Крал Абдула в Голямата война

Как Йордания се озова на първа линия в борбата срещу ИДИЛ

Парадоксално, за крал Абдула II видеото с убийството на пленения йордански пилот Муаз ал Касасбех нямаше как да се появи в по-удачен момент. Дотогава хашемитското кралство участваше във война, която се води на прага му, но в която едва 62% от йорданците смятаха противника действително за враг. След зловещите кадри със смъртта на пилота улицата искаше мъст над "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), а Аман се врече, че "ще заличи ИДИЛ от лицето на земята". Така Йордания, поне временно, стана главен герой в конфликт, който кралят ѝ определи през декември като Трета световна война.

За три дни йорданските F-16 извършиха 56 рейда над сирийския град Рака, център на самопровъзгласения халифат на ИДИЛ. Крал Абдула II храбро заяви, че "това е едва началото на нашето отмъщение", за чието пълно изпълнение "може да попречи единствено липсата на гориво и муниции". Вътрешният министър генерал-лейтенант Хюсеин ал Маджали припомни как "йорданската история е свидетел, че ние не забравяме да отмъстим, независимо колко време ще ни отнеме". Началникът на йорданските военновъздушни сили генерал-майор Мансур ал Джобур се зарече, че "ще заличим ИДИЛ от лицето на земята", а нейния лидер Абу Бакр ал Багдади "ще намерим и убием, докато спи".

Между 5 и 7 февруари са заличени "почти 20% от капацитета на ИДИЛ" и са унищожени 7000 бойци на ислямистите, уточни генералът. Това вероятно е пресилено, защото би означавало, че 20-те йордански F-16 са в състояние сами за половин месец едва ли не да се разправят с ИДИЛ, която от септември е устояла на над 2000 рейда от самолети на няколко държави. Никой не е по-наясно с несъответствията в твърденията на генерал Ал Джобур от крал Абдула, който е пилот на щурмови хеликоптер. Въпреки това той настоява офанзивата да продължи. И макар гневът на Аман да добавя важна съставка към водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ - по-засилено арабско участие - не е сигурно дали това може да е решаващо за битката.

Око за око

Кралят, който има звание генерал-майор и командва специалните части на йорданската армия, досега беше в деликатна ситуация. От една страна, за по-войнствена позиция настояваха партньорите му. Сред най-тежките им аргументи е финансовата подкрепа - Йордания получава ежегодно от САЩ 660 млн. долара финансова и военна помощ.

Срещу парите са аргументите на общественото мнение, което не приемаше битката срещу ИДИЛ като своя война. Според национално проучване от септември само 62% от йорданците споделят международно приетата версия, че ИДИЛ е терористична група. Отново през септември 48 депутати от 225-местния парламент настояха с писмо от крал Абдула да изтегли Йордания от коалицията. Отделно в страната заедно с милионите си потомци живеят стотици хиляди палестинци, изгонени през 1948 г. от земите по западния бряг на река Йордан, стотици хиляди иракчани, спасили се след международната инвазия срещу Саддам Хюсеин и последвалата гражданска война, както и 600 000 официално регистрирани сирийски бежанци. Те не забравят, че Йордания е едва втората арабска страна, подписала мирен договор (и следователно признала) с Израел.

Настроенията направиха обратен завой на 3 февруари. Тогава ИДИЛ публикува онлайн видео с убийството на 26-годишния йордански пилот Муаз ал Касасбех. Той се озова в плен на ислямистите, след като неговият F-16 падна над Сирия на 24 декември. Въпреки че Аман и ИДИЛ преговаряха за размяната на лейтенанта повече от месец, той бе не просто убит, но изгорен жив в клетка. Цинично, от случката се възползваха и двете страни. През този месец ИДИЛ спечели своеобразна легитимация, като накара йорданския крал да преговаря с терористи.

От друга страна, видеото взриви йорданската улица. Хиляди хора излязоха спонтанно, за да скандират "Всички сме Муаз". Демонстрацията в столицата Аман бе поведена от обичаната кралица Рания. В Карак, родния град на загиналия пилот, лично баща му Сафи Юсеф ал Касасбех, авторитетен шейх от влиятелното племе Барарше и до този момент противник на йорданското участие в коалицията, поиска мъст по отколешния закон "око за око". Отделно крал Абдула, когото новината завари на визита в САЩ, получи моментално увеличение на ежегодната помощ с 340 млн. долара до един милиард. Ден по-късно Катар, който не участва с бойни сили в коалицията срещу ИДИЛ, отпусна 100 млн. долара заем на Аман. Обединените арабски емирства, които изтеглиха самолетите си от коалицията след пленяването на Ал Касасбех, изпратиха ескадрила F-16 заедно с екипажите ѝ на разположение на Йордания.

На нож

Убийството на пилота и превръщането му в национален герой направи така, че всяка опозиция срещу участието на Йордания в борбата срещу ИДИЛ да изглежда като "непратиотична, ако не и направо предателска", коментира пред в. Los Angeles Times Ораиб Ринтауи, директор на изследователския център от Аман Al Quds Center for Political Studies. Друг въпрос е колко време крал Абдула ще може да разчита на безрезервната подкрепа на поданиците си по този въпрос. Веднъж почувствали се отмъстени, йорданците ще бързат да се върнат към ежедневните си проблеми, коментира пред "Капитал" йорданският журналист и политолог Раед Омари.

А те не са малко. Безработицата в страната е около 25%. Популисти винят стотиците хиляди иракски и сирийски бежанци както за инфлацията и поскъпването на недвижимите имоти, така и в нелоялна конкуренция на трудовия пазар. Същевременно бомбардировките са тежест за бюджета, страдащ от хроничен дефицит. Сп. Foreign Policy пресмята, че всеки въздушен рейд може да струва до 500 000 долара в зависимост от използваните боеприпаси и целите. Йордания не може да си позволи да хвърля милиони още дълго. Вероятно преди да излезе на първа линия в Голямата война, крал Абдула е знаел, че може да разчита на помощ.

Тя се появи в лицето на бившият четиризвезден генерал от морската пехота на САЩ Джон Алън. Специалният пратеник на Барак Обама в антитерористичната коалиция обяви на 8 февруари, че иракската армия започва до няколко седмици сухопътна офанзива срещу ИДИЛ. "Подготвяме 12 военни бригади, които в момента тренираме, за да изнесат на гърба си офанзивата", съобщи Алън пред йорданската агенция Petra. В сряда и самият Обама поиска от Конгреса разрешение за изпращане на военна сила извън граница. Това ще бъде ограничен до 3100 души контингент, чиято мисия ще бъде преразгледана след края на президентския мандат на Обама. Тяхната роля ще бъде да ръководят офанзивата "зад кулисите", като обучават иракски войници и извършват ограничени по мащаб специални операции.

"Неотменимо условие за евентуален бъдещ челен сблъсък с ИДИЛ е спечелването на племената и на духовните авторитети", коментира пред "Капитал" йорданската политоложка Рим Каати. И крал Абдула е наясно с това. По-късно този месец той заедно с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси ще изложи религиозна обосновка за борбата с ИДИЛ пред сунитски авторитети в джамията "Ал Азхар" в Кайро. Нейният имам Мохамед Ахмед ал Тайиб, смятан за най-влиятелния духовник сунит, вече осъди терористите и призова за сурови мерки срещу тях.

Моментът съвпада с осъзнаването, че въздушните удари не са достатъчни и само сухоземна офанзива може да съкруши ИДИЛ. Това е "крайно необходимо, защото в противен случай до два месеца ислямистите ще получат излаз на Средиземно море", предупреди преди броени дни бившият либийски премиер Али Зейдан.

Доколко обединените от гнева арабски държави ще загърбят съмненията си по отношение на американската стратегия и ще подкрепят сухопътна офанзива е съвсем отделен въпрос. А междувременно решителната атака на крал Абдула може да има и нежелани ефекти. Особено ако се окаже, както твърди военният журналист и автор на специализирания сайт FoxtrotAlpha Тайлър Роугуей, че по време на тридневната операция "Мъченикът Муаз" йорданските F-16 са хвърляли неуправляеми бомби без лазерно насочване. Ако това е ставало над гъстонаселения Рака, означава, че са падали безконтролно, евентуално причинявайки големи странични жертви. А това са потенциални гневни хора, които подобно на Йордания може да забавят, но да не забравят да отмъстят.

28 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • - 10
  • + 12

  ето това:

  "По-късно този месец той заедно с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси ще изложи религиозна обосновка за борбата с ИДИЛ пред сунитски авторитети в джамията "Ал Азхар" в Кайро. Нейният имам Мохамед Ахмед ал Тайиб, смятан за най-влиятелния духовник сунит, вече осъди терористите и призова за сурови мерки срещу тях.",

  няма да сработи.

  знаем защо. защото президентът и кралят могат да имат само символична ценност при обосновката на религиозни решения в цялата умма (защо ли си мисля за един много по-ранен селджукски Тугрил и целият му напън за легитимиране на ханифитския мазхаб?), а и влиянието на ал-азхар може да се определи като казионно. знаем как ал-азхарският имам заклейми ИД. чрез призоваване към изпълнение на шариатско наказание към тях, което не искам да преразказвам. което, разбира се, не ме убеждава в моралното превъзходство на ал-азхар над ИД. на това ми впечатление ме навежда и вече ноториозното освобождаване на идеолога на ал-Каида шейх ал-Макдиси, пак от същата Йордания. което обаче не остойностява тези counternarratives, а ги прави още по-противоречиви. казваме го така, за да бъдем верни на езика на културността, разбира се.

  Нередност?
 • 2
  arax avatar :-|
  arax
  • - 7
  • + 3

  Не коментирай, че си замесен...

  Нередност?
 • 3
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • - 11
  • + 7

  До коментар [#2] от "arax":

  "замесен" в смисъл, от тесто?

  Нередност?
 • 4
  pirocorp avatar :-|
  Piroman
  • - 29
  • + 10

  Много забавна статия така не се бях смял отдавна.

  Крал Абдула II храбро заяви, че "това е едва началото на нашето отмъщение", за чието пълно изпълнение "може да попречи единствено липсата на гориво и муниции".

  Отделно крал Абдула, когото новината завари на визита в САЩ, получи моментално увеличение на ежегодната помощ с 340 млн. долара до един милиард.


  Нередност?
 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver
  • - 20
  • + 16

  "И макар гневът на Аман да добавя важна съставка към водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ - по-засилено арабско участие - не е сигурно ."
  Хич не е сигурна водената от САЩ коалиция ! Когато хвърляха оръжие на кюрдите при Кобане, поради грешка половината от джепането отишло при джихадистите. Карай ! Важното е стрелба да има , кютек , война !
  Оръжието , което САЩ дават на т.н. умерени опозиционери в Сирия , отива пряко при разбойниците . Просто го продават. Самата легална опозиция била като снежния човек . Много се говори за него , но никой не го е виждал. Ако САЩ искат бързо да приключат с ИДИЛ, да рекат " грешка " , да подкрепят правителството на Сирия и ще ги изметат набързо.

  Нередност?
 • 6
  daskal1 avatar :-P
  daskal1
  • - 6
  • + 19

  До коментар [#3] от "abdelhaqq":

  Просто надхвърлихте интелектуалния праг на възможностите на публиката и тя в объркване реагира агресивно :-). Нищо ново под слънцето.

  Нередност?
 • 7
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • - 9
  • + 14

  До коментар [#6] от "daskal1":

  на който му е сложно, да не чете. лесно е да се изказваме по въпроси, за които нищо не знаем, а още по-лесно е да отсъждаме ценностно по тях. защото не е натоварващо, особено зад защитния екран на компютърния дисплей.

  но ако ще водим "малък разговор" - свят широк, кафенета, чайни, бири и приятели.

  Нередност?
 • 8
  daskal1 avatar :-P
  daskal1
  • - 4
  • + 13

  До коментар [#7] от "abdelhaqq":
  Но тогава ще нарушим философския принцип на нашенеца, а именно правото да каже "Не знам как е но не е така!"

  Нередност?
 • 9
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • - 7
  • + 7

  До коментар [#8] от "daskal1":

  а, не знам. решил съм да отговарям и да реагирам само въз основа на това, което чета тук, без да допускам задни мисли. защото иначе човек се оплита в безкрайни конспиративности и, честно казано, разговорът става контрапродуктивен.

  да оставим обаче крал абдулла на мира. he's got battles to fight. в които битки дори шейхът на ал-азхар е "легитимен съюзник".

  Нередност?
 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 2
  • + 19

  Сега да не вземат да го оставят сам срещу ИДИЛ.

  Нередност?
Нов коментар