Да върнеш времето назад

Журналистът от Al Jazeera Питър Грест стои в стоманена клетка в съда в Кайро

Да върнеш времето назад

Как в Египет съдят журналисти и продемократични активисти, а оправдават фигури от ерата "Мубарак"

Марина Станева
6211 прочитания

Журналистът от Al Jazeera Питър Грест стои в стоманена клетка в съда в Кайро

© reuters


Те са трима, журналисти са от катарската телевизия Al Jazeera, ликовете им могат да се видят в кампании в социалните мрежи за правото на свободно изразяване, а осъждането им в Египет миналата година бе определено от организацията Amnesty International като "черен ден" за медийната свобода.

Австралиецът Питър Грест, канадско-египетският гражданин Мохамед Фахми и египтянинът Бахер Мохамед получиха между седем и десет години затвор по обвинения, че са разпространявали фалшиви новини и са помагали на забранената от новото египетско управление организация "Мюсюлмански братя". Те бяха задържани в края на 2013 г. в унисон със започналата кампания по смазването й, след като президентът ислямист Мохамед Морси бе свален от власт. Централна роля тогава изигра настоящият държавен глава Абдел Фатах ас Сиси. Оттогава насам стотици членове на "Мюсюлмански братя" са убити, хиляди са арестувани, а Морси е изправен на съд. А скорошните дела срещу активисти, участвали в отстраняването на Хосни Мубарак, и реабилитирането на фигури от неговия диктаторски режим затвърдиха усещането, че при управлението на Сиси Египет връща назад стрелките на часовника към недалечното минало на автокрация и репресии срещу несъгласните.

Справедливост, но според кого

Преди три седмици при изненадващ развой на събитията Питър Грест бе освободен и депортиран в Австралия по силата на закон, позволяващ репатрирането на чуждестранни затворници. Малко по-късно Мохамед Фахми и Бахер Мохамед бяха пуснати под гаранция и бе насрочен повторен процес за 8 март, след като първоначалните присъди бяха отменени. Но Грест предупреди, че макар неговите колеги да са спечелили битката, войната още не е свършила.

Когато през 2014 г. тримата журналисти бяха осъдени, процесът предизвика силна международна критика. Кадрите, на които те са в стоманена клетка в съда, обиколиха света. Американският държавен секретар Джон Кери определи присъдите като "смразяващи и сурови". А Amnesty International написа: "Те са затворени и са наречени "престъпници" или "терористи" само защото са си вършели работата. Единствената причина тези мъже да са зад решетките е, защото египетските власти не харесват онова, което те имат да кажат. В Египет днес всеки, който се осмели да предизвика държавния наратив, е смятан за легитимна цел." Правозащитната организация окачестви процеса като "симулация", "фарсов спектакъл" и "пародия на справедливост".

Грест, който е опитен кореспондент, работил за Reuters и британската ВВС, написа в отворено писмо от затвора: "След над двадесет години, през които съм чуждестранен кореспондент, знам какво е да си стъпил на сигурна почва и ние дори не сме доближавали до ръба." Той коментира, че "новата нормалност" в Египет е такава, че обикновената журналистика изведнъж е станала опасна. "Как акуратно да предаваш продължаващата египетска политическа борба, без да говориш с всички замесени", пита Грест. Двамата му арестувани колеги също са със значителен професионален опит – Фахми е работил за CNN и New York Times и е получавал награди, а Мохамед е бил на свободна практика към CNN. Те не са първите журналисти от Al Jazeera, изпитали силата на египетската държава, тъй като новото управление вижда медиата като симпатизираща на "Мюсюлмански братя". През втората половина на 2013 г. няколко нейни репортери, оператори и продуценти бяха арестувани и бити, но повечето бяха задържани за кратко и бяха пуснати.

Преследванията не се изчерпват с това. През седмицата блогърът и активист Ала Абдел Фатах, известен като "иконата на революцията от 2011 г.", бе осъден на пет години затвор за това, че е нарушил закона за протестите, въведен след падането на Морси и забраняващ демонстрациите без предварително разрешение от правителството. Стотици египтяни бяха арестувани по силата на този закон и сега очакват процес или излежават присъда.

Реваншизъм в действие

Същевременно Морси, който дойде на власт след Арабската пролет и бе свален с военен преврат през 2013 г. след големи улични протести, тъй като не направи достатъчно за дълбоките икономически и социални проблеми на страната, в момента е арестуван. И докато той е подсъдим в четири дела по различни обвинения, вариращи от убийство на демонстранти до измама, висши фигури от режима на Мубарак бяха оправдани от съда. Срещу самия Мубарак и двамата му синове отпадна присъда за присвояване на средства и сега предстои повторно разглеждане на делото. Така бе отменена единствената останала присъда, пред която бе изправен бившият президент, след като през ноември бе свалено обвинението за убийствата на протестиращи и за корупция, и сега това може да доведе до освобождаването му.

"Наблюдаваме нова фаза на политизирано вмешателство в съдебната система. Това го имаше и по времето на Мубарак, и в периода след свалянето му от власт. В първата вълна от процеси бивши представители на режима бяха осъдени въпреки слабите доказателства и сега много от тях са оправдани при обжалването. Едновременно с това виждаме арести и процеси срещу поддръжници на "Мюсюлмански братя". Някои обществени активисти са осъдени на дълги години зад решетките отново след слаби доказателства. Мащабът на тези процеси и броят на замесените хора е по-голям, но моделът е същият", казва пред "Капитал" Дейвид Бътър, специалист по Египет от британския институт Chatham House. Според него в момента Египет е доминиран до голяма степен от полицейската държава. "Някои от фигурите се смениха от 2011 г. насам, но премахването на Мубарак не промени особено нещата", смята той.

Има обаче и други мнения. Мохеб Зeки от неправителствения Център за демокрация и човешки права "Ибн Халдун" твърди пред "Капитал", че Западът не разбира същността на Египет. "Сиси е изключително популярен. Има група хора, който го обвиняват в автократичност. Но те са млади активисти и идеалисти, които смятат, че единствената им роля е да бъдат на улицата, искайки промяна. И никога не представиха никакъв нов модел. Те чувстват, че могат да нарушават закона. А той постановява, че ако искаш да демонстрираш, трябва да получиш разрешение. Докато те не са подали такова искане", твърди Зеки. Той допълва, че в момента Египет е в състояние на война и всеки ден има случаи на поставени бомби. "Ако се провеждат ежедневни протести, това ще подкопае силата на полицията, а "Мюсюлмански братя" ще се инфилтрират в тях и ще използват насилие. Разбира се, законът за демонстрациите не е идеален и трябва да бъде променен, но сега не е моментът за това. На мнозина им омръзна от протести и затова тези млади идеалисти не срещат такава подкрепа от египтяните. Населението иска сигурност, икономическо развитие и по-добър живот. А страната се намира в хаос от почти четири години. Затова отговорностите пред Сиси са огромни", казва Зеки. По думите му американците настояват "Мюсюлмански братя" да бъдат включени в политическата система, но това е невъзможно, "защото това са хора, които не подлежат на приобщаване и са вредни за Египет".

Стабилност или свобода

Докато за част от египтяните Сиси носи така необходимата стабилност, за поддръжниците на Морси той е отговорен за смазването на "Мюсюлмански братя" и не влиза в образа на обединител за дълбоко разделеното общество. Миналата неделя бяха повдигнати обвинения срещу 215 поддръжници на ислямската организация, че са сформирали милиция и са отговорни за терористични атаки в Кайро. По-рано този месец египетски съд потвърди смъртните присъди на 183 поддръжници на "Мюсюлмански братя" във връзка с нападение на полицейско управление в столицата през 2013 г. На стотици симпатизанти на Морси вече са издадени смъртни присъди, но никоя още не е изпълнена. Същевременно във вторник бе съобщено, че Сиси е одобрил нов закон срещу тероризма, който дава на властите правомощията да действат срещу индивиди или групи, които вредят на националното единство или нарушават обществения ред, което бе разчетено, че се отнася именно за протестиращите.

Но в последните години на турбуленции в Египет някои са готови да жертват част от свободата си, спечелена след революцията от 2011 г., в замяна на сигурността, която обещава Сиси. "Много египтяни искат стабилност и не са толкова загрижени за човешките права. Съществуват мнения, че критиците на властта действат под давлението на чужди сили и чужди мотиви. Има много силни националистически настроения сред голяма част от населението. Медиите силно подкрепят Сиси и съществува всеобщо съгласие, че националният интерес изисква да се подкрепя държавата. И няма такава симпатия към хората, които са нейни жертви. Това обаче не означава, че всички са на това мнение, и мнозина са притеснени от начина, по който се държи държавата", обяснява Дейвид Бътър.

Според защитници на човешките права в момента в Египет има по-малко свобода, отколкото преди революцията. Сегашната ситуация обобщава пред британската ВВС студентът от Кайро Моханад Елсангари: "Бях против Морси да идва на власт. Когато се намеси армията обаче, си помислих, че нещата се объркват. Видях как ситуацията се променя – един преврат никога не е нещо добро. Сега режимът е още по-лош."

И в момента в страната тази стара египетска шега е особено актуална, пише Reuters: Питат мъж с превързан нос какво му е и той казва, че са му вадили зъб. Но защо през носа? "Че някой тук смее ли да си отвори устата", отговаря мъжът.

Те са трима, журналисти са от катарската телевизия Al Jazeera, ликовете им могат да се видят в кампании в социалните мрежи за правото на свободно изразяване, а осъждането им в Египет миналата година бе определено от организацията Amnesty International като "черен ден" за медийната свобода.

Австралиецът Питър Грест, канадско-египетският гражданин Мохамед Фахми и египтянинът Бахер Мохамед получиха между седем и десет години затвор по обвинения, че са разпространявали фалшиви новини и са помагали на забранената от новото египетско управление организация "Мюсюлмански братя". Те бяха задържани в края на 2013 г. в унисон със започналата кампания по смазването й, след като президентът ислямист Мохамед Морси бе свален от власт. Централна роля тогава изигра настоящият държавен глава Абдел Фатах ас Сиси. Оттогава насам стотици членове на "Мюсюлмански братя" са убити, хиляди са арестувани, а Морси е изправен на съд. А скорошните дела срещу активисти, участвали в отстраняването на Хосни Мубарак, и реабилитирането на фигури от неговия диктаторски режим затвърдиха усещането, че при управлението на Сиси Египет връща назад стрелките на часовника към недалечното минало на автокрация и репресии срещу несъгласните.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4


  Египет НИКОГА не е бил демократична държава, в смисъла, който разбираме демокрацията в Европа.

  99% от хората, които живеят в Египет нито биха разбрали такава демокрация, нито биха я харесали.

  Над 80% от гражданите на Египет, не четат нищо друго, освен Корана.

  Тяхното очакване всъщност не е за демоктрация, както ние я разбираме, те искат РЕД. Твърдата ръка на един не прекомерно кървав диктатор е ОК. Това е въпрос на национална култура, политически традиции, и очаквания на 90% от населението.

 • Иво

  "Как в Египет съдят журналисти и продемократични активисти, а оправдават фигури от ерата "Мубарак"?

  Ами, ето така.... от както дойде на власт ас Сиси в Египет се върна старият режим на репресии, убийства и арести на всеки който дръзне да критикува авторитарния режим на новия диктатор Сиси. Просто държавата отново се превърна в една антидемократична диктатура по подобие на ерата Мубарак. Всъщност и по лошо, ако цитираме египтянина от статията:

  "Според защитници на човешките права в момента в Египет има по-малко свобода, отколкото преди революцията. Сегашната ситуация обобщава пред британската ВВС студентът от Кайро Моханад Елсангари: "Бях против Морси да идва на власт. Когато се намеси армията обаче, си помислих, че нещата се объркват. Видях как ситуацията се променя – един преврат никога не е нещо добро. Сега режимът е още по-лош."

  И накрая най-добрия пример за жестокостта на този противен нов авторитарен режим е подлото убийство в гръб на тази млада социалистическа активистка, която просто искаше родината й да бъде свободна и демократична:

  http://www.hrw.org/news/2015/02/01/egypt-video-shows-police-shot-woman-protest

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2924709/Shocking-moment-female-socialist-activist-gunned-police-demonstrations-4th-anniversary-Arab-Spring-ousted-Hosni-Mubarak.html

  Това е уродливото лице на тази диктатура.... няма "добра" диктатура и тази на Сиси НЕ е изключение от това правило!

 • 3
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  До коментар [#1] от "liubo...otdale4":

  Извинявай Любо, но се съмнявам, че ти дори се египтянин, че да говориш от името на египетски народ. В Египет, както във всяка една държава има млади и образовани хора, както светски настроени хора, които искат да живеят в едно демократично общество, а не в диктатура... и доказателството за това беше, когато на площад Тахрир излязоха стотици хиляди души, а в цялата страна милиони души.... именно техния масов протест свалиха диктатора Мубарак, а след това и Морси, който също беше тръгнал по пътя на Мубарак... а сегашния Морси задмина и Мубарак. Това е накратко!

 • 4
  ivo21 avatar :-?
  Иво
 • 5
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4

  До коментар [#3] от "Иво":

  Египет е 88 милиона души, и 90% неграмотност.

  Тия десетки хиляди на Тахрир и почти милион в цялата страна - само част от тях бяха млади, образовани итн.

  После си избраха мюсюлманския брат за президент, а сега аплодират на новия диктатор.

  Нал тъй ?

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "Иво":

  Светски ориентирани хора не гласуват за мюсюлмански братя. Мюсюлмански братя е организация, която иска да върне шерията. От мюсюлмански братя се разклониха всички терористични организации през 90-те години.

 • 7
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  До коментар [#5] от "liubo...otdale4":

  Не всички египтяни днес аплодират на новия диктатор Сиси. Относно неграмотността едва ли е, чак 90% в Египет.

 • 8
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  Да, светски ориентираните хора гласуват за либералните и социалистически партии в Египет. Такива има и там.... А, мюсюлмански братя НЕ е единствената партия в страната.

 • 9
  cuam4o avatar :-(
  Ангел

  Колкото и да е тъжно Либия и Ирак доказаха, че е нужно точно такова авторитарно управление, за да се избегне хаоса и радикалния ислям.

  Очевидно, този регион не е дорасъл за истинска демокрация, така че въпреки че съчувствам на жертвите, така е по-добре пред алтернативата - хаос, в пъти повече смърт, и милионни бежански вълни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход