Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Благотворителност на помощ

Въпреки че правителството в Атина наскоро обяви края на рецесията, ежедневието за много гърци продължава да е борба за оцеляване

Работата отдавна се е превърнало в рутина, но въпреки това найлоновите чували с дрехи втора употреба са дошли до гуша на шестимата доброволци. "След като си поработил тук няколко дни, в един момент ти се отщява да ходиш по магазините да си купуваш нови парцали", обяснява 54-годишната Анита Галану. Всеки четвъртък тя прекарва по около четири часа в тъмен гараж в атинското предградие Неа Йония, който служи за склад на благотворителната организация "Десмос". Анита помага безвъзмездно при сортирането на дарения. Първо проверява дали всеки предмет – обикновено втора ръка, все още е годен за употреба. После описва всичко в подробни списъци и накрая подрежда даренията по полиците в склада, така че всичко да е готово за петък, деня, в който всяка седмица даренията се носят на нуждаещите се.

Въпреки че в средата на ноември гръцкият премиер Андонис Самарас официално обяви края на рецесията, една трета от хората продължават да живеят под нивото на бедността или са заплашени от бедност. Доходите на средно гръцко домакинство са спаднали с около една трета от началото на кризата. Всеки четвърти в страната е без работа. Макар очакванията да са през следващата година икономиката да порасне с 2.9%, оживлението още не се усеща и от перспективата на хората нещата продължават да се влошават.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове