Какво се случва с руската икономика - live
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случва с руската икономика - live

Курсът на руската рубла вече е непредсказуем

Какво се случва с руската икономика - live

Всичко най-важно, свързано с рублата, петрола и бързо развиващата се криза в Русия

26157 прочитания

Курсът на руската рубла вече е непредсказуем

© Maxim Zmeyev


Кризата в Русия забави скорост днес, след като рублата успя да възстанови някои от позициите, които загуби вчера. След рекордните спадове спрямо долара и еврото, в сряда валутата на Русия успя да стигне от почти 80 рубли до 66 рубли за долар. Според официална информация, централната банка е похарчила над 2 млрд. долара в понеделник, в опит да спре спада.

Причината за резкия спад на руската валута от вчера остава неясен, но най-вероятно е свързан със страховете на пазарите, след внезапния скок с 6,5% на лихвения процент, който централната банка предприе в понеделник. Той дойде след няколко месеца спад на цената на петрола и след почти година на западни санкции срещу руската икономика.

Цената на петрола спадна до 58.5 долара за барел, което е най-ниската стойност от 2009 г. насам, а основната причина за поредния спад е съобщението на Обединените арабски емирства, че ОПЕК няма да бърза да свива добива в опит да възпре кризата на пазара. Както "Капитал" вече обясни, това се случва поради интересите на саудитците и няма изгледи този пазар скоро да се промени. Това означава огромни фискални проблеми за Русия, чиито доходи пристигат в огромната си част по линия на износа на енергоносители.

В тази статия ще се обновяват по-важните новини от деня, свързани с Русия. Най-долу можете да видите графики как се движат петрола и рублата на пазара.

17:55 Кой ще страда? Основните сектори, засегнати от кризата, ще бъдат строителството, туризмът, самолетните превози, вносните автомобили. Това казва "Дневник", цитирайки руски анализатори, според които това ще са първите губещи от рязкото обезценяване на рублата спрямо долара и еврото.

17:50 Потребители от всички страни, в Русия! Има бум на чужденците, желаещи да пазаруват в Русия, твърди RBK, позовавайки се на данни на търговците. Заради спада на рублата, хората се възползват и явно се стремят да максимизират периода, в който ще вземат техника и други вещи по-евтино. Тъй като рублата падна с 50% спрямо долара от началото на годината досега, а цените се задържат с по-нисък спад (не на последно място заради нежеланието на Кремъл да тормози руснаците), в момента някои неща струват доста по-евтино, отколкото на други места. Според RBK, става дума предимно за арменци, китайци, беларуси и други жители на бившия СССР.

17:41Мълчаливата криза Според Gazeta.ru, за разлика от други кризи в Русия, тази протича изключително при мълчание на властите. Единственият орган, борещ се с нея, изглежда Централната банка. Причината за това, казва анализът, е че властта не общува с хората, тъй като не зависи от тях. "Президентът смята, че това е работа на Централната банка, премиерът идва в Думата веднъж годишно, някои депутати сами се наричат шутове, а експертите не се привличат за ключови решения", казва Gazeta.ru

Утре е голямата годишна пресконференция на Владимир Путин, на която безспорно на президента ще му се наложи да обясни своя възглед за кризата.

15:22Петролът свърши, хляб няма Преди седем години бившият руски премиер Егор Гайдар обяснява зависимостта на руската икономиката от петрола. В изпълнената му с данни книга се проследява как сред колективизацията през 1928 г. и краха на земеделието СССР се превръща в нетен вносител на храни, които може да закупува единствено като изнася петрол. Това поддържа съветската икономиката дълги години, до петролната криза през 70-те. Тогава цените на нефта скачат, Кремъл си повярва, че може да бъде световна сила, нахлува в Афганистан... но малко по-късно те се сриват и в средата на 80-те г. Михаил Горбачов започва перестройката.

15:15 Медведев призова за спокойствие Руският премиер се опита да успокои ситуацията, като увери населението, че Москва разполага с ресурсите да превъзмогне кризата. Медведев отправи това послание по време на днешната предавана на живо по телевизията среща с министри и водещи корпоративни ръководители. Премиерът заяви: "Всички икономически и производствени цели, които сте си поставили, държавата разполага с валутните ресурси да ги осъществи." Думите му изглеждат насочени към предотвратяване на паника по улиците с уверението, че Москва ще овладее ситуацията. Засега посланието изглежда работи - рублата се стабилизира на нива 65.3 за долар, след като по-рано стигна 68. Но това все още е близо до абсолютното дъно.

13:40Сривът на руската рубла засяга и световните пазари, пише в анализ Bloomberg. Най-големият облигационен  фонд в света Pacific Investment Management Co. (Pimco) е изправена пред колосални загуби заради притежаваните от нея руски облигации, обявиха от инвестиционната компания. Посредници затварят позициите на клиентите си в руска валута.

13:15 Русия може да прибегне до продажба на част от златните си резерви, за да стабилизира рублата и да осигури допълнителни приходи в бюджета, според Bloomberg. Това може да се случи, ако изненадващото повишение на основната лихва не подкрепи местната валута - нещо, което очевидна засега не се случва.  В момента страната притежава около 1169.5 метрични тона от благородния метал, по данни на централната банка от миналия месец, цитирани от Bloomberg. Това пък е 10% от валутните й резерви.

Ако се стигне до продажба на злато, това допълнително ще удари цените му, които през последните месеци са под натиск. Днес цената на златото остава стабилна, като вероятно инвеститорите изчакват да видят, какви ще са действията на руската страна. Цената на тройунция леко се повишава по време на обедната търговия с 0.38% до 1198.4 долара.

13:01 Руските банки разглеждат възможността за увеличение на лихвите по кредитите и депозитите след рязкото вдигане на основната лихва от централната банка до 17%. "Планираме да вдигнем лихвата по депозитите до 17%", е заявил пред ТАСС първият зам.-председател на Совкомбанка Сергей Хотимский. Според "Ведомости" Сбербанк е увеличила лихвите по депозитите с 2-3 процентни пункта. По данни на изданието максималната лихва по депозити в рубли нараства с 2 пр. пункта, а във валута - с 2. По този начин депозитите в рубли ще се олихвяват с 10.29% на година, в паунди - с 4.5%, в долари - 3.08%, а в евро - с 2.7%.

12:55 ЕС: Наблюдаваме с притеснение случващото се в Русия Руската криза ще заеме водещо място в дневния ред на европейските лидери, които се събират в четвъртък за последната си среща на върха за 2014 г. Пожелал да остане неназован служител на ЕС коментира пред Reuters: "Следим с безпокойство развитията в Русия... Никой няма интерес от това Русия да изпадне в дълбока депресия."

12:50В очакване на кризата, руснаците изкупуват жилища като топъл хляб, съобщава в. "Комерсант". Изданието прави серия от статии, в които изследва ситуацията в различни сектори на руския бизнес и икономика и как се справят хората в тези трудни времена. На фона на сриващата се рубла и скокът на лихвите, търсенето на имоти се подгрява и от факта, че повечето продавачи все още предлагат имотите на стари цени.

12:42 Сметната палата на Русия предупреждава за трудности с изпълнението на бюджета на страната за периода от 2015 до 2017 г., съобщава РБК. Според предсетаделя на институцията Татяна Голикова "очевидно" бюджетните разходи ще бъдат съкратени с 10%. За нуждата от намаляване на разходите обяви и ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов.

12:40 Премиерът Дмитрий Медведев свиква среща на кабинета днес, на която ще бъдат поканени ръководителите на двата енергийни гиганта "Газпром" и "Роснефт", както и главните изпълнителни директори на големи руски износители, съобщи РИА Новости. Ще присъства и гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина.

12:33 Японската компания Nissan увеличи за втори път през декември цените на автомобилите си в Русия, съобщава РБК. Повишението е от 3 до 5% според модела. Заради поевтиняването на рублата по-рано през декември и други чуждестранни автомобилни компании повишиха цените. При Opel поскъпването е от 4 до 14%, Mercedes ги увеличи с 6–8%, а BMW - с 0.6–4.8%.

12:00Apple обяви, че спира да продава онлайн продуктите си в Русия, тъй като рублата е твърде нестабилна, за да бъдат определени цени.

11:50 Индексът MSCI обяви, че ще изключи Русия от следените икономики, ако страната се опита да въведе капиталови контроли. Свободното движение на капитали е едно от основните условия за присъствието на пазара в категорията "развиващи се пазари", казват от индекса. Слуховете в Русия за въвеждането на контрол върху отлива на капитали се носят в страната от месеци насам, казва "Комерсант".Кризата в Русия забави скорост днес, след като рублата успя да възстанови някои от позициите, които загуби вчера. След рекордните спадове спрямо долара и еврото, в сряда валутата на Русия успя да стигне от почти 80 рубли до 66 рубли за долар. Според официална информация, централната банка е похарчила над 2 млрд. долара в понеделник, в опит да спре спада.

Причината за резкия спад на руската валута от вчера остава неясен, но най-вероятно е свързан със страховете на пазарите, след внезапния скок с 6,5% на лихвения процент, който централната банка предприе в понеделник. Той дойде след няколко месеца спад на цената на петрола и след почти година на западни санкции срещу руската икономика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

60 коментара
 • 1
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович
  • -13
  • +218

  Какви ли пари правят валутните спекуланти днес на Форекс пазарите. Денят е от вида ден-година храни(около 30% нагоре и после 20% надолу при най-скромен ливъридж от 1:10,ако си имал информация и си търгувал правилно днес могат и да се увеличат парите на "информирания" поне петкратно! Някой пак ще заработи за коледен бонус или направо за покупка на нов футболен клуб във Великобритания, а бедните мужици и бабушки се жалват по первий канал , че половинка леща станала 150 рублей! Не никак не е справедливо това устройство на света!

 • 2
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ
  • -18
  • +171

  Мдааа, рубладжиите из наш'те форуми трябва да помислят за повишение на надницата...
  А Путлер ще трябва да продава Крим, но на кого? Може би на Султан Ердоган, с който са първи аркадаши?
  Мужиците ще понесат тежестта от новоруските имперски амбиции на ботоксовия си президент. След него и потоп...

 • 3
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  До коментар [#1] от "Йосиф Давидович":

  Какво ти пречи? Играй и ти ;) Е, хубаво е да имаш повече пари подръка, едно е да играеш с 2 хил., друго с 2 млн, ама печалбата си е печалба.

 • 4
  apoff avatar :-P
  ATR
 • 5
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  До коментар [#3] от "РБ шапчица":

  С най-голямо удоволствие бих се включил в търговията, обаче Капитал закъсняха с едно денонощие с публикуването на горните графики и не бях достатъчно информиран....

 • 6
  bimbo avatar :-?
  Müller

  До коментар [#5] от "Йосиф Давидович":

  Колега по-точно не е отговор, а въпрос. Не съм на “ти“ с икономиката и пазарите. Та въпроса ми е следния - какво ще се случи ако Русия поиска покупката - заплащането на петрола и газта която продават да е в рубли?

  Или знае ли някой тук във форума на в. “Капитал“. Благодаря ви!

 • 7
  kalnik avatar :-|
  Калник

  [quote#6:"proza"]Та въпроса ми е следния - какво ще се случи ако Русия поиска окупката - заплащането на петрола и газта която продават да е в рубли? [/quote]

  В търговията не можеш едностранно да искаш. Трябва и двете страни да искат, иначе няма сделка. Конкретно на въпроса - никой няма да купува петрол от Русия. Освен ако не се окаже, че е на по-изгодна цена, при това включвайки риска, че като купиш рубли може в следващата минута да струват по-малко. Според мен това би било сигурен начин да се набутат още повече. Поне Венецуела ще са им благодарни.

 • 8
  bimbo avatar :-|
  Müller

  До коментар [#7] от "Калник":

  Благодаря ви!

 • 9
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#1] от "Йосиф Давидович":

  Това са най-вече олигарсите около Путин, които имат информация от първа ръка кога какво ще се случи. Спечелиха милиарди, докато народа загуби милиарди.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#1] от "Йосиф Давидович":
  "Какви ли пари правят валутните спекуланти днес на Форекс пазарите."

  Ако сутринта беше вложил 5 000 лева, сега щеше да имаш около 45 000.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.