Новият брой:
Служебната президентска република

Планът на Жан-Клод Юнкер за Европа

Инвестиционната иницитава на ЕК предвижда мобилизирането на 315 млрд. евро за съживяването на икономиката в ЕС

Тази седмица Европейският парламент (ЕП) обсъжда в пленарната си сесия представения през ноември от новия председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер план за съживяване на икономиката в ЕС. Инвестиционният план "Юнкер" предвижда създаването на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще бъде гарантиран с публични средства и ще опита да мобилизира поне 315 млрд. евро допълнителни инвестиции в периода 2015-2017 г. Освен това инициативата има за цел и изготвянето на списък изпълними проекти, съчетани с програма за насочване на средствата в сферите, в които са най-необходими. Сред предложенията на комисията са и изработването на пътна карта за бюрокрацията и регулациите и подобряване на инвестиционната среда в ЕС.

Целта е новият фонд да заработи до средата на 2015 г., след като ЕК предложи, а ЕП и Европейският съвет одобрят нужното за целта законодателство. В сряда комисията прие законодателното предложение за създаването на ЕФСИ, което предстои да бъде представено пред ЕП и съвета.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha
  • - 4

  Пари , пари ... пари прим . Така не се постига растеж.

  Нередност?
 • 2
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 1

  отпускане на средства от ЕУ комисията би имало някакво стимулиране на икономиките но в много малка степен.
  според мен на всяка държава от ЕУ трябва да се изработи план за развитие на икономиките им и да се инвестират парите по рационално.
  проблема в някои страни от западна европа като франция, италия, австрия, белгия, дания, или великобритания са високите данъци и задлъжнялостта им и липса на реформи в в тромавите им държавни администрации и тнт. за да се насърчи потреблението би трябвало да се свалят подоходните данъци. същевременно държавите трябва да проведът реформи за намаляване на бюрокрацията и от момента на сваляне на подоходните данъци да вдигнат примерно за 2 години забраната за задлъжнялост, която я въведоха с двустранни споразумения между всяка държава на ЕУ с изкл. на чехи и британци, за да могът държавите да се финансират чрез нови дългове, разбира се в известни граници.
  така би се получило турбоефект
  1. с по ниски данъци се стимулира вътрешният пазар, отделният индивид консумира повече с освободени средства чрез спада на данъка.
  2. държавите получават същевременно от ЕУ пари за инфраструктура
  3.ЕУ членките се финансират чрез нов дълг в допустими граници в срок от две до три години, за да се компенсират до известна степен от спада на данъчните постъпления.
  4. след около една или две години от тези стъпки в европа ще се появи разтеж на икономиките и безработицата би намаляла, понеже тя е основният проблем в целият ЕУ
  5. ЕУ може да даде тласък на икономиките в източна европа като насърчи държавите членки да насърчат те от тяхна страна техните концерни да инвестират в източна европа под формата на данъчни облекчения например.
  Например ако един концерн направи инвестиции в реалната икономика и създаде раб. места в източна европа за година от които разбира после той би изкарвал пари, то държавата въз основа на ЕУ директива би му приспаднала да речем 5 % от инвестицията, тоест тези средства му се приспадат от данъчната основа. разбира се трябва да има и таван на инвестициите за година
  инвестира ли един концерн да речем 20 милиона евро то 1 милион милиона могът да се приспаднат от печалбата му и след това да плати корпоративен данък......
  6. тази сегашна ЕУ банкова политика бих казал не дава особени плодове..........


  Нередност?
Нов коментар