Как антиислямските настроения избуяха в Дрезден

Според проучване една трета от германците са съгласни с някои от идеите на движението Pegida

Шествието на Pegida в Дрезден миналия понеделник събра 25 000 души
Шествието на Pegida в Дрезден миналия понеделник събра 25 000 души    ©  Reuters
Шествието на Pegida в Дрезден миналия понеделник събра 25 000 души
Шествието на Pegida в Дрезден миналия понеделник събра 25 000 души    ©  Reuters

Меркел заяви, че ислямът е част от страната.
След девет години, през които следяха всяка нейна крачка, много политически коментатори в Берлин се умориха от канцлера Ангела Меркел, пише за британската ВВС кореспондент от германския в. Berliner Zeitung. Те започнаха да я обвиняват за липсата на силни лидерски позиции и я нарекоха "колебливата Ангела".

Но това вече не е така. Представете си изненадата, когато Меркел използва традиционната си новогодишна реч, за да отправи остра критика срещу надигащата се вълна от демонстрации против чужденците. Тя не спомена изрично антиислямското движение Pegida, но всички знаеха кого точно има предвид. "Много често техните сърца са студени и носят предразсъдъци и дори омраза", заяви канцлерът.

Политически риск

След кървавите атаки в Париж, в които загинаха 17 души преди две седмици, Меркел посети бдение, организирано от германска мюсюлманска организация в Берлин. "Аз съм канцлер на всички германци. Ислямът е част от Германия", коментира тя. И няма съмнение, че така пое политически риск.

Традиционно нейният Християндемократически съюз и особено баварската сестринска партия Християнсоциален съюз опитват да не позволяват възхода на формация по-вдясно от тях. Така че, когато започнаха шествията на Pegida през есента, много консервативни политици подчертаха важността на диалога и посочиха, че са готови да разберат какво причинява страховете на протестиращите. Все пак не трябва да се забравя, че антиевро партията "Алтернатива за Германия" (AfD), която е в една група с британските консерватори в Европейския парламент, наскоро започна да привлича традиционни консервативни гласоподаватели. А вече текат и преговори за сътрудничество между AfD и Pegida.

Само за две години лидерът на AfD Бернд Луке изведе партията до голямата игра не само с личната си харизма, а и заради академичния си подход, който се харесва на неговата по-възрастна и консервативна публика, пише Reuters. Формацията в момента е на кръстопът в навечерието на местните избори в Хамбург следващия месец. Ако AfD влезе в регионалния парламент, това ще е първият й голям успех в Западна Германия, който ще я утвърди като сила на национално ниво и ще заздрави лидерството на Луке в момент, в който в партията текат битки за надмощие по върховете. Ако обаче AfD се провали на вота, ще нарасне влиянието на клонящите по-вдясно членове, стоящи зад победите на формацията на изток и флиртуващи с антиислямските протести в Дрезден.

Междувременно проучване на общественото мнение на YouGov от миналия месец показва, че една трета от германците са съгласни с някои от идеите на Pegida, особено със скептицизма към мюсюлманските имигранти. Някои анализатори се притесняват обаче, че, изправяйки се срещу ксенофобията на движението, Меркел може, без да иска, да го е популяризирала. Канцлерът обаче очевидно е на друго мнение.

Протести и контрапротести

Но какво точно представлява Pegida? Движението бе основано в Дрезден, където първоначално малките ежеседмични шествия нараснаха до 25 000 души миналия понеделник. Опитът този успех да се повтори в Берлин, Кьолн и другаде претърпя неуспех, като протестите там събраха едва няколкостотин души. Същевременно над 100 000 души в много градове както на изток, така и на запад демонстрираха за една разнообразна и толерантна Германия с добро отношение към бежанците. Около 200 000 души достигнаха страната през миналата година само от раздираната от война Сирия и това предизвиква напрежение в обществото.

Но според изследване на Техническия университет в Дрезден притесненията на протестиращите в шествията на Pegida надскачат враждебността към имигрантите и бежанците. По-малко от една четвърт от около 400 анкетирани по време на демонстрациите са заявили, че са обезпокоени от исляма. По-голямата част са посочили основно разочарованието си от политиката и медиите. Двама от трима протестиращи са отказали да говорят с анкетиращите, подчертавайки твърдия отказ на организаторите да комуникират с медиите. Онези, които все пак са участвали в изследването, идват от по-ниския сегмент на средната класа. Повечето са мъже, без симпатии към определена партия или религия. Около 70% от тях работят, а 85% живеят в района на провинция Саксония, чийто административен център е Дрезден. Същевременно голяма част от жителите на Дрезден са убедени в изключителността на града си и изразяват гордост от факта, че живеят там. В техните очи "красивият им град" е със статута на жертва заради нашествениците, не на виновник.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Все още различията между бившите провинции на ГДР и ФРГ съществуват, както икономически, така и в идеологически план. Динамиката не е в полза на източна Германия и това поражда социални напрежения, а оттам е малка крачка до националистически местни правителства и тон. Кметът на Берлин удържа на натиска с помощта на федралното правителство, но за Дрезден не знам.

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Емигрантската вълна към Европа,непременно ще доведе до подобни вълнения и протести.Европа не може да приема бежанци до безкрайност.Нещо трябва да се направи,нещо трябва да се промени.

 • 3
  ss avatar :-|
  SS

  Важното е ,че Дрезден повлече крак...

 • 4
  k.walther avatar :-|
  k.walther

  Тук се забравя да се спомене ,че антидемонстрантите са организирани от синдикатите ,от социалдемократите и от зелената партия. Все хора които немогат да се определят като истински демократи . Според анкета на някои медии 57% от населението се страхува от исляма ! Това , че на улиците са само около 30 000-35000 демостранти, които са против ислямизирането на Европа не означава , че не са много повече . Ако се ослуша човек в заведенията, как хората реагират на това движение,ще се учуди ,че всеки втори намира за добре да се надигне недоволство най-накрая. И това не е срещу бежанците, а срещу силно вярващите ислямски граждани , които не искат да се интегрират и не искат да се съобразяват с европейските норми !!!!

 • 5
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  Истината е такава - Източна Германия не е имала турски гастербайтери и са си свикнали да са еднородна нация....а сега турците се заселват и в тези региони и това поражда едно неприемане и отхвърляне...и откровена омраза при строежа на джамии.Да не би у нас да е по-различно като едно бившо соц общество?

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":
  Мисля че е необходимо уточнение за това кои емигранти са приемливи и кои не. Явно че в момента се дискутира определена етнично-религиозна група. Въпросът за разделянето от нашите (българските) "редовни" и етнични емигранти е също открит. Демографската ситуация на Германия като цяло налага вноса на работна сила отвън, въпросът е за елиминирането на "конфликтни" елементи.

 • 7
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  ""Аз съм канцлер на всички германци. Ислямът е част от Германия", коментира тя."

  не съм привърженик на ПЕГИДА, не харесвам основателите, също и духът на изолативна конспиративност при комуникации с медиите, но ги разбирам напълно. меркел наистина ще загуби поддръжници, защото по тази логика, ако искаме да експлоатираме популистки изказването й, може да кажем и че "нацизмът е част от германската история". това обаче само по себе си нищо не доказва. и не тушира надигащото се недоволство в обикновения бюргер. задават се лоши времена. такива като мен няма къде да има да се дянат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход