли 2010 г. няколко маскирани убийци застрелват пред дома му журналиста Сократис Гиоляс. В единия си живот той е шеф на новините на атинското радио "Тема 98,9", а в другия е създател на сайта "Троктито" (Къртица). Там той изобличава политическия елит. Преди всичко да приключи с 16 куршума, блогът му е четвъртата по посещения интернет страница в Гърция. Кошмарното в неговия случай е, че убийците го достигнаха, въпреки че публично нямаше как да се знае, че той е "къртицата". Това е така, защото блоговете нямат задължение да се регистрират с физическо или юридическо лице. Заради "Троктико" и други блогъри, правителството на "Нова демокрация" предлага през 2008 г. законопроект, който можеше да обезглави алтернативните медии. Тогавашният вътрешен министър Михалис Хрисохоидис настоява блоговете да се регистрират и лицензират. За разлика от блоговете, телевизиите и радиостанциите тогава, както и днес, не подлежат на постоянно лицензиране. Искането на Хрисохоидис е повторено през 2010 г. и от ПАСОК. Отскоро идеята му е въведена в Русия на Владимир Путин и предложена в Унгария на Виктор Орбан.

Няма пари, няма независими медии

Цензурата в гръцките медии нараства успоредно с икономическото затъване на страната. През октомври 2012 г. Гърция е пред излизане от еврозоната и на ръба на неконтролиран фалит. Страната има рекордна безработица и бездънна финансова дупка. По това време разследващият журналист Костас Бахцеванис публикува т.нар. "Списък Лагард". Това са имената на 2000 гърци със сметки в Швейцария. Предадени са още през 2010 г. от тогавашната френска финансова министърка на Кристин Лагард на гръцкия й колега.

Той трябва да провери дали съответните хора не укриват данъци в Гърция. Сред имената са роднини на тогавашния премиер Йоргос Папандреу, на финансовия министър и други. Списъците са укрити и две години по тях не е направена проверка въпреки почти неспасяемото положение на страната. Когато Бахцеванис ги публикува през 2012 г., той е арестуван по обвинения в нарушаване правото на тайна на вложителите. Бахцеванис е сред най-известните в Гърция разследващи журналисти. Арестът и последвалият процес са удар срещу евентуалните му съмишленици.

Ударът на олигарсите никога не идва сам. Същия месец е арестуван журналистът Спирос Карадзаферис. Той точно се кани да разкрие в телевизионно предаване изтекла в "Уикилийкс" информация. Според нея икономическите данни на Гърция са подправени, за да може страната да попадне под надзора на МВФ. Следват арестите през 2013 г. на журналистите Йоргос Папахристу и Деспина Кондараки, защото политици са внесли срещу двамата искове за обида.

В света на гръцките медии е прието силните да съдят, убиват, или заплашват с физическа саморазправа журналисти. Затова никой не се учуди, когато през февруари 2014 г. политикът Теодорос Кацаневас внесе иск за 200 000 евро и една година затвор срещу администратор от гръцката страница на "Уикипедия". Кацаневас е основател на партия "Драхма" и зет на Андреас Папандреу, сочи справка в "Уикипедия". В статията за Кацаневас пише също, че в устното си завещание основателят на ПАСОК Андреас Папандреу нарекъл Кацаневас "срам" за рода и партията. Това, което учуди публиката, бе как Кацаневас е стигнал до името на администратора. То би трябвало да е тайна, точно както и в случая с "къртицата" Гиоляс.

Затворили устата на местните "неудобни", гръцките политици и олигарси имаха да добавят последен щрих в медийния натюрморт. В края на 2012 г. поискаха от националната телевизия ЕРТ да прекрати излъчването на "Евронюз". ЕРТ е сред учредителите на паневропейския новинарски канал. Той пък през декември 2012 г. започна да излъчва и на гръцки език. Официално Атина твърди, че договорът между ЕРТ и "Евронюз" е "незаконен". Без да се притеснява от факта, че в страната няма нито една "законна" медия, властта не разтълкува какво означава за нея в този случай "незаконен". Неофициално обаче политическата вихрушка се страхува, че ще се появи телевизия, която не се прави в Атина под местна диктовка.

Битката между ЕРТ и управляващите е кратка, макар и епична. На 11 юни 2013 г. правителственият говорител Симос Кедикоглу обявява, че националната телевизия спира излъчване. Веднага. Причината - телевизията има нисък рейтинг, високи разходи и не представлява интерес за рекламодателите. Кедикоглу пропуска, че мисията на националната телевизия не е да привлича аудитория и рекламодатели, а да разглежда обществено значимите процеси, да дава трибуна на политически непредставените групи и да бъде коректив на изпълнителната власт.

Служители от ЕРТ излъчват месеци наред от честоти на други телевизии, предоставени им безвъзмездно за ползване, окупират сградите на ЕРТ в Атина и Солун, пазят с голи гърди ретранслаторите. Работят даром за аудиторията си и отстояват правото на хората да говорят. Тази битка, в крайна сметка, е безуспешна.

*анализът е взет от сайта на АЕЖ-България с позволението на асоциацията и е част от поредица за състоянието на медийната среда в страните около България.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  От една страна няма изненада, все пак Гърция не е Дания, а се намира на Балканите.
  Това което прочетохме показва, че няма голяма разлика с нашето дередже и това се вижда и от съседството в класацията за медийното състояние.
  Само че, аз не схванах след всички тези точни и поименни и партийни връзки, дали се прави нещо в самата Гърция и ЕП и ЕК защо нямат и няма ли да имат някакви претенции, каквито между впрочем трябва да има и към нас. Освен това има ли някакво универсално лекарство, като например минималното задължение, безименни офшорки да не могат да бъдат собственици на медии. Т.е поне да знаем на кого да "благодарим" за качестваната информация.
  И след като материала е от сайта на АЕЖ, няма ли в него поне посока, ако не са достигнали до поставяне на някакви диагнози и съответни лечения. То и Икономедия би могла да добави нещо от свое име, но аз например приемам липсата на коментар като известна и логична свенливост по тази тема, дано не ги надценявам:).

 • 2
  hegemony avatar :-|
  hegemony

  Страхотна статия.

 • 3
  alien_s avatar :-(
  Jessika

  Направо ме заболя главата. Нямах идея, че положението с медиите в Гърция е толкова катастрофално.

 • 4
  the_core avatar :-|
  The Core

  Прехвалената от някои Гърция...
  И все пак - поне има журналисти, борещи се за свобода на словото!
  А у нас няма...

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Сякаш в България не е същото,та се чудим на Гърция.На Балканите е така.

 • 6
  sova99 avatar :-?
  Сова

  Какво стана с рекламата на Лафка във вашата медия?
  Страхува ли ви някой, ама честно!

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  "Възходът на "новата журналистика"

  В Гърция често се казва, че в преговорите си с политиците гръцките олигарси обикновено заплашват "да си направят вестник", ако не получат държавна поръчка или дадена услуга. Олицетворение на връзката между олигарси и политици е вестник "Авриани"..."


  Да ви звучи познато, до болка познато - ОЛИГАРСИ ЗАПЛАШВАТ "ДА СИ НАПРАВЯТ ВЕСТНИК", АКО НЕ ПОЛУЧАТ НЕЩО (ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА, ИЛИ НЯКАКВА УСЛУГА - ПРЕМИЕР, ПРАВИТЕЛСТВО, ПОСТ, ДАНС, МВР, ЕВРОФОНДОВЕ,..."РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОРЦИИ"
  Само дето нашите кукловоди НЕ ЗАПОЧНАХА И ИЗЧАКАХА СЪС ЗАПЛАХИТЕ СИ, А НАПРАВО СИ СЪЗДАДОХА МЕДИИТЕ И МЕДИЙНИТЕ ИМПЕРИИ - "часовите парцали", "Труд"-а на ДС доносника Бор,...медиите на майката на дебелия катарзис - слуга на Доган, тоест ДС доносник "Сава", "разпределячът на порциите на държавата" и конструкторът на кръговете и обръчите им...

  Още малко прилики:


  "На 19 юли 2010 г. няколко маскирани убийци застрелват пред дома му журналиста Сократис Гиоляс. В единия си живот той е шеф на новините на атинското радио "Тема 98,9", а в другия е създател на сайта "Троктито" (Къртица). Там той изобличава политическия елит. Преди всичко да приключи с 16 куршума, блогът му е четвъртата по посещения интернет страница в Гърция..."

  И нашата мила родна картинка:

  "Боби Цанков беше убит при стрелба в центъра на София

  От Дневник

  Последна промяна в 16:11 на 22 яну 2010, 65436 прочитания, 389 коментара

  Бившият радиоводещ Боби Цанков беше убит при престрелка около 12.30 ч. на централния столичен булевард "Александър Стамболийски" в близост до заведение за бързо хранене.

  По данни на МВР двама души са открили стрелба по група от трима мъже в близост до ъгъла с улица "Самуил". По-късно от прокуратурата уточниха, че на мястото са открити 15 гилзи. Цанков е починал на място, а бодигардовете му - са били ранени. Бившият радиоводещ е застрелян във фоайето на безистен, в който се намират адвокатски кантори...
  Предисторията: Полицията задържа на 14 ноември мъж, сочен за наркобос, известен с прякора Сако. Дарик научи, че причините за ареста са отправени заплахи от страна на Сако към бившия радиоводещ Боби Цанков.

  Инцидентът се разиграл късно вечерта на 13 ноември в столицата. Сако подгонил с колата си Цанков, като му е отправил и заплахи. Потърпевшият се обадил в полицията, след което Сако е задържан за 24 часа.

  Ето какво разказа тогава за случилото се Боби Цанков: „Преследва ме с автомобили в центъра на София - от светофара на Южния парк до светофара на Сити центъра. На няколко пъти бях притискан от неговия автомобил. Измъкнах се, разбира се, тъй като имам добри шофьорски умения. На няколко пъти отваряха врати, скачаше той, скачаше бодигардът му. Аз потеглих към Четвърто районно, оттам отидох в ГДБОП. Прие ме лично директорът. По-късно се появи и главният секретар Калин Георгиев. След като обясних какво се е случило, Сако беше задържан в къщата си, не знам къде живее, от ударна група на ГДБОП беше доведен. Той самият твърдял, че ме преследвал, забележете - не гонил, а преследвал, за да ме предупредял да не пиша за Мето Илиенски, че е жив".

  На 17 ноември Софийският районен съд пусна под гаранция от 1000 лева сочения за наркобос Стефан Бонев - Сако.

  Информация в медиите определя Сако като един от наркобосовете в столицата..."


  Или тук:


  "Убиха "писателя - мутра" Георги Стоев

  Той е бил главният информатор на покойния Христо Калчев и беше сочен за негов наследник. Автор е на поредицата "БГ Кръстникът": "Истинската история на Маджо", "Маргина, Бойко и другите" и "Любен Гоцев - истинският Кръстник".

  Новини 7 април 2008, 19:48 1204860

  "Компартията създаде групировките, за да насаждат страх сред хората, които преди това по същия начин се страхуваха от властта. Групировките бяха в тесни връзки с полицията и това ги направи недосегаеми за закона", каза тогава Стоев. Според него тази практика продължава и днес.
  Той беше убеден, че почти всички престъпни босове вече са легализирали дейността си и вече са
  бизнесмени, които поддържат тесни връзки и с високопоставени политици, и със службите за сигурност.
  Нападението срещу Стоев втори подобен инцидент в столицата за по-малко от 24 часа. Снощи в квартал "Люлин" бе убит 42-годишния изпълнителент директор на "Атоменергоремонт" ЕАД, бизнесменът Борислав Георгиев...

  И още:


  "Георги Стоев пред Румен Леонидов: Ако ме убият заради тия книги ще е много тъпо - 2

  18 Февруари 2009

  Румен Леонидов

  Продължава от вчера. Виж тук – От магнетофона – изповедта на Георги Стоев пред Румен Леонидов


  Георги Стоев. Снимка: Булфото

  - Жоро, вие, момчетата от групировките, свършихте мръсната работа на чичковците, на „бащите“ на прехода. След края на спортната ви кариера..."

  Така че - нищо ново под слънцето - особено на Балканите...

  Между другото точно Гърция бе една от основните традиционни дестинации на Държавна сигурност за транзакции, трансфери и пране на пари от престъпни дейности, контрабанда и кражби на български активи и средства...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  От статията много ясно личи - колкото и да е трудно и невероятно мнозина българи да го разберат и приемат (имайки предвид собственото ни дередже) ЧЕ ГЪРЦИЯ Е ЕДНА НАИСТИНА ПРОВАЛЕНА ДЪРЖАВА, И ЧЕ ТОВА ДАЛЕЧ НЕ Е СЛУЧАЙНО!
  А това, че някои българи им завиждат или ги имат за пример не потвърждава противното и не говори толкова добре за Гърция и ситуацията в нея, КОЛКОТО ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ!

  И аз не визирам и нямам предвид преди всичко стандарта на живот, доходите, финансите и икономиката...Те просто са следствието, макар че някои не го разбират или упорито не искат да го разберат.

 • 9
  marto76 avatar :-|
  marto76

  За какво им е на гърците медийна свобода като са фалирали?

 • 10
  philipk avatar :-|
  Phik

  Стига сте се оплаквали от България - медиите на Пеевски са точно като гръцките, но те не са най-популярните в страната. Двете най-големи телевизии БТВ и НоваТв се държат на ниво и критикуваха както Орешарски, така и Борисов. Разбира се - може какво да се очаква, но който иска да намери по-обективна информация и не разчита само на Телеграф и ПИК, има откъде да намери тази информация в БГ - включително от Дневник и Капитал


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход