Политически хазарт в Атина

Изненадващото решение на премиера Андонис Самарас за предсрочни президенски избори залага на карта бъдещето на Гърция и еврозоната

Дали ходът на Самарас е проява на политически гений или признак на отчаяние?
Дали ходът на Самарас е проява на политически гений или признак на отчаяние?    ©  reuters
Дали ходът на Самарас е проява на политически гений или признак на отчаяние?
Дали ходът на Самарас е проява на политически гений или признак на отчаяние?    ©  reuters

Построена в неокласически стил от саксонско-гръцкия архитект Ернст Цилер в края на XIX в. като дворец за гръцките монарси, след създаването на Третата република  елегантната вила се превръща в резиденция на държавния глава. Разположена сред частен парк на тихата централна атинска улица "Херодот от Атика", допреди няколко дни тя привличаше интереса основно на туристи, които идват да гледат смяната на караула от гвардейци. На 8 декември обаче чисто церемониалната президентска институция се превърна в център на вниманието на политици и финансисти от цял свят, след като неочакваният срив на атинската борса изпрати шокови вълни към глобалните пазари и отново събуди страховете за съдбата на еврозоната.

"Гражданите не искат избори и пазарите не искат избори", заяви два дни по-късно гръцкият премиер Андонис Самарас от дясната консервативна партия "Нова демокрация" пред участниците в търговска конференция в Атина. Но точно той беше човекът, който изненадващо обяви предсрочен президентски вот. И опасенията за нова политическа нестабилност в Гърция отключиха инвеститорска паника.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се