Гледайте на живо:
Бъдещата власт: Христо Иванов пред "Капитал" и "Дневник"

Малко или нищо

Планът на Обама предлага временно облекчение за милионите нелегални имигранти в САЩ. Гневът на републиканците може да попречи за истинско решение

Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса
Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса
Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса    ©  reuters
Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса    ©  reuters

Когато в деня след обявяването на плана си за справяне с нелегалната имиграция американският президент Барак Обама се отправи към Лас Вегас, посещението му преливаше от символика. От една страна, хората с нередовен статут съставляват почти 8% от населението на Невада, което е повече в сравнение с всеки друг щат. А от друга - едва ли има по-подходящо място от столицата на хазарта, където да отиде един президент, току-що заложил на карта остатъка от мандата си.

Никой не отрича, че счупената и несправедлива американска имиграционна система има спешна нужда от ремонт. И в този смисъл президентът е прав да действа, още повече след като Конгресът, блокиран от политически войни, не може да го направи. Парализата във Вашингтон остави на Обама две възможности - да позволи раната да продължи да загнива или да опита да приложи лечение в рамките на възможностите си. Той избра второто, като реши да заобиколи Конгреса с изпълнителен указ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • - 5
  • + 2

  Обама, моля те, не връщай Българите обратно.

  Нередност?
 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • - 8
  • + 9

  Републиканците са едни най-обикновени комунисти - и в мисленето , и в действията си, и особено в демагогията си..

  За тях не е важно дали Америка се развива добре или зле - важното е деократите да не са на власт, да се харчат масово пари за войни и оръжия, и да не се накърняват правата на НАЙ-БОГАТИТЕ... като се вгледате в лицата на републиканците, ще видите и краси преманов; и руменчо овчаров; и #КОЙ, ....
  Подчертавам - най-богатите, защото средно богаттите, логично мислещи американци (1-2-3 милиона капитал) са демократично, про-демократски настроени.

  Нередност?
 • 3
  petianp avatar :-|
  petianp
  • - 4
  • + 7

  Нелепи са твърденията в тази статия относно бъдещата заетост и нови работни места. Напротив - нелегалните имигранти са необразовани, не знаят английски език и работят в най-добрия случай минимална надница 6-7 долара! Като им се даде статут и почнат да искат повече пари моментално остават без работа и се нареждат за помощи!

  Нередност?
 • 4
  travellina avatar :-|
  Travellina
  • - 1
  • + 4

  На минимална надница работят най вече и в огромни бройки тийнейджъри, студенти и американци, които не могат да си намерят друга работа поради липса на време заради обучение, криминално минало, семейни задължения, специални нужди и др. Повечето нелегални работят в индустрии където американците не искат да се хващат на работа - строителство, кланници, ферми - в мнозинството от случаи и като нелегални им плащат над минималната надница защото не може да се намери работна ръка за тежките условия на труд в опредлени отрасли. Няма да останат без работа като получат статут, най много да се квалифицират за по-добра работа или да си отворят собствени фирми, а работодателите им ще са принудени да плащат повече, което е добре откъм данъци, потребление, работни условия и пр, ползи много, дори и престъпността намалява като се намали броя на нелегалните. Ако само в надницата беше проблема, има достатъчно американци, които могат да бъдат наети без да има нужда да се прибягва до наемане на нелегални, което е наказуемо с големи глоби и потенциално затвор. А английски се учи, примерно тези с легален статут на бежанци се записват на безплатни курсове по английски в колежите и до 1-2 години си говорят доста добре, а децата им знаят английски по-добре от родния си език.

  Нередност?
 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • + 4

  Няколко момента от вътре в системата които естествено не могат да бъдат уловени от временния читател отвън:
  1. Това е най- мащабната реформа засягаща 4.5 милиона нелегални имигранти, главно от Мексико, хора свързани със системата за защита на испаноговорящите латинска имиграция и политика. За сведение легалните испаноговорящи в САЩ в момента са 13.2% от населението, докато афроамериканците са 13%. Досегашните амнистии на Рейган и Буш старши са засегнали общо 880,000. Основната група тук са "мечтателите"- хора докарани като деца от родителите си нелегални, много от които са получили образованието си в САЩ и не познават т.н. " родина".
  2. Пролучаването на временен статус от типа работна виза не дава право на социални помощи. Нещо повече, процесът изисква да се докаже че кандидатът и семейството му няма да са в тежест на американския данъкоплатец. В интерес на истината федералният бюджет ще получи доста сериозни суми от плащанията за работната виза от водещия кандидат и членовете на семейството му.
  3. Решението на Обама е основно политическо предвид изборите за ПреИдент през 2016 и т.н. "Президентско наследство" т.е. с какво ще
  бъде запомнен. В случая той остави на сухо една от най-мощните бизнес групировки поддържаща промяната на имиграционния процес - хората от информационните технологии и производствата. Те очакваха увеличаване броя на работните визи за специалисти над сегашния таван и не го получиха.
  Общо казано работа предстои. Не зная на какво основание авторът тук твърди че американската имиграционна система е "счупена" и " несправедлива" - липсват критериите и фактите по които се прави това заключение. Има много да се работи, но не са много държавите в света приемащи един милион законни имигранти, плюс милиони незаконни оставени д работят в страната.

  Нередност?
Нов коментар