Ципрас: Спечелихме битка, но не и войната

Всъщност Гърция отстъпи по почти всички направления, задава се трета спасителна програма

Участници в петъчната среща твърдят, че на нея финансовият министър Варуфакис е бил заобиколен от колегите си, предпочели телеконферентна връзка директно с премиера Алексис Ципрас.
Участници в петъчната среща твърдят, че на нея финансовият министър Варуфакис е бил заобиколен от колегите си, предпочели телеконферентна връзка директно с премиера Алексис Ципрас.    ©  Reuters
Участници в петъчната среща твърдят, че на нея финансовият министър Варуфакис е бил заобиколен от колегите си, предпочели телеконферентна връзка директно с премиера Алексис Ципрас.
Участници в петъчната среща твърдят, че на нея финансовият министър Варуфакис е бил заобиколен от колегите си, предпочели телеконферентна връзка директно с премиера Алексис Ципрас.    ©  Reuters

Гърция получи в петък три дни да представи плановете си за поддържане на разумна фискална политика в комбинация с нови реформи, преди да получи удължаване с 4 месеца на траншовете от кредиторите си, благодарение на които е предпазена от изпадане в несъстоятелност.

Финансовите министри от еврозоната одобриха предварителното споразумение, но окончателното съгласие ще дойде, след като до вечерта в понеделник не пристигне планът на Атина и те не го одобрят. След това решението преминава към лидерите на ЕС и ратифициране в няколко държави от парламентите, включително в германския Бундестаг.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


57 коментара
 • 1
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Как се връщат 200 или 300 милиарда, колкото са там?

 • 2
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4  И битката загубихте, камо ли войната.

  Будалите свършиха, там е проблемът ! • 3
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4

  До коментар [#1] от "smotlixx":


  Милиардите са толкова, колкото са ги вземали, минус това дето (вече веднъж) са им опростили.

  а кога пИли - пЯли ...


 • 5
  magen_enoshi avatar :-|
  Magen David

  "Ципрас обяви в телевизионно обръщение, че страната му е постигнала победа, като е спечелила "битката, но не и войната"
  "На практика правителството на радикалната левица от СИРИЗА и на ционалистите от "Независими гърци" капитулира"
  =====================
  Две съвършенно различни твърдения за случилото се! Кой ли живее в собствения си измислен свят и кой в реалния? Мисля че в случая фантазиора е гръцкия цоциалист.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Драмата между Гърция и ЕС е финансова само на пръв прочит. Тази драма е драма на съвременното западно общество, към което и ние се стремим да принадлежим.
  Това е драмата на неравнопоставеността, на правилата, които не важат за всички.
  Ще пейстна един коментар, който дава яснота по много непознати ни теми:
  Коментар на Грегъри Маниатис, старши съветник в ООН, в "Ню Йорк таймс"

  За да разреши гръцката криза, Европа трябва да се фокусира по-малко върху дълга на страната и повече върху правовия й ред. Атина не просто прахоса милиарди евро: голяма част от тях бяха окрадени. ЕС не прави почти нищо, за да застави страната да пречупи корупцията по високите етажи. И възможното обяснение за това не вещае добро за бъдещето на съюза.

  Оправдаването на избора на крайнолявата СИРИЗА с лишенията е по-малката част от истината. Това, което гърците искат най-много, е справедливост и работа. ЕС обаче, обсебен от темата за дълга, не обръща внимание на тези въжделения.

  В основата на успеха на СИРИЗА е фактът, че корумпираните елити източиха неизброими милиарди евро. Значителна част от парите за всяка поръчка - от лекарства, през строителството на магистрали до оръжейните доставки, отиваше в определени ръце. Банките отпускаха кредити за десетки милиарди без достатъчно обезпечение. В резултат монополите и олигополите, управлявани от няколко фамилии с политически връзки, задушиха конкуренцията и поеха контрола над по-голямата част от банкови, медийния, енергийния, строителния и други икономически сектори.

  Всичко това не беше тайна за никого. През декември "Прозрачност без граница" класира Гърция на дъното на ЕС, първо място по корумпираност (следвана плътно от България, Италия и Румъния), и това място страната заема от няколко години. И докато всеки в Гърция може да ви даде някой забележителен пример за корупция, присъдите за рушвети и незаконни печалби са изключително редки.

  Схемите често са византийски, като сред най-прилаганите е посредничеството. При военните сделки и продажба на оръжие например така се прибират милиони комисиони, които не са незаконни, но със съмнителна целесъобразност. Но никой не поставя под въпрос тази практика.

  И гръцките медии, притежавани предимно от олигарси, не са склонни да се занимават с корупцията. Миналата седмица "Репортери без граници" постави Гърция на 91-во място по свобода на медиите редом с Киргизстан, Либерия и Кувейт. ( За сравнение България зае 106-о място - с още 6 надолу до по-лошо положение от това в Гвинея, Тимор, Бутан и Непал - бел. ред.).

  Именно корупцията на високо равнище генерира огромните загуби - през 2010 г. Brookings Institution ги изчисли на 20 млрд. евро годишно. Гръцката клептокрация зададе и стандарта на безнаказаност, от който се ползват и по-ниските управленски равнища. Цикълът стана самовъзпроизвеждащ се, когато олигарсите затегнаха възела си около политическата система.

  Къде бяха европейските партньори на Гърция, когато тази безнаказаност се установяваше? Защо Брюксел не се занимаваше и с корупцията наравно с дълга? И ако отсъствието на ЕС на този фронт преди кризата беше печално, днес вече е непростимо.

  С провала си да адресира този проблем ЕС заби нож в собствения си гръб. Ако върховенството на закона не е ядрото на съюза, тогава кое е? С избора на СИРИЗА гърците се разбунтуваха срещу безразличието към безнаказаността и лишенията. Подобен гняв срещу върхушките се е събрал в голяма част от Европа. Ако надигането на тези "антиестаблишмънт" сили продължи, това може да изяде подкрепата за традиционните партии в централната за ЕС на френско-германска територия.

  Причина за безразличието на ЕС може да е и замесването на централни банки в корупция. Вместо внимателно да следи за качеството на отпусканите кредити, гръцката, изглежда, е "проспала" милиардите, раздадени на "близки до сърцето" получатели. Разследването на такива случаи би подкопало авторитета на централните банки и заплашило допълнително проекта на общата европейска валута.

  Гърция е симптом на по-голям проблем. И за ЕС е съдбовно да обърне поглед към реалния си дефицит - правосъдието. Дължи го на бъдещите поколения.

 • 7
  jonson avatar :-|
  jonson

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Всичката тази поезия е частично вярна, но като цяло грешна. Основната идея, че група клептократи е взела парите, а народът не ги е помирисал се сгромолясва от фактите. Няма как минималната заплата в Гърция да е повече от двукратно по-висока от българската, няма как да има огромен чиновнически апарат, да има 14 заплати, да не се плащат данъци и т.н. Гърците възприеха като огромно лишение това, че балансираха бюджета си. Гръцкия елит си купуваше властта, раздавайки на населението придобивки, абсолютно незаслужени и незаработени, разврати и разглези обикновените граждани, а сега, когато сметката е на тезгяха стана лошо. Едни повече, други по-малко, но всички гърци са се облажили от заемните пари и сега никой не иска да връща. Ще им се наложи....

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Изборите минаха,песните и танците се изпяха и изиграха и сега идва време за суровата действителност.Никой повече не иска да плаща за охолния живот на гърците,ще трябва сами да си го изработят.И да не се правят на ударени,че олигарсите откраднали парите.Може и да са присвоили една част,но по-голямата, гърците я изядаха и изпиха.

 • 9
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  "представителите на Испания и Португалия са заплашили да напуснат, ако се направи поредният компромис за дълговете на гърците."

  Това е прекрасно

 • 10
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Много добър коментар определено


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход