Как Унгария национализира и последните частни пенсионни фондове

Виктор Орбан вече отиде там, накъдето е тръгнало българското правителство

Представителите на частните пенсионни фондове в България сравниха с национализация обявеното от премиера Бойко Борисов в неделя връщане на държавата като основен осигурител. Челен опит как се прави това предлага Унгария, където правителството на Виктор Орбан върна пенсионната система назад във времето.

Приетият в понеделник бюджет на Унгария за 2015 г. прокара поредна реформа в частното пенсионно осигуряване. Тя обрича на смърт задължителните частни пенсионни фондове, алармира един от тях, цитиран от Reuters. Реформата касае спестяванията на около 60 000 души в 10-милионната държава. Тя обаче изкара 100 000 унгарци на протест още в деня, когато икономическият министър Михай Варга внесе законопроекта в края на ноември. Протестът върна спомена за началото на 2011 г. Тогава новодошлият премиер консерватор Виктор Орбан национализира над 90% от частните пенсионни фондове. Така държавата сложи ръка на над 2.9 трлн. форинта (9.6 млрд. евро) частни спестявания.

Недоволството не спря гласуването на промените, които задължават фондовете да докажат, че над 70% от осигуряващите се в тях плащат редовно месечните си вноски. Който не отговаря на условието, прекратява съществуването си, а парите му минават в държавата. Според министър Варга това ще гарантира, че никой трудещ се унгарец не е изключен от пенсионната система.

Новият закон влиза в сила от 1 януари 2015 г. Дотогава четирите все още действащи унгарски частни пенсионни фонда трябва да докажат, че покриват 70-процентовия праг за последните шест месеца. Данни на националния статистически институт обаче показват, че едва 10% от избралите да се осигуряват в Budapest, Horizont, MKB и Szövetség плащат редовно месечната си вноска от 500 форинта (1.62 евро).

"Законодателите вероятно са наясно, че никой от действащите оператори не изпълнява техния критерий", твърдят от Horizont пред Reuters. Компанията цитира проучване, според което цели 95% от избралите да останат в четирите фонда не искат да се връщат към държавното осигуряване. Но ако новият закон влезе в сила, няма да имат избор и спестяванията им ще бъдат прехвърлени към държавния бюджет. "Промяната на закона за частните пенсии и пенсионните фондове... на практика означава, че действащите в Унгария частни пенсионни фондове ще трябва да затворят", твърдят от Horizont, и отбелязват, че всичко това ще се случи въз основа на закон, който влиза с обратна сила.

"Това е кражба", казва пред EurActiv Тамаш Мерей. Програмистът участва в протеста проектозакона на 24 ноември. 39-годишният Мерей вярва, че правителството се опитва да сложи ръка на спестяванията му от 20 000 евро.

Партидите в последните останали след 2011 г. четири частни пенсионни фонда възлизат на общо 200 млрд. форинта (650 млн. евро). С набързо съшитата си мярка, която означава национализиране и на последните оцелели, държавата преследва три цели, смята експертът Болаж Ромхани, цитиран от Portfolio.hu. Тези 200 млрд. форинта ще се използват за: 1. намаляване на държавния дълг; 2. удържане на дефицита под 3-процентовия праг и 3. предотвратяване на повторно отваряне от Брюксел на процедура срещу Будапеща за свръхдефицит, твърди Ромхани, който е управляващ директор на Fiscal Responsability Institute Budapest (FRIB).

Унгария може да опита удържане на дефицита чрез нови данъци, но в страната, която вече обложи редица отрасли (банки, телекоми, чужди хранителни вериги, медии и дори опита да обложи интернет), това няма да има ефект, смята Ромхани. Макар икономическото министерство да твърди в имейл до Portfolio.hu, че евентуалните приходи от частните фондове не са включени в новия бюджет, Ромхани посочва, че в приходите за 2015 г. има пера, които се равняват точно на въпросните 200 млрд. форинта.

Най-голямото са 169 млрд. форинта (549 млн. евро) от "продажбата и утилизацията на държавни активи". Според Ромхани това перо е толкова загадъчно, че "дори и градската легенда" не може да разгадае какво съдържа то. Според анализатора е очевидно, че правителството в Будапеща се нуждае не от работещи осигурителни фондове, а от парите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Инвестициите не зависят от количеството спестявания. Точно обратното - спестяванията са функция на инвестициите. Неразбирането на този момент (Измама #6 от 7-те измами на икономическата политика) води до така ненужното и вредно разрастване на паразитния и непроизводителен финансов сектор.

  Think about it, folks! Момчета от ИПИ, да хвърлете едно коко в измама №6:

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Точно като българските комунисти след 9.09.Национализират частните пенсионни фондове и после хората се чудят защо имат толкова малки пенсии.

 • adenauer

  Думата НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ звучи като музика от оперите на Белини в ушите на знаещите ,можещите и тези ,които са приели морала ,справедливоста и хуманноста ,като основни критерии в отношенията между хората и държавата ,като цяло.В ушите на другите крадците и мошениците ,чиито произход и корен е изключително комунистически и агентурен ДС музиката е погребална.У нас няма да звучи никаква мзика ,защото Бъллгария си е чисто комунистическа държава с комунисти и агенти ,и доносници начело.Виктор Орбан е от друго тесто замесен и е извън земен.Нашите гъзоглавци не могат да се доближат до него .Той е любимец на народа си и държавата издигнал СПРАВЕДЛИВОСТА ,като основен критерии за успехите в управлението на Унгария.Разровете се в произхода на всички собственици и управители на пенсионните фондове т.н.стълбове за грабеж и присвояване и ще видите ,че всичките им шефове са бивши административни некадърници и клатикурци от членството си в БКП и ДС.Те сега имено реват и се тръшкат ,защото Орбан им взе от ръцете кокала и възстанови справедливоста в системата на социалното осигуряване.А у нас всичко е в ръцете на комунягите и ДС. и народа ни тъне в безправие и мизерия.,запазена мярка за червените хрантутници и полухора.

 • 4
  big_villager avatar :-|
  Big_Villager

  Абе то за Унгария е ясно, че са стъпили на кисела национал социалистическа лимонка ама мен ми е мисълта за българските пенсионни фондове... а и за Дневник.

  Първо тези частни фондове така са се вживяли в частността си, че до сега никой не се е сетил да казва на вложителите си колко точно частни средства му управялват.
  Пичове от пенсионните фондове, парите "ви" са парите "ни"!
  И след като незнам какво имамам в моя фонд и не знам дали не сте го профукали за "вятърни мелници" с г-н Прокопиев или нейде другде из измислената българска фондова борса няма как да сте ми симпатични.

  И за това в Унгария никакви 100 000 не са излезли на протест и за това и в България няма да излязат, защото повечето хора вече броят тия пари в частните фондове откраднати....

 • 5
  big_villager avatar :-|
  Big_Villager

  До коментар [#3] от "adenauer":

  За Орбан си в грешка, там въпросът е ресурсите не да се разпределят, а да се преразпределят на правилните хора и това под знамето на справедливостта.
  За фондовете обаче най вероятно си прав ;)

 • 6
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Браво бе! Засега само един се издаде, че не разбира основни неща в макроикономикса. Това е забележително, като се има предвид, че тази наука през последните 40 години спря развитието си и се превърна в религиозно суеверие, плашещо наивните. Та засега гледам само един тук смята, че земята е плоска. Zehr gut дори Ausgezeichnet… :-)

 • 7
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров

  Сега си обяснявам, защо 2/3 от съшинската територия на Унгария принадлежи на други държави. Обяснявам си и как 1/3 от територията на България е чуждо владение.

 • 8
  dkolov avatar :-|
  dkolov

  "Първо тези частни фондове така са се вживяли в частността си, че до сега никой не се е сетил да казва на вложителите си колко точно частни средства му управялват. "

  Това не е съвсем вярно. Някой фондове предоставят такава справка в реално време стига да си я посикаш. Просто най-вероятно малко хора са се сетили да си я поискат, а не че фондовете не преодставят.

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#8] от "dkolov":

  Чети тогава:
  http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds

 • 10
  inadilov avatar :-P
  inadilov

  Ето кой дава идеи на бат Бойко :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход