Антиислямското движение Pegida плаши турците в Германия

Pegida провежда ежеседмични протести от октомври насам

Антиислямското движение Pegida плаши турците в Германия

Те описват неговия възход като "филм на ужасите"

9958 прочитания

Pegida провежда ежеседмични протести от октомври насам

© Reuters


Ислямофобията е причина все повече турци да се връщат в родината си.

От четири месеца насам антиислямското движение Pegida провежда шествия в Германия и предизвиква притесненията на турците в страната, които са най-голямата имигрантска общност там, разказва британската ВВС. Според 29-годишната германка от турски произход Ширин Манолия Шак от Берлин възходът на Pegida е "филм на ужасите".

Ислямофобията оглавява списъка с причини защо млади германци от турски произход са склонни да напуснат родната си Германия, която е европейската страна с най-много имигранти, за да се върнат в Турция. Много от тях никога не са били в Турция, но са чували за нея от родителите си, които са дошли да работят във федералната република заради по-добрите условия за живот.

Шак казва, че шествията на Pegida не са изненадващи и не са нова тема за нейната общност. "Това новопоявило се движение винаги е съществувало в германското общество. И чужденците от различни култури и етноси, особено тези с мюсюлмански корени, винаги са срещали този тип дискриминация", обяснява тя. По думите й Pegida е основната заплаха за мултикултурализма, тъй като представителите на движението идват от ядрото на германско общество.

Трудна интеграция

Според преброяването от 2011 г. турската общност в Германия наброява около 3 млн. души, като в тях се включват и тези с поне един родител, който е турчин. Повечето живеят в градове в Западна Германия като Берлин, Дюселдорф и Щутгарт. Страната посреща голяма част от турските гастарбайтери през 60-те и 70-те години на миналия век с идеята след това да се върнат в родината си, но мнозина останаха. Исторически те трудно се интегрират и учат езика, но според проучване от 2014 г. на Берлинския институт по населението и развитието това се променя.

Според скорошно изследване 57% от немюсюлманите в Германия гледат на исляма като на заплаха, а 61% смятат, че той не може да асимилира западния начин на живот. Страницата на Pegida във Facebook твърди, че за турците би било по-добре да са със светски разбирания: "Бащата на турците Ататюрк успешно раздели религията от държавата и така доказа, че една мюсюлманска страна може да направи това."

Същевременно в много германски градове се провеждат контрадемонстрации от противници на Pegida, в които се включват много турци и други имигранти. В събота в Дрезден в митинг срещу расизма и ксенофобията участваха 35 000 души. А водещи политици в страната изразиха притеснението си от възхода на антиислямското движение.

"Турците се страхуват", заявява германският депутат от турски произход Кемил Гюсуф. Атаките срещу джамии и антитурските графити по стените зачестяват. Гюсуф описва демонстрациите на турската общност срещу Pegida като най-важния знак не само за турските имигранти, но и за германската демокрация. "Турците от германски произход още веднъж показаха, че не са жертва и са способни да се обединят срещу противоречивите движения", твърди депутатът.

Път назад

Според Шак мнозина от турската общност са отвратени от последните събития и предпочитат да се върнат в Турция, тъй като не виждат друг изход след години на социална дискриминация. "Колкото и да се опитваш да докажеш, че си успешен и искаш хармонично съвместно съществуване, това е невъзможно", казва Шак. Заради това тя често пътува между Берлин и Истанбул.

Според проучване от 2013 г. на Турско-европейската фондация за образование и научни изследвания тези, които се връщат в Турция, са основно трето и четвърто поколение турски имигранти, които са родени и израснали в Германия. Те са на възраст между 18 и 40 години и напускат, тъй като "не виждат шанс за бъдещето си в Германия". Повечето от тях говорят добре немски език за разлика от своите родители. Но все още имат проблем с интеграцията си в германското общество, където са изправени пред сериозна икономическа дискриминация. Според проучването 63 000 турци в Германия са се върнали в Турция през 2013 г. и през идващите години този брой се очаква да се запази. "Но протестите на Pegida могат да имат обратен ефект. Вместо да си тръгнат, турците могат да решат да останат и да противостоят, като станат по-организирани, както стана в началото на 90-те години на миналия век", обяснява Фарук Шен, директор на Турско-европейската фондация за образование и научни изследвания.

В подкрепа на думите му млад турчин от контрапротеста в Берлин заявява, че не планира да се върне в Турция, въпреки че условията в Германия за него не са добри. Той призовава правителството да се отнесе сериозно към проблема: "Това е истинска ислямофобия, която е плашеща и ужасна", казва той.

Ислямофобията е причина все повече турци да се връщат в родината си.

От четири месеца насам антиислямското движение Pegida провежда шествия в Германия и предизвиква притесненията на турците в страната, които са най-голямата имигрантска общност там, разказва британската ВВС. Според 29-годишната германка от турски произход Ширин Манолия Шак от Берлин възходът на Pegida е "филм на ужасите".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Такива последствия трябваше да се очакват.А тези,дето правят атентатите сигурно въобще не го искат.

 • 2
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  същото е положението и в другите западни страни ,циганията в Париж е страхотна ,все едно ,че си попаднал в един голям град ,превзет от цигани и негри ,лошото е ,че тези хора ще идват все повече и повече ,със задълбочаване на социалните разлики между развиващите се страни и западните държави ,наплива на бежанци е очеваден и в Италия и в България и във всички западни и северни страни и процеса ще се задълбочава .

 • 3
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  Как така са трето или четвърто поколение родени в Германия не ми става ясно. Или раждат на 12 или са дошли по времето на Бисмарк.

 • 4
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  Живял съм сред турци в Германия и гарантирам, че мразят германците повече отколкото пегида тях.

 • 5
  teacherphd avatar :-|
  teacherphd

  Никога не съм разбирал хората, които поставят религията си на първо място в мотивите си как да си начертаят бъдещето си. Имам чувството, че такива хора не са в състояние да си поставят реалистична цел в живота, да преследват смислена цел в живота, дори не казвам градивна цел в живота. Дори най-простото нещо - да си поставят материална цел в живота не са способни. За мене такива хора или намират оправдание за собствения си мързел в религията, или изобщо са неадекватни на обществото в което живеят и заживяват в измислен техен свят, който отъждествяват със света на своя бог. Мнозина от тях не са способни да го проумеят дори когато идат в обществото, което идеализират. Вероятно не разбирам тези хора защото не вярвам в съществуването на бог.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "teacherphd":

  Вие разсъждавате от гледна точка на своя светоглед: семейство, среда, приятели, образование, религия, култура и пр.
  Тези, които анализирате, имат по горната схема съвсем различни ценности.
  С една дума, от вашата кула не можете да съдите обективно да различния.

  Единственото, което можем да направим, е да не агресираме и да опитваме да внушим на различния, че като човешки същества си приличаме повече, отколкото се различаваме и че в общ интерес е да се съсредоточаваме към приликите, а не към разликите.

 • 7
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител

  Над 80% от мюсюлманите в Европа ненавиждат страните в които живеят - техните обичаи, закони и култура. Повечето тайно симпатизират на терористите. Те ще бъдат доволни единствено, когато исляма стане господстваща религия

 • 8
  v_l avatar :-|
  v_l

  Ми и немците се плашат, че Турците отдавна са държава в държавата. Какво очаквате? Да се дадат "без бой" ли?
  Друг е въпроса, че малко сами си го натресоха това. Но и 0-веото желание за интеграция на турците не може да се толерира безкрай. Просто някои управляващи в безкрайни опити за толериране на чуждите започнаха да прецакват своите.

 • 9
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител

  А иначе, един атеист никога не може да си представи настроенията и светогледа на един вярващ човек.
  Изобщо атеизмът, особено крайната му форма е не по-малко опасен от религиозния фанатизъм. Войнстващият атеизъм (чиито продукт са голяма част от поколенията, родени между 1950 и 1980) е изтребил повече вярващи, отколкото са жертвите на всички религиозни войни в историята.
  Нещата са прости: всяка религия изповядва някакъв морал (напр. ислямът проповядва, че една част от човечеството е негодна и трябва или да се унищожи или да се "превъзпита", като безусловно приеме или исляма или вечно робство, християнството проповядва, че хората са равни и трябва да се обичат...). За разлика от тях атеизмът не предлага НИКАКЪВ морал...

 • 10
  teacherphd avatar :-|
  teacherphd

  До коментар [#9] от "Уточнител":
  Религията е заблуда. Моралът е ценност. Двете нямат допирни точки. Словосъчетания като" християнски ценности", "ислямски ценности" и тем подобни са чиста проба демагогия на религиозните водачи. Човек може да е морален и да е вярващ. Човек може да е пропаднал и дълбоко аморален и да е вярващ. Същото важи и за невярващите. Спорен е въпроса кои морални хора са повече - вярващите или невярващите. ВЯРАТА НЕ ВЛИЯЕ ВЪРХУ МОРАЛА. МОРАЛА НЕ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ВЯРАТА. Противното твърдение е дълбока заблуда. Тъжно ми е, че уважавани от мене философи не са го проумяли.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход