Мадрид срещу Google-иат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мадрид срещу Google-иат

Всички услуги на компанията (търсачката Google, Google News, YouTube и други) заедно докарват "над 10 млрд. клика месечно за 60 000 новинарски сайта и си делим милиарди долари годишно с партньорите издатели"

Мадрид срещу Google-иат

Защо Испания задължи дигиталния гигант да плаща авторски права за новини и какви ще са последствията от това

5840 прочитания

Всички услуги на компанията (търсачката Google, Google News, YouTube и други) заедно докарват "над 10 млрд. клика месечно за 60 000 новинарски сайта и си делим милиарди долари годишно с партньорите издатели"

© STEPHEN HIRD


Дотук битката изглежда така - Испания опита да тушира Google, като задължи компанията да плаща за новини. Google парира удара и контраатакува. Дуелът между испанския матадор и калифорнийския бик се следи под лупа в Европа, където технологичният гигант е под атака на много фронтове, като се започне от пазарния дял и се стигне до правата на онлайн потребителите. Но въпросът с авторските права е един от най-чувствителните и Испания съвсем не е единствената, която се опитва да пренапише правилата - Белгия, Франция и Германия също правят стъпки в тази посока. Мадрид обаче стигна най-далеч от всички.

Това се случи в края на октомври, когато Испания промени закона си за интелектуална собственост. Новите правила принуждават всички онлайн агрегатори на новини от 1 януари да плащат за цитирането на всеки новинарски текст. Спорният текст на чл. 32, ал. 2 не посочва изрично Google. Но е очевидно, че е насочен срещу компанията, измислил услугата "агрегатор на новини".

GoogleNews следи десетки хиляди онлайн медии по света. Сайтът публикува линк със заглавието и цитат от 2-3 изречения към всеки техен материал. Човек може да избере новините в коя от 65-те държави на сайта (България не присъства там) да прегледа. На практика сайтът е първа страница на персонализиран онлайн вестник, при това безплатен. Според комюнике на Google, към което компанията препрати "Капитал" след уточнителен въпрос, всички услуги на компанията (търсачката Google, Google News, YouTube и други) заедно докарват "над 10 млрд. клика месечно за 60 000 новинарски сайта и си делим милиарди долари годишно с партньорите издатели".

Едно добро начало

Испанската асоциация на издателите на всекидневници AEDE обаче смята, че агрегаторите паразитират на гърба на същинските създатели на съдържание, които лишават от рекламни приходи. AEDE има безусловната подкрепа на Европейската асоциация на издателите на вестници ENPA, която обединява десетки от най-утвърдените имена в пресата в ЕС. Пред "Капитал" изпълнителният директор на ENPA Анджела Милс-Уейд цитира част от хартата на асоциацията, според която "в дигиталната среда уважението към авторските права от всички играчи на пазара, включително машините за търсене и агрегаторите на новини, е задължително условие за гарантиране устойчивостта на пресата в Европа".

AEDE, чийто издания през 2013 г. са продавали общо около 2 млн. вестника дневно в 47-милионна Испания, лобира за промяна на закона. Поправката AEDE е "законовата база за начало на преговори между агрегаторите на новини, от една страна, и издатели, журналисти и фоторепортери от друга", коментира за "Капитал" Ракел Мартин-Маестро Аранц, говорител на испанското Министерство на образованието, културата и науката.

От началото на 2015 г. министерството ще вмени и контролира "неотменимото задължение" на агрегаторите на новини да отчисляват на новинарските сайтове такса за всеки техен текст, независимо дали съответният издател предоставя материалите на собствения си сайт срещу заплащане или за свободно четене. Таксата и разпределението ѝ между издатели и журналисти предстои да бъде обсъдена, но глобата за неплащането ѝ стига 600 000 евро, уточни Мартин-Маестро Аранц.

Испански блогъри, активисти за дигитални права и малки медии, възнегодуваха срещу "поправката AEDE". Организацията Coalicion pro internet стана техен говорител. Тя твърди, че поправката е лобистка инициатива да се запази доминиращата позиция на традиционните медии в изплъзващата им се нова медийна среда. Освен това опитът да се облага който и да е за цитиране на чужди материали нарушава екосистемата на интернет, като посяга на фундаменталното "право на линкване", определящо за световната мрежа, допълват дигиталните активисти от Electronic Frontier Foundation, които също се обявиха против закона.

Google отвръща на удара

Парадоксално наглед, рицарите на свободния интернет и Google застанаха в случая в един лагер. След като Мадрид промени закона си, вече наричан в страната Законът Гугъл, компанията обяви, че спира испанската версия на Google News. Във вторник испанската страница на news.google.com осъмна празна, но с изявление на испански и английски, към което говорителката на генератора, помолена за коментар от "Капитал", препрати.

"Тъй като самата Google News не печели пари от услугата (понеже не показваме реклами на сайта), този нов подход е неприемлив. Затова с истинска тъга на 16 декември (преди новият закон да влезе в сила през януари) ще свалим испанските издания от Google News и ще закрием Google News в Испания", пише Ричард Гинграс, шеф на агрегатора. Компанията уточнява, че продължава да показва резултати от испански онлайн медии в общата си търсачка Google, която не е агрегатор на новини и така не нарушава новия закон. Според Coalicion pro internet, ако Google трябва да плаща за авторски права на испански медии, това ще коства 1.1 млрд. евро годишно на дигиталния Голиат, чиито приходи за 2013 г. стигнаха 57.86 млрд. долара.

Изказването на Гинграс, че Google News не печели пари, е "смайващо", коментира Милс-Уейд, цитирана от Bloomberg.com. Шефката на ENPA припомня реч от 2008 г. на тогавашния вицепрезидент на Google Мариса Майер, според която Google News струва $100 млн. Разбира се, че агрегаторът и онлайн медиите трябва да са партньори, но не бива да се забравя позицията на двамата играчи на пазара, продължава Милс-Уейд.

"Партньорствата се основават на доверие, разбиране и взаимно балансиращи се изходни позиции. Тук обаче, като се има предвид фактическият статут на Google като параден вход за интернет, за който компанията държи всички ключове, на нас ни се предлага единствено възможността или да играем тяхната игра, или изобщо да не участваме. Ако се съгласим, тогава играем по техните правила. Това не създава нито доверие, нито истинско партньорство за честна и открита конкуренция", казва Милс-Уейд.

Гинграс отвръща задочно на аргумента ѝ с думите от цитираното изявление. "В продължение на векове издателите са били ограничени във възможността да разпространяват хартиените си тиражи. Интернет промени всичко това, като създава чудовищни възможности, но и постави истински предизвикателства за издателите, които вече трябва да се борят както за вниманието на читателите, така и за приходите от реклама", посочва Гинграс.

Битката за Европа

Позициите на Милс-Уейд и Гинграс поставят испанската схватка на Google в контекста на европейските усилия да се предефинира авторското право в интернет. Точно в дните, когато Испания приемаше закона, германският политик Гюнтер Йотингер, който на 1 ноември положи клетва като европейски комисар по дигиталната икономика, си даде една година срок да реформира европейските закони за авторското право в интернет.

"Ако Google взима интелектуална собственост от ЕС и я ползва, ЕС може да защити собствеността си и да поиска от Google да плаща за нея", каза заместник-председателят на еврокомисията в интервю за в. Handelsblatt. Първата стъпка е да се уточни какво точно е интелектуална собственост в интернет и какви права могат да бъдат учредени за автори, учени и творци, допълва Йотингер.

Отделни европейски страни направиха първите опити. През 2011 г. съд в Белгия постанови, че Google, MSN и Yahoo! не могат да цитират съдържание от някои от най-големите белгийски вестници без изричното предварително съгласие на издателите. Година по-късно двете страни, които поравно понасяха вреди от решението, постигнаха съгласие. Белгийската преса даде разрешение съдържанието ѝ да бъде цитирано безплатно, а онлайн гигантите сключиха договори, за да помагат на традиционните медии да развиват дигиталните си услуги.

През 2013 г. подобен спор между Google и големите френски вестници бе разрешен след посещение на тогавашния изпълнителен директор на компанията Ерик Шмит при френския президент Франсоа Оланд. Google създаде фонд от 60 млн. евро и се ангажира да помага на френските вестници да направят отдавна належащата, но отлагана от тях крачка към дигитализиране на изданията им.

Същата година Германия гласува "допълнителния закон за авторски права на пресата", станал известен като "закона Google". Той задължи онлайн търсачките да плащат авторски права на онези издатели, които искат пари за текстовете си. Google отказа и в отговор поиска от издателите да решат сами дали публикациите им да се показват в немскоезичната версия на Google News. Законът влезе в сила този август. На 23 октомври, точно когато Испания приемаше своя закон, Google News престана да показва публикации от VG Media, обединяваща всички издатели, които настояваха да им се отчислява такса за авторски права. Преди да изтече октомври и точно когато Гюнтер Йотингер даваше интервюто си за в. Handelsblatt, VG Media позволи на Google News да линква отново публикациите на групата – този път безплатно. На 5 ноември и точно когато испанският закон бе обнародван в държавния вестник, берлинското издателство Axel Springer, едно от най-големите в Европа, обяви, че по време на краткотрайното ембарго трафикът от Google към сайтовете му е намалял с 40%, а от Google News – с 80%. Собствениците на Die Welt, Bild и други, които през 2013 г. са генерирали общо 2.8 млрд. евро приходи, като над половината от рекламните им постъпления са от дигитална реклама, оцениха спада в трафика като фатален.

Междувременно германският правосъден министър Хайко Маас поиска Google да разкрие алгоритъма, по който търсачката ѝ показва резултатите. Това е част от по-мащабния опит на ЕС да регулира дигиталния гигант, през чиито услуги минават 90% от всички онлайн търсения в Европа. Тази година влезе в сила европейската директива за "правото на човек да бъде забравен". Сега всеки гражданин на ЕС може да задължи Google да заличи уебстраници с името му при определени условия. Отделно Брюксел отхвърли предложение на Google за сделка по антитръстово разследване, което се точи от години. Това означава, че компанията все още е заплашена от 5 млрд. евро глоба.

Възможният друг свят

В момента казусът с Google News в пренебрежимо малкия за сайта испански пазар прилича на битка между джудже и гигант. "Компанията ще остане известно време лидер на световния пазар", отбелязва пред "Капитал" професор Робин Менсъл от факултета по медии и комуникация на London School of Economics. Може ли това да се промени и Испания да се превърне в Давид, победил несломимия гигант Голиат? Едва ли Мадрид може да го направи сам, но "представете си, ако всички членки на ЕС следват една и съща политика. Това ще окаже огромно въздействие върху Google", продължава професор Менсъл.

"По-масираната регионална политика има възможност в бъдеще да повлияе върху доходите на компанията в средносрочен план, ако всички почнат да ѝ налагат нови данъчни режими. Не мисля, че политическата воля е стигнала дотам, но това може да се промени в средносрочен план", обобщава професор Менсъл.

За разлика от Европа първата поправка в американската конституция и честната игра правят невъзможно прокарването на "закон Google" в САЩ, коментира специализираният сайт Wired.com. Издателите отвъд Атлантическия океан отдавна са се фокусирали върху това как да се приспособят към местата, от които обикновеният човек подбира и намира новините си – Google News, Facebook, Twitter, Reddit и други, а не да опитват да контролират линкове. Но в Европа битката предстои.

Дотук битката изглежда така - Испания опита да тушира Google, като задължи компанията да плаща за новини. Google парира удара и контраатакува. Дуелът между испанския матадор и калифорнийския бик се следи под лупа в Европа, където технологичният гигант е под атака на много фронтове, като се започне от пазарния дял и се стигне до правата на онлайн потребителите. Но въпросът с авторските права е един от най-чувствителните и Испания съвсем не е единствената, която се опитва да пренапише правилата - Белгия, Франция и Германия също правят стъпки в тази посока. Мадрид обаче стигна най-далеч от всички.

Това се случи в края на октомври, когато Испания промени закона си за интелектуална собственост. Новите правила принуждават всички онлайн агрегатори на новини от 1 януари да плащат за цитирането на всеки новинарски текст. Спорният текст на чл. 32, ал. 2 не посочва изрично Google. Но е очевидно, че е насочен срещу компанията, измислил услугата "агрегатор на новини".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  anonymous200 avatar :-|
  anonymous200

  Google трябва да бъде съден, осъден, и забранен и в нашата страна!

  Youtube рекетира хората и е в списъка на сайтовете, предизвикващи самоубийства заради Интернет тормоз и преследване.

  http://alterinformation.wordpress.com/2014/09/20/849291512/

  http://desinfowar.wordpress.com/2014/09/19/%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6-80-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-google-%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2/

  Ето и как Google обижда и изнася лични данни, затова също трябва да бъде забранен - без да съм фен на този:

  http://i.imgur.com/PvPSHxR.jpg

  Google is evil!

 • 2
  vdvdvd avatar :-|
  .!.

  Леле, не е за вярване колко с тъпи тия испанци, особено на фона на втората част на статията!

  И при тях ще стане същото, след като Google спре услугата, трафика (и респективно приходите им от реклама) ще спаднат в пъти и след някой и друг месец ще пълзят по корем и ще се молят Google да почне отново да ги линква, за пари няма и да гълтат.

  С всички резерви към щатите, но там отдавна са разбрали, че трябва да се адаптират къ съвременния свят, а не да се мъчат да плуват срещу течението като европейските "бизнеси".

  То и затова Google, Facebook и още много подобни се раждат там, а не в Европа.

 • 3
  anonymous200 avatar :-|
  anonymous200

  До коментар [#2] от ".!.":

  [quote#2:".!."]То и затова Google, Facebook и още много подобни се раждат там, а не в Европа.[/quote]

  Е, и, тези двете като нещо положително ли ги казваш? Злото в днешния свят идва именно от тези две компании!

  Не виждам като цяло услугите на гугъл да са повече полезни, отколкото вредни. Пощата им не става, защото се подслушва, следи, архивира, търсачката им не става, защото неоправдано фаворизира едни сайтове за сметка на други и изобщо създава цял ненужен бизнес и дейност SEO, правилата за които се определят от Google с цел те да контролират Интернет, злоупотребява и извращава смисъла на публичната информация като я архивира и прави достъпна за всеки, от друга страна задължава всеки да им ползва услугите, защото иначе губи конкурентно предимство.

  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2013/08/15/2123000_google_potrebitelite_na_gmail_ne_triabva_da_ochakvat/

  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2013/12/11/2201021_google_iska_da_sloji_mikrofoni_vuv_vsiako_pomeshtenie/

  Youtube е в списъка на рекетьорските сайтове, които предизвикват самоубийства и самонаранявания заради Интернет тормоз или преследване. Youtube ще откаже да изтрие видеото докато не получи съдебно решение от калифорнийски съд. Такова едно решение ще струва на засегнатата страна $50 000 съгласно тарифите в САЩ. Ако лицето няма толкова пари, ще трябва или да си продаде жилището и да остане на улицата, или да се откаже от завеждането на дело. Ако качиш наказателно контравидео, Youtube ще го изтрие несправедливо и третирайки го по различен начин вместо или да не изтрие нито едното видео, или и двете. Мошеничество и нисък морал.

  Facebook цензурира две революции в нашата страна (софийска пролет) и една политическа партия. Една от страниците беше със 70 000 човека в нея и щеше да промени историята. Другите - също. Практически този сайт е част от общата политика за налагане на медийна цензура в страната по фашистки модел, а в същото време и страната е на първите места по цензура в света. Правилото е "Цензура за цензорите".

  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/10604571_10152391156197051_4331939776727630106_o.jpg

 • 4
  vdvdvd avatar :-|
  .!.

  До коментар [#3] от "anonymous200":

  Муахаха, какво взимаш, добро е!

  Но всъщност по-интересно ми е какво ползваш, за да търсиш в нета - яндекс?

  По-нататък, интернет - американска технология развивана първоначално за военни цели, гледам поне в нета влизаш. Шанса да ползваш неамерикански браузър е под процент. Да не продължавам...


  Ти си стой в 18ти век, там не подслушват.

  А в Европа дано спрат да се занимават с глупости и помислят как да станат по-конкурентноспособни.

 • 5
  anonymous200 avatar :-|
  anonymous200

  До коментар [#4] от ".!.":

  Знам как е изглеждал Интернет и преди Гугъл и фейскошарата. Разликата е огромна. И подслушване нямаше. Значи може.

  Всичко от написаното от мен е вярно и ти не го оспорваш.

  Много рядко ползвам търсачки. В момента е конфигуриран бинг, но знам, че има и други. Но избягвам да търся - просто се насочвам към места, където ще намеря нужната информация или информация за това къде ще я намеря. Така не съм повлиян от изкуствени рейтинги и класации на сайтовете, и като резултат получавам качествен продукт, който при всички положения си заслужава малкото повече усилие, и спестява огромно количество главоболия. Ако нещо е качествено, и без търсачките ще се чуе за него.

 • 6
  sinergy avatar :-P
  Sinergy

  До коментар [#1] от "anonymous200":

  То и от твоите коментари ми иде да си срежа вените ама не вярвам някой да те забрани ;)

 • 7
  anonymous200 avatar :-|
  anonymous200

  До коментар [#6] от "Sinergy":

  Това е несериозно. Законодателството ясно регламентира случаите на преследване, тормоз, обида, клевета, склоняване към самоубийство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.