Еврозоната одобри идеите на Атина за реформи, но не и пари за помощ

До края на април ще се преговаря за подробностите

Председателят на Екофин Йорен Дейселблум е доволен, че всички радикални планове на Атина бяха спрени.
Председателят на Екофин Йорен Дейселблум е доволен, че всички радикални планове на Атина бяха спрени.    ©  Reuters
Председателят на Екофин Йорен Дейселблум е доволен, че всички радикални планове на Атина бяха спрени.
Председателят на Екофин Йорен Дейселблум е доволен, че всички радикални планове на Атина бяха спрени.    ©  Reuters

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха във вторник представениия часове по-рано план на новото гръцко правителство за реформи, срещу който Атина разчита да получи 4-месечно удължаване на помощната програма от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Европейската комисия и Международният валутен фонд също обявиха в отделни съобщения, че планът е "достатъчно цялостен, за да се възприема като отправна точка за успешно приключване на ревизията на изпълнението на антикризисния пакет".

Текстът обаче заема само 6 страници и съдържа предимно принципни ангажименти, докато техническите подробности за изпълнението им ще могат да се договарят на експертно равнище до края на април. Според Financial Times това означава, че тепърва може да се добавят нови елементи и че нищо не е решено окончателно за отпускането на следващия транш от 7.2 млрд. евро от международната помощ.

Почти капитулация

След едночасовия конферентен разговор между министрите от Екофин зам.-председателят на еврокомисията Валдис Домбровскис каза, че "сега вече може да започнат националните процедури по ратифициране на удължаването на помощната програма". Парламентът на Германия – основният кредитор на гръцката държава – ще заседава по въпроса в петък, но при съгласието на ЕС и МВФ се очаква почти всички партии да гласуват с "да".

Гръцкият план, предаден с известно закъснение, е на практика почти пълна капитулация на младото управление на радикалната левица пред условията на кредиторите. Кабинетът на СИРИЗА и националистите от "Независими гърци" се отказва от всичките си гръмки предизборни обещания. Дори планираното увеличаване на публичните разходи в помощ на най-бедните ще бъде толкова, че да не дерайлира държавният бюджет.

Гърция се отказва засега от спирането на приватизацията, увеличаването на социалните помощи, вдигането на минималната работна заплата, връщането на работа на съкратените бюджетни служители... Атина обещава да се бори по-усърдно с укриването на доходи, неплащането на данъци, корупцията, контрабандата на цигари и гориво. Всяка бъдеща реформа ще бъде консултирана с партньорите ѝ и да не влияе негативно на бюджета. 

Премиерът Алексис Ципрас не успя дори да премахне израза "съгласно сега действащото споразумение", визиращ омразния за привържениците на СИРИЗА "меморандум", подписан от предходното правителство.

Предстоят трудни преговори

Колко трудни ще бъдат предстоящите преговори сигнализира управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Според нея планът на гърците "не е много специфичен" и са нужни доста повече гаранции по ключови реформи на пенсионната система, данъчното облагане и приватизацията.

Скептичен за събитията в следващите седмици бе и словашкият финансов министър Петер Казимир: "Гърците ще трябва доста да се поизпотят до края на април. Всички искаме сега да видим и конкретните изчисления."

Финансовите пазари от понеделник реагираха с оптимизъм, че Гърция се отдръпва от ръба на фалита на държавата, парализа на банковата система и евентуално хаотично напускане на еврозоната.

Илмарс Римчевичус, управител на централната банка на Латвия и член на борда на ЕЦБ, се усъмни в някои елементи от гръцкия план. Според него не е ясно как и колко средства може да се наберат в бюджета чрез борбата срещу укриването на доходи и контрабандата например. "Това са т.нар. меки мерки, които да попълнят дупки в бюджета в краткосрочен план, но ние в Латвия, да кажем, никога не ги планираме и не ги включваме в бюджета като перо за постоянни приходи", обясни той пред националната телевизия LTV.

По повод преговорите с Гърция централният банкер на Латвия допълни, че "в Европа определено се усеща умора, а цялото това постоянно обгрижване и инструктиране е много натоварващо".

Индексът на борсата в Атина, която във вторник отвори след дълъг празничен уикенд, рязко се повиши, като водещи бяха акциите на банките. Поскъпнаха и държавните дългови облигации, като доходността по тях намаля с 3 процентни пункта.

Неясно бъдеще

Но дългосрочното финансово бъдеще на страната остава неясно. Много е вероятно вместо отпадането на антикризисната програма, което СИРИЗА щедро обещаваше на избирателите, да се окаже, че започват преговори за трети от 2010 г. насам помощен пакт с нови условия. Председателят на Екофин Йорен Дейселблум намекна за това, когато каза в европарламента в понеделник, че най-вероятно най-тежко задлъжнялата страна от еврозоната ще се нуждае от допълнително подпомагане. Това не е задължително да означава по-тежки условия – ако Атина е изпълнила ключови изисквания по сделката от 2012 г., тя може да получи облекчения на някои параметри и да разполага с повече средства за провеждане на социални политики.

Дейселблум изтъкна пред евродепутатите, че никой в еврозоната не е обсъждал сценарий за реагиране при отпадане на Гърция от еврозоната и че такава вероятност никой не е повдигал на преговорите. Единственото правителство в ЕС, за което се знае, че официално е дискутирало подготовката за такъв вариант, е това на Великобритания, но тя не е в еврозоната.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-P
  jorosrabskia

  Опаа, безплатното узо свърши. Идват кат аслани, бягат като овци

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Гърците събуха гащите, както и се очакваше де. Ципрас - на гол тумбак чифте пищови. Заплати щял да вдига, щял да назначава на работа съкратените от раздутия преди това щат. А пари откъде?

 • 3
  vila avatar :-|
  vila

  Медец. Ох, не моа, пак ще го прочета :-)

 • 4
  evtimvz avatar :-|
  evtimvz

  Ясно е, че всичките обещания са, докато захапе кокала. Което си беше ясно от самото начало. Сега да видим колко време ще е на власт.

 • 5
  thepirineagle avatar :-?
  thepirineagle

  И защо трябваше да изгубят толкова време,пазарно доверие и т.н.??? Банките им изгубиха милиарди,компаниите на борсата също....И накрая клякат "гордо":-) Некадърници - нагли,популисти и некомпетентни......

 • 6
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  "Идеите - ваши, ама парите са наши.." :)

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Гърция се отказва засега от спирането на приватизацията, увеличаването на социалните помощи, вдигането на минималната работна заплата, ... обещава да се бори по-усърдно с укриването на доходи, неплащането на данъци, ..."

  И к'во му беше на Самарас? А, ходеше с вратовръзка, загащен и не си вдигаше яката на сакото, сетих се :-)
  Дай на комуниста да обещава, да се гъзорчи и да говори глупости. Точно след седмица свива крилата, но пък си седи на практически заетата чрез измама длъжност. И краде, но това ще го видим и чуем малко по-късно, когато комунистите във властта започнат да забогатяват поединично. Гледан мач :-)

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "today":

  "Заплати щял да вдига ..."

  Ми неговата вече се вдигна, вече не е просто креслив депутат, а премиер. Със всички екстри на поста. Пък и около властта винаги пърхат амбициозни девойчета, които намират властта за афродизиак. И бизнес-приятели. Така погледнато всичко е наред. Все пак за комунист говорим ...
  По едно комунистите си приличат с религиозните водачи - обещават рай, ама посмъртно :-)
  А популизма трябва да бъде инкриминиран и приравнен към най-обикновена измама. Каквато е. А всеки комунизъм е по същество популизъм. Във всичките си форми - от путинизма, през чавизма до кимирсенщината. И до ципрасщината, която си е свинщина.
  От комуниста по-долно същество е само военния комунист и педофила. Но докато педофила уврежда личността на краен брой жертви, то комуниста е практически всеобхватно зло. Според тази максима, педофила макар и гнусен е по-малко зловреден от комуниста.
  Всеки народ си заслужава комунистите! Дори и най-нелепите.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Много е вероятно вместо отпадането на антикризисната програма, ... да се окаже, че започват преговори за трети ... помощен пакт с нови условия. "

  Колко да е вероятно? Колкото че август няма да вали сняг. Дори да допуснем че ЕЗ вземе та се ошашави и разните там спасители вземат връх по една или друга причина, Лагард никак не ми изглежда мека Мария. А освен в Гърция, избори има и в Германия. Какви ще ги приказват ХДС пред Ханс, м? Не върви работата както и да го гледаш. Пък и приватизацията е доказан изправител на обществените недъзи. И МВФ е последователен привърженик на тази точно идея :-)

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#8] от "misho73":
  "А популизма трябва да бъде инкриминиран и приравнен към най-обикновена измама. Каквато е. А всеки комунизъм е по същество популизъм."

  Почти изцяло съм съгласен, само дето популизма не е обикновена измама, а изключително мащабна и съответно изключително опасна и вредна, затова трябва да се наказва много строго.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход